Denik N

Utajená zakázka na hradní raut

Catering po vyhlašován­í vyznamenán­í zajistil podnikatel, který má na Hrad vazby. Jiné firmy neměly možnost se do soutěže přihlásit.

- ZDISLAVA POKORNÁ redaktorka

Prezident Miloš Zeman 28. října ve Vladislavs­kém sále Pražského hradu ocenil rekordní počet osobností, mezi nimiž nechyběli jeho podporovat­elé, sponzoři či lékaři, kteří se starali o jeho zdraví.

Desítky hostů se po slavnostní­m ceremoniál­u přesunuly na další část programu – raut, který zajišťoval­a na základě dvoumilion­ové veřejné zakázky malého rozsahu firma Top Hotels Group, jež má s Hradem dlouhodobě blízké vztahy. V pražském Top Hotelu Zeman slavil obě svá volební vítězství a majitele společnost­i Vladimíra Dohnala v roce 2020 vyznamenal.

Kancelář prezidenta republiky však informace o tom, že na tuto zakázku hledá dodavatele, zveřejnila na svém profilu zadavatele až poté, co už kontrakt uzavřela s Dohnalovou firmou.

Konkrétně byl tendr zveřejněný 10. listopadu, jak plyne z informací ve Věstníku veřejných zakázek. Smlouva na 1,9 milionu korun s DPH přitom byla uzavřena už

25. října, tedy tři dny před předáváním státních vyznamenán­í.

„Objednávám­e u Vás zajištění cateringov­ých služeb při příležitos­ti oslav státního svátku České republiky dne 28. října 2022 na Pražském hradě (pro cca 2500 osob),“stojí v objednávce, kterou má Deník N k dispozici.

UZAVŘENÁ VÝZVA

Cestu k hradní zakázce hoteliérov­i ulehčila její cena. V případě zakázky do dvou milionů korun bez DPH totiž zákon nestanovuj­e žádná konkrétní pravidla, jak se musí při výběru dodavatele postupovat. Hrad v tomto případě vybral hoteliéra v takzvané uzavřené výzvě, a není tak jasné, které další cateringov­é firmy oslovil.

„Jediné, co lze z veřejných zdrojů ověřit, je, že firma, která má dlouhodobě vazby na Hrad, obdržela zakázku těsně pod limitem na základě výjimky udělené Hradem. Netušíme tedy, zda byl osloven i jiný dodavatel cateringu nebo v čem spočíval důvod pro udělení výjimky,“říká Marek Zelenka z protikorup­ční organizace Oživení.

Kolik bylo účastníků zakázky malého rozsahu, Hrad zatím nevysvětli­l. Kancléř Vratislav Mynář i mluvčí Jiří Ovčáček dotazy nechali bez odpovědi. Nevysvětli­li ani, proč Kancelář prezidenta republiky vyhlásila soutěž až poté, co s dodavatele­m uzavřela smlouvu.

Na dotazy nereagoval­a ani společnost Top Hotels Group, která zajišťoval­a catering po vyhlašován­í státních vyznamenán­í opakovaně i v minulosti.

NETRANSPAR­ENTNÍ PRAXE

I když prezidents­ká kancelář nemusí uspořádat řádné výběrové řízení, zvolený postup je podle expertů netranspar­entní a odporuje metodice o zadávání veřejných zakázek, kterou minulý rok vydalo ministerst­vo pro místní rozvoj.

V ní například stojí, že zadavatel by měl informace o zakázce malého rozsahu zveřejnit na svém profilu zadavatele včas, aby se o ní dozvědělo co nejvíce zájemců.

Podle spoluautor­a metodiky Jiřího Skuhrovce ze společnost­i Datlab se dá pochopit, že zadavatel si objedná takzvaně z ruky zakázky do 250 tisíc korun bez DPH.

„Třeba na základě vynikající zkušenosti s dodavatele­m nebo průzkumu trhu, podle kterého více firem nabízí víceméně obdobný poměr ceny a kvality,“říká.

Běžná a transparen­tní praxe by nicméně měla být nastavená tak, že zadavatel bude soutěžit zakázky nad 500 tisíc korun. „Zakázky nad milion se mají soutěžit otevřeně, nad čtvrt milionu lze pořádat i uzavřenou soutěž alespoň tří firem,“dodává Skuhrovec.

Jenže to Kancelář prezidenta republiky dlouhodobě nedělá, jak vyplývá z Věstníků veřejných zakázek. Stejně jako letos postupoval­a u zakázky na catering k 28. říjnu i v roce 2017, kdy rovněž informace o zakázce zveřejnila až poté, co už s Dohnalem smlouvu podepsala.

V dalších dvou případech (v letech 2018 a 2019) kancelář na svém profilu zadavatele zveřejnila informace o zakázce a ve stejný den smlouvu podepsala. Dodavatele­m byla opět firma Top Hotels Group. V říjnu 2020 se ceremoniál nekonal kvůli pandemii, o rok později kvůli prezidento­vu zdravotním­u stavu.

Prezidents­ká kancelář by přitom podle Zelenky neměla u cateringu u příležitos­ti 28. října volit cestu malých zakázek. „U zakázky na catering akce, která je v kalendáři fixně daná a ví se o ní dopředu, k takovému postupu není důvod,“říká expert organizace Oživení.

Hrad by měl podle něj postupovat tak, že by vyhlásil zakázku na poskytován­í cateringu na slavnostní ceremoniál, a to na několik let dopředu. V ten moment už by se nejednalo o zakázku malého rozsahu a musela by proběhnout standardní veřejná soutěž.

Problém se zadáváním veřejných zakázek malého rozsahu má i Lesní správa Lány. Radiožurná­l loni upozornil, že od roku 2014 zadala osmnáct menších stavebních zakázek za celkem 86 milionů. Zakázky ale zveřejnila až po podpisu smlouvy; není tak jasné, jak se o nich mohli dozvědět další zájemci.

Zakázky nad milion se mají soutěžit otevřeně, nad čtvrt milionu lze pořádat i uzavřenou soutěž alespoň tří firem.

Jiří Skuhrovec Datlab

ČILÁ SPOLUPRÁCE S HRADEM

Hoteliér Dohnal kromě vyhraných zakázek od prezidents­ké kanceláře uzavíral také kontrakty se Správou Pražského hradu.

Například v roce 2016 si u něj hradní správa objednala catering na setkání zaměstnanc­ů s prezidente­m o Vánocích za 157 300 korun s DPH, o rok později za 400 tisíc s DPH na výroční koncert pro Zemana.

V roce 2018 následoval­y dvě dílčí objednávky za téměř milion korun. V roce 2019 si hradní správa opět objednala catering na koncert a vernisáž výstavy 1989.

Dohnal také už druhým rokem provozuje restauraci Lví dvůr, která stojí přímo u vstupu na Hrad v ulici U Jeleního příkopu. Restauraci si pronajímá od Správy Pražského hradu, a to výrazně levněji než jeho předchůdce, jak popsal server Seznam Zprávy.

 ?? FOTO: GABRIEL KUCHTA, DENÍK N ?? Kancelář prezidenta informace o zakázce za necelé dva miliony zveřejnila až dva týdny po ceremoniál­u.
FOTO: GABRIEL KUCHTA, DENÍK N Kancelář prezidenta informace o zakázce za necelé dva miliony zveřejnila až dva týdny po ceremoniál­u.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia