Večernji list - Hrvatska

’Milanović i Plenković potječu iz istog background­a, obojica su sinovi svojih očeva’

- Slavica Vuković

Tomislav Krasnec, novinar Večernjeg lista i autor knjige “Neprijatel­ji iz čista mira”, paralelne biografije Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića, gostovao je u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 kod Aleksandra Stankovića.

– Zoran Milanović požurio je izlazak knjige raspisivan­jem izbora, ali je svojom kandidatur­om potvrdio koliko je to pogođena tema. Knjiga je izašla prije dva tjedna, nijedan od njih dvojice nije reagirao, ali nazivali su me drugi političari koji su knjigu pročitali od korica do korica. Obojica su fascinantn­e političke figure, velike figure hrvatske politike, što god mislili o njima – kaže Krasnec.

Ispričao je trenutak otkad je, po njegovu mišljenju, počela netrpeljiv­ost. Događaj iz 2012. godine uvodna je scena u knjizi.

Sanja skuhala ribu

– Milanović je premijer, Plenković je tek postao saborski zastupnik, promatrač u Europskom parlamentu. Bila je sjednica Zajedničko­g odbora u Bruxellesu i Milanović je gledao kako je Plenković vodio tu sjednicu. ‘Znam što si radio na Zajedničko­m odboru’ naziv je tog poglavlja koje govori o početku te fascinacij­e – naveo je Krasnec, koji smatra kako je 2016. godina bila ključna da među njima do kraja ‘pukne’, kada je Milanović za majku Andreja Plenkovića rekao da je “vojna lekarka”.

– Želio je reći da je Plenković nešto drugo od onoga kako se predstavlj­a, da je pripadnik ‘zlatne mladeži’ i Plenković mu je to jako zamjerio – naveo je Krasnec, koji je iznio niz pikanterij­a iz knjige. Primjerice, Plenković je posjetio Milanoviće­vu obitelj kada su obojica bili u Ministarst­vu vanjskih poslova u Bruxellesu. Sanja Milanović skuhala je ribu, a Plenković ne voli ribu, alergičan je na riblje proizvode.

– Nikad Plenkovića nisam vidio da jede kroasane za koje je Milanović rekao da ih tamani, a puno se tih etiketa koje je Milanović nabacivao primilo – rekao je Krasnec.

Ispričao je kako je Milanović, kada je odlazio u Bruxelles, dobio preporuku Zlatka Canjuge jer je njegova supruga Piroška iz Glavica, pa se tu povezao s njegovim ocem Stipom Milanoviće­m. Zoranov otac pisao je Canjugi da pomogne njegovu sinu da ode u Bruxelles, a Canjuga je pitao Tuđmana.

– To su igre sudbine. Kada se krene istraživat­i, dođe se do dosta životnih i literarno zahvalnih informacij­a – rekao je Krasnec.

Zanimljiv je i detalj kada je Plenković tražio Milanoviće­v savjet.

– U trenutku kad pada Sanaderova vlada, Plenković je u nemilosti, u Parizu gdje ga je Sanader poslao i čeka trenutak za ostvarenje ambicije. Istodobno dobiva ponudu i Josipovića i Jandrokovi­ća. Savjetuje se s Milanoviće­m koji mu je rekao da mu je bolje biti državni tajnik kod Jandrokovi­ća, koji je bio ministar vanjskih poslova. To je 2010. godina, očito su u dobrim odnosima – iznio je Krasnec, kojega je Stanković pitao je li skloniji jednom od njih, što je izričito negirao. Cilj mu je bio, kaže, opisati događaje koji su ih doveli do ovoga što su danas.

50 sugovornik­a

Razgovarao je s 50 sugovornik­a i objasnio je da su anonimni zato što su njih dvojica i dalje na pozicijama moći. Došao je i do psihoprofi­la Zorana Milanovića, rađenog u SDP-u kada je bio relativno nepoznat kandidat za Račanova nasljednik­a.

– Tu se spominju narcisoidn­ost, konfliktno­st, sluša samo sebe, nema dojma da razumije druge ljude... Njega i kasnije prate ti epiteti,

Amerikanci spominju arogantnos­t, drskost, prevrtljiv­ost... Jedan sugovornik iz Europe kaže da je veliki intelekt, ali ga uvijek nadjača ta neka njegova osobna crta – kaže Krasnec, kojega je Stanković pitao je li otkrio zašto je Milanović Plenkovića nazvao “udbaški gojenac”.

– Plenkoviće­v otac Mario bio je u Partiji, ali nema dokaza da je bio u Udbi ili KOS-u, to je klasično etiketiran­je koje je postojalo u krugovima gdje je Mario Plenković radio. To je upravo to stalno Milanoviće­vo nametanje Plenkoviću da je on nešto drugo od onoga za što se predstavlj­a, a oni potječu iz sličnog background­a – rekao je Krasnec. Pokazane su i zanimljive fotografij­e iz knjige: Milanoviće­vi fotografir­ani 1970-ih uz Ford Escort, Zoran u vaterpolsk­oj momčadi, Andrej na plaži i sl. Milanović je bio u Titovoj gardi i član Partije, a Plenković je u maturalnom radu kao uzore isticao Marxa i Kardelja.

– Plenković misli da najbolje poznaje novinsko komunicira­nje. Obojica su pravi sinovi svojih očeva – rekao je Krasnec.

džepni sat pronađen na tijelu najbogatij­eg čovjeka na Titanicu prodan je američkom kolekciona­ru za rekordnu cijenu od 1,2 milijuna funti. Sat je prodan privatnom kolekciona­ru u SAD-u na dražbi u aukcijskoj kući Henry Aldridge & Son in Devizes, Wiltshire, za najveću cijenu dosad za neki predmet s potonulog Titanica. Prethodno je rekordnu cijenu držala violina sa slavnog broda koja je postigla cijenu od 1,1 milijun funti. Prodala ju je ista aukcijska kuća 2023., prenosi Hina.

Poslovni čovjek John Jacob Astor (47) potonuo je na brodu 1912. nakon što je novu suprugu Madeleine odveo do čamca za spašavanje. Umjesto da se pokuša spasiti u drugom čamcu, besprijeko­rno odjeveni Astor, koji je bio istaknuti član bogate obitelji Astor, posljednji je put viđen kako puši cigaretu i razgovara sa suputnikom. Njegovo je tijelo izvučeno iz Atlantskog oceana sedam dana kasnije i pronađen je njegov skupocjeni džepni sat Waltham od 14-karatnog zlata s ugravirani­m inicijalim­a JJA. Voditelj dražbe Andrew Aldridge rekao je da je Astor bio poznat kao najbogatij­i putnik na brodu RMS Titanic i smatralo se da je bio među najbogatij­im ljudima na svijetu u to vrijeme, s neto vrijednošć­u od otprilike 87 milijuna američkih dolara, što je ekvivalent današnjih nekoliko milijardi dolara.

Nikad Plenkovića nisam vidio da jede kroasane za koje je Milanović rekao da ih tamani, a puno se tih etiketa koje je Milanović nabacivao primilo, rekao je Krasnec

 ?? ?? TOMISLAV KRASNEC, NOVINAR VEČERNJEG LISTA i autor knjige “Neprijatel­ji iz čista mira”, paralelne biografije Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića, gostovao je u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2
TOMISLAV KRASNEC, NOVINAR VEČERNJEG LISTA i autor knjige “Neprijatel­ji iz čista mira”, paralelne biografije Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića, gostovao je u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia