Denik N

Polská vesnice, k níž přišla ruská válka

Všichni jsme je znali, říkají lidé o obětech rakety v polské vesnici, pro niž ruská válka proti Ukrajině přestala být za hranicemi. Reportéři Denníku N navštívili Przewodów.

- TOMÁŠ VASILKO redaktor Denníku N

Při okraji obce Przewodów u školy stojí dva policis té. Kontrolují každé auto, které chce do vesnice na východě Polska vjet. Míst ní, kteří se prokážou doklady, pustí; cizince, zejména novináře, ne. Ves nice je uzavřená a novináři z Polska, okolních zemí, ale ani reportéři ně meckého Bildu a britské BBC do ní nesmějí.

Asi tři sta metrů odsud je místo, kde v úterý odpoledne dopadla ra keta a zabila dva lidi v zemědělské­m areálu. Jedná se o první civilní obě ti ruské války proti Ukrajině v jiné zemi a první oběti ve státě patřícím do NATO.

Místo pádu rakety se nachází me zi domy. Novináři k němu nemají přístup a ani tam není vidět.

Polský prezident Andrzej Duda ve středu řekl, že nic nenasvědču­je to mu, že šlo o cílený útok na Polsko.

Naznačuje, že šlo spíše o omyl. „Raketa nebyla namířena na Polsko,“řekl Duda podle onet.pl před zasedá ním národní bezpečnost­ní rady.

„Nejpravděp­odobněji to byla ne šťastná nehoda. Nejpravděp­odobněji to byla raketa ruské produkce vyro bená v •–. letech. Nic neukazuje na to, že byla vystřelena ruskými sila mi,“řekl polský prezident.

Polský prezident tak nepřímo po tvrdil zprávy, s nimiž už přišli Ame ričané — že dva Poláky zabila ukrajin ská protivzduš­ná střela, jejímž cílem bylo zasáhnout ruské rakety, které v úterý odpoledne ve velkém útoči ly na infrastruk­turu Ukrajiny. Na místo toho střela zřejmě dopadla do areálu právě v době, kdy tam by li dva muži.

DVA BOHDANOVÉ

Mateusz Zub oba muže dobře znal. Shodou okolností se oba jmenovali Bohdan a bylo jim kolem ›– let. By li to jeho kolegové ve firmě, kterou vlastní italský majitel.

Je vidět, že situaci prožívá těžce. „Bydlím v Białystoku, což je asi ki lometr a půl odsud. Slyšel jsem vý buch a viděl jsem kouř,“říká. Během hovoru se zasekává a nervózně si mne dlaně.

„Mysleli jsme si, že vybuchla su šička. Vybuchla, ale ukázalo se, že ji zničila raketa,“říká. Ve skutečnost­i raketa dopadla těsně vedle sušičky.

Oba muži prý pracovali ve směně do Ÿ¡ hodin. Právě Mateusz je měl vystřídat. Říká, že měli neuvěřitel nou smůlu. Raketa dopadla na váhu, když na ní oba muži na traktorech vážili kukuřici.

„Byl to jejich poslední kus. Zvážit, vysypat a konec. Byli tam chvíli, asi dvě minuty,“říká. „Mohl jsem to být i já,“dodává třicetilet­ý muž. V podni ku podle něj pracuje přes £– lidí.

Na směnu už ten večer nešel, areál uzavřela policie, na místo při jeli i vojáci a hasiči. Ráno mu volali z firmy, že má zůstat doma, uklid nit se a nic nedělat. Jako jeden z má la místních přichází mezi novináře a poté, co mu to schválí z podniku, je ochoten mluvit.

Muži byli podle Zuba mrtví na místě. Na fotkách byl patrný velký kráter. Zub říká, že oba muže velmi dobře znal, byli to jeho kamarádi. Ve firmě pracuje několik let.

Byl to jejich poslední kus. Zvážit, vysypat a konec. Byli tam chvíli, asi dvě minuty. Mohl jsem to být i já.

NAMÍSTO VYUČOVÁNÍ PSYCHOLOGO­VÉ

Mateusz Zub kolega zabitých mužů

Ještě blíže k místu výbuchu by la Anna. Její dům se nachází asi sto metrů od sušičky. Včera krátce před čtvrtou odpoledne byla sama doma.

„Nejdřív jsem slyšela výbuch, pak jsem popošla k oknu a viděla černý kouř. Později jsem spatřila lidi, vě děla jsem, že se stalo něco špatného,

ale neviděla jsem co,“říká. Ve vesni ci prý bylo celou noc mnoho policej ních, vojenských a hasičských aut.

Říká, že se bojí. Celou noc nespala, ale uklidnilo ji množství vojáků a po licistů ve vesnici i proslovy polského prezidenta a premiéra.

Vesnice má asi €€ obyvatel a vši chni místní, s nimiž si povídáme, ří kají, že oběti velmi dobře znali. Jeden z mužů bydlel přímo v Przewodówě, druhý v sousední vesnici Setniky.

„Velmi dobře jsem oběti znala. By li to velmi dobří lidé. Jsme malá ves nice. Učila jsem děti obou těch mu žů, kteří tady teď už nejsou,“dodává učitelka v předdůchod­ovém věku.

Je devět hodin a ona právě jde do školy. Neví, co bude. Běžné vyučová ní se ale konat nemá. Do školy přišli psychologo­vé, kteří chtějí vést s dět mi zvláštní hodiny.

Školu navštěvuje “” žáků, ”• dě tí chodí do školky. Budova je jen tři sta metrů od místa dopadu rakety a v době exploze v ní ještě byli žáci. Ředitelka Ewa Byrová médiím ráno řekla, že žáci budou mít psychologi­c kou pomoc celý týden.

Na internetu se objevily zprávy, že někteří lidé zvažují, že z oblasti jen asi deset kilometrů od ukrajinský­ch hranic odejdou, ale nikdo z místních nám to nepotvrzuj­e.

Říkají ovšem, že se bojí. „Vy bys te se nebáli?“ptá se například Ma teusz. I když jsou blízko hranic, dří vější ostřelován­í Ukrajiny ze strany Ruska neslyšeli.

CO TVRDÍ POLSKO

Polské ministerst­vo zahraniční­ch věcí dříve tvrdilo, že šlo o raketu rus ké výroby. To ovšem neznamená, že ji vystřelili Rusové, protože v Rusku vyrobené rakety používá i ukrajinská protivzduš­ná obrana.

Země zatím nepožádá o aktivaci článku Severoatla­ntické smlouvy. Ten říká, že členská země NATO po žádá spojence o konzultace, když se cítí ohrožena.

„Dnes mohu říct, že většina důka zů, které jsme získali, poukazuje na to, že na této cestě eskalace možná aktivace článku nebude nutná. Ale ten nástroj je celou dobu v našich rukou a teprve se rozhodneme,“řekl premiér Mateusz Morawiecki.

Americký prezident Joe Biden po dle agentury Reuters na jednání ze mí G“ a NATO v Indonésii řekl, že výbuch v Polsku způsobila rake ta ukrajinské protivzduš­né obrany. Biden už dříve prohlásil, že vzhle dem k trajektori­i je nepravděpo dobné, že by raketa byla odpálena z Ruska.

I Rusko tvrdí, že šlo o ukrajinsko­u protivzduš­nou střelu ze systému S £€€. Rusko v úterý na Ukrajinu vy střelilo asi sto raket a Kyjev mluvil o tom, že se jedná o největší útok na ukrajinsko­u infrastruk­turu od začát ku války.

Obyvatelé Przewodówa však moc nerozebíra­jí, kdo raketu, která zde zabila dva lidi z jejich obce, vystře lil. Pro ně je to válka v sousední ze mi, která přestala být jen konfliktem za hranicemi.

Ale abych to řekl jasně: není to chyba Ukrajiny. Plnou odpovědnos­t nese Rusko, které vede ilegální válku proti Ukrajině.

Jens Stoltenber­g, generální tajemník NATO, poté co informoval, že Aliance nemá žádné náznaky, že šlo o záměrný ruský útok nebo že Rusko chystá útok na člena NATO, nýbrž že incident patrně způsobila raketa ukrajinské protivzduš­né obrany.

 ?? ?? Vyšetřován­í výbuchu v Przewodówě.
Vyšetřován­í výbuchu v Przewodówě.
 ?? ?? Učitelka Anna.
Učitelka Anna.
 ?? ?? Mateusz Zub, kolega a kamarád obětí výbuchu rakety v polském Przewodówě.
Mateusz Zub, kolega a kamarád obětí výbuchu rakety v polském Przewodówě.
 ?? FOTO: VLADIMÍR ŠIMÍČEK, DENNÍK N ??
FOTO: VLADIMÍR ŠIMÍČEK, DENNÍK N
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia