Denik N

Kam bude směřovat STAN v Praze

Starostové v Praze hledali cestu, kudy se vydat po kauze Dozimetr. Vize Petra Hlaváčka úplně neuspěla.

- PROKOP VODRÁŽKA redaktor

V českých mateřských, základ” ních a středních školách bylo na konci září ¡ dětí ukrajin” ských uprchlíků. To je , pro” centa počtu žáků. Celkový počet dětí a žáků v mateřských, základních a středních školách a konzervato­řích činí £ ¡ ¤¥¤. V případě ZŠ počet žáků poprvé v historii ČR překonal jeden mi” lion. Informoval o tom ministr školství Balaš.

Twitter rozpustil bruselskou pobočku

Pražští Starostové a nezávis lí si ve středu zvolili nové vedení. Předsedou se na dva roky stal Antonín Kle canda, prvním místopřed sedou David Kašpar. Mimořádný sněm provázely neshody, výsledek se dá brát jako hledání kompromisn­í cesty pro hnutí, kterému se volební lídr Petr Hlaváček snažil nastavit nový směr.

Starostové v Praze symbolicky za vršili pět měsíců od vypuknutí kau zy Dozimetr. Mimořádný volební sněm však ukázal, že v hnutí nadále zůstávají problémy a že zdaleka není po krizi jednotné. Směr, který chtěl pražskému STANu dát volební lídr Petr Hlaváček, přitom nepřevážil. A Starostové teď budou hledat kom promisní cestu.

Novým předsedou byl nakonec zvolen magistrátn­í zastupitel a záro veň starosta Kolovrat Antonín Kle canda, který v souboji o předsed nické křeslo porazil Davida Kašpa ra. Právě Kašpara přitom Hlaváček podporoval a sdílel s ním vizi o tom, kam by mělo hnutí, které v posled ních měsících prošlo velkou kri volební lídr STAN v Praze zí, směřovat. Sám Hlaváček se jako pouhý registrova­ný příznivec o post v předsednic­tvu ucházet nemohl, byl však zvolen do krajského výboru.

Vítězný Klecanda ve volbách ris koval, Starostové si totiž vybrali no vý model vedení a také způsob vol by. Do krajského výboru složeného z šŸ členů byl nominován vždy je den zástupce každé z ¡¢ oblastních organizací. Zbylých devět členů bylo následně zvoleno z osobností strany.

„KANDIDOVAL ZA MÝMI ZÁDY“

Klecanda se přitom do krajského vý běru, ze kterého se následně vybíral nový předseda, rozhodl vydat právě cestou „výběru osobností“.

Už tam se ukázalo, že mezi straní ky má podporu. A měli ji i lidé, kte ří sdílejí jeho pohled na budoucnost hnutí STAN.

Příkladem může být dlouholetá starostka Slivence Jana Plamínková. Ta byla před půl rokem vyškrtnuta z kandidátky na magistrát, protože v očích nového lídra Petra Hlaváč ka a lidí kolem něj byla příliš spja tá s érou stíhaného Petra Hlubučka.

Když se dostala do výběru osobnos tí strany, bylo jasné, že křídlo kolem Hlaváčka nebo poslance a zastupite le Prahy  Jana Laciny není tak silné.

Ukázalo se to nakonec i ve volbě předsedy. V té dostal Antonín Kle canda „… hlasů, k získání potřebné nadpolovič­ní většiny mu chyběl jedi ný hlas. Volba se tedy měla opakovat.

Část straníků toho využila, aby před opakováním volby otevřela dis kusi o některých tématech: o kau ze Dozimetr a o tom, zda jednotliví kandidáti věděli o údajných neka lostech kolem Petra Hlubučka. Dru hým zásadním tématem byl postoj možného předsedy k případné ma gistrátní spolupráci s hnutím ANO. Tu Kašpar rezolutně odmítl, Klecan da kategorick­é ne neřekl.

„Oba si přejeme vládní půdorys. Rozdíl byl v tom, že on žádné jed nání s ANO ani nepřipoušt­í. Já jsem říkal, že pokud by nebyla jiná mož nost, jednání by bylo přípustné,“vy světluje Klecanda.

Ostře se do debaty vložil i voleb ní lídr Hlaváček a vůči Klecandovi se vymezil. „Kritizoval ho tam. Prohlá sil, že svou kandidatur­u na předsedu připravil za jeho zády,“popsal Dení ku N jeden z účastníků sněmu.

Hlaváček Deníku N potvrdil, že Klecandu kritizoval, týkalo se to však podle něj pouze toho, že ho o kandi datuře neinformov­al. „Já jsem říkal, že mě mrzí, že mi to neřekl. Tonda je slušný člověk a úspěšný starosta. Vnímám jako výhodu, že jsme spo lu v zastupitel­ském klubu,“popsal Hlaváček.

I přes tento jeho apel nakonec Klecanda vyhrál. Po svém zvolení pak na prvního místopředs­edu pod pořil právě svého konkurenta Da vida Kašpara. „Bylo to gesto, které čtu tak, že je zde nastavená ruka ke spolupráci a jedeme dál,“vysvětluje Kašpar.

STAN BUDE HLEDAT CESTU

V předsednic­tvu strany jsou pak i další „Klecandovi“lidé, tedy zá stupce starosty v Praze Vinoři Mi chal Biskup a zastupitel Prahy š Pa vel Dobeš. Dva ze členů vedení jsou zástupci velkých městských částí, dva malých, což je z hlediska priorit STAN důležité.

Volba nového předsednic­tva uká zala, že Starostové po krizi zatím ne jsou jednotní v tom, jakým směrem by se měli ubírat.

Klecanda představuj­e křídlo boju jící za zájmy malých městských čás tí, Hlaváček se snažil toto nastavení překonat a více se zaměřit na rozvoj města jako celku.

„Strana má silné kořeny v podo bě lokálních starostů. Musíme se teď snažit, aby vyrostl také strom, který bude plodit ovoce,“zhodnotil situaci.

Klecanda po zvolení mluvil o po třebě zlepšit stranické struktury. „Je nutná profesiona­lizace. Máme schopné lidi, kteří se ale neznají na příč, a to je škoda. Chci vytvořit od borné stranické skupiny, které by la dily nejen program, ale také stranic ké ideje,“dodal.

Já jsem říkal, že mě mrzí, že mi to neřekl. Tonda je slušný člověk a úspěšný starosta. Vnímám jako výhodu, že jsme spolu v zastupitel ském klubu.

Petr Hlaváček

 ?? FOTO: STAN PRAHA ?? Nové předsednic­tvo pražského STAN, nový předseda Kecanda druhý zleva.
FOTO: STAN PRAHA Nové předsednic­tvo pražského STAN, nový předseda Kecanda druhý zleva.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia