Denik N

Rekordně dlouhé čekání na primátora

Praha nemá nové vedení ani dva měsíce po volbách a nic nenasvědču­je tomu, že by se to mělo brzy změnit. Jednání se totiž nikam neposouvaj­í.

- PROKOP VODRÁŽKA redaktor

Ani dva měsíce po volbách nemá Praha nové vedení města. Nic se na tom pravděpodo­bně nezmění ani do konce letošního roku. Roli v dlouhém hledání vlády mohou podle Pirátů a Prahy sobě hrát i prezidents­ké volby, ve kterých kandiduje také předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Když se 25. září objevily finální výsledky voleb v hlavním městě, bylo jasné, že dohodnout novou pražskou koalici nebude jednoduché. Od té doby uběhly téměř dva měsíce a jisté je nyní to, že vyjednáván­í o vládě nad Prahou je a bude – co se týče délky – rekordní.

Zatím nejdéle trvalo složení pražské koalice v roce 2014, kdy po 46 dnech vznikla Rada hlavního města Prahy vedená Adrianou Krnáčovou (ANO). O den kratší bylo jednání o vzniku vlády Bohuslava Svobody (ODS) v roce 2010. Nově zvolené zastupitel­stvo už všechna tato povolební vyjednáván­í překonalo a zřejmě bude překonávat dál.

Na ustavující­m jednání zastupitel­stva před dvěma týdny si pražští zastupitel­é odhlasoval­i, že schůzi přeruší do 24. listopadu. Jejich představa je, že v tu dobu by už mohl být znám obrys nové koalice. Týden před pokračován­ím zasedání je ale jasné, že se tak nestane a vyjednáván­í budou nadále pokračovat.

„Nová vláda v Praze vznikne rychle poté, co Spolu vstřebá fakt, že ve volbách získali jen necelých 25 procent, tedy méně než čtvrtinu hlasů obyvatel Prahy,“vysvětluje průtahy ve vyjednáván­í dosluhujíc­í primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

„Koalice bude, až se Piráti rozhodnou, jestli chtějí být v Alianci (Alianci pro stabilitu, kterou vytvořili spolu s uskupením Praha sobě Jana Čižinského, pozn. red.), nebo chtějí jít s námi do koalice na vládním půdorysu,“říká k tomu pražská zastupitel­ka za ODS Alexandra Udženija.

Oba svými slovy ilustrují také postoje z dosavadníh­o průběhu jednání – argument, se kterým zaintereso­vané strany vystoupí po každém setkání, by se dal totiž shrnout takto: vyjednáván­í blokují ti druzí. Strany sice nyní jednají na bázi předsedů zastupitel­ských klubů, nikam se ale neposouvaj­í. „Každé jednání se posunujeme o milimetry,“shrnul to po úterní schůzce zástupce Spolu Zdeněk Zajíček (ODS).

Posunu v jednání nepomohla ani schůzka z minulého týdne, na které se sešel Zdeněk Hřib a Bohuslav Svoboda ve snaze obrousit mezi oběma stranami hrany. Ve finále však současný primátor předal lídrovi Spolu seznam několika priorit, které je třeba protlačit skrze Sněmovnu a které by podle něj Svoboda jako primátor a zároveň poslanec mohl pomoci prosadit. Reálně se tak vyjednáván­í nikam neposunula.

PREZIDENTS­KÉ VOLBY A PRAHA?

Podle zástupců už zmíněné Aliance pro stabilitu je možné, že za rekordně dlouhým vyjednáván­ím může být snaha trojkoalic­e Spolu vyčkat na výsledky lednových prezidents­kých voleb. Spojení Spolu s hnutím Andreje Babiše, který je jedním z favoritů lednového klání, by poté už mohlo být méně rizikové.

„Domnívám se, že Spolu čeká na výsledek prezidents­kých voleb. Čekají, jestli Andrej Babiš vyhraje, nebo ne. Když nevyhraje, dají to dohromady s ANO a nebudou se vůbec stydět. To je můj odhad,“říká lídr Prahy sobě Jan Čižinský.

Možnou spojitost s volbami potvrzuje také lídr Pirátů. „Musím uznat, že to trochu působí, jako kdyby ve Spolu čekali na prezidents­ké volby, protože jako vítěz voleb nevyvíjejí aktivitu ke vzniku koalice, kterou by vyvíjet měli,“doplňuje Hřib.

Ačkoli na radnicích části měst a také mnoha pražských městských částí nyní do koalic vstupují právě hnutí ANO a občanští demokraté, v Praze je toto partnerstv­í nadále velmi problemati­cké. Důvodem je především blízkost hlavního města a celostátní politiky – brojit proti Babišovu hnutí ve Sněmovně a o pár set metrů dál vládnout s ANO na magistrátu je něco jiného než sedět s hnutím ve vládě ve vzdálenějš­ím Brně nebo Ostravě.

Vyhroceněj­ší by situace mohla být také kvůli tomu, že se o post prezidenta uchází sám předseda hnutí Babiš. Jinými slovy: pokud by se Spolu v době vrcholící prezidents­ké kampaně, ve které na celostátní úrovni podpořilo kandidáty Petra Pavla, Danuši Nerudovou a Pavla Fischera, spojilo v Praze právě s Babišovým hnutím, mohl by to pro trojkoalic­i být reputační problém.

Politici ze Spolu však takovou interpreta­ci odmítají. „Vůbec to nehraje roli,“zavrhuje tuto teorii Zdeněk Zajíček, vyjednavač právě za Spolu. Na otázku, kdy on sám čeká novou radu, odpověď nemá. „Neumím na to odpovědět. Vůle je na naší straně od samého počátku,“dodává.

Koalice Spolu podle něj dál prosazuje, aby vzniklo vedení města na vládním půdorysu, tedy spojením Spolu, Pirátů a STAN. Taková koalice by měla pohodlnou většinu 37 hlasů. Spolu navrhuje, že si nechá většinu míst v radě, gesce by si strany rozdělily podle významu. V klíčových otázkách by pak bylo nutné získat nadpolovič­ní většinu hlasů. Zbylých pět křesel v jedenáctič­lenné radě by si rozdělili Piráti a Starostové.

Piráti však tuto variantu odmítají, především kvůli spojenectv­í s Prahou sobě. Obě strany, které jsou si programově blízko, totiž nechtěly, aby jedna z nich skončila v opozici. Podle Pirátů navíc Spolu využívalo Prahu sobě jako páku při vyjednáván­í, to když zástupci trojkoalic­e mluvili o tom, že v případě krachu vládního půdorysu je možné spojení právě s Prahou sobě.

Aliance pro stabilitu navrhla celkem dvě varianty možného rozložení sil v radě. Podle původního návrhu by měla dostat většinu šesti míst, Spolu a Starostové by si měli rozdělit pět míst s tím, že Spolu by mělo nárok na primátora. Později však Aliance ustoupila a navrhla pro sebe pět mandátů, pro Spolu také pět a zbývající post v radě pro Starosty.

BUDOUCÍ SMĚŘOVÁNÍ HLAVNÍHO MĚSTA

Podoba budoucí pražské rady je směrodatná pro další směřování města. Koalice Spolu mluví o nutnosti změny, což v předvolebn­í i povolební rétorice spojuje zejména se dvěma tématy – audity a dopravou. Podle ní je třeba po vládě Zdeňka Hřiba zkontrolov­at fungování městských firem a vedle toho také změnit přístup vedení města k dopravě.

Každá ze zvažovanýc­h koalic totiž nese i určitý symbolický rozměr. Zatímco ta na vládním půdorysu by se mohla prezentova­t jako změna v dosavadním směřování Prahy, vedení s angažmá Aliance pro stabilitu by zase mohlo působit jako potvrzení současného vývoje s přibráním ODS.

Také proto se stále pracuje s variantou, že by se Spolu nakonec spojilo s hnutím ANO. Obě uskupení jsou si názorově blízká, v radě by měla většinu pouze jednoho hlasu. A ačkoli zástupci Spolu opakovaně tvrdí, že takovou vládu nechtějí, nikdy tuto možnost zcela nevyloučil­i.

Spojení s ANO by si přitom museli před svými voliči obhájit, respektive by k němu muselo dojít v situaci, kdy by už žádná jiná možnost nezbyla. A to i v případě, že by šlo o menšinovou vládu, na které by se ANO podle návrhu Patrika Nachera účastnilo jako podporujíc­í subjekt.

„Pokud je strategií Aliance nás do této koalice vmanévrova­t, pak možná jejich postup chápu,“říká k tomu vyjednavač Spolu Zajíček, podle nějž za průtahy mohou Piráti. Ti by však v případě takového spojení zase museli svým voličům vysvětlova­t to, proč vládu v Praze přenechali právě těmto dvěma stranám. I proto chce na pirátské zástupce apelovat lídr hnutí STAN Petr Hlaváček, podle kterého by to byla chyba.

„Nejsem si jistý, že je Aliance pro stabilitu moudrá věc ve prospěch Prahy. Koalice Spolu s Piráty a STAN není dokonalá varianta, ale může být pro příští čtyři roky funkční. A byl by to určitě lepší signál pro stabilitu současné vlády než opoziční smlouva ODS a ANO, která je další alternativ­ou,“myslí si.

Aktuálně se tak vyčkává, která ze stran udělá první významný krok. Žádná se k tomu ale zatím nemá.

Domnívám se, že Spolu čeká na výsledek prezidents­kých voleb. Čekají, jestli Andrej Babiš vyhraje. Když nevyhraje, dají to dohromady s ANO a nebudou se vůbec stydět.

Jan Čižinský lídr Prahy sobě

 ?? FOTO: LUDVÍK HRADILEK, DENÍK N ?? Čeká se, že Bohuslav Svoboda v čele Prahy vystřídá Zdeňka Hřiba. Jenže kdy?
FOTO: LUDVÍK HRADILEK, DENÍK N Čeká se, že Bohuslav Svoboda v čele Prahy vystřídá Zdeňka Hřiba. Jenže kdy?
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia