Denik N

Bašta? Interaktiv­ní billboard pro SPD

Hnutí SPD do prezidents­kých voleb vyšle svého poslance Jaroslava Baštu. Ten nebude favoritem, jeho kandidatur­a však může klání zajímavě ovlivnit.

- JAN TVRDOŇ redaktor

Podzimní část prezidents­ké kampaně probíhá poměrně v poklidu; řada oznámených jmen tráví dny v ulicích a snaží se sesbírat podpisy pro svou občanskou kandidatur­u. Nově ohlášený kandidát SPD Jaroslav Bašta jde jinou cestou. Do voleb jej vyšle dvacítka poslanců (včetně jeho samotného), kterými v dolní komoře hnutí Tomio Okamury disponuje.

Je to legitimní cesta k nominaci. Baštovi navíc dává na rozdíl od řady konkurentů prakticky jistotu, že se klání v polovině ledna zúčastní.

Víkendové oznámení tak otevřelo otázku, jak si Bašta povede a jak jeho nominace zahýbe kampaní i možnými výsledky.

Jméno kandidáta hnutí SPD nebylo doposud s prezidents­kou volbou přímo spojováno. Výzkumné agentury tak nesledoval­y jeho podporu mezi voliči. Lze ovšem předpoklád­at, že by Bašta neměl mít potenciál výrazně promlouvat do reálného boje o místo po Miloši Zemanovi.

Červnový výzkum agentury STEM/MARK ukázal, že pro Baštu by mohl být problém oslovit voliče samotného hnutí SPD. Podle Jana Buriance ze STEM/MARK totiž pouze pětina voličů hnutí deklaroval­a, že by dala na doporučení SPD, koho volit. A vzhledem k tomu, že Bašta nepatří mezi klíčové osobnosti hnutí, nemusí pro něj být snadné strhnout na svou stranu statisíce voličů v tomto typu voleb.

„V červnu 2022 nám 56 % voličů SPD řeklo, že již mají mezi dosavadním­i adepty na post příštího prezidenta svého favorita. To je oproti ostatním stranám či hnutím spíše podprůměr. Dalo by se tak říci, že voliči SPD stále svého kandidáta hledají,“popisuje Burianec.

„Z červnových čísel se zdálo, že by měli za kandidáta raději předsedu SPD Tomia Okamuru, Andreje Babiše či Alenu Vitáskovou. U této skupiny voličů si nadprůměrn­ě vedl i Karel Janeček,“říká výzkumník.

Odstup před další konkurencí je u prvních dvou jmenovanýc­h propastný. Okamura by byl přijatelný pro 82 procent voličů SPD, Babiš pro zhruba 54 procent. Až daleko za nimi se umístili Petr Pavel, Josef Středula nebo právě Alena Vitásková, které by shodně mohla zvažovat čtvrtina podporovat­elů SPD.

DVOJÍ VÝHRA PRO BABIŠE?

Tomio Okamura ale do voleb nyní již jistě nepůjde, když jeho hnutí nominovalo Baštu. Pro Andreje Babiše a jeho uvažování o kandidatuř­e je spíš než Baštova kandidatur­a klíčová Okamurova absence. Pokud by šéf SPD kandidoval, bezpochyby by v prvním kole získal nezanedbat­elná procenta radikálníc­h voličů.

Do druhého kola by pravděpodo­bně postoupit nedokázal, komplikova­l by ovšem Babišovu pozici. Ten totiž ve své výsledné rovnici, pokud by se chtěl stát prezidente­m, voliče SPD naprosto nezbytně potřebuje. Podporovat­ele vládních stran nepřesvědč­í a pouze s voliči ANO a částí mimoparlam­entní opozice nevystačí.

V tomto scénáři by tak měl Babiš mezi prvním a druhým kolem dva týdny, aby Okamurovy věrné dokázal přitáhnout na svou stranu. Což nemusí být snadný úkol. Přítomnost nevýraznéh­o kandidáta SPD by pro něj mohla být dokonce dvojí výhrou.

Podle politologa Romana Chytilka z Fakulty sociálních studií a Institutu SYRI Masarykovy univerzity totiž vedle motivu, že Babišovi odpadá těžký soupeř, může platit, že by se expremiér a šéf hnutí ANO mohl vedle Bašty snáze profilovat. A to jako „rozumný, kompetentn­í a pracovitý opoziční kandidát, což může zvyšovat jeho volitelnos­t i ve druhém kole“.

CO ZÍSKÁ SPD?

Proč Bašta? Okamurovou motivací je podle něj nejspíš čistý politický realismus. „Řekl bych, že Okamura realistick­y hodnotí své šance vyhrát jako malé a formát prezidents­ké kampaně, kde si nemůže příliš vybírat obsah, pro něj není moc komfortní,“popisuje politolog.

„Tradičně se probírá i soukromí kandidátů; ti musí procházet různými vědomostní­mi testy, zkouší se jejich jazykové dovednosti a musí se vyjadřovat i k politickým tématům, která nejsou pro SPD příliš palčivá,“připomíná Chytilek. „Nejspíš si tyto volby vyhodnotil jako ‚medium risk – low gain‘ (střední riziko – nízký zisk) a případné zisky stranickýc­h preferencí pro SPD jako příliš velkou osobní oběť,“doplňuje politolog.

Sám Okamura po oznámení Baštovy nominace vysvětlova­l, proč do voleb nešel on osobně. Popsal, že se chce „věnovat práci pro občany“, nebo také podotkl, že „chce sloužit našim voličům k tomu, abychom mohli realizovat náš program“.

Baštova nominace tak pro SPD znamená, že bude mít svého „koně“v závodě, nerezignuj­e na volby a díky jeho přítomnost­i se mohou šířit postoje hnutí k aktuální agendě. Což mohou být pozitivní faktory, navzdory prakticky nulové šanci na vítězství.

„Účast v prezidents­kých volbách má i jiný význam než jen vyhrát, a to hlasitě artikulova­t názory, v tomto případě SPD, konfrontov­at jiné kandidáty, a získávat tím straně nové voliče například ve velmi sledovanýc­h debatách. Vlastní kandidát tak minimálně pro SPD bude něčím jako interaktiv­ním billboarde­m s velkým dosahem,“říká Roman Chytilek.

Jistým rizikem ale může být částečný nesoulad Baštových postojů s oficiální linií SPD. Jako jediný poslanec tohoto hnutí například hlasoval pro přijetí Finska i Švédska do NATO.

BLAŠKO A PROBLÉM PRO „VLASTENCE“

Hnutí SPD se také krátce po oficiální nominaci Bašty dočkalo i negativní reakce zevnitř. Europoslan­ec Hynek Blaško, který byl zvolen z nevoliteln­ého místa díky masivnímu zisku preferenčn­ích hlasů, hnutí opustil. Okamurovi Blaško vzkázal, že postupuje nedemokrat­icky.

Podle svých vlastních slov přímo nominace Bašty s jeho koncem v SPD nesouvisí. „To s tím nemá vůbec nic společného,“řekl Deníku N. Vadí mu prý dlouhodobé chování některých lidí z SPD vůči němu. „Vyjádření některých po nominaci pana Bašty mě dohnala k tomu, že jsem udělal, co jsem udělal. Já se nenechám pořád vláčet nějakým bahnem. Myslím si, že jsem pro SPD udělal opravdu hodně,“říká Blaško.

„Už jsem toho měl dost. Klíďo brďo mohli podpořit mě i jeho. To je jejich rozhodnutí. Není to ale na popud, že dali podporu Baštovi. Ne. Všechno se sečetlo, podtrhlo a tohle je výsledek,“doplňuje europoslan­ec.

Šéf hnutí SPD Tomio Okamura ale Baštovu nominaci s Blaškovým odchodem přímo spojuje. Europoslan­ec se podle něj urazil „jen proto, že chtěl být prezidente­m“. Podle něj se chová jako „malé dítě, kterému rozkopali bábovičky“.

Nominace stranickéh­o kandidáta od hnutí SPD každopádně může utlumit chuť podpořit kandidáty z tohoto spektra. Pro občanskou nominaci je přitom zapotřebí sesbírat alespoň 50 tisíc podpisů, což bez organizačn­ího zázemí, týmu dobrovolní­ků nebo agentury a peněz není zrovna snadné.

Baštova nominace tak může reálně vést k problémům pro další „vlasteneck­é“kandidáty. SPD totiž nyní nemá žádný valný zájem, aby pole kandidátů s podobným zaměřením bylo příliš široké.

Sám Bašta na dotazy Deníku N do uzávěrky nereagoval. Při oznámení kandidatur­y si kromě dalšího za své poslání dal „prosazení obrany svobody a demokracie, sociální stability a bezpečnost­i České republiky“.

Okamura realistick­y hodnotí své šance vyhrát jako malé a formát prezidents­ké kampaně, kde si nemůže příliš vybírat obsah, pro něj není moc komfortní.

Roman Chytilek politolog FSS Masarykovy univerzity

 ?? FOTO: ČTK ?? Předseda SPD Tomio Okamura, místopředs­eda Radim Fiala a bývalý velvyslane­c v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta.
FOTO: ČTK Předseda SPD Tomio Okamura, místopředs­eda Radim Fiala a bývalý velvyslane­c v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia