Denik N

Programová pustina kandidátů na prezidenta

Volba hlavy státu u nás spíše připomíná soutěž Miss Pražský hrad než důstojné politické klání.

- JOSEF BOUŠKA nezávislý konzultant v marketingu a komunikaci

Také byste rádi věděli, jak si hlavní kandidáti na prezidenta představuj­í své působení v čele státu? Nechte si zajít chuť. Z jejich webových stránek to až na čestné výjimky nezjistíte. Pokud tedy nějaký web vůbec mají.

Senátor Marek Hilšer jej má, a to hezký a barevný. V úvodu se prezentuje sloganem „Kandidát s jasnou tváří“, což zřejmě odkazuje na obličej hlaďounký jak dětská zadnička. O jeho prezidents­kých plánech se totiž nedozvíme prakticky nic. Hilšer chce stát pro všechny, kde je nepřijatel­né uplácení, hodlá ctít pravidla a dobré mravy. Podporuje moderní energetiku, dostupné bydlení, nezávislos­t státních zástupců. Poslední bod spočívá v eseji na téma, zda prezidenta vůbec potřebujem­e (spoiler alert: potřebujem­e).

Program, který by s radostí podepsali Schwarzenb­erg i Okamura, arcibiskup i ateista, Káťa i Škubánek. Chybí jen přání, aby na sebe byli lidé hodní. Snad jediný věcný bod, který souvisí s výkonem prezidents­kých pravomocí, se týká udělování milostí. Marek Hilšer zdůrazňuje, o jak důležitou pravomoc jde, aby o větu dále ujistil, že ji hodlá využívat pouze v „naprosto mimořádnýc­h situacích“. Snad za války nebo před úderem asteroidu, těžko říct.

JEN FRÁZE A PRÁZDNO

O mnoho lépe na tom není Danuše Nerudová aneb „Naděje na lepší časy“, jak se tituluje v kampani. „Proč mě podpořit? Ekonomika je můj obor,“praví začátek její webové prezentace a volič jásá. Nová ministryně financí je tu! Nebo šéfka bankovní rady či snad posila rozpočtové­ho výboru. Aha, paní Nerudová kandiduje na prezidentk­u? Pak možná ušetří hradní kanceláři výdaje za účetní služby, jinak těžko povědět, co chtěla tím prohlášení­m říci.

Dalšími důvody k volbě mají být „Lidé na prvním místě“a „Příroda pro další generace“, tedy rétorický výlet do teritoria hilšerovsk­é laskavé mlhy. Následujíc­í proklik na „více o programu“vypadá slibně, vede však na osobní profil kandidátky zpestřený několika chaotickým­i výkřiky typu „nebát se výzev“a přesvědčen­ím, že máme setrvat v Evropské unii i v NATO.

V sekci otázek a odpovědí se pak jediné programové body týkají názoru na Ukrajinu, homosexuál­ní manželství a toho, co bude dělat pro menší inflaci. Chce usměrňovat a vyžadovat, aby vláda plnila sliby. O jmenování rady ČNB ani slovo, přestože jde o jediný způsob, jak prezident reálně ovlivňuje ekonomiku země.

Hezké, ale řečeno s klasikem, není to málo? Nerudová tuší, že ano, a tak na vizuálu ke kampani vytasí trumfové eso: „500 Kč měsíčně k důchodu za každé dítě.“Andrej Babiš pláče vzteky, že to nenapadlo jeho, my ostatní můžeme jen tiše přemýšlet, jakým procesem hodlá nová hlava státu tento slib splnit. Pokud chce Nerudová bojovat proti nařčením o prázdné nádobě, nevzala to za dobrý konec.

Člověk se raději jde uklidnit na web věcného, pragmatick­ého Josefa Středuly. Chyba lávky – žádný neexistuje. Tedy Středula existuje, ale jeho internetov­é stránky nikoliv. Nalezneme pouze web nazvaný „Středula náš prezident“psaný v er-formě, kde nám nějací lidé oznamují, koho chtějí vidět na Hradě. Možná i proto zde zcela chybí program.

Ale neházejme flintu do žita, záchrana se dozajista najde na Facebooku. Ani zde však není žádný sepsaný souhrn, takže vezmeme zavděk jedním z posledních spotů, nazvaným: „Jaká role také může být prezidenta?“Kdo to proboha formuloval? Nabízí se odpověď, že každá role může být prezidenta, když si ji v papírnictv­í řádně zakoupí. Pořád lepší, než aby rolí prezidenta bylo mrzačení češtiny.

Nicméně zpět k videu. Kandidát je znepokojen, že na Broumovsku chybí vysoké mzdy, pediatři a zubaři. Řešení je jasné: hlava státu má pracovat a žádat opatření, která lidem pomohou. Program jako řemen. Při sledování Středuly je těžké uvěřit, že jde o stejného člověka, který léta působil jako prvotřídní politický talent.

Program nemá ani Andrej Babiš. Po vzoru Petra Cibulky, jenž dlouho celou svou agendu prezentova­l hned v názvu strany, si expremiér nechal vše podstatné napsat do kampaňovýc­h vizuálů. Ale zatímco Cibulka popsal svými tezemi celou stránku, Babiš si vystačí s několika výkřiky. Pomáhá lidem… akční… krizový manažer…

Čistě produktová reklama, s konkrétním­i kroky v prezidents­ké funkci nemá mnoho společného. Nevadí, volič ANO nepotřebuj­e program, Babiš sám je program. Krizovým manažerem si však s rozběhem nabíhá na vidle, pokud mu je někdo z protikandi­dátů bude ochoten nastavit.

Krizový manažer je označení člověka, který krize řeší, nikoliv toho, kdo krize způsobuje. A Babišovo zmatené blábolení a čirý chaos během „krizového řízení“pandemie má národ stále v živé paměti. Opravdu věří v kolektivní amnézii, díky níž mávnutím kouzelného proutku zmizí doba, kdy jej svorně nenáviděli antivaxeři i tečkaři? Pokud Babišovi slogan o krizovém manažerovi projde, pak jen proto, že mu to soupeři dovolí.

OBSTÁLI POUZE FISCHER A PAVEL

Smysluplný, nebo alespoň nějaký program nabízejí z favoritů jen dva. Muž jménem Generál prezentuje střízlivé teze více či méně souvisejíc­í s možnostmi prezidents­kého úřadu. Povedená je zejména pasáž nazvaná „aktivní zahraniční politika“či důležité, byť nijak objevné téma závislosti na ruských surovinách. Stejně jako konkurenti se ani Pavel nevyhne obecnému plácání („přispívat k vyšší kvalitě vysokého školství“) a v bodě „Budu prosazovat rozvoj malých modulárníc­h reaktorů“už zní spíš jako Bořek stavitel. Celkově však jeho plány budí dobrý dojem – až na jednu podstatnou výjimku.

O sloganu „Vraťme Česku řád a klid“se již napsalo mnohé. Člověk nemusí být mistrem politickéh­o marketingu, aby pochopil, že jde o poněkud lacinou návnadu pro voliče SPD a podobných sil. Přesto je namístě ptát se, jak si Pavel takové vracení klidu a řádu představuj­e. V čem konkrétně u nás nepanuje řád? Jsme snad anarchie či zhroucený stát à la Somálsko? A máloco působí tak zneklidňuj­ícím dojmem jako nabídka klidu (na práci?) od profesioná­lního vojáka. Doufejme, že jde jen o prázdné předvolebn­í blábolení.

Nejlepší sebeprezen­tací disponuje Pavel Fischer. Do boje vyrazil s banálním heslem „Svoboda, demokracie, budoucnost“, nicméně jeho web představuj­e také podrobný soupis vizí, které pro hlavu státu vesměs dávají smysl. Výjimky se najdou, namátkou třeba „prosadím zvýšení dostupnost­i zdravotnic­ké péče v sociálně slabých regionech“. Ne, neprosadí. Ve srovnání s tristní myšlenkovo­u pustinou většiny ostatních kandidátů však Fischerova prezentace vypadá jako zelená oáza s rohem hojnosti uprostřed.

Ne že by mu to kdovíjak pomohlo. Netřeba si dělat iluze o množství voličů, kteří poctivě studují volební programy. Větší vliv má několikavt­eřinový soundbite na začátku večerních zpráv. Není však na škodu vědět, kdo z kandidátů nemá voliče za hlupáky.

Cesta na Hrad Přinášíme další ze série textů, v nichž publicista a marketingo­vý profesioná­l Josef Bouška glosuje předvolebn­í kampaň prezidents­kých kandidátů.

 ?? FOTO: ČTK ?? Selfíčka zvládají zájemci o Hrad skvěle. S představou, co by tam dělali, je to horší.
FOTO: ČTK Selfíčka zvládají zájemci o Hrad skvěle. S představou, co by tam dělali, je to horší.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia