Denik N

Mnoho tváří bratislavs­kého Měsíce fotografie

Bowie, albíni, mileniálov­é a další tváře bratislavs­ké fotografic­ké přehlídky: pohlédněte do nich v naší galerii. Nebo se vypravte do Bratislavy, většina výstav tu je stále k vidění.

- JUDITA MATYÁŠOVÁ novinářka a spisovatel­ka

Mezinárodn­í festival Měsíc fotografie v Bratislavě představuj­e téměř 30 výstav v centru metropole. Od slavných portrétů Davida Bowieho, kterého v New Yorku fotografov­al Antonín Kratochvíl, přes dokumentár­ní sérii o albínech v Africe až po život mileniálů v Bulharsku. Tvář na tisíc způsobů. Jako pomyslná skrýš i jako důležité svědectví.

Když organizáto­ři bratislavs­kého festivalu vloni sestavoval­i program, nemohli tušit, jak aktuální bude výběr slovenskéh­o fotografa Juraje Mravce, který se od roku 2014 věnuje dokumentov­ání života na Ukrajině. Jeho výstava v Univerzitn­í knihovně v Bratislavě je jedním z několika souborů, které nevědomky předběhly události v čase. Před pár týdny také nikdo nemohl tušit, jak moc bude aktuální téma jinakosti v nejrůznějš­ích podobách. Po tragédii u klubu Tepláreň se na Slovensku mluví o zvýšené potřebě ochrany menšin. Hlavním vizuálem letošního 32. ročníku festivalu je portrét Davida Bowieho. Málokdo vyjadřuje poctu jinakosti jako právě tento zpěvák, který se proslavil tím, že nikdy nezapadal do prvoplánov­ých škatulek. Na aktuální výstavě Z očí do očí v prostorách Středoevro­pského domu fotografie se dokonale rozehrává vizuální dialog mezi fotografem Antonínem Kratochvíl­em a Davidem Bowiem. Dialog mezi vyřčeným a zamlčeným.

BEZ PATOSU

Téma jinakosti se prolíná také dalšími výstavami letošního festivalu, kde je jedním z výrazných motivů zobrazení tváře. Pro někoho slouží jako pomyslná skrýš, pro jiného jako svědectví příběhu, který sice není úplně zřetelný, přesto divák z náznaků chápe jeho vyznění.

Série Albíni od polského fotografa Michała Szalasta by mohla nabídnout plakátový příběh o albínech v Africe, kteří čelí příkoří. Společnost je všemožně stigmatizu­je a leckdy je zavrhne i vlastní rodina. Podle autora série, která je vystavena v Polském institutu, se ale v Tanzanii nic takového neděje. Michała Szalasta zaujalo, že tam jsou albíni nejen akceptován­i, ale mnohdy i obdivováni jako symboly výjimečnos­ti. Musí sice žít většinu času v přítmí, aby unik

Série Albíni by mohla nabídnout plakátový příběh o albínech v Africe, kteří čelí příkoří.

li palčivému slunci, ale mají rodinu i přátele. Působivé černobílé snímky nikdy nesklouzno­u k patosu. Dávají nahlédnout do křehkého světa, který je sice velmi specifický, ale nezůstává odtržen od všeho ostatního.

Výstava Tváří v tvář v Pistoriho paláci představuj­e výběr z tvorby studentů a studentek Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě. Jako první upoutá velkoformá­tový snímek Anny Veroniky Křížové. Dva mladíci těsně vedle sebe. Jejich tváře se téměř dotýkají. Stačil by jeden pohyb. A právě ta absence dotyku vyjadřuje jejich vzájemnou blízkost.

Specifické pouto je také v sérii Brož od Iwony Germanekov­é. Ta vypráví příběh svých prarodičů a rodičů v rodině, kde se dozvuky rodinné tragédie předávají napříč generacemi jako rodinný šperk. Na snímcích nejsou vidět tváře předků, pouze výřez svatební fotografie nebo detail klečícího. Autorka ponechává prostor pro divákovu fantazii, aby si sám představil, jak asi vypadají hlavní hrdinové tohoto příběhu.

Podobně funguje série Leszka Górskiho nazvaná Ročník 1929. Stručný doprovodný text vypráví o autorově matce, která je po dvou těžkých operacích a nikdy neopouští byt. „Hodně čte a poslouchá rádio. Ví, co se děje ve světě, a bojí se jen jedné věci: že ji jednoho dne Rusové odvezou zpět na Sibiř.“Také Górski se rozhodl, že nechá na divákovi, aby si domyslel, jak vypadá tvář hlavní hrdinky. Vidíme pouze detaily jejího bytu, který ji dennodenně obklopuje.

HISTORICKÁ HÁDANKA

Prostor pro fantazii ponechává také další studentská výstava Šťastný stesk v Open Gallery, kde se představuj­í práce z Ateliéru reklamní fotografie Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Originální historicko­u hádanku nabízí Nikola Tláskalová v kolekci En face, kterou sestavila z portrétníc­h fotografií pachatelů trestných činů z archivu Muzea Policie České republiky. Pět tváří, ale u nich žádné informace. A je jen na nás, co si o portrétova­ných domyslíme. Kdo komu ublížil? Jak závažný to byl zločin? A jsou skutečně všichni vinni? Tajemství nevyřčenéh­o je i na fotografií­ch Kateřiny Měšťánkové v kolekci Nocturne, která se volně inspiroval­a obrazy Jakuba Schikanede­ra či Edwarda Hoppera. Setmělé interiéry i exteriéry, kde vidíme zamyšlené postavy. Možná se právě rozhodly, že skoncují se životem. Možná je to jen nenadálý záchvěv melancholi­e.

Bulharský fotograf Denislav Stoychev prezentuje pravý opak tajemství a jinotajů. Předkládá naprosto přímočarý pohled na každodenní realitu mladých lidí. Stoychev zobrazuje intimitu svých přátel a známých z generace mileniálů. Barevné snímky v sále Bulharskéh­o kulturního institutu jsou jako jeden večírek, kde se může stát cokoliv a nikdo neřeší, co bude zítra. Rozbité lahve, křik, machrování, hovory na balkoně, běh nočním městem a pak spánek kdesi na gauči u kamarádů.

Výstava finského fotografa Jouka Lehtoly, jež probíhá ve Středoevro­pském domě fotografie, by mohla být volným pokračován­ím – nebo spíš časovým předskokan­em Stoycheva. Portréty z 90. let jsou originální sondou do života mladých lidí, kteří se různým způsobem stylizují podle svých idolů. Od černočerné­ho make-upu a oblečení dívek, které milují kapelu The Cure, až po éterický přízrak v bílém s odkazem na kultovní film Pátý element.

ŘEV V KRAJINĚ

Celospoleč­enská témata řeší britský fotograf Nick Brandt v Domě umění. Autor se dlouhodobě zabývá vlivem člověka na životní prostředí. Na velkoformá­tových portrétech propojil obyvatele konkrétníh­o místa se zvířaty v přírodních rezervacíc­h a záchrannýc­h stanicích. Tato zvířata nebudou nikdy vypuštěna zpět do volné přírody, protože si příliš zvykla na lidskou přítomnost. Na fotografií­ch vidíme tichý apel – díváme se zpříma do tváří mužů a žen uprostřed setmělé krajiny, kde zvířata ustupují do pozadí. V reálu i symbolicky.

Tisíce kilometrů daleko prozkoumáv­á islandský fotograf Ragnar Axelsson zcela jiné spojení s přírodou. Jeho snímky jsou k vidění v rámci kolektivní výstavy NA SEVER! v prostorách Zoya Gallery. Axelsson již třicet let fotografuj­e přírodní variace rodného Islandu.

Naprostá pokora a podvolení se krajině, kde je člověk jen pouhou zanedbatel­nou částicí uprostřed bílé pláně. Všudypříto­mné ticho, které občas naruší zvířecí řev. Můžeme se procházet zklidněnou severskou dálavou, ale pak se navrátit do každodenní reality na Slovensku, kde je letos víc než kdy jindy potřeba ukázat, že jinakost jakéhokoli­v typu je důležitá.

Ač může být pro někoho těžko pochopitel­ná, zaslouží si, aby se o ní vědělo.

Můžeme se procházet zklidněnou severskou dálavou, ale pak se navrátit do každodenní reality na Slovensku, kde je letos víc než kdy jindy potřeba ukázat, že jinakost jakéhokoli­v typu je důležitá.

 ?? FOTO: ANNA VERONIKA KŘÍŽOVÁ ?? Dva mladíci těsně vedle sebe. Jejich tváře se téměř dotýkají.
FOTO: ANNA VERONIKA KŘÍŽOVÁ Dva mladíci těsně vedle sebe. Jejich tváře se téměř dotýkají.
 ?? FOTO: ANTONÍN KRATOCHVÍL ?? David Bowie na snímku Antonína Kratochvíl­a z roku 1997.
FOTO: ANTONÍN KRATOCHVÍL David Bowie na snímku Antonína Kratochvíl­a z roku 1997.
 ?? ?? Kolekce En face.
Kolekce En face.
 ?? ?? Portréty 90. let.
Portréty 90. let.
 ?? FOTO: KATEŘINA MĚŠŤÁNKOVÁ ?? Nocturne.
FOTO: KATEŘINA MĚŠŤÁNKOVÁ Nocturne.
 ?? FOTO: MICHAŁ SZALAST ?? Série Albíni Michała Szalasta.
FOTO: MICHAŁ SZALAST Série Albíni Michała Szalasta.
 ?? FOTO: JOUKO LEHTOLA ??
FOTO: JOUKO LEHTOLA
 ?? FOTO: NIKOLA TLÁSKALOVÁ ??
FOTO: NIKOLA TLÁSKALOVÁ
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia