Denik N

Ruska pomáhá Ukrajincům i se steskem

Rodačka z Moskvy se po vypuknutí války na Ukrajině bála v Česku vyjít z bytu. Brzy však strach překonala a začala se starat o uprchlíky v pražské ubytovně.

- IVA BEZDĚKOVÁ redaktorka

Ubytovna SK Meteor v pražské Libni fungovala až do letošního února jako běžný hostel. Když začala válka na Ukrajině, skupina dobrovolní­ků se rozhodla dát budovu do pořádku a nabídnout ji jako dočasné ubytování uprchlíkům z napadené země.

Kromě několika desítek příležitos­tných dobrovolní­ků teď v Meteoru pracují i lidé, kteří kvůli tomuto projektu na čas opustili svoje původní zaměstnání.

K nim patří i třicetilet­á Taša Burunovová, která pochází z Ruska. Dosud učila matematiku, teď už ale devět měsíců pomáhá na plný úvazek ukrajinský­m uprchlíkům. „Narodila jsem se v Moskvě, v Česku žiju šest let, vystudoval­a jsem tady,“říká velmi dobrou češtinou.

Na Ukrajině má několik blízkých přátel, i proto ji zpráva o začátku války velmi zasáhla. „Kamarád z Ukrajiny mi už 23. února večer napsal, že se zítra ráno probudím do hrůzy. Prvních několik dnů jsem ani nevycházel­a ven. Nic jsem nemohla dělat, jen jsem doma pochodoval­a sem a tam. Nemohla jsem jen sledovat zprávy a pozorovat cizí neštěstí,“vzpomíná.

Brzy poté dostala od kamarádky zprávu, že projekt Meteor pro Ukrajinu hledá posilu do týmu. Její ruština se při práci s uprchlíky mohla hodit. Vůbec se v tu chvíli nerozmýšle­la.

„První dny jsem měla trochu strach vyjít mezi lidi. Když se mě ptali, odkud jsem, bála jsem se odpovídat pravdu. Ale řekla jsem si, že nemá cenu lhát. Většina uprchlíků i ostatní kolem to naštěstí vzali v pohodě,“vypráví Burunovová, která se poté rozhodla, že se naučí ukrajinsky. Aby si byla s uprchlíky blíž, chtěla mluvit jejich jazykem.

Protože teď už mluví ukrajinsky bez problémů, obrací se hodně rodin právě na ni. Když mají nějaký osobní problém, je pro ně důležité, že jejich starosti neposlouch­á ještě někdo třetí.

Její ruština se hodí i v této reportáži. Překládá pro nás příběh mladé matky Anastasie, která koncem března odešla se svými dvěma dětmi z Mariupolu. Nejprve zamířili do Rumunska, od června žijí v Česku. „Před válkou se měla naše rodina dobře, bydleli jsme ve velkém domě, provozoval­i jsme kavárnu. Kvůli válce jsme ale přišli úplně o všechno,“říká klidně.

Při zdánlivě obyčejné otázce, jak její rodině Meteor nejvíce pomohl, ale potlačuje pláč.

„Nejvíce tím, že jsme měli kde bydlet. Taky nám pomohli se tady zorientova­t, komunikova­t s úřady nebo si najít vlastní bydlení. Nemáme se kam vrátit, náš dům je zničený, nic nám v Mariupolu nezbylo. Budeme proto žít v Česku, mám tady už novou práci, dcera začne chodit do školy a syn do jeslí,“líčí Anastasia, která se po čtyřech měsících v ubytovně nyní přestěhova­la do nájmu.

Když se mě lidé ptali, odkud jsem, bála jsem se odpovídat pravdu. Ale řekla jsem si, že nemá cenu lhát. Většina uprchlíků i ostatní kolem to naštěstí vzali v pohodě.

Taša Burunovová pracovnice Meteoru pro Ukrajinu

MÍSTO AKUTNÍHO STRESU HLUBŠÍ SMUTEK

Meteor pro Ukrajinu jako jedna z prvních iniciativ poskytl Ukrajincům ubytování. Začal fungovat už 28. února a v úvodu konfliktu nabídl střechu nad hlavou více než stovce uprchlíků.

„V prvních dnech války bylo všechno hodně živelné a emotivní. Rodiny přijížděly v noci, v pyžamech, byly v šoku, často v dodávkách rovnou z nádraží. Čekali před domem od tří ráno, než je v sedm ubytujeme. Děti tu usínaly na kufrech, mezitím jsme s jejich maminkami nebo babičkami vyřizovali papíry,“vzpomíná vedoucí projektu Veronika Hilská.

I ona patří mezi několik „profesioná­lních dobrovolní­ků“, kteří na čas změnili svou práci. Dosud pracovala s týmy i jednotlivc­i v oblasti vzdělávání a rozvoje. Teď se už tři čtvrtě roku naplno věnuje pomoci ukrajinský­m uprchlíkům.

Některé zkušenosti ze své předchozí práce si přenáší i do té současné. „Téma leadership­u je stěžejní a tam se učím hodně. Původní tým se po pár týdnech rozpadl, uvědomila jsem si, jak je klíčové pracovat s motivací a vyhořením. Lidé tu nepracují pro peníze, musí jim to dávat smysl. Zároveň si musí odpočinout, i za cenu, že se potenciáln­ě něco zvrtne,“říká Hilská.

Pracovníci Meteoru se za chodu učí ještě jednu velmi užitečnou věc.

Ukrajinské rodiny sice mají možnost říct si o profesioná­lní psychologi­ckou pomoc, málokdo z nich ji ale využije.

„Na začátku války ženy plakaly, byly v akutním stresu. Teď je to už jiné, přicházejí ti, kteří s možným odchodem byli smířeni. Vědí, že se nemají kam vrátit. Mají hlubší smutek a už se tolik nesvěřují. Je o to těžší takové lidi rozmluvit,“líčí.

Většina ukrajinský­ch rodin si v rámci Meteoru vypomáhá – mat

ky si vzájemně pohlídají děti, ve společné kuchyňce si někdy uvaří jídlo dohromady. V ukrajinské komunitě si lépe popovídají, a cítí se tak pohodlněji, než kdyby každá rodina žila zvlášť.

Občas se ale najdou také konfliktní situace. Například když jde o děti. A válku. Některé rodiny zažily doma na Ukrajině konflikt naplno. Tyto děti vyprávějí o syrovosti bojů těm, které je nezažily. Ženy se potom dohadují, jestli je dobře, aby jejich potomci o takových podrobnost­ech věděli.

„Velká část dětí už nějakou zkušenost s válkou má. Třeba se učily online, připojené na výuku s ukrajinsko­u školou, když jim najednou jejich učitel řekl, že musí celá třída do krytu. Nebo se tu chlapeček dozvěděl, že jeho spolužákov­i den předtím zahynul při ostřelován­í na Ukrajině tatínek,“popisuje Hilská.

„CHLAPI JSOU TU VZÁCNÍ“

Právě otcové dětem v Meteoru chybí. Drtivá většina jich zůstala na Ukrajině, jen výjimečně se tu ubytuje celá rodina.

„Na dětech je vidět, jak postrádají mužský element, který tady skoro nemáme. Jakmile se tady nějaký chlap objeví, děti se na něj hned pověsí. Například na našeho Michala,“směje se šéfka projektu.

Má tím na mysli trenéra Michala Eiesenkolb­a, který vedle své práce chodil především zpočátku pomáhat vyděšeným matkám zabavit jejich děti.

„Když jsem viděl, že většina dětí pláče a je jim smutno, rozhodl jsem se s nimi chodit do Sokola. Vymyslel jsem pro ně různé hry a cvičení, zatímco si jejich mámy mohly trochu odpočinout. Vydoloval jsem ze sebe nějaké znalosti ruštiny, které jsem se naučil na základce, a docela jsme si i popovídali,“říká Eiesenkolb.

„Bylo vidět, že dětem schází tátové. Kluci mi vyprávěli různé příběhy, snažili se mi pomáhat, když jsme něco připravova­li. Holčičky mi nosily dárky, vyrobily mi náramky s přívěsky. Dodnes mám jejich koníčky a jednorožce vyvěšené v kanceláři,“dodává trenér.

Za okny je tma a zima, Rusové provádějí na Ukrajině další rozsáhlé nálety, při kterých končí velká část země bez elektřiny. Dá se očekávat, že budou do Česka přicházet další lidé, jejichž životy se na Ukrajině ponořily do tmy a mrazu.

Aby mohl Meteor ubytovat nově příchozí, zůstává většina uprchlíků na libeňské ubytovně zhruba šest měsíců a pak se musí postavit na vlastní nohy. Členové projektu jim pomáhají sehnat práci, vlastní bydlení nebo kurzy češtiny.

Hilská ví, že každodenní práce s uprchlíky není vždy jen idylka. „Samozřejmě řešíme i nepříjemné situace s konkrétním­i lidmi, zažili jsme i pár zklamání. Převažuje ale dobrá zkušenost s ukrajinsko­u komunitou. A říkám si, že kdybych někdy musela s igelitkou opustit domov, budu vděčná za přístřeší a solidaritu, kterou ukázali naši lidé,“popisuje.

Meteor pro Ukrajinu poskytuje dočasné přístřeší zhruba stovce Ukrajinců. Do ubytovny pravidelně docházejí lidé z neziskovýc­h organizací, kteří pomáhají Ukrajincům najít práci, kontaktova­t úřady či jim nabízejí psychologi­ckou pomoc. Projekt byl od začátku financován z darů jednotlivc­ů a firem, nyní posílá peníze i magistrát.

Samozřejmě řešíme i nepříjemné situace s konkrétním­i lidmi, zažili jsme i pár zklamání. Převažuje ale dobrá zkušenost s ukrajinsko­u komunitou. A říkám si, že kdybych někdy musela s igelitkou opustit domov, budu vděčná za přístřeší a solidaritu, kterou ukázali naši lidé.

Veronika Hilská vedoucí projektu

 ?? ?? Taša Burunovová pracuje v Meteoru pro Ukrajinu od března, nyní na celý úvazek.
Taša Burunovová pracuje v Meteoru pro Ukrajinu od března, nyní na celý úvazek.
 ?? ?? Většina ukrajinský­ch uprchlíků je zde ubytovaná maximálně šest měsíců.
Většina ukrajinský­ch uprchlíků je zde ubytovaná maximálně šest měsíců.
 ?? FOTO: LUDVÍK HRADILEK, DENÍK N ??
FOTO: LUDVÍK HRADILEK, DENÍK N
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia