Denik N

„Misionářsk­é“zaujetí Západu

Snahy o společné projevení postoje k pronásledo­vání LGBTQ+ komunity v Kataru rychle skončily.

- ONDŘEJ ŠTINDL redaktor

Anglická fotbalová repre zentace v pondělí na mis trovství světa smetla Írán : . Význam utkání ale nespočíval jenom v dění na hřišti. Velkou pozornost západ ních médií vyvolal záměr sedmi ev ropských týmů ‚Anglie, Wales, Dán sko, Nizozemsko, Belgie, Německo, ŠvýcarskoŠ hrát na šampionátu v Ka taru pod vedením kapitánů s duho vou páskou s nápisem One Love na znamení solidarity s místní LGBTQ+ komunitou. Sex mezi lidmi stejného pohlaví je totiž v Kataru trestný.

FIFA ale pohrozila, že takovou „vý stroj“bude trestat žlutou kartou, a ev ropské týmy proto od plánu upustily. Anglický kapitán Harry Kane utkání odehrál s „předpisovo­u“páskou.

Íránští fotbalisté oproti tomu poli ticky vystoupili. Velmi ostentativ­ním způsobem před zápasem nezpívali státní hymnu, jejíž text oslavuje is lámskou republiku a její zakladatel­e ž chápe se to jako výraz podpory silné mu protestním­u hnutí v jejich vlas ti ‚podobným způsobem se nedávno zachovali íránští volejbalis­téŠ.

Někteří členové týmu včetně ka pitána podporu účastníkům demon strací explicitně vyjádřili. Část muž stva přitom hraje za íránské kluby, po návratu jim může hrozit perzekuce.

FOTBAL NEPŘÍTEL AJATOLLÁHŮ

Je to zajímavé srovnání ž ne snad ve smyslu bezpáteřní Evropané versus odvážní Íránci. Rozdílná je i povaha těch protestů ž plánovanéh­o evrop ského a uskutečněn­ého íránského. Ten druhý může mít okamžitý a vel ký dosah.

Fotbal je v Íránu velice populární, reprezenta­ce hraje před statisícov­ými návštěvami. Vztah režimu k fotbalu je zároveň krajně podezíravý ‚přehled ně to popisuje britský publicista čás tečně perského původu David Patri karakos v textu pro server UnHerdŠ. Na fotbalovýc­h zápasech se masově shromažďuj­í lidé z jiného než nábo ženského důvodu, aby tam vyjadřova li jinou než nábožensko­u identitu.

Svým odporem proti islamistic kému režimu není současná íránská reprezenta­ce v tamním fotbalovém světě nijak ojedinělá. Podporu pro testujícím vyjádřili i někteří slavní hráči minulosti, dvě íránské fotbalové hvězdy patřily v osmdesátýc­h letech k vedení ilegální opoziční organizace, jiný fotbalista byl kvůli tomu mučen a popraven.

Fotbalovou dimenzi má i otázka postavení žen v íránské společnost­i, která je v centru současné protestní vlny. Ženy v Íránu na fotbal nesmějí, vysvětluje se to zájmem je „ochránit“před možným obtěžování­m či uráž kami v davu. Mnohé z nich ale fandí a zkoušejí se na stadion dostat, tře ba v roce ¯°± bylo pětatřicet fany nek zatčeno, když se snažily pronik nout do ochozů a sledovat teherán ské derby.

O Íránkách milujících fotbal, kte rý jim režim zakazuje sledovat, v ro ce ¯¯ natočil v současnost­i vězně ný režisér Džafar Panahí mezinárod ně úspěšný film Ofsajd.

Íránští fotbalisté se odhodlali k ris kantnímu kroku ‚představit­elé reži mu už dřív požadovali, aby sportovci, kteří před zápasem nezpívají hymnu, neměli možnost reprezento­vatŠ, kte rý ale může mít i jinou než symbolic kou váhu. Může v nějaké míře ovliv nit situaci doma, dodat protestují­cím energii, třeba i někoho postrčit, aby se přidal. Je to gesto lidí, jejichž názor má u široké veřejnosti váhu.

Západoevro­pské týmy neriskova ly vězení, jenom žlutou kartu, dalo by se říct. Jenomže pro tým, který při jel na nějaký turnaj, dlouho se na něj připravova­l, pro některé jeho členy to představuj­e vrchol kariéry, může žlu tá karta pro kapitána ‚zvlášť opakova nአpředstavov­at docela velkou kom plikaci. Volili mezi vyjádřením posto je a šancí uspět.

Svůj postoj ale vyjádřili už mnoho krát a jistě v tom budou pokračovat ž v rámci kampaní, kterou jsou v evrop ském fotbalovém světě časté, v odpo vědích na otázky médií a podobně. Je to postoj, na němž v jejich zemích existuje výrazná většinová shoda ve společnost­i i v politice.

Samozřejmě se ale dá namítnout, že vyjádřit takový postoj v Kataru může mít jinou váhu. Přinejmen ším to mohlo povzbudit ty místní li di, jimž kvůli jejich sexuální orientaci hrozí perzekuce.

ZÁPAD A JEHO SOFT POWER

Šampionát se v Kataru hrát neměl z mnoha důvodů ž na stavbách sta dionů pracovali zahraniční dělníci v podmínkách blízkých otrocké práci a mnoho jich tam zemřelo, v přiděle ní šampionátu zřejmě hrála roli ko rupce, aby se v Kataru vůbec hrát da lo, muselo se mistrovstv­í přesunout na absurdní předvánočn­í termín, lid skoprávní situace v zemi není dobrá.

Pro současného Evropana či „Zá paďana“je nepřijatel­ná představa, že by měl někdo být postihován záko nem za to, že žije jako LGBTQ+ člo věk. Turnaj, který se v Kataru hra je, se ale jmenuje mistrovstv­í světa. A nějaká globální shoda na téhle věci, bohužel, neexistuje. Zemí, v nichž je homosexuál­ní chování nezákonné, je skoro sedmdesát. Šampionátu v Ka taru se účastní reprezenta­ce osmi z nich ‚Saúdská Arábie, Tunisko, Ma roko, Senegal, Ghana, Kamerun, Írán, KatarŠ.

Katar není zdaleka první země s ž mírně řečeno ž spornou úrovní lid ských práv, která pořádá významnou mezinárodn­í sportovní akci. Minulé mistrovstv­í světa ve fotbale se konalo v Rusku. Některá utkání loňského fot balového Eura ‚třeba čtvrtfinál­e Čes kožDánskoŠ se hrála v ázerbájdžá­n ském Baku, což také není zrovna lid skoprávní idyla. Čína v tomto století uspořádala dvě olympiády.

Na to, aby Západ ve světě sportu i světě vůbec prosadil svoje chápání lidských práv, nemá sílu a hned tak se to nezmění. Nakonec i ten Katar ‚velice významný exportér kapalného plynuŠ dnes Evropa potřebuje víc, než Katar potřebuje ji.

A nejde jenom o mocenskou nebo ekonomicko­u dominanci, ne dost sil ná je i tzv. soft power dnešního Zápa du. Jistě, stamiliony lidí po celém svě tě sledují evropské fotbalové soutěže a znají hvězdy evropských klubů. Ne dá se ale říct, že by to mělo nějaký vel ký vliv na to, jak vnímají lidskopráv­ní otázky.

Lidé na Západě často trpí před stavou, že nakonec každý na světě v hloubi duše chce být jako oni. Ne jenom žít ve stejných materiální­ch podmínkách, ve stejném bezpečí, ale také řídit se stejnými hodnotami, mít stejný životní styl. Je to však mylné přesvědčen­í, které může vést ke sku tečně tragickým chybám.

Dnes se často mluví o dědictví ko lonialismu, který do mnoha zemí při nesl útlak a násilí. Měl ale také svou „misionářsk­ou“stránku, byl popiso ván jako přinášení světla civilizace do končin, kde se žije ve tmě, kde panu jí barbarské zvyky, které je třeba na hradit osvícenými a poučenými zvyk lostmi evropskými.

Tohle „misionářsk­é“zaujetí čás ti západních elit zůstalo. Nemusí to nutně být špatně, vést ke špatným výsledkům, nakonec ani ta koloniál ní Evropa se nedopouště­la pouze a je nom zločinů a vykořisťov­ání. Nechci tu obhajovat cynickou reál politiku, která na žádná lidská práva nehledí. Pokud ale chceme někoho přesvědčo vat ž ne donutit ho k něčemu silou ž, je dobré vědět, jestli se mu vůbec chce nás poslouchat. Jinak se může snad no stát, že těm ideálům, které chceme šířit, spíš uškodíme.

Lidé na Západě často trpí představou, že nakonec každý na světě v hloubi duše chce být jako oni. Nejenom žít ve stejných materiální­ch podmínkách, ve stejném bezpečí, ale také řídit se stejnými hodnotami, mít stejný životní styl.

 ?? FOTO: ČTK/AP ?? Při hymně se íránští fotbalisté drželi kolem ramen, ke zpěvu se ale na protest proti textu oslavující­mu islámskou republiku nepřidali.
FOTO: ČTK/AP Při hymně se íránští fotbalisté drželi kolem ramen, ke zpěvu se ale na protest proti textu oslavující­mu islámskou republiku nepřidali.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia