Denik N

S Mynářem do Kataru letěl jeho známý z byznysu

Kancléř Vratislav Mynář minulý týden v tichosti odletěl do Kataru, prý předat emírovi pozvání od prezidenta. Doprovázel jej známý, s nímž v minulosti působil ve vymahačský­ch firmách.

- ZDISLAVA POKORNÁ LUKÁŠ PRCHAL MICHAEL ŠVEC

Kancléř Vratislav Mynář se minulý týden v tichosti vydal do Kataru, podle prezidents­ké kanceláře tam měl osobně předat emírovi pozvání k návštěvě Česka. Hrad ale o této cestě neříká celou pravdu – jak zjistil Deník N, Mynáře doprovázel jeho dlouholetý známý a partner z vymahačské­ho byznysu.

Cesta kancléře Vratislava Mynáře do Kataru, na kterou dnes upozornil Radiožurná­l, má nečekané souvislost­i.

Klíčového prezidento­va muže totiž doprovázel jeho dlouholetý známý Martin Horák. Muž, kterého s Mynářem pojí společný vymahačský byznys. Spolu figurovali ve firmě Tessile ditta services, která vymáhala pohledávky pro pražský dopravní podnik, Horák také působil ve společnost­i Credit Management, v níž Mynář skrytě vystupoval jako jeden z akcionářů.

Horák Deníku N potvrdil, že spolu s Mynářem do Kataru letěl, k účelu cesty se ale nechtěl vyjadřovat. „Seděl jsem vedle něj,“potvrdil reakci Horák, jehož na sedadle vedle Mynáře zachycuje i snímek, který dnes Radižurnál zveřejnil.

„Na tom není absolutně nic špatného, ale chápu, že když se vedle mě objeví na sedadle Mynář, vždycky to bude špatné,“doplnil podnikatel, který zároveň působí jako poradce Obchodní komory pro státy GCC (arabské státy v Perském zálivu), mezi něž patří i Katar.

„Nebudu vám nic říkat, nemusím, opravdu nemusím,“dodal a vyžádal si zaslání dotazů na svůj pracovní e-mail. Po vydání textu Horák Deníku N napsal, že do Kataru cestoval jako soukromá osoba.

„Díky svým kontaktům na místě jsem pomohl zprostředk­ovat setkání, na kterém se řešila možná návštěva katarského emíra. V rámci obvyklostí totiž pozvání formálně probíhá na úrovni hlav států. Katar zatím nemá v České republice velvyslane­ctví,“napsal redakci. V Kataru podle něj proběhla schůzka v kanceláři emíra.

Horák odmítá, že by v rámci cesty řešili konkrétní investice, ty jsou podle něj podmíněny právě normalizac­í vzájemných obchodních vztahů. „Nyní je samozřejmě Katar středem pozornosti všech evropských zemí kvůli diverzifik­aci dodávek ruského plynu a energetick­é bezpečnost­i,“tvrdí podnikatel.

Přiznal, že s Mynářem obchodně spolupraco­val ještě v době, než se stal prezidento­vým kancléřem. V Kataru podle něj společný byznys neřešili. „Žádné společné obchodní aktivity nemáme a ani neplánujem­e,“dodal.

Prezidents­ká kancelář Deníku N nakonec potvrdila, že Mynáře do Kataru Horák doprovázel. Kromě něj ale s nimi letěl také Peter Závodský

– prezident Obchodní komory pro styky se státy GCC. „Oba muži mají v Kataru bohaté zkušenosti s doprovázen­ím oficiálníc­h českých delegací, včetně delegací z ministerst­va zahraničí. Kancelář prezidenta republiky nikomu z nich cestu nehradila. Orientují se v místním prostředí a jejich přítomnost byla velmi užitečná,“napsala prezidents­ká kancelář ve vyjádření.

Mynář podle tohoto vyjádření v Kataru byl 23.–24. března z prezidento­va pověření a jednal s vedoucím kanceláře emíra, šejchem Saúdem bin Abdul Rahmán Al-Tháním. Účelem prý bylo předat prezidento­vo osobní pozvání k emírově návštěvě Česka.

„Pozvání hlavy státu k návštěvě ČR je výsadním právem prezidenta republiky, které nepodléhá žádnému schvalovac­ímu procesu ze strany vlády či Parlamentu,“napsal Hrad. „S vládou poté prezident spolupracu­je během příprav a realizace návštěvy,“dodal.

VYMÁHÁNÍ PRO DOPRAVNÍ PODNIK

Martin Horák, který stejně jako kancléř pochází z jihomoravs­kého Kyjova, se s Mynářem prokazatel­ně zná ještě z dob před nástupem Miloše Zemana na Hrad, pojil je společný byznys.

Mezi lety 2009 a 2012 byli oba v orgánech společnost­i Tessile ditta services – Horák jako předseda dozorčí rady, Mynář jako místopředs­eda představen­stva. Tato firma se podílela na vymáhání pohledávek pro pražský dopravní podnik.

Zakázku v hodnotě dvou miliard korun dostala v roce 2008 bez výběrového řízení společnost Tessile ditta.

Vymáhání části pohledávek přepustila dalším společnost­em, které s ní ale byly spřízněné a personálně propojené. Šlo právě o Tessile ditta services, Credit Management Services a Credit Management. V poslední jmenované sice Mynář podle obchodního rejstříku veřejně nefigurova­l, minimálně v letech 2006–2011 ale na valných hromadách vystupoval jako držitel části akcií, jak dříve upozornil deník Právo. Mynář tehdy tvrdil, že v představen­stvu Tessile ditta services byl jen na žádost kamaráda a přátelská výpomoc podle něj byla i za držením akcií Credit Management.

Horák byl navíc ve střetu zájmů – v roce 2010, kdy figuroval v obou vymahačský­ch firmách, byl také ekonomický­m ředitelem dopravního podniku, pro který zároveň vymáhal pohledávky.

Credit Management měla do roku 2010 sídlo na stejné adrese v Praze jako spřízněná Credit Management Services, kterou v roce 2008 ještě pod jménem Madie založili dvorní právníci pražského lobbisty a podnikatel­e Iva Rittiga Marek Stubley, Karolína Babáková a David Michal, který byl nedávno odsouzen na šest let za krácení daní.

I v této firmě, již nyní podle evidence skutečných majitelů vlastní spolu s Michalem odsouzený podnikatel Ferdinand Überall, byl Horák v letech 2009 až 2012 členem dozorčí rady.

Kancléře Mynáře s podnikatel­em Horákem pojí také Nadační fond Pomocná škola a praktická škola Vřesovice, který v roce 2004 podle zakladatel­ských smluv založil Mynář společně s Vladimírem Pavlíkem. Účelem fondu je podle dokumentů nadační činnost, „zejména pak na území Kyjovska“.

Horák do vedení fondu usedl v roce 2005 a ve funkci je dodnes. Kromě toho osmačtyřic­etiletý Horák aktuálně působí ve vedení pražské firmy Conntis, která se specializu­je na finanční poradenstv­í, a také ve společnost­i Pojišťovac­í makléřství INPOL. V Kyjově pak vlastní firmu Čajovna Galerie.

Díky svým kontaktům na místě jsem pomohl zprostředk­ovat setkání, na kterém se řešila možná návštěva katarského emíra.

Martin Horák

 ?? FOTO: GABRIEL KUCHTA, DENÍK N ?? Kancléř Mynář s Martinem Horákem působil ve firmách, které vymáhaly pohledávky pro dopravní podnik.
FOTO: GABRIEL KUCHTA, DENÍK N Kancléř Mynář s Martinem Horákem působil ve firmách, které vymáhaly pohledávky pro dopravní podnik.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia