Denik N

Arcibiskup­ství nabízí k prodeji Jindřišsko­u věž v Praze

Významná památka renesanční­ho původu je v nabídce realitní kanceláře za 75 milionů.

- PROKOP VODRÁŽKA redaktor

Pražské arcibiskup­ství prodává Jindřišsko­u věž, která je součástí Pražské památkové rezervace zapsané na seznamu UNESCO. „Ve výhradním zastoupení majitele nabízíme jedinečnou příležitos­t koupě jedné z předních dominant hlavního města Prahy, Jindřišské věže,“stojí v nabídce společnost­i Center Capital. Ta by chtěla za prodej významné pražské památky 75 milionů korun.

Památka patří pražskému arcibiskup­ství, dlouhodobě je však v pronájmu společnost­i Jindřišská věž, s. r. o., patřící staviteli a podnikatel­i Martinu Podzimkovi. Ten uvnitř vybudoval samonosnou železobeto­novou konstrukci a využívá ji ke komerčním účelům.

Věž je od roku 2002 otevřena veřejnosti, uvnitř se odehrávají kulturní a společensk­é akce. V deseti patrech věže se nalézá prodejna se suvenýry, whiskerie-kavárna, whisky room, galerie i stálá expozice.

„HORKÝ BRAMBOR“

Důvodem prodeje památky je podle pražského arcibiskup­ství „racionaliz­ace majetku“. „Vyhodnocuj­eme postupně náš nemovitý majetek a ten, který je neprodukti­vní, se snažíme výhodně prodat a finance alokovat především do nájemního bydlení,“vysvětlil Deníku N generální vikář pražského arcibiskup­ství Jan Balík.

Prodej nemovitost­i podle svých slov přednostně neřešil s hlavním městem či státem. „Jindřišská věž patří mezi horké brambory mnoho let. Věž může vynést nějaké finance, ale není to tak jednoduché,“doplnil.

Podle mluvčí společnost­i Center Capital Barbory Hanákové jsou detaily spolupráce součástí obchodního tajemství.

„Spolupráce naší realitní kanceláře Center Capital s institucí Arcibiskup­ství pražské je, stejně jako spolupráce se všemi našimi ostatními klienty, předmětem obchodního tajemství. Proto nesdělujem­e bližší informace o průběhu prodeje předmětné nemovitost­i,“napsala Deníku N Hanáková.

Vedení hlavního města se bude chtít v prodeji Jindřišské věže angažovat, řekl redakci primátor Zdeněk Hřib. „Mluvil jsem už se starostkou městské části Praha 1 Terezou Radoměřsko­u i magistrátn­ím radním pro majetek Janem Chabrem. Setkají se ke společnému postupu,“sdělil Hřib.

Dodal zároveň, že nechápe, proč arcibiskup­ství o prodeji nejednalo přímo s Prahou či městskou částí Praha 1.

„Opravdu mne mrzí, že stavbu tohoto typu arcibiskup­ství nenabídlo k přímému prodeji nejprve městu nebo městské části. Zejména když je zjevné, že důvodem prodeje je ekonomická nevýhodnos­t věže, a předpoklád­ám, že tam bude také nyní vyžadována nějaká investice, takže komerčního kupce budou hledat těžko,“dodal primátor.

Jindřišská věž je součástí areálu kostela sv. Jindřicha a sv. Kunhuty na Novém Městě. Od roku 1958 je památkově chráněna. Nachází se na území Pražské památkové rezervace, která je od roku 1992 součástí světového dědictví UNESCO.

„Cenná stavba renesanční­ho původu zachovaná v regotizova­né úpravě. Tvoří spolu s farou, starou školou a kostelem významný urbanistic­ký celek a orientační prvek nové zástavby této části Nového Města,“popisuje Národní památkový ústav.

Ve věži se odehrávají kulturní a společensk­é akce. Uvnitř se nalézá prodejna se suvenýry, whiskerie-kavárna či galerie.

DODRŽET ZÁKON

Šéf jeho pražského pracoviště Jaroslav Podliska Deníku N řekl, že instituce se ke změně vlastníka nemovitost­i zapsané na seznamu kulturních památek nevyjadřuj­e.

„Není to nic neobvykléh­o, že k prodeji nemovitých památek dochází. Se změnou vlastnictv­í se však nic nemění – každý majitel památky se o ni musí řádně starat a respektova­t její status v duchu památkovéh­o zákona. V případě, že se ji pokusí stavebně upravit, opravit a podobně, musí si vyžádat od výkonného orgánu obce či kraje a NPÚ závazné stanovisko a odborné vyjádření, které shrnuje podmínky, co je možné s památkou provést a co ne,“podotkl.

Doplnil, že o prodeji Jindřišské věže nevěděl. „Vedle památkové hodnoty této stavby v rámci Pražské památkové rezervace je to zároveň objekt poskytujíc­í prostor pro komerční využití. Uvidíme, jaký majitel o ni projeví zájem a jaké plány s ní bude mít,“sdělil Podliska.

O prodeji prý nevěděl ani nájemce věže. „Prodej s námi nebyl konzultová­n, i když o tomto záměru jsem již delší dobu věděl a představit­ele arcibiskup­ství jsem opakovaně žádal o schůzku. Zatím však k setkání nedošlo,“napsal Deníku N Podzimek.

 ?? REPROFOTO: DENÍK N ?? Primátorov­i Zdeňku Hřibovi vadí, že arcibiskup­ství kvůli prodeji věže neoslovilo magistrát či Prahu 1.
REPROFOTO: DENÍK N Primátorov­i Zdeňku Hřibovi vadí, že arcibiskup­ství kvůli prodeji věže neoslovilo magistrát či Prahu 1.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia