Denik N

Zdroj z Babišova okolí

- ZDISLAVA POKORNÁ redaktorka

něné pod Správu Pražského hradu. Kontakt mezi Zemanem, který většinu času trávil na lánském zámku, a Babišem začala zajišťovat jedna z nich – Kateřina Rydlová. Expremiér tak přestal být závislý na Mynářově mobilu.

TLAKY Z HRADU

Základním předpoklad­em pro to, aby komunikace mezi Hradem a Babišem probíhala „normálně“, bylo hlavně to, že premiér a jeho lidé ustupují některým Zemanovým požadavkům – především personální­m. Týkaly se Všeobecné zdravotní pojišťovny, Nejvyššího kontrolníh­o úřadu nebo antimonopo­lního úřadu; tomu se budeme podrobně věnovat v příštím dílu.

Hrad ovšem prosazoval svou i v jiných oblastech. Po vypuknutí pandemie covidu vláda řešila nedostatek ochranných pomůcek a následně i vakcín. Prezident a jeho lidé vynaložili hodně energie, aby dosáhli schválení ruské vakcíny Sputnik V pro český trh. Tehdejší ministr zdravotnic­tví Jan Blatný ale ruské očkovací látce odmítal dát výjimku, nebyla totiž schválená Evropskou lékovou agenturou.

Hrad všal trval na svém a požadoval odvolání nejen Blatného, ale i šéfky Státního ústavu pro kontrolu léčiv Ireny Storové. Babiš nakonec Blatného odvolal, přestože samotný Sputnik neprosazov­al – i kvůli problémům, které použití vakcíny provázely na sousedním Slovensku.

Tehdy se do boje o ruskou vakcínu zapojil rovněž ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který v dubnu roku 2021 oznámil svou misi do Moskvy s cílem zajistit možné dodávky Sputniku do Česka. V tu dobu už ale od tajných služeb věděl, že Rusko stálo za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích. Celou záležitost později vysvětlova­l tím, že z jeho strany šlo o „zastírací manévr“. Kauza Vrbětice však uzavřela hned dvě ruské agendy, které Hrad prosazoval.

Kromě snahy dovážet do Česka Sputnik padla i možnost, že by jadernou elektrárnu Dukovany dostavoval ruský Rosatom.

STAROST O ZEMANOVO ZDRAVÍ

Do voleb zbývalo jen několik měsíců a vztah mezi vládou a Hradem stále více ovlivňoval­y prezidento­vy zdravotní problémy. Ty se podle tří zdrojů z jeho okolí začaly projevovat v průběhu loňského léta. Jejich příčinou byla především Zemanova dlouhodobě špatná životosprá­va: hodně kouřil – i šedesát cigaret denně – a u toho často popíjel alkohol.

Prezident sice strávil v nemocnici osm dní už v září (jak tehdy popsaly Deník N a Radiožurná­l, příčinou byly problémy s játry), po návratu do Lán se ale jeho stav opět zhoršoval. Ošetřující lékař Miroslav Zavoral požadoval, aby se prezident vrátil do nemocnice, ten to však odmítal.

Aby se nechal znovu hospitaliz­ovat, Zemana přemlouval i Babiš, který se podle tří dobře informovan­ých zdrojů o jeho stav zajímal a téměř denně komunikova­l s jeho ošetřující­m lékařem.

Do toho vrcholila volební kampaň a samotné hlasování 8. a 9. října nedopadlo podle Babišových představ. Hnutí ANO sice na počet mandátů vyhrálo, na vládnutí to však nestačilo. Babiš se tak ocitl v pasti a bylo jasné, že většinu nesloží.

Ani tak ovšem opoziční strany neměly nic jistého. Poslední slovo měl totiž Zeman, který už dopředu avizoval, že sestavením vlády pověří předsedu vítězné strany, nikoliv koalice.

Zeman proto chtěl nejprve mluvit s Babišem. Schůzka, kterou si naplánoval už týden dopředu, byla pro prezidenta natolik důležitá, že kvůli ní odkládal i doporučova­ný převoz do nemocnice.

Setkání nakonec den po volbách proběhlo. Babiš těsně před jedenáctou hodinou vjel černou limuzínou BMW do lánského zámku, kde na něj už prezident čekal; před sebou měl stoh papírů, které analyzoval­y výsledky voleb.

Babiš si vzpomíná, že Zeman mluvil velmi pomalu, působil vyčerpaně a unaveně. Přesto měl v hlavě strategii, jak postupovat dál.

ZNOVU TO URVAT

„I když byl velmi unavený a byl v takovéto formě, hlava mu myslela. Tehdy mi nabízel, abych sestavoval vládu, že mi dá i dva pokusy,“vzpomíná Babiš. Během jednání pak Zeman podle zdrojů blízkých někdejšímu premiérovi vymýšlel různé strategie, jak pro Babiše vládu „znovu urvat“.

„Zeman Babišovi říkal, že se to dá udělat, protože to je poslední hra,“popisuje hradní zdroj. Babiš tehdy prezidenta neodmítl, což o týden

Odmítl totiž se Zemanem hrát jejich poslední hru. Zeman to tehdy od Babiše bral jako zradu.

bez obstrukcí vládu vznikající koalici a přejít do opozice. Odmítl tak Zemanovu nabídku z 10. října, aby jako lídr nejsilnějš­í strany jednal o sestavení kabinetu.

Tuto informaci se z médií dozvěděl i prezident, což byl podle bývalého předsedy vlády a jeho okolí moment, kdy se vztah obou mužů zase vrátil k bodu mrazu. „Odmítl totiž se Zemanem hrát jejich poslední hru. Zeman to tehdy od Babiše bral jako zradu,“říká zdroj blízký bývalému premiérovi.

„Hodně mu vadilo, že to Babiš neřekl. Bral to jako zradu. Jednak že na jeho hru nepřistoup­il, a také že to prostě řekl veřejně, a ne jemu. Byl to jeden z momentů, kdy se cesty Babiše se Zemanem začaly rozcházet,“potvrdil zdroj z Hradu.

Nebyla to navíc jediná věc, kterou prezident končícímu premiérovi vyčítal.

Stále mu nezapomněl, že mu nevyhověl a neodstrani­l z čela BIS Michala Koudelku. Vedením kontrarozv­ědky jej dočasně pověřil a nechal finální rozhodnutí na novém kabinetu.

Kromě toho také Babiš kvůli dění kolem Zemanovy hospitaliz­ace ve

řejně vystoupil proti kancléři Mynářovi.

„Bylo by nejlepší, kdyby rezignoval na své funkce, a to okamžitě. To, co předvedl, je absolutně nepřijatel­né,“řekl Babiš serveru iDnes.cz. Kromě toho vyzval Nejedlého, aby odevzdal diplomatic­ký pas.

Tři zdroje z Hradu navíc tvrdí, že Mynář s Nejedlým prezidento­vi začali říkat, že ho Babiš hodil přes palubu.

„Kromě toho byl Zeman živený myšlenkou, že se Babiš nezajímal ani o jeho zdravotní stav,“podotýká muž z prezidento­va okolí.

To ale není tak úplně pravda. Server iRozhlas.cz totiž popsal, že Babiš byl v častém kontaktu se Zavoralem a během léta roku 2021 navíc přemlouval prezidento­vu dceru a manželku, aby Zemana k hospitaliz­aci přesvědčil­y.

Zeman proto po propuštění z nemocnice do čela vlády relativně hladce jmenoval předsedu ODS Petra Fialu.

Napětí mezi Zemanem a Babišem však nevyprchal­o ani letos, ačkoli se expremiéro­vo okolí snažilo vztahy s prezidente­m a jeho lidmi urovnat.

Tři zdroje z Hradu i Babišovy blízkosti potvrdily, že dohodnout schůzku mezi oběma politiky byl ještě počátkem tohoto roku nereálný úkol. „Prezidento­vo okolí bylo naštvané a schůzku ani nechtělo. Zeman s Babišem nemluvil,“říká zdroj blízký Babišovi.

„Prezident potom neměl potřebu se s Babišem scházet,“potvrzuje člověk z Hradu.

Posun nastal v první polovině října. Konkrétně poté, co na odborářsko­u akci svolanou prezidents­kým kandidátem Josefem Středulou přišlo pouhých pár tisíc lidí.

ZASE SE NAVZÁJEM POTŘEBUJÍ

Jen pár dní poté v hnutí ANO nastal zlom: Andrej Babiš se rozhodl kandidovat na Hrad. V tu chvíli se začala plánovat schůzka, na níž Babiš Zemanovi své rozhodnutí oznámí. Setkání se uskutečnil­o poslední říjnový den odpoledne na lánském zámku. Zeman tam podle dvou hradních zdrojů expremiéro­vi řekl, že ho v kampani podpoří.

„Podpoří ho, to je jasné. Viděli jsme Středulu (toho Zeman před několika měsíci ke kandidatuř­e na prezidenta vyzval, pozn. red.), jak dopadl na Václaváku. Ten nemá šanci uspět, prezident proto podpoří Babiše,“popsal zdroj ze Zemanova blízkého okolí.

Babišovým vstupem do prezidents­kých voleb nastala nová etapa jeho vztahu se Zemanem. Vrátil se totiž klíčový motiv – oba se opět navzájem potřebují.

Kandidát na prezidenta chce, aby jej starý spojenec podpořil, hraje o každého voliče. Odcházejíc­í hlava státu zase na Hradě ráda uvidí někoho, kdo se bude co nejméně zajímat o to, co se tam posledních deset let dělo.

Babišovým vstupem do prezidents­kých voleb nastala nová etapa jeho vztahu se Zemanem. Vrátil se totiž klíčový motiv – oba se opět navzájem potřebují. Kandidát na prezidenta chce, aby jej starý spojenec podpořil, hraje o každého voliče. Odcházejíc­í hlava státu zase na Hradě ráda uvidí někoho, kdo se bude co nejméně zajímat o to, co se tam posledních deset let dělo.

 ?? FOTO: ČTK ?? Před dvaceti lety: podpis smlouvy na prodej státního podílu v Unipetrolu. Když Babiš vycouval, Zeman mu to nemohl zapomenout.
FOTO: ČTK Před dvaceti lety: podpis smlouvy na prodej státního podílu v Unipetrolu. Když Babiš vycouval, Zeman mu to nemohl zapomenout.
 ?? ?? Roky se v politice potřeboval­i,
Roky se v politice potřeboval­i,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia