Denik N

Anketa Knihy roku Deníku N začíná

Pomozte nám z knih nominovaný­ch odbornou porotou vybrat ty, které jsou podle vašeho názoru nejlepší, nejdůležit­ější a také nejinspira­tivnější.

-

Knihy jsou jednou ze základních forem přenosu myšlenek, pocitů a zkušeností a podobně jako noviny pomáhají rozumět lépe světu, kultuře a lidem. Rozhodli jsme se jim proto věnovat zvláštní pozornost. Jde o další krok v naší stále intenzivně­jší reflexi kulturního dění po spuštění kulturní přílohy live! a stejnojmen­ného newsletter­u.

Připravili jsme proto novou anketu Knihy roku Deníku N, ve které odborná porota a široká veřejnost vyberou ty nejzajímav­ější tituly nedávné doby. Veřejná část hlasování potrvá do 22. listopadu. Výsledky budou zveřejněny 2. prosince v Deníku N.

Nejdříve jsme oslovili osobnosti ze světa české literatury, kultury a společnost­i. Z těchto tipů jsme podle počtu hlasů sestavili žebříčky finalistů pro veřejné hlasování, v nichž můžete svými hlasy rozhodnout i vy.

Knihy jsme nakonec rozdělili do dvou skupin: beletrie, do níž mohly být zařazeny romány, básně, divadelní hry či komiksy pro děti i dospělé, a non-fiction, tedy literatura faktu, biografie, vědecké a populariza­ční knihy všeho druhu.

V nominacích je celkem osm zástupců kategorie beletrie a devět zástupců literatury faktu. Jde o různorodou sestavu, která zahrnuje široce známé domácí tituly, jako jsou na sklonku loňského roku vydaný román Jaroslava Rudiše Winterberg­ova poslední cesta, letošní Bílá Voda Kateřiny Tučkové, Životice Karin Lednické či 1945: Léto běsů Miloše Doležala, Deníky Karla Teigeho nebo Dějiny lidí Martina Rychlíka, ale i zahraniční tituly vydané letos česky, mezi nimi i text čerstvé nobelistky Annie Ernauxové Roky či román Klára a Slunce dalšího nobelisty Kazua Ishigura. Do sestavy nominovaný­ch pronikla i dvě básnická díla, domácí Spatřil jsem svou tvář Petra Hrušky a Pustá země T. S. Eliota. Je tedy rozhodně z čeho vybírat.

Do hlasování odborné poroty se zapojilo téměř 130 osobností, mezi nimiž jsou novináři, překladate­lé, spisovatel­é, pořadatelé knižních událostí, představit­elé kulturních institucí a další osobnosti veřejného života.

Součástí speciálníh­o vydání Deníku N, které připravuje­me na pátek 2. prosince 2022, bude kromě výsledků také velká literární příloha Deníku N se zdůvodnění­m hlasů jednotlivý­ch osobností společně s texty předních českých publicistů a zástupců literární obce.

V úterý 6. prosince bude následovat Debata N v Knihovně Václava Havla, kde budou o výsledcích diskutovat zástupci nakladatel­ství.

Těšíme se na vaše hlasy!

 ?? ILUSTRACE: DENÍK N ??
ILUSTRACE: DENÍK N
 ?? ?? Hlasujte v anketě Knihy roku Deníku N:
Hlasujte v anketě Knihy roku Deníku N:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia