Denik N

Katařanům nabídli bydlení u Mynáře

Na jaře Vratislav Mynář a jeho někdejší společník Martin Horák letěli do Kataru. Teď Horák nabízel tamním diplomatům kancléřovy apartmány.

- ZDISLAVA POKORNÁ redaktorka

Katar se v Praze chystá otevřít ambasádu, jeho diplomaté už proto začali hledat ubytování. Dlouholetý byznysový partner kancléře Vratislava Mynáře jim nabízel k pronájmu apartmány nedaleko Pražského hradu, které vlastní Mynářova firma.

Hradní kancléř se už na jaře angažoval v tom, aby do Česka zavítal katarský emír Tamim bin Hamad Sání, v březnu mu dokonce letěl osobně předat pozvání od prezidenta. Sání pak skutečně do Česka počátkem října přiletěl a po jednání se Zemanem oznámil, že jeho země chce v Česku brzy otevřít ambasádu.

Katarská strana už podle informací Deníku N řeší, v jaké části Prahy by velvyslane­ctví zřídila. A zároveň hledá i ubytování pro své diplomaty.

Ti už dostali jednu nečekanou nabídku – pronajmout si apartmány od firmy, kterou spoluvlast­ní právě hradní kancléř Mynář.

S hledáním ubytování Katařanům pomáhali zástupci Obchodní komory pro styky se státy GCC – její předseda Peter Závodský a také Martin Horák, Mynářův dlouholetý známý z vymahačské­ho byznysu. Oba kancléře na jaře do Dauhá doprovázel­i.

Právě Horák podle informací Deníku N diplomaty prováděl po historické­m domě na Jánském vršku poblíž Pražského hradu. Ten patří společnost­i VV Invest, kterou podle evidence skutečných majitelů napůl vlastní kancléř Mynář se svým dlouholetý­m byznysovým partnerem Vladimírem Pavlíkem.

Pronájem apartmánů v historické­m domě pak zařizuje společnost Lucky Angel Apartments. „Ukazovali jsme apartmány. Volal pan majitel Pavlík a řekl, že se pánové přijdou podívat. Poprosil, aby mu holky ukázaly pokoje,“potvrdila Deníku N majitelka Lucky Angel Apartments Svitlana Tretiakova. Horák si podle ní přišel s katarskými diplomaty apartmány prohlédnou­t na přelomu září a října. „Pánové bohužel neřekli dopředu, kdy přijdou, takže tam přišli, a holky jim ukázaly volné apartmány, které tam byly,“dodala.

Deník N se spojil i s pokojskou, která diplomatům apartmány ukazovala. Podle ní na prohlídku nakonec přišlo pět mužů. „Paní majitelka mi tehdy řekla, abych jim ukázala apartmány, což jsem udělala,“popisuje. „Nevím, co to přesně bylo za lidi. Skupině jsem ukázala dva apartmány, které byly volné. Oni si je prohlédli a odešli pryč,“dodává pokojská z firmy Lucky Angel Apartments.

Apartmány podle majitelky ukazoval právě podnikatel Horák, který to následně potvrdil.

„Ano, katarským diplomatům jsem ukazoval možnosti, kde by se dalo v centru Prahy ubytovat. Více se k tomu nechci vyjadřovat,“řekl Deníku N.

Horák popřel, že by tyto apartmány diplomatům nabízel na kancléřův popud. „S ním to nesouvisí,“řekl.

Horák s Mynářem se znají více než dvacet let. Oba pochází z jihomoravs­kého Kyjova. Společně figurovali ve firmě Tessile ditta services, která vymáhala pohledávky pro pražský dopravní podnik, Horák také působil ve společnost­i Credit Management, v níž Mynář skrytě vystupoval jako jeden z akcionářů. Kancléře s Horákem pojí také Nadační fond Pomocná škola a praktická škola Vřesovice, který v roce 2004 podle zakladatel­ských smluv založil Mynář společně s Vladimírem Pavlíkem.

Mynář a Pavlík společně působili – a částečně i působí – v řadě firem. V roce 2017 například založili VV invest Osvětimany, kde původně figurovali oba, nyní je jako jediný akcionář v obchodním rejstříku uveden Mynář.

Pavlíkovy firmy sponzorova­ly Zemanovu prezidents­kou kampaň i jeho Stranu práv občanů. Kromě zmíněných společnost­í Pavlík vlastní firmu V. P. holding a spolu s Mynářem měl ještě další společnost P. F. Invest, ta je nyní v likvidaci. S dalším Zemanovým sponzorem Jiřím Jestřábem napůl vlastní firmu Deryl Pellets.

ZATÍM SE NEOZVALI

Proč se diplomatům nabízely právě jejich apartmány, nevysvětli­li ani Mynář a Pavlík. Toho redakce kontaktova­la skrze jeho syna, který působí v otcově firmě Premium Pellets.

Jestli se katarští diplomaté nakonec ubytují v Mynářových apartmánec­h, není jisté. „Zatím se neozvali. Ani pan Pavlík, ani pánové, kteří byli na prohlídce,“říká majitelka Lucky Angel Apartments. „Oni si pokoje prohlédli a odešli pryč. Nevím, jak to dopadlo, jestli měli o pronájem zájem,“dodala pokojská.

Deník N proto oslovil také katarskou ambasádu v Berlíně, která má dosud na starosti i Česko, reakce zatím nepřišla.

Mynář se ve spolupráci s Katarem angažuje už od jara letošního roku. Jeho jarní cesta s Horákem a Závodským do Dauhá, na kterou upozornil Radiožurná­l, se odehrála bez vědomí kabinetu Petra Fialy (ODS).

Emírova návštěva začátkem října skončila předčasně. Sání měl sice naplánovan­ý dvoudenní program, Česko ale opustil už po prvním dni. Příčina předčasnéh­o odjezdu spočívala v tom, že mu lidé z prezidento­va okolí slibovali, že bude hostem na summitu evropských lídrů, přestože to nemohli splnit.

Ano, katarským diplomatům jsem ukazoval možnosti, kde by se dalo v centru Prahy ubytovat.

Martin Horák Obchodní komora pro styky se státy GCC

 ?? FOTO: ZDISLAVA POKORNÁ, DENÍK N ?? Historický dům na Jánském vršku v centru Prahy, kde katarským diplomatům nabízeli pronájem apartmánů.
FOTO: ZDISLAVA POKORNÁ, DENÍK N Historický dům na Jánském vršku v centru Prahy, kde katarským diplomatům nabízeli pronájem apartmánů.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia