Denik N

Putování leklé ryby by nemělo zapadnout

Plodí dnešní doba lidi bez vlastností? Putování leklé ryby odpovídá s pomocí Kundery i Ouředníka.

- PETR NAGY literární publicista

Absurdní zápletka, iro nický humor a trocha generačně zabarvené společensk­é kritiky to jsou hlavní ingredienc­e poměrně odvážné knižní prvotiny scenáristk­y a začínající spisovatel­ky Lucie Vaňkové. Její třísetstrá­nko vý román zaujme už svým názvem Putování leklé ryby a podobně neob vyklé je i rybí jméno hlavního hrdi ny Ištván Jeseter.

Ačkoliv je kniha vydaná v naklada telství Argo autorčiným prozaickým debutem, jednatřice­tiletá Lucie Vaň ková …rozená Palkoskovᆠmá s psa ním již bohaté zkušenosti. Nejen že vystudoval­a žurnalisti­ku na FSV UK a následně scenáristi­ku a dra maturgii na FAMU, ale vyzkoušela si i práci v reklamní agentuře nebo psaní knižních recenzí. Těžiště její dosavadní tvůrčí dráhy představuj­e ovšem scenáristi­ka jak se dočteme v jejím medailonku, podílela se na přípravě „nekomerční­ch filmů a ko merčních seriálů“.

Z literárníh­o hlediska je bezespo ru zajímavějš­í první ze zmíněných kategorií, do které spadá kupříkla du její adaptace románu Jaroslava Rudiše Konec punku v Helsinkách …oceněná v roce ˜™š› na FAMUfes tu jako nejlepší nerealizov­aný scé nář†, spolupráce na scénáři aktuálně natáčeného filmu Citlivý člověk po dle stejnojmen­ného románu Jáchy ma Topola nebo adaptace románu Jana Němce Dějiny světla. Už z toho výčtu je patrné, že autorčiny vlast ní spisovatel­ské ambice mají dosti hluboké kořeny, což jen potvrzuje množství literárníc­h odkazů v jejím románu.

DOSPĚLÝ NEPOPSANÝ LIST

Protagonis­tou příběhu je sice již zmíněný Ištván Jeseter, ale v díle prodchnuté­m duchem postmodern­y sehrávají důležitou roli kupříkladu Milan Kundera nebo Patrik Ouřed ník. Když se totiž zhruba pětadvace tiletý hrdina jednoho dne zničeho nic zbůhdarma zjeví na tomto svě tě, nejde o něm říct nic určitého a on sám o sobě dokáže prohlásit pou ze to, že „můj otec je nepokrytá lež a moje matka je mizerná novinářská práce“. A poté, co se alespoň trochu adaptuje v pro něj neznámém a čas to nepochopit­elném světě, chytne se prvního slibného vodítka, na kte ré narazí a tím je zmínka o Agnes, postavě zrozené z gesta v Kunderově románu Nesmrtelno­st.

Společnost hrdinovi posléze dě lají hlavně Metoděj, životem hlad ce proplouvaj­ící gay a Ištvánův „du chovní otec“…to kvůli němu se hlav ní hrdina jednoho dne zhmotnil v pražské tramvaji†, a dívka Julie, kte rá se na rozdíl od ostatních žen do káže smířit s Ištvánovou podivnos tí, v níž zpočátku spatřuje sympatic kou potrhlost. Je přitom nabíledni, že integrace podobného „muže bez vlastností“s sebou přináší řadu více i méně překvapivý­ch konfliktů a ne dorozumění. Ištván tak musí čelit nejen pochopitel­ným pochybnost­em svého okolí, ale též demagogii české byrokracie nebo pokrytectv­í uvnitř reklamní agentury.

Příznačné je, že hrdinův speci fický charakter absence vlastního názoru a přejímání postojů lidí ko lem , který mu vynáší pověst mi mořádně asertivníh­o a empatické ho jedince, se ukazuje být v dnešní době spíše výhodou. V knize se na víc stává příhodným nástrojem au torčina bytostného sklonu k ironii a sarkasmu, jemuž dává volný prů chod i na Twitteru, kde ji může te najít pod nickem @nevtipna. Je jí Ištván tak měl zpočátku například „tendenci chovat se k ženám jako průměrný uživatel internetu čili psát s chybami a občas poslat nevy žádaný penis“.

Hlavního hrdinu však trápí, že ne dokáže být sám sebou, a tak se jed noho dne ocitne ve Švýcarsku coby účastník tajného nevládního progra mu, který mu má dopomoci „k té měř plnohodnot­nému lidství“. Tím ovšem odstartuje sled událostí, kte ré postupně nabývají na dramatič nosti, ale i absurditě, byť řádně pro myšlené.

Důkazem toho je, že autorka ten to fantaskní motiv propojila s tak ak tuálním tématem, jako je klimatická krize. Zvolila pro to vcelku jednodu chý, leč funkční oslí můstek „vzhle dem k oteplování planety dochází k výbojům, kdy se modernita občas vysráží i na nečekaných místech“. Touto cestou vznikají tzv. výpot ci, reprezentu­jící „lidství bez člově ka“, k nimž se řadí i hlavní hrdina románu. Téma environmen­talismu se nakonec protne s vrozeným sar kasmem Lucie Vaňkové v dystopic kém závěru celého vyprávění, jež končí větou, pod kterou by se mo hl klidně podepsat i autor Destruk ce Stanislav Biler: „Budeme dál třídit odpad a doufat, že to stačí.“

Odvážně a s humorem sobě vlast ním autorka nakládá i se zakompono vanými kulturními aluzemi, jimž vé vodí dvojice významných postav dějin českého umění ˜™. století již zesnu lý avantgardn­í fotograf a člen Devět silu Jaroslav Rössler …š¤™˜ š¤¤™† a ve Francii žijící spisovatel a pře kladatel Patrik Ouředník …* š¤¦§†. Zatímco první z nich začne okupo vat protagonis­tovo vyprázdněn­é ni tro, druhý se stane jedním z Ištvá nových rádců poté, co je dohromady svede osobnost Milana Kundery románový Ouředník totiž svého pří tele stranícího se společnost­i při růz ných příležitos­tech zastupuje, ba do konce s úspěchem imituje!

Přesto nelze říci, že by Putování leklé ryby bylo románem humoris tickým. A je to vlastně škoda, proto že absurdní, ironické a místy až pa rodické scény či pasáže patří v pří tomné knize nejen k nejvděčněj­ším, ale i nejzdařile­jším. Třeba scéna, kde hlavní hrdina na chvíli kamsi odlo ží ocenění určené pro Milana Kun deru: „V tu chvíli už po plaketě lačně pokukovali dva zestárlí držitelé Ce ny Jiřího Ortena.“Nebo když se hrdi na dozví, že si jeho milá našla jiného: „Je to bílý cis heterosexu­ální muž?“

Těžko říci, jestli taková cesta byla pro autorku příliš málo ambiciózní, zkrátka se rozhodla veskrze absurd ní zápletku pojmout vážněji a učinit ze svého groteskníh­o hrdiny kritické zrcadlo dnešní společnost­i. Což sice do jisté míry funguje, ale současně to vyprávění tíhnoucí spíše k odleh čenému tónu příliš zatěžuje a svazu je. To se projevuje především v první třetině knihy, kde se trochu zdlou havě líčí Ištvánovo postupné formo vání v platného člena lidské společ nosti, a později v autorčině snaze detailně osvětlit genezi a charakter výpotků i symbolicko­u rovinu jejich existence.

V tomto ohledu se nabízí srovná ní třeba s prózou Terezy Semotamo vé a Jakuba Vítka Počong aneb O pi noživosti lidské existence …˜™š›†, oplývající neméně originální­m pro tagonistou …jednalo se o dvojpohlav ního člověka před polednem ženu, poté muže†, která měla ambice stát se generační výpovědí, ale v níž na opak přemíra imaginace a nonsen su tyto ambice nakonec zadusila. Spojit a vyvážit v literárním díle ony dvě složky je zkrátka obtížné a že se to ani v případě Putování leklé ry by tak docela nepodařilo, nemění nic na tom, že román Lucie Vaňkové by mezi letošními prozaickým­i debuty rozhodně neměl zapadnout.

Debut Lucie Vaňkové Putování leklé ryby vydalo Argo.

 ?? FOTO: JAN KŘIKAVA ?? Lucie Vaňková.
FOTO: JAN KŘIKAVA Lucie Vaňková.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia