Denik N

Učitel zemřel po útoku mačetou, policie zadržela podezřeléh­o studenta

- S PŘISPĚNÍM DOMÁCÍ REDAKCE PROKOP VODRÁŽKA redaktor

Policisté zadrželi možného pachatele, který kolem poledne mačetou smrtelně zranil učitele Středního odborného učiliště Ohradní v Praze 4. „Kriminalis­té z oddělení vražd podezřeléh­o vypátrali a zadrželi,“informoval­a kolem půl druhé policie na Twitteru. Po pachateli pátraly stovky policistů, byl nasazen i vrtulník.

Policie následně informoval­a, že zadržen byl devatenáct­iletý student školy, ve které k vraždě došlo. „Vypátrat se ho kriminalis­tům povedlo v Dolních Břežanech a v době zadržení nebyl pod vlivem drog ani alkoholu. Předpoklád­aným motivem činu byl spor mezi ním a pedagogem,“napsali policisté.

Pracovnice školy Deníku N řekla, že obětí je učitel strojírens­kých předmětů. „Nevím, jestli mu někdo vyhrožoval nebo jestli to byla nějaká nenávist. Ani nevíme, kdo mu to udělal,“popsala.

„Potkal jsem našeho třídního, který volal sanitku a říkal něco s mačetou. Viděl jsem na zemi pana učitele a dva lidi nad ním. Bylo to o přestávce, pak začala hodina a potom nás zamkli. Muselo to být někdy koncem hodiny. Policie si pak vzala lidi, kteří něco viděli. Já jsem tam nic moc neviděl, jen to tělo a dva lidi nad ním, nikoho, kdo by utíkal. Nevíme, kdo to byl, ale prý třeťák,“popsal okamžiky po útoku student David.

„Dělali jsme si čaj a přišli kluci z patra pod námi, že učiteli sekli do hlavy mačetou,“popsal novinářům student Lukáš.

„Všude běhali učitelé, volali sanitky, zamkli jsme se ve třídě. Pak přišli policajti, vzali nás dozadu a tam se všichni shromáždil­i,“doplnil.

„Pak jsme šli dolů, všude byli policajti, hlídali nás. Přijel autobus, dostali jsme deky, byli jsme všichni pohromadě,“popsal Lukáš. Útočník, kterého sám neznal, podle něj utekl oknem.

Matěj, David a Honza byli ve třídě, když si všimli, že venku je policie a záchranka. „Nikdo nevěděl, co se stalo. O přestávce jsme šli dolů, ale tam byla zásahovka a vyhodili nás zpátky do třídy, pak přišla třídní a řekla nám, že máme počkat. Potom si pro nás přišli, odvedli nás a čekali jsme venku,“popisují. „Policajti byli docela příjemní. Nevysvětli­li nám, co se stalo, to jsme se dozvěděli z internetu a přes žáky,“dodávají.

Učitel, který po útoku zemřel, je tento rok neučil. „Zdálo se mi, že byl docela pohodovej, ale na ostatní prý tlačil a měl těžké učivo, tak to asi někoho vzalo. Je nám to všem líto, že se to stalo zrovna tady u nás,“dodali.

„VIDĚL JSEM HROZNÝ VÝJEV“

Jiří Freund učí na SOU Ohradní matematiku. „Šel jsem kolem a ona (zřejmě zaměstnank­yně školy, pozn. red.) byla nějaká sehnutá a takový koláč metr na metr… Teprve potom jsem se dozvěděl, že to je krev. To jsem si říkal: oni si vaří v nějakém kastrůlku a vylilo se jí to… Myslel jsem si, že jí ‚utekl‘ oběd. Pak jsem se podíval ještě jednou a viděl jsem hrozný výjev, on měl celý obličej od krve a ležel nehybný,“popisuje pedagog.

Mluvčí pražské záchranky Jana Poštová ČTK řekla, že záchranná služba vyjížděla před polednem k pacientovi po napadení mačetou. Přes veškerou snahu záchranářů se nepodařilo jeho život zachránit a zraněním na místě podlehl, dodala.

Zřejmě se jednalo o konflikt mezi učitelem a žákem, řekl ministr školství Petr Gazdík (STAN) České televizi.

„Ten zadržený je student, který měl s panem učitelem konflikt ohledně prospěchu,“vysvětlil. „Je to něco, co se nemělo stát. (…) To, co je jisté, je, že včera měl student patrně studijní neúspěch.“

„Je to hnusné, je to odporný čin,“odsoudil Gazdík čin v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

 ?? FOTO: LUDVÍK HRADILEK, DENÍK N ?? Kolega zavražděné­ho učitele Jiří Freund.
FOTO: LUDVÍK HRADILEK, DENÍK N Kolega zavražděné­ho učitele Jiří Freund.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia