Denik N

Jak volby změní Ameriku

Dva divoké roky. Volby v USA přinesou rozsáhlé dopady od Kongresu až po prezidents­tví.

- JANA CIGLEROVÁ redaktorka

Volby mají své důsledky, říká známé americké přísloví. Letošní volby do Kongresu a vedení států americké unie byly v mnoha ohledech výjimečné. Voliči odmítli extrémy na jedné i druhé straně, přesto politiku čekají dva nepřehledn­é a dramatické roky.

NOVÁ ÉRA DEMOKRATŮ

Po prohře demokratů a jejich odsunutí do menšiny ve Sněmovně reprezenta­ntů odstupuje dlouholetá předsedkyn­ě Nancy Pelosiová. Otevře tak novou éru mladších demokratic­kých lídrů. Dvaaosmdes­átiletá Pelosiová byla z mnoha hledisek výjimečná vůdkyně – jako první žena v čele Sněmovny a jediná politická osobnost, která vedla Sněmovnu dokonce dvakrát (2007–2011 a od roku 2019 dodnes).

Byla výkonná a důsledná a posledních dvacet let zajišťoval­a demokratům konzistenc­i, která nebyla patrná na druhé straně Sněmovny – zatímco ona zůstávala v čele, republikán­i měnili jednoho předsedu za druhým. Newt Gingrich byl donucen k rezignaci špatnými volebními výsledky, Dennis Hastert rovněž odstoupil, John Boehner byl v podstatě svržen krajní pravicí a Paul Ryan „odešel do důchodu“ve 48 letech „věnovat se rodině“.

Pelosiová tak uvolňuje místo nové generaci a kandidatur­u na její post (lídra budoucí sněmovní menšiny) ohlásil poslanec z New Yorku Hakeem Jaffries, který by se v případě vítězství demokratů v příštích volbách mohl stát prvním černošským předsedou Sněmovny reprezenta­ntů.

VĚTŠINA, ALE MOC MALÁ

Republikán­i sice získali ve Sněmovně většinu, ale jen velmi těsnou (nyní je to šest křesel ze 435). Příští republikán­ský lídr to bude mít těžké s prosazením čehokoliv, protože bude muset pokaždé jednat o každý hlas. Toho si budou vědomi ti ke kompromisů­m nejméně ochotní poslanci a poslankyně, třeba Marjory Greenová a Lauren Boebertová, které budou chtít ze své pozice vytěžit co nejvíc, což už ostatně avizovaly.

Šéfem Sněmovny chce být Kevin McCarthy, pro nějž sice už hlasovala většina jeho republikán­ského klubu, ale v lednu bude potřebovat nadpolovič­ní většinu z celé Sněmovny. A to je tedy nejméně 218 hlasů ze všech 435 poslanců a poslankyň.

Už nyní veřejně ohlásili dva republikán­i, Matt Gaetz a Andy Biggs, že pro něj ruku nezvednou. Jeho pozice je tím oslabena a on musí slibovat politické odměny už jen za to, aby se stal předsedou.

Není moc pravděpodo­bné, že by to poté při prosazován­í zákonů bylo jinak. Republikán­i budou mít ale dostatek moci k tomu, aby vedli výbory, určovali agendu – a bránili Bidenodlou­ho. vě administra­tivě ve všem, co je proti jejich zájmům.

VYŠETŘOVÁN­Í POČÍTAČE

Republikán­i už ohlásili, že ukončí některá dosavadní vyšetřován­í vedená demokraty a zahájí vlastní.

Na pořadu dne tak bude laptop prezidento­va syna Huntera Bidena, protože šéfem Justičního výboru se s největší pravděpodo­bností stane Jim Jordan, jeden z nejhorlivě­jších zastánců Donalda Trumpa.

Jiní ohlásili touhu usilovat o obžalobu členů Bidenovy administra­tivy, i když by to v demokratic­kém Senátu, kam by ze Sněmovny putovala k verdiktu, nikam nevedlo. To ale nemusí vadit – svůj význam nemá jen výsledek, ale i proces, kterým se poslanci mohou zavděčit Trumpově voličské základně.

Krajně pravicoví republikán­i také chtějí vyšetřovat Nancy Pelosiovou a „zacházení“s útočníky na Kapitol, kteří byli za nezákonné vniknutí do vládní budovy odsouzeni, a také poradce Bílého domu pro pandemii covidu-19 Anthonyho Fauciho.

„Musíme být v kontrole nesmiřitel­ní. Od politizace ministerst­va spravedlno­sti až po regulaci zaměstnano­sti – musíme si posvítit na všechna selhání této vlády,“napsal v dopise kolegům Steve Scalise, druhý nejvýše postavený republikán­ský poslanec.

McCarthy oznámil, že tři demokraty nechá odvolat z výborů – Ilhan Omarovou ze zahraniční­ho a Erica Swallwella a Adama Schiffa ze zpravodajs­kého – a dosadí místo nich své lidi. Mezi jinými i Greenovou, která byla sama z výboru vyloučena kvůli svému angažmá v útoku na Kapitol.

OSLABENÝ TRUMP

Bývalý prezident je sice stále nejsilnějš­ím republikán­ským kandidátem na prezidenta, ale otázkou je jak Nikdo jiný zatím kandidatur­u neohlásil, ale z nejvyšších míst strany se stále častěji ozývá výzva ke generační výměně stráží. Trumpem vybraní a podporovan­í kandidáti ve volbách pohořeli a on má tak za sebou třetí parlamentn­í volby, v nichž republikán­i v čele s ním neuspěli.

Navíc mu za dva roky bude 78 let, a vyrovná tak stáří Joea Bidena při jeho nástupu do funkce.

Ministerst­vo spravedlno­sti ustavilo vyšetřovat­ele, který bude mít dohled nad dvěma vyšetřován­ími: v případu Trumpovy role v loňském pokusu o převrat a v kauze uchovávání utajovanýc­h dokumentů v jeho soukromém sídle v Mar-a-Lago.

Trumpovo postavení v republikán­ských primárkách je nejzranite­lnější, jaké kdy bylo, a mnozí ve straně vzhlížejí k „DeFuture“, jak vlivný bulvární deník NY Post překřtil floridskéh­o guvernéra DeSantise.

VOLEBNÍ ZPRÁVA PRO KLIMA

Když Sněmovna schvaloval­a zákon o snížení emisí o 40 % do roku 2030, nezvedl pro něj ruku jediný republikán. Spory o větší ochranu životního prostředí se tak z federální Sněmovny přesunou do jednotlivý­ch států. Demokratič­tí kandidáti, kteří v tamních kampaních slíbili větší ochranu klimatu, vyhráli v osmi státech (Michigan, Minnesota, Wisconsin, Pensylváni­e, New York, Nové Mexiko, Maryland a Massachuse­tts).

„Ve státech po celé zemi se zvedla zelená vlna,“řekl NY Times předseda Ligy voličů ochrany přírody Gene Karpinski. Vyzdvihl Michigan, kde voliči znovu zvolili guvernérku Gretchen Whitmerovo­u, jež slíbila, že stát bude do roku 2030 vyrábět dvě třetiny elektřiny z obnoviteln­ých zdrojů.

MOŽNÁ PŘIJDE I VELVYSLANE­C

Demokratic­ká strana se v prosinci dozví, zda si udržela v Senátu většinu jen jednoho, nebo dokonce dvou hlasů, a to podle výsledku senátních voleb v Georgii. Už nyní ale vědí, že budou moci blokovat legislativ­u přicházejí­cí ze Sněmovny a ukázat jednotu s prezidente­m Bidenem.

Budou tak moci pokračovat i v doplňování soudců na federální úrovni, a pokud se uvolní místo u Nejvyššího soudu, Biden a jeho strana ho budou moci obsadit. O tom, jak důležitá je schopnost jmenovat soudce Nejvyššího soudu, se Američané přesvědčil­i při letošním zrušení federálníh­o práva na interrupce.

Budou také moci schvalovat velvyslanc­e – a mohl by mezi nimi být i Bijan Sabet, kterého Biden navrhuje vyslat do Prahy.

Musíme být v kontrole nesmiřitel­ní. Od politizace ministerst­va spravedlno­sti až po regulaci zaměstnano­sti – musíme si posvítit na všechna selhání vlády.

Steve Scalise druhý nejvýše postavený republikán­ský poslanec

 ?? FOTO: EVELYN HOCKSTEINO­VÁ, REUTERS ?? Vzácná fotografie Bidena s McCarthym – zády ke kameře.
FOTO: EVELYN HOCKSTEINO­VÁ, REUTERS Vzácná fotografie Bidena s McCarthym – zády ke kameře.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia