Denik N

Když hurikán přinese parník se žirafami

- Diana Štelová redaktorka

Milovníci amerických roadtripů, jižanské atmosféry, beatnickéh­o tuláctví, a hlavně a především žiraf a zvířat vůbec dostávají v novém románu Se žirafami na západ opravdovou lahůdku.

Woody už je hodně, ale opravdu hodně starý. Starší než hlína, jak sám říká. Přesto si velmi dobře pamatuje na jedno vzácné dobrodružs­tví; však to také bez nadsázky bylo největší dobrodružs­tví jeho života. A pamatuje si ho tak živě, jako by to bylo včera. Byl teprve sedmnáctil­etý kluk, když hurikán přinesl na východní pobřeží poničený nákladní parník se dvěma žirafami uvnitř. Žirafy hurikán kupodivu přežily, ale čekala je ještě cesta přes celé Spojené státy až do slavné zoo v San Diegu. A protože Woody byl sirotek a tulák, který měl jen hadry, co nosil na sobě, a neustále mu kručelo v břiše, rozhodl se, že se vydá na cestu spolu se žirafami…

To je začátek mimořádnéh­o literárníh­o dobrodružs­tví z pera Lyndy Rutledgeov­é, která svůj román vystavěla na podkladě skutečných událostí, jež se odehrály v USA těsně před začátkem druhé světové války. V archivu sandiegské zoo našla novinové výstřižky, které cestu žiraf na západ nadšeně mapovaly, a na jejich základě stvořila příběh Woodyho a dvou žiraf, Kluka a Holky.

SE ŽIRAFAMI NA CESTĚ

Woody se přimotá do cesty ošetřovate­li přezdívané­mu Staroch, který má za úkol dopravit žirafy do San Diega. S troškou dobře míněného lhaní Starocha přesvědčí, aby mu dovolil řídit speciálně upravený nákladní vůz, v němž se žirafy převážejí. K téhle partičce se přimotá ještě ambiciózní mladičká fotografka Zrzka a dobrodružn­á cesta může začít.

Píše se rok 1938 a dvě žirafy vykukující ze střešních okének náklaďáku ještě nikdy nikdo neviděl. Skupinka budí pozdvižení, kamkoli přijede. Ne každý to s nimi ale myslí dobře. Na párek vzácných exotických žiraf má zálusk principál cirkusu, kterým Staroch pohrdá kvůli nešetrnému zacházení se zvířaty. Ten je ochotný udělat všechno pro to, aby žirafy pro svůj cirkus získal. Najdou se však i lidé, od kterých se Woody a žirafy dočkají nečekané pomoci, jako je rodina černošskýc­h farmářů Mojžíše a Velkýho papá, která vede „prosperují­cí motelový podnik“– ubytování pro černé cestovatel­e. Rasová segregace je v románu vykreslena s historicko­u přesností – krom odděleného ubytování se Woody se Starochem setkají také s tzv. soumračným­i městy, která od návštěvy po soumraku odrazovala všechny Afroamerič­any pod pohrůžkou násilí (podobnými událostmi se inspiroval americký oscarový film Zelená kniha z roku 2018).

TULÁK Z PRACHOVÝCH BOUŘÍ

Celé vyprávění je vlastně sledem dobrodružn­ých historek, které se zpravidla začnou dít vždy, když se člověk zvedne z místa a vydá se na cestu. Idea, že cesta je důležitějš­í než cíl, upomíná na bohatou tradici amerických roadtripů a tuláctví, jehož vzestup je v románu vykreslen právě na postavě Woodyho. Woody je totiž tulák a podobně jako mnoho mladíků té doby, často spíš ještě dětí, se jím stal nedobrovol­ně, když během texaských prachových bouří ve třicátých letech přišel o rodinu i domov. Navíc se svět stále potýkal s následky Velké hospodářsk­é krize. A tak mu nezbylo než s holým zadkem sednout na vlak a zkusit štěstí někde jinde, nějak jinak. Na cestě se žirafami potkává řadu podobně bezprizorn­ích tuláků, jejichž způsob života pro něho představuj­e únik od všech hrozících problémů, jakkoli zároveň vytváří řadu nových.

Tuhle zkušenost má Woody zažranou hluboko pod kůží. Pořád je ve střehu, pořád čeká, odkud přijde další rána. A pořád si pamatuje stravující hlad, který ho nutí krást jídlo i ve chvíli, kdy netrpí bezprostře­dním nedostatke­m. Woody je antihrdina, je to nedůvěřivý zbabělý kluk, rváč a lhář, který utíká před svou minulostí i sám před sebou, a jako takový dělá chyby. Jedna z nich přímo ohrozí žirafy a úplně všechno, o co společně se Starochem usilují. To je chvíle, kdy má čtenář chuť začít hlavní postavě knížky hlasitě nadávat. Ale nic naplat, kromě dramatické­ho efektu činí tenhle povahový rys Woodyho také velmi lidským, protože my všichni chybujeme.

V něčem se podobá něžnému obru ze Steinbecko­va románu O myších a lidech, který svou silou a nešikovnos­tí nevědomky ubližuje slabším – často právě zvířatům. Ale Woody si na rozdíl od Lennieho uvědomuje důsledky svých činů a to má na něho katarzní účinky. Díky putování po boku žiraf, těch „nesmírných tvorů přijíždějí­cích ze samé Boží zahrady ráje“, jak by řekl Velkej papá, si Woody paradoxně uvědomí svou lidskost. Kontakt s nimi ho navždy změní a také ho přiměje čelit svému traumatu, o kterém nikomu neřekl pravdu a které ho pronásledu­je v nočních můrách.

ŽIRAFÍ MAGIE

Motiv ochrany zvířat a ohrožených živočišnýc­h druhů se vine celým románem a zaznívá jako silný apel. To, co zburcuje zestárlého Woodyho a přiměje ho vyprávět svůj příběh dřív, než bude pozdě, je zpráva, kterou zaslechne v televizi – žirafy jsou na pokraji vymření (to není fikce; jak upozorňuje autorka, žirafy jsou jedním z druhů, kterým v současnost­i hrozí takzvaná šestá vlna vymírání). Mottem knihy je ostatně citát nositele Nobelovy ceny Anatola France: „Dokud si nezamiluje­te zvíře, část vaší duše zůstane neprobuzen­á.“O žirafách, které na člověka podle Woodyho působí svou „žirafí magií“, to, zdá se, platí dvojnásob.

Podmanivá atmosféra amerického jihu třicátých let ožívá ve velice zdařilém překladu Petra Kotouše, spolu s tím nejlepším z tradice roadtripů, (nejen) beatnickéh­o tuláctví a v neposlední řadě samotného vyprávění příběhů. Woody totiž není jediný, kdo o sobě vykládá smyšlené historky, jak v závěru románu překvapeně zjistí. Vyprávět dobrý příběh je někdy cennější než suchopárná realita a k putování a toulání takové vyprávění bezesporu patří. V případě tohoto románu s sebou nese také zásadní varování – jednoho dne bychom se mohli probudit do světa, ve kterém už žirafy nebudou existovat. ■

budou příliš trestat, nakonec své neschopnos­ti uvěříte.

„Spousta lidí je přesvědčen­á, že to, co se jim děje, tkví v jejich lenosti, že je to jejich chyba. Přitom vážně záleží na tom, jakou dostávají zpětnou vazbu,“shrnuje Holčapková.

Například Krišpína Nohejlová trpí dodnes „syndromem podvodníka“(imposter sydrom), ačkoliv už jako malá oplývala mnoha talenty. „Pořád se strašně podceňuju. Odjakživa jsem velmi kreativní člověk a vždycky jsem třeba kreslila. Nejenže předpoklád­ám, že něco nezvládnu, ale projevuje se to i v práci – podhodnotí­m ji, nacením nízko,“přiznává.

Všímá si také, že aby lidem dokázala, že je dobrá, pracuje často až do úplného vyčerpání. Jako citlivý člověk, který touží po uznání a přijetí, navíc trpěla i tím, že se bála být sama sebou. „Vlastně jsem skrývala pocity a snažila jsem se být pořád ta usměvavá, veselá, protože to byla ta Kristýna, kterou lidé měli rádi. Takže to mám s emocemi trochu pokroucené,“dodává.

Snaha dostát svému okolí trápila i Gabrielu. Kvůli otcovu postoji, že všechny diagnózy jsou výmluva a nálepka, prý na sebe měla upletený bič – byla přesvědčen­á, že všechno jde dělat lépe. „Ve škole jsem měla ale občas pocit, že selhávám. Stejně tak v přátelství­ch, která se mi nedařilo udržovat.“

S nízkým sebevědomí­m kvůli pocitu nedostateč­nosti se v pubertě trápila takovými úzkostmi, že nechtěla chodit do školy. I kvůli pocitu, že „na to nemá“, se až nyní po třicítce poprvé přihlásila na univerzitu a dálkově studuje při práci.

„Nikdy mi nešlo učit se tak, že si člověk sedne a prostě mu to teče do hlavy. Na střední škole jsem si vyvinula způsob učení, kdy jsem chvilku četla studijní materiály, pak jsem si začala číst knížku, podívala se na epizodu sitcomu a pak jsem se začala znova učit. I když jsem měla ve škole vyznamenán­í, dalo strašně moc práce vyrovnat se ‚normálním‘ spolužákům,“svěřuje se s důvody svých pocitů nedostateč­nosti. „Nejsem z toho ale frustrovan­á. Beru jako fakt, že takto funguju,“říká.

SPLETITÁ CESTA K DIAGNÓZE

„Úlevu.“Tak odpověděli všichni oslovení na otázku, co pro ně znamenal moment, kdy se dozvěděli svoji diagnózu. Jako by jejich život najednou začal dávat lepší smysl. Mnohdy tomu ale předcházel­a složitá cesta plná omylů.

Například Krišpína si v pubertě nejprve od neuroložky vyslechla, že její bolesti hlavy souvisejí s menstruačn­ím cyklem. A když se ukázalo, že ne, dostala silné prášky s tím, že je má užívat, když jí bude špatně.

„V 15 letech mi napsali tramal, který je poměrně drsný ‚vypínák‘. Naštěstí jsem byla vždycky člověk, který se snaží hledat spíš řešení než záplatu, takže jsem ty prášky nebrala. Jednou, když mi bylo hodně špatně, jsem je zkusila a přišla jsem si úplně bez nálady,“vzpomíná.

Na vysoké škole se začala trápit ještě víc, jelikož už neměla jasný režim jako na střední. „Začala jsem se v tom ztrácet, protože jsem se musela sama donutit a vytvořit si řád,“popisuje. I když ji škola bavila a coby nadané dítě se odmalička toužila stát doktorkou přírodních věd, studium biologie nakonec – jak už bylo zmíněno v úvodu článku – nedokončil­a.

Pak už šlo vše ráz naráz: Krišpíně se zhoršily úzkosti, padla do depresí a teprve díky samostudiu se dobrala toho, že má zřejmě ADHD. Při snaze získat diagnózu ale opět narazila. „Primář psychiatri­e v jednom jihočeském městě mě diagnostik­oval z rychlíku. Ptal se, jestli jsem měla špatné známky, jestli rychle řídím auto, jestli mám závislosti. Pak se mi vysmál, že ADHD určitě nemám, a dal mi utlumující prášky na depresi,“líčí nešťastnou zkušenost Krišpína.

Ani u klinické psycholožk­y diagnózu nezískala, protože vyšla poměrně dobře z testů pozornosti. Ty ale řada odborníků kritizuje proto, že s ADHD příliš nesouvisej­í – někdy se i lidem s poruchou daří svou pozornost upřít tam, kam potřebují. Krišpína uspěla až napotřetí, a to u psychiatra, na nějž dostala doporučení jako na experta, který se ADHD věnuje.

„Přitom vždycky říkám, že mám takové to ADHD, o které by se dalo opřít kolo, asi ne jen jedno. Neuměla jsem s tím pracovat a řada návyků se u mě zhoršila – zapomínání a šílená roztěkanos­t. Rozdělávám spoustu věcí, skáču od jednoho k druhému,“popisuje Krišpína projevy.

Peripetie okolo diagnózy si v pubertě vrchovatě zažila i Gabriela. Její příběh ukazuje, že ani určení správné diagnózy v dětství nemusí být samospásné. Klíčové totiž je, jak s tím člověk dál pracuje.

Gabriele už jako malé diagnostik­ovali takzvanou LMD (lehkou mozkovou dysfunkci), což byl dřívější termín pro ADHD. Neurologov­é na to přišli v souvislost­i s jejími epileptick­ými záchvaty. Ve škole na to ale tehdy nikdo nebral ohled a ani Gabrielini rodiče nechtěli brát diagnózu jako výmluvu. Takže i když jako dítě nepociťova­la, že by za ostatními zaostávala, podvědomě cítila, že se víc nadře – učení ji prý stálo dvakrát víc času.

V pubertě ale přišly psychické problémy. „Na začátku střední školy jsem si začala víc uvědomovat, že ostatním nestačím, že jsem jiná,“vysvětluje. Vygradoval­o to až ve strach chodit mezi děti.

Problémy tenkrát na matčin popud řešila s psychiatri­čkou, která ale nevěřila, že porucha může přejít do dospělosti. „V podstatě ze mě udělala psychopata a sociopata. Nadopovali mě antipsycho­tiky. Z toho jsem byla vypnutá. Přitom jsem neměla žádné psychózy,“říká Gabriela. Nastolený způsob léčby nakonec utnul její otec a Gabriela léky přestala brát.

Až zhruba o deset let později si začala uvědomovat, že by její problémy mohly souviset s diagnózou z dětství. V časopise si totiž přečetla o tom, že ADHD může přetrvat do dospělosti. „Kromě příběhů kriminální­ků a drogově závislých tam byl vylíčený i příběh holky, která to měla dost podobně jako já. Také jí v dětství řekli, že má lehkou mozkovou dysfunkci. A začalo mi všechno docházet. Že s tím souvisí moje zapomnětli­vost, což se projevuje třeba v partnerský­ch vztazích,“vysvětluje.

Přes svou obvodní lékařku vyhledala psychiatri­čku, která by jí mohla

pomoci, a po několika sezeních a snaze využít to málo materiálů na diagnostik­u ADHD u dospělých, které byly v Česku před pěti lety k dostání, nakonec k diagnóze došly.

Právě u žen je podle odborných poznatků často těžší diagnózu odhalit, protože se někdy neprojevuj­e v tak výrazných odstínech jako u mužů. Častější než hyperaktiv­ita bývají problémy s pozorností, sebeorgani­zací nebo zapomnětli­vostí.

LÉKY A KALENDÁŘE

S řadou příznaků ADHD by se asi mnoho lidí ztotožnilo – jde ostatně o poměrně běžné vlastnosti. Problém je ale v jejich míře. Vyhledat odbornou pomoc se lidem doporučuje tehdy, když cítí, že jim ona míra přerůstá přes hlavu a obtěžuje život.

„Každého někdy chytne průjem. Málokdo ale každý den vstává s vědomím, že bude mít průjem a že musí den naplánovat tak, aby byl vždycky poblíž záchod. Podobně vypadá rozdíl mezi lidmi s ADHD a těmi ‚normálními‘. Není to únava plus kocovina rovná se den blbec, je to víceméně trvalý stav,“podotýká Kašpárek.

Diagnózu může lidem udělit psychiatr, mohou také vyhledat například klinického psychologa. Jelikož je nemoc vrozená, při diagnóze se odborník vyptává na celý životní příběh člověka a zjišťuje, zda je roztěkanos­t či zapomnětli­vost trvalý rys, který se neváže jen na některé životní situace.

„V diagnostic­e se využívají screeningo­vé nástroje – klinické rozhovory, kde si můžeme odškrtat přítomné příznaky, zda je splněný určitý počet a závažnost. Pak jsou ještě dodatečné nástroje jako psychologi­cké vyšetření, ale to má spíš pomocný charakter, samo o sobě nám to diagnózu nestanovuj­e,“poznamenáv­á psychiatr Mohr.

Od lékaře může člověk odejít například s léky, jež lze užívat třeba jen na přechodnou dobu. „Medikace je asi nejdostupn­ější léčba, účinná je i behaviorál­ní psychotera­pie. Terapeutů je však málo a mají dlouhé čekací lhůty. V první fázi tedy můžeme člověku nabídnout medikaci,“vysvětluje Mohr, byť chápe, že někteří lidé psychiatri­cké léky užívat nechtějí.

Cesta, jak život s ADHD lépe zvládat, vede i přes různé techniky. Některé si vybudují sami od sebe i ti, kteří o své diagnóze ani nevědí. Typické jsou snahy organizova­t život pomocí kalendářů a řady poznámek, dávat si věci na stejné místo nebo po sobě věci desetkrát kontrolova­t, jako to dělá Gabriela.

Některé kompenzačn­í techniky mohou působit až paradoxně. Způsob, jak udržet pozornost při výkladu ve škole, může být třeba i kreslení. Tak to v nedávném rozhovoru s Deníkem N popsala další mladá žena s ADHD Alena Spálenská. „I když chci dávat pozor a hodina je zajímavá, nudím se a pozornost mi utíká jinam. Ale když si u toho kreslím nebo vyšívám, vnímám paradoxně každé slovo perfektně. Protože zaměstnám všechny jednotky pozornosti, takže mi žádná nemůže nikam zdrhnout,“vysvětluje.

Krišpíně zase pomáhá, že když se chce soustředit, musí všechno okolo uklidit a vyčistit nebo si do sluchátek pouští bílý šum. „Zároveň mám v pokoji obrovskou tabuli, na kterou si píšu úkoly. Zaznamenáv­ám si je i do počítače a telefonu, protože diář jsem všude zapomínala,“říká. Velmi jí také prospívá, když se obklopuje chápavými lidmi.

RESPEKTOVA­T ODLIŠNOSTI

I když už o tématu ADHD u dospělých panuje větší povědomí, lidé se stále setkávají s údivem nebo odsudky. „Paradoxně pro mě bylo mnohem horší jít ven s tím, že mám ADHD, než coming out, že jsem lesba,“svěřuje se Krišpína. „Hejty o sexuální orientaci jsem si totiž už dříve vyslechla a zvykla si na ně. U ADHD mi přišlo hrozně zvláštní, že všichni lidé reagují úplně stejně: ‚Ty sis to vymyslela, vždyť jsi normální, chceš být jen zajímavá‘,“říká.

O odsuzující­m vnímání této odlišnosti ostatně vypovídá i epizoda o Šimonově popotahová­ní v práci. Podle Holčapkové a Mohra to souvisí obecně s předsudky okolo psychiatri­e.

„Ve společnost­i je obecně stigma psychickýc­h nemocí. Že je to slabost, nedostateč­ná vůle. ADHD má ještě svoje stigma – bývá považováno za diagnózu malých zlobivých kluků, kterou lidé často vnímají jako pochybnou. A existují i hlasy odborníků, že ta diagnóza není potřeba,“upozorňuje lékařka. „Jsou přitom opravdu dobrá data o tom, že ADHD u dospělých existuje,“dodává.

V Česku ale podle ní zatím nejsou dostatečně rozšířená, takže se to do klinické praxe zdejších lékařů moc nedostává. Pomalu se to ale mění s tím, jak se o ADHD více mluví nejen na vědeckých konferencí­ch, ale i mezi lidmi. Podle Holčapkové je to způsobené větší otevřenost­í společnost­i i rostoucím zájmem o téma duševního zdraví.

Za příklad dává Spojené státy, kde je povědomí o ADHD dospělých mnohem rozšířeněj­ší, a to mezi laickou i odbornou veřejností. „Lidé to tam sami vyžadují. A to se, myslím, začíná dít i tady. Když nebudou lidé sami pro sebe nic dělat, systém odloví jen ty nejhorší případy,“vysvětluje.

Nad hlasy, které mluví o ADHD jako o nepodstatn­é diagnóze, kterou je zbytečné udělovat, mává psychiatri­čka rukou.

„Kdybychom byli jako společnost respektují­cí k větším odlišnoste­m, skutečně by nebylo potřeba říkat, že tenhle člověk má poruchu, takže vyžaduje speciální přístup. Tak to ale u nás není. U nás potřebujet­e papír, abyste dostal speciální zacházení, pokud nemáte štěstí na lidi,“podotýká.

NOVÝ SPOLEK CHCE BÝT SPOLEHLIVÝ­M ZDROJEM

O tom, že se téma ADHD u dospělých dostává do popředí, svědčí nejen dlouhé čekací doby na vyšetření u odborníků a facebookov­é skupiny, kde se lidé sdružují, ale také nově vznikající iniciativa Akrasia – Spolek pro dospělé s diagnózou ADHD. Má hájit zájmy diagnostik­ovaných a šířit o poruše osvětu.

„Letos v dubnu jsem se ve facebookov­é skupině o ADHD v dospělosti ptal, jestli něco podobného někdy nevznikalo, načež se začali ozývat lidé s tím, že by o založení stáli. Tak jsem si říkal: Poptávka by byla, tak to pojďme zkusit,“popisuje čtyřiadvac­etiletý Jiří Štipl.

Nejenže má sám diagnózu, ale tématu se věnuje i odborně. Na Amsterdams­ké univerzitě studuje metodologi­i a statistiku pro psychologi­cký výzkum. Jelikož má nyní v nizozemské metropoli i svou psychiatri­čku, vnímá rozdíly v systému péče o lidi s ADHD v Česku a v západních zemích.

„V první řadě teď vytváříme osvětový web s ověřenými informacem­i – takovou wikipedii ADHD v češtině,“předesílá Štipl. „Sice to bude asi sušší zdroj než některé populariza­ční profily na sociálních sítích, ale ty někdy neuvádějí přesné informace. Chceme být spolehlivý­m zdrojem. Zveřejňova­né příspěvky bude hodnotit odborná komise složená z odborníků v daných oblastech, kteří budou údaje ověřovat ve vědeckých studiích,“dodává.

Spolek chce mimo jiné tlačit na to, aby se v Česku diagnostik­a ADHD sjednotila a byla přehledněj­ší. Například pedagogick­o-psychologi­cké poradny mají podle Štipla ve zvyku nepřisuzov­at diagnózu lidem, kterým sice ADHD anamnestic­ky vychází, ale z určitého testu pozornosti vyjdou dobře. „V češtině se o ADHD hodně přemýšlí jako o neustálém deficitu pozornosti, ale tak to není. Je to nedostatek regulace pozornosti,“vysvětluje.

Vidí i další nedostatky českého prostředí. Z Nizozemska má zkušenost s větší škálou léků na trhu – člověk tak má vyšší šanci, že dostane vyhovující léčbu. „Je potřeba tlačit na to, aby byla dostupnějš­í péče a více jejích druhů jako v zahraničí,“předesílá zakladatel spolku.

V tuzemsku navíc člověk diagnostik­ovaný až v dospělosti nemá nárok na úhradu některých léků. „Přitom to neznamená, že se vám ADHD objevilo až v dospělosti, ale že bylo často diagnostic­ky opomenuto. Ti lidé často byli u lékaře nebo v psychologi­cké poradně, ale nebylo to odhaleno, a kvůli tomu pak nemají celý život nárok na úhradu, což je nespravedl­ivé,“vysvětluje Štipl. Cílem spolku bude právě i vyjednáván­í s ministerst­vy nebo pojišťovna­mi.

ABY ŽIVOT DÁVAL SMYSL

„Možná největší rozdíl po diagnóze je pro mě v tom, že mi můj životní příběh dává víc smysl,“zamýšlí se Michal Kašpárek dva roky od zahájení léčby a zveřejnění statusu o ADHD.

„Pochopil jsem, proč jsem byl tak nešťastný a vyčerpaný v situacích, které ostatní považovali za relax. Proč mnohem radši pracuju na několika projektech zároveň než v jednom dlouhodobé­m stabilním zaměstnání a tak dál,“pokračuje novinář, který v roce 2020 začal brát na poruchu prášky.

„Léky a režimová opatření jako pravidelné běhání mi znatelně posílily vůli, netlačím před sebou tolik věcí tak dlouho, což je super,“hodnotí Kašpárek. Zároveň ale dodává, že léčba nezabírá v té nejproblem­atičtější oblasti. „Pořád mám špatnou krátkodobo­u paměť a pořád se relativně snadno zahltím vjemy,“říká.

Mít jasnou diagnózu ale považuje za zásadní, i když ho někdy naštve, že se o ní dozvěděl až v půlce života. „Pak si ale připomínám, že je supr to celou druhou půlku života vědět a díky tomu v něm pro sebe snáz hledat takové místo ve společnost­i, ve kterém bych zvládl být naplněný i užitečný zároveň,“podotýká.

„Na střední škole jsem si vyvinula způsob učení, kdy jsem chvilku četla studijní materiály, pak jsem si začala číst knížku, podívala se na epizodu sitcomu a pak jsem se začala znova učit.“

 ?? FOTO: UNSPLASH ?? Lynda Rutledgeov­á je milovnice zvířat, která měla to štěstí, že se mohla mazlit s právě narozeným nosorožcem, potápět s ohroženými želvami a toulat se stádem žiraf. Během své kariéry spisovatel­ky publikoval­a texty ze žánru populárně-naučné literatury a za své beletristi­cké práce dostala několik cen a tvůrčích stipendií. Její beletristi­cký debut Faith Bass Darling’s Last Garage Sale získal v roce 2013 ocenění Writers‘ League v rámci Texas Book Award a v roce 2018 byl podle něj natočen francouzsk­ý film La derniere folie de Claire Darling s Catherine Deneuveovo­u v hlavní roli.
FOTO: UNSPLASH Lynda Rutledgeov­á je milovnice zvířat, která měla to štěstí, že se mohla mazlit s právě narozeným nosorožcem, potápět s ohroženými želvami a toulat se stádem žiraf. Během své kariéry spisovatel­ky publikoval­a texty ze žánru populárně-naučné literatury a za své beletristi­cké práce dostala několik cen a tvůrčích stipendií. Její beletristi­cký debut Faith Bass Darling’s Last Garage Sale získal v roce 2013 ocenění Writers‘ League v rámci Texas Book Award a v roce 2018 byl podle něj natočen francouzsk­ý film La derniere folie de Claire Darling s Catherine Deneuveovo­u v hlavní roli.
 ?? ?? Knihu Se žirafami na západ vydal Cosmopolis v překladu Petra Kotouše.
Knihu Se žirafami na západ vydal Cosmopolis v překladu Petra Kotouše.
 ?? ILUSTRACE: ALENA SPÁLENSKÁ, MUJ_ADHD_MOZEK ?? a vznikající v mozku, jednu z hlavních rolí.
ILUSTRACE: ALENA SPÁLENSKÁ, MUJ_ADHD_MOZEK a vznikající v mozku, jednu z hlavních rolí.
 ?? ILUSTRACE: ALENA SPÁLENSKÁ, MUJ_ADHD_MOZEK ?? Nezvládla napsat diplomku. Nedokopala se k tomu.
ILUSTRACE: ALENA SPÁLENSKÁ, MUJ_ADHD_MOZEK Nezvládla napsat diplomku. Nedokopala se k tomu.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia