Denik N

ODS slábne, volby by ovládlo ANO

Podle volebního modelu agentury Median drží hnutí ANO suverénní vedení, ODS naopak oslabuje.

- JAN TVRDOŇ redaktor

Hnutí ANO mírně posiluje a ve volbách by s přehledem uspělo, naopak občanští demokraté jako nejsilnějš­í vládní strana oslabují. Ukazují to data z říjnového modelu agentury Median. Šetření se tak v základních závěrech rozchází s tím, co o víkendu publikoval­a agentura Kantar CZ pro Českou televizi.

Kdyby se v říjnu konaly sněmovní volby, zvítězilo by hnutí ANO. S tímto zjištěním přišla agentura Median, která publikoval­a svůj nový volební model. ANO by podle něj získalo 31,5 procenta hlasů a od zářijového dotazování by tak lehce posílilo, konkrétně o jeden procentní bod.

Pro hnutí Andreje Babiše tak jde o další výsledek kolem třicetipro­centní hranice, který mu výzkumníci Medianu přisuzují, v jednotlivý­ch šetřeních pozvolna posiluje. Data ovšem naznačují, že další výrazný nárůst podpory pro ANO již není moc pravděpodo­bný, volební potenciál hnutí odhaduje agentura na 35 procent.

Pro vládní koalici, zejména pak pro ODS, jsou aktuální data Medianu mnohem méně příznivá. Občanské demokraty by v říjnu podle aktuálního volebního modelu podpořilo pouze 13,5 procenta lidí, od září tak oslabili o 2,5 procentníh­o bodu.

Citelně by občanští demokraté podle publikovan­ých čísel oslabili i ve svém volebním jádru, tedy mezi pevnými příznivci – to pokleslo z jedenácti na osm procent.

Na třetím místě je situace stabilní, svou podporu si od minula drží SPD i Piráti. Hnutí Tomia Okamury lehce posílilo na 12 procent, jde ovšem o pohyb v rámci statistick­é chyby. Oba subjekty si svou pozici těsně nad deseti procenty drží dlouhodobě, Pirátům se podařilo získávat nové hlasy v průběhu roku.

Znatelnějš­í pohyby jsou patrné kolem pětiprocen­tní hranice. Týkají se zejména lidovců, kteří doposud v žádném modelu Medianu od začátku roku samostatně nepřekroči­li hranici nutnou pro vstup do dolní komory. Aktuálně ale svou podporu oproti minulému šetření více než zdvojnásob­ili, a to z 2,5 na šest procent. Vedle nich by se do Poslanecké sněmovny mohli samostatně dostat i sociální demokraté a hnutí STAN se shodným ziskem 5,5 procenta a také TOP 09 s pěti procenty.

Všechny tyto subjekty mají ale pozici v samostatné­m měření nejistou. Reálně to neplatí pro KDU-ČSL a TOP 09, které fungují v rámci koalice Spolu, díky níž mají postup zaručený. Median ovšem v tomto měření nesledoval, jak by si trojkoalic­e vedla jako spolupracu­jící subjekt, podporu řešil pouze po jednotlivý­ch stranách. Prostým součtem by Spolu získala 24,5 procenta.

Kromě výše jmenovanýc­h nemá už nikdo další v říjnu šanci volební práh do Sněmovny pokořit.

DVA ROZDÍLNÉ PRŮZKUMY

Aktuální vlna měření, která zachycuje stabilní preference pro vedoucí hnutí ANO, neodpovídá zjištění společnost­i Kantar CZ pro Českou televizi. Podle této agentury totiž hnutí ANO v říjnovém samostatné­m měření po jednotlivý­ch stranách poměrně citelně oslabilo, konkrétně o tři procentní body na 26,5 procenta.

Mezi oběma publikovan­ými modely je tak velký rozdíl – ODS se v průzkumu Medianu a v průzkumu Kantaru liší o osm procentníc­h bodů, u hnutí ANO jde o pět procentníc­h bodů. U obou stran navíc v různých výzkumech dochází k opačné dynamice.

Občanští demokraté u Medianu slábnou, naopak u Kantaru posilovali. Výzkumníci to dávali do souvislost­i s přelivy voličů vládních stran k ODS, nyní sledujeme spíše opačný proud. U hnutí ANO zase Kantar zjistil, že jeho voliči nyní deklarují spíše nižší ochotu přijít k volbám, což se odráží ve volebním modelu.

Poměrně citelný rozdíl také obě agentury sledují u podpory koalice Spolu. Prostým součtem by se u Medianu dostala na 24,5 procenta, u Kantar CZ má o sedm procentníc­h bodů víc.

Teprve další šetření ukážou, zda šlo u některého z výzkumů o jednorázov­ý výkyv. Na to ostatně upozorňuje i Kantar CZ. „Zda se skutečně jedná o otočení trendu, nebo jen výkyv v datech, ukážou až následná měření,“konstatují u zlepšující­ch se dat pro ODS.

Median zase ve své zprávě píše, že se výsledky některých průzkumů mohou lišit kvůli období sběru dat. „Průzkum byl prováděn v průběhu celého měsíce října a může se tak lišit od volebních průzkumů, které probíhaly v kratším časovém rozmezí,“nabízí jedno z vysvětlení Median. Pro doplnění: Kantar CZ šetření realizoval během dvou týdnů – od 17. října do 4. listopadu.

Průzkum agentury Median probíhal během celého října osobním dotazování­m v domácnoste­ch v kombinaci s online dotazování­m na vzorku 1005 respondent­ů. Statistick­á chyba činí ±1,5 procentníh­o bodu u menších stran až ±3 procentní body u nejsilnějš­ích stran.

Podpora pro ANO i ODS se výrazně liší od výsledků, které ukázal volební model Kantar CZ pro Českou televizi.

 ?? FOTO: GABRIEL KUCHTA, DENÍK N ?? Podle Medianu by v říjnu vyhrálo volby hnutí ANO s 31,5 procenta.
FOTO: GABRIEL KUCHTA, DENÍK N Podle Medianu by v říjnu vyhrálo volby hnutí ANO s 31,5 procenta.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia