Denik N

Tři doživotí za sestřelení letadla nad Donbasem. Raketu vyrobili v Rusku

-

Soud v nizozemské­m Haa gu včera v nepřítomno­sti odsoudil na doživotí dva Rusy a jednoho ukra jinského občana, které shledal vinnými z vraždy všech ˆŒŽ cestujícíc­h a členů posádky le tu MH‹–. Čtvrtého obžalované­ho, ruského občana, zprostil viny pro nedostatek důkazů. Dopravní leta dlo společnost­i Malaysia Airlines bylo podle soudu v létě ˆ‰‹™ se střeleno raketou ruské výroby od pálenou z pole na separatist­y ovlá daném východu Ukrajiny, který v té době kontrovalo Rusko. Infor movala o tom agentura Reuters.

Soud za vraždu všech ˆŒŽ ces tujících a členů posádky letu MH‹– odsoudil na doživotí dva Rusy Igora Girkina a Sergeje Du binského a ukrajinské­ho občana Leonida Charčenka. Soud jim na řídil zaplatit nejméně ‹Ÿ milionů eur ¡¢Œ‰ milionů Kč¤ odškodné ho. Soud naopak zprostil viny Ole ga Pulatova, který měl u soudu ja ko jediný z obžalovaný­ch právní za stoupení. Na videozázna­mu, který byl během procesu přehrán, Pula tov trval na své nevině. „Záleží mi na tom, aby vyšla najevo pravda. Je pro mě důležité, aby z této tragédie nebyla obviněna moje země,“řekl soudcům.

Podle zástupců obětí je rozsu dek důležitým mezníkem, ačkoli odsouzení zůstávají na útěku a je nepravděpo­dobné, že si trest odpy kají. Předpoklád­á se, že se všichni nacházejí v Rusku, které je nechce vydat. Na odvolání mají dva týdny, stejně jako prokuratur­a.

„Soud je toho názoru, že let MH‹– byl sestřelen odpálením ra kety Buk ze zemědělské­ho pole po blíž Pervomajsk­u, přičemž zahy nulo ˆŽ¢ cestujícíc­h a ‹¨ členů po sádky,“uvedl předsedají­cí soudce Hendrik Steenhuis.

„Od poloviny května ˆ‰‹™ mě lo Rusko takzvanou celkovou kon trolu nad Doněckou lidovou re publikou,“dodal Steenhuis podle agentury Reuters. Doněcká lido vá republika ¡DNR¤ je samozvaný útvar vyhlášený na východě Ukra jiny proruskými separatist­y spolu s takzvanou Luhanskou lidovou re publikou ¡LNR¤.

Letadlo bylo sestřeleno nad vý chodní Ukrajinou ‹–. července ˆ‰‹™. Oblast byla v té době dějiš těm bojů mezi proruskými separa tisty a ukrajinský­mi silami.

Ruské ministerst­vo zahraničí v reakci na stanovisko soudu v Haa gu uvedlo, že přezkoumá tvrzení, podle něhož bylo malajsijsk­é leta dlo v roce ˆ‰‹™ sestřeleno raketou ruské výroby.

Steenhuis četl rozsudek před soudní síní zaplněnou pozůstalý mi. „Pravda na stole to je to nej důležitějš­í,“řekl agentuře AP An ton Kotte, který při sestřelení MH‹– přišel o syna, snachu a šes tiletého vnuka. Slyšení je podle něj pro příbuzné „dnem D“. Robbert van Heijningen, který přišel o brat ra, švagrovou a synovce, označil se střelení letadla za „barbarský čin“, který bez ohledu na rozsudek ne může nikdy hodit za hlavu. „Říkám tomu kámen v srdci a kameny ... nemizí,“dodal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj verdikt nizozemské­ho soudu uvítal. Dodal nicméně, že klíčové je rovněž pohnat před spra vedlnost ty, kteří útok nařídili.

„Důležité soudní rozhodnutí v Haagu. První verdikty nad pacha teli sestřelení letu MH‹–. Pohnat před spravedlno­st ty, kteří útok na řídili, je rovněž klíčové, pocit bez trestnosti totiž vede k novým zloči nům,“napsal Zelenskyj na Twitteru

„Tuto iluzi ¡beztrestno­sti¤ musí me rozptýlit. Potrestání všech zvěr stev, kterých se Ruská federace do pustila tehdy a kterých se dopouští nyní, je nevyhnutel­né,“dodal.

Soudní proces, který se konal v přísně střežené soudní síni po blíž letiště Schiphol, začal Œ. břez na ˆ‰ˆ‰ tím, že prokurátor přečetl jména všech obětí. Konal se v Nizo zemsku, protože právě z této země pocházela většina obětí.

Rozsudek byl vynesen na pozadí pokračujíc­í ruské invaze na Ukra jinu. Případ by se tak podle pozo rovatelů mohl stát příkladem pro stíhání zločinů spáchaných během války.

 ?? FOTO: ANITA MEJZROVÁ, DENÍK N ?? Budova soudu, který verdikt vynesl.
FOTO: ANITA MEJZROVÁ, DENÍK N Budova soudu, který verdikt vynesl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia