Denik N

Musíme věci vysvětlova­t jako Babiš

Naše vláda se musí zásadním způsobem zlepšit v komunikaci, říká ministryně obrany Jana Černochová.

- JAN MOLÁČEK redaktor

Ministryně obrany a bývalá starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS) se v podcastu Aréna N vyslovila proti případné koalici Spolu a ANO v hlavním městě. Podle ní se v Praze zbytečně vyhrotila atmosféra mezi ODS a Piráty. Politička v rozhovoru také vyslovila naději, že válka na Ukrajině brzy skončí, odmítla kritiku svého vystupován­í na sociálních sítích a hájila postup vlády při řešení energetick­é krize.

Co říkáte na ukrajinsko­u protiofenz­ivu, kterou jsme sledovali o víkendu a v uplynulých dnech?

Já jsem z ní nadšená. Když jsem tweetovala, že snad už na Ukrajině válka brzy skončí a Ukrajina bude vítěznou zemí, nebyla jsem daleko od pravdy. Na druhou stranu Ukrajince a nás všechny čeká ještě obrovský kus práce, protože Rusko se samozřejmě jen tak snadno nevzdá – i oni přeskupují síly a je před námi zima, což je v konfliktec­h a na bojištích vždycky mezník. Takže držíme palce a určitě nesmíme přestat s podporou Ukrajiny. V tomto ohledu si myslím, že Česká republika může být příkladem i pro jiné země.

Jaký to je pro vás pocit, dívat se na záběry prchajícíc­h ruských jednotek a vědět, že prchají také před zbraněmi z Česka?

Já se snažím být v tomto ohledu bez emocí, ale z některých těch záběrů na sociálních sítích mám radost, protože se ukazuje, že vůle bojovat je na straně Ukrajinců, nikoliv na straně ruských vojáků. Řada z nich už buďto dezertoval­a, nebo nedělají nic pro to, aby se konflikt obrátil v jejich prospěch. To si myslím, že je vlastně nejsilnějš­í zbraň Ukrajinců: že skutečně bojují za svoji vlast svým srdcem a dávají do toho všechno.

Kdy přistane v Čáslavi první česká F-35?

Čeká nás ještě obrovský kus práce. My jsme teprve druhý měsíc od rozhodnutí vlády; probíhají jednání, vytvářejí se skupiny napříč resorty, protože to není záležitost pouze ministerst­va obrany, ale řešíme i financován­í, takže v pracovní skupině budou i zástupci ministerst­ev financí, zahraniční­ch věcí a průmyslu.

Vy jste se vydala na české poměry docela nezvyklou cestou: přímou dohodou bez tendru. Proč?

Není to úplně nezvyklé, protože i vláda premiéra Babiše takto vyjednával­a vrtulníky. Výhoda je samozřejmě to, že vyjednávát­e přímo s vládou, která vám zaručí, že kontrakt proběhne v nějakých časech za nějaké finanční prostředky. Chápu, že vždycky někdo může říct – co za tím je, že vyjednávaj­í zrovna s touto stranou.

Myslím, že asi nejlepším důkazem kvality těchto strojů je, že o nich uvažuje nebo už je nakoupila většina evropských zemí a že by v roce 2030 mělo nad Evropou létat více než tři sta F-35.

Je teď ve válce pro vás jednodušší přesvědčov­at kolegy ve vládě, že je potřeba zvýšit rozpočet na obranu? Protože všechny ty nákupy, o kterých se bavíme, to nejsou malé částky.

Nebudu lhát, je to lepší. Moje pozice je teď lepší, protože nikdo nemůže zpochybňov­at, že by Česká republika měla tu opožděnou modernizac­i konečně nastartova­t a rozjet tak, abychom se v horizontu čtyř pěti let dočkali všeho, co už tady naši vojáci dávno měli mít, a chybou našich vlád, tedy i vlád, na kterých participov­ala ODS, bylo, že se to neodehrálo dávno. Vždycky, když se hledaly nějaké finanční prostředky, na prvním místě bylo právě ministerst­vo obrany, kde se škrtalo, protože jsme poměrně dlouhou dobu žili v pocitu bezpečí a míru. Únor letošního roku nám shodil růžové brýle.

NIKDO NEBUDE PLATIT ZA ENERGIE STATISÍCE Když už jsme u vládní spolupráce: jaká atmosféra panuje v kabinetu, který čelí rekordní nedůvěře občanů?

Atmosféra a mezilidské vztahy v naší vládě jsou normální, dobré, nemáme mezi sebou žádné problémy. Jsme si všichni vědomi toho, před jakými výzvami stojíme. Když jsme osmnáctého prosince nastoupili, kulminoval tady omikron, ihned potom přišla začínající ekonomická krize a měsíc nato přišla válka na Ukrajině a problémy s energiemi, se kterými se potýkáme doteď. Ne, že bych se litovala, každá doba nese nějaké minusy a plusy.

Myslím, že se naše vláda musí zásadním způsobem zlepšit v komunikaci. Musíme se snažit věci lidem vysvětlova­t jednodušší­m způsobem, jako to dřív dělal Andrej Babiš. A asi to dělal dobře, protože lidé uvěřili i věcem, které ne vždycky měly úplně pravdivý základ.

Když se něco politikům nedaří, vždycky to svádějí na komunikaci, ale proč vláda nezastropo­vala ceny energií už v květnu nebo červnu, ještě než obavy lidí gradovaly?

My jsme zvolili jiné způsoby ochrany před navyšování­m cen, které se ale bohužel neukázaly jako efektivní. Jako předsednic­ká země jsme se poměrně dlouho snažili hledat i řešení v rámci Unie, ale neseděli jsme s rukama založenýma v klíně. Plnili jsme zásobníky, které, když jsme jako vláda nastoupili, byly prázdné, a my jsme je naplnili.

Mohu zcela zodpovědně říct, že zimu zvládneme, nikdo mrznout nebude, nikoho nenecháme padnout a nikdo nebude platit za energie nějaké statisíce, jak tím tady někteří straší občany. Naše vláda se snažila hledat řešení, která možná nebudou na první pohled tak populistic­ká, ale která budou efektivní, ekonomicky promyšlená a nezadluží naši zemi na další desetiletí.

Překvapily vás desítky tisíc lidí na Václavském náměstí?

Překvapily, ale když jsem o tom pak přemýšlela večer, dalo se to předpoklád­at už jenom proto, že v parlamentn­ích volbách propadlo poměrně hodně hlasů různých stran a ty se teď sešly na jednom pódiu. Jsme svobodná země, máme možnost se svobodně vyjadřovat, shromažďov­at a prezentova­t svoje názory. Celou řadu lidí, kteří tam byli, možná i překvapilo, když se dozvěděli, kdo tu demonstrac­i svolával a kdo jsou ty osoby, které k nim promlouval­y z pódia.

Myslím, že části těch lidí, které se to vysvětlit dá, bychom měli vysvětlova­t, že naše vláda skutečně má připravené řešení, které jim zajistí, že nebudou za energie platit veškerý svůj výdělek. Ale je pravda, že řada lidí, kteří na tom Václavském náměstí byli, jsou podporovat­elé Ruska, Putina a příznivci nebo i členové antisystém­ových stran. Bohužel, těch tam byla většina, ale neříkám, že to byli všichni.

Je vláda připravená reagovat na pokusy o něco, co už by překračova­lo rámec pokojných demonstrac­í? Neumíme si to představit, ale vzpomeňme si, co se stalo třeba v Kapitolu ve Washington­u.

Myslím, že náš demokratic­ký systém se s tím umí vypořádat, ale nemůžeme to podceňovat. Když čtete sociální sítě, vidíte, že se řada lidí dopouští i různých trestných činů, protože vyzývají k fyzické likvidaci premiéra nebo někoho z nás, a to už si myslím, že překračuje nějaký rámec diskuse. Na jednu stranu ctíme svobodu slova, ale když někdo někomu vyhrožuje, že ho rozčtvrtí, vykastruje a uřízne mu hlavu, je potřeba k tomu nezůstávat netečný a tyto příspěvky skutečně nahlašovat policii, a všichni tak činíme.

Na druhou stranu, vy na sociálních sítích komunikuje­te bez servítků, jak ukázal třeba váš

tweet po smrti dcery Alexandra Dugina. Neradí vám vaši poradci, abyste se držela víc zpátky?

Já úplně nemám poradce na sítě, ale některé mé příspěvky komentují moji kolegové, kteří mají možná větší zkušenost. Myslím, že jsou věci, které by politik měl říkat nejenom jako politik, ale i jako člověk.

Když si kdokoliv zjistí informace o této rodině a o této zemřelé dceři, ví, že její rétorika byla prakticky shodná s Hitlerem a Stalinem, s lidmi, kteří se dopustili genocidy. Já přece nemusím litovat toho, že byl zavražděn zastupujíc­í říšský protektor Reinhard Heydrich, protože to byl člověk, který způsobil smrt stovek a tisíců zcela nevinných lidí.

V nenávistné rétorice členů této rodiny byli Ukrajinci nazýváni podlidmi. To už nevidíte žádný rozdíl oproti Hitlerově rétorice. Z toho se mi zvedá žaludek a s tím se rozhodně nikdy nechci ztotožňova­t.

Byla jste dlouhá léta v pražské komunální politice. Co říkáte na pražskou kampaň koalice Spolu?

Registruju jak kampaň kolegů z koalice Spolu, tak i kampaň kolegů z druhé koalice, se kterými jsme ve vládě. Musím říct, že se mi úplně nelíbí, jak pan Hřib napadá našeho kandidáta na primátora a staví to do pozice, že má svůj věk, zatímco on je ten mladý, schopný a ambiciózní. Tohle mají rozhodovat voliči. Myslím, že je škoda, že se to v Praze takhle vyhrotilo, protože Pražané si nezaslouží, aby tady měli slabou nebo menšinovou vládu.

Bohuslav Svoboda při každé příležitos­ti chválí Patrika Nachera z konkurenčn­ího hnutí ANO. Jak by se promítlo do fungování vaší vládní koalice, kdyby v Praze Spolu vytvořilo koalici s ANO?

Já nemám ráda takové to, co by bylo, kdyby. Kdyby mi někdo před volbami v roce 2018 řekl, že tady někdy bude ODS v koalici s Pirátskou stranou, také tomu asi úplně neuvěřím. Myslím si, že tady se zbytečně vyeskalova­la atmosféra mezi Piráty, ODS a ostatními stranami naší koalice Spolu – a to neprospívá ničemu.

Radíte tedy, aby ubrali a hledali cestu, aby vznikla koalice na podobném půdorysu, jako je ta vládní?

Nebudu nikomu říkat, jakou má zakládat koalici, protože jsem zastupitel­kou hlavního města Prahy nikdy ani nebyla. Když slyším nyní výroky Patrika Nachera na téma Ukrajina nebo na téma obhajoby Andreje Babiše, rozhodně nesdílím názor pana Svobody, že Patrik Nacher je vlastně takový prima kamarád, se kterým si všichni rozumíme. Já jsem ho dlouhou dobu brala za rozumného politika, ale musím říct, že poslední tři nebo čtyři měsíce žasnu nad tím, co je někdy na plénu Poslanecké sněmovny schopný říct. A mrzí mě to, protože si myslím, že patřil v hnutí ANO k těm lidem, kteří měli poměrně racionální názor – a to je možná to, co myslel Slávek Svoboda. Ale ve Sněmovně teď pan Nacher nic z toho nepředvádí.

 ?? ?? Únor letošního roku nám shodil růžové brýle.
Únor letošního roku nám shodil růžové brýle.
 ?? FOTO: ADAM HECL, DENÍK N ??
FOTO: ADAM HECL, DENÍK N
 ?? ?? Celý rozhovor s Janou Černochovo­u najdete v novém politickém podcastu Aréna N s Janem Moláčkem a Renatou Kalenskou.
Celý rozhovor s Janou Černochovo­u najdete v novém politickém podcastu Aréna N s Janem Moláčkem a Renatou Kalenskou.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia