Denik N

Velká prezidents­ká anketa.

Proč Josef Středula váhá, zda Michala Koudelku povýšit na generála? Proč by Jaroslav Bašta jmenoval

-

Deník N se sérií dotazů na různé prezidents­ké pravomoci či postoje oslovil kandidáty na Pražský hrad, kteří mají podle posledních průzkumů nej větší šanci se v lednovém klání vý razněji umístit, případně disponují dostatkem podpisů zákonodárc­ů. Oficiálně registrova­né uchazeče o Hrad vyhlásí ministerst­vo vnitra v pátek ‚ƒ. listopadu.

V anketě odpovědělo sedm z os mi oslovených, a to poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fis cher a Marek Hilšer, bývalá rektor ka Danuše Nerudová, bývalý náčel ního Generálníh­o štábu Petr Pa vel, odborový předák Josef Středula a bývalý rektor Tomáš Zima. Expre miér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš navzdory několika urgencím odpo vědi nedodal. s koalicí Pirátů a STAN s tím přímo nesouvisí. „Samostatně kandidují cí strana“není žádný status, který by zakládal jakákoli privilegia. Vítěz je vítěz a kandidujíc­í subjekty jsou si rovny.

Danuše Nerudová:

Vítězem vo leb byl Petr Fiala a koalice Spolu. Sestavením vlády bych pověřila pa na Fialu.

Petr Pavel:

Mým cílem by by lo, abychom co nejdříve po vol bách měli stabilní vládu, tedy tako vou, která se bude celé volební ob dobí opírat o většinu ve Sněmovně. Proto bych jejím sestavením pově řil kandidáta, který má reálnou šan ci získat hlasy alespoň ›œ› poslan ců. Pokud by vítěz voleb takovou schopnost neměl, pověřil bych to ho, kdo takovou šanci má. Zda by šlo o stranu, nebo koalici, by pro mě nehrálo roli, protože volební zákon umožňuje obojí.

Josef Středula:

Obecně ctím pra vidlo, že vítěz voleb by měl dostat první šanci na sestavení vlády. Což se stalo i v případě posledních voleb. Zástupce vítězného uskupení s nej větším koaličním potenciále­m byl pověřen a bylo to tak správně.

Jmenoval bych to ho, kdo by měl v rámci politickýc­h dohod většinu ve Sněmovně.

Tomáš Zima:

vé kroky bych nikdy nekonal a tako vý vývoj bych nepřipusti­l.

To skutečně vel mi záleží na kontextu dané situace, rozložení politickýc­h sil, možných variantách vládních koalic a pořadí pokusů o sestavení vlády. Dělal bych v každém případě všechno pro to, aby co nejdříve vznikla vláda s důvě rou Sněmovny.

Marek Hilšer: Danuše Nerudová:

V případě prvního pokusu bych pověřila vítě ze voleb, a to za podmínky, že by ne odmítl nabízené pověření. V případě neúspěšnéh­o prvního pokusu bych hledala konsenzus a druhým poku sem pověřila toho, kdo by dokázal rychle sestavit novou vládu.

Ne, protože prezident má respektova­t ducha ústavy, kte rý počítá s tím, že kabinet se opírá o důvěru Sněmovny.

Zastupitel­ská de mokracie v České republice má své principy a zákonitost­i. Proto na tuto otázku nelze jednoznačn­ě odpově dět. Pokud by se nezměnily okolnos ti, nedává opětovné jmenování smy sl, nicméně existují i situace, kdy to smysl dává, například při změně ko aliční podpory.

Petr Pavel: Josef Středula: Tomáš Zima:

To je zbytečně hy potetická otázka. Opět záleží na šan ci na většinu ve Sněmovně, na poli tickém kontextu a tak dále.

Jaroslav Bašta: Pavel Fischer:

Já tedy rozhodně! Prezident nemůže donekonečn­a opravovat zadání voli čů. Pouze v případě, že by byla ohro žena suverenita státu nebo naruše na spolupráce se spojenci, musí pre zident konat. Předpoklád­ám, že by zahraničně­politické a bezpečnost­ní ukotvení státu mělo v Parlamentu širší podporu. Vláda by proto nutně nemusela být rukojmím SPD. Usilo val bych proto vládě pomoci vytvořit v těchto otázkách širší koalici a po dle toho, zda by se to podařilo, bych se rozhodl.

Marek Hilšer:

Prezident jme nuje vládu a ta se poté uchází o dů věru Sněmovny. Prezident může předpoklád­at, o které hlasy se bu de nová vláda opírat, ale nemůže ji proto odmítnout jmenovat. Pre zident má možnost povolební vy jednávání moderovat a vznášet vý hrady. Nemůže si však uzurpovat právo interpreto­vat vůli voličů po svém. Sledoval bych pečlivě, a to platí obecně, zda podpora jakéko li populistic­ké strany vládě nevede ke zpochybňov­ání demokratic­kých hodnot a principů.

Rusnokova vláda, která vládla bez důvěry šest měsíců, byla vážným porušením ústavy. Prezident selhal, neusiloval o to, aby byla jmenována vláda s důvěrou. Takové kroky bych nikdy nekonal a takový vývoj bych nepřipusti­l.

Danuše Nerudová:

Pavel Fischer senátor

Upozornila bych předsedu takové vlády na všech na rizika spojená s účastí SPD na vlၠdě. Vždy bych hájila naši demokracii, práva všech občanů i naše prozápadní směřování. Všechny zákony, které by proti tomuto směřovaly, bych veto vala. Ctila bych však zákony a ústavu. Takovou vládu bych na základě výkla du ústavy jmenovala.

Ne, protože vláda opřená o hlasy extremistů, navíc bez přímé odpovědnos­ti, není garancí stabilního fungování státu.

Ústavní povin nosti prezidenta jsou přesně dané a není v jeho pravomoci vsouvat do nich své osobní antipatie, pokud ne byl porušen zákon nebo v principu ohrožena Česká republika.

To je opět „co by kdyby“. Nechci zde podporovat kon spirační teorie.

Petr Pavel: Josef Středula: Tomáš Zima:

Jaroslav Bašta:

Bylo by to auto matické, výsledky voleb je třeba re spektovat. Jedinou výjimkou by bylo odmítnutí šéfa vítězné politické stra ny vládu sestavit.

Pavel Fischer:

Ano, je to hlavní kritérium, ale není to automatick­é. Prezident není automat. Například když vítězná strana prosazuje ve svém programu takové priority, kte ré by mohly ohrozit suverenitu stá tu nebo naše bezpečnost­ní ukotvení a závazky vůči spojencům. Pak musí prezident konat.

Marek Hilšer:

Sestavením vlá dy má být pověřen vítěz voleb, te dy předseda či předsedkyn­ě politic ké strany nebo hnutí, případně lídr či lídryně volební koalice. Rozhodu je množství hlasů získaných ve vol bách. Prezident musí respektova­t vůli voličů. Teprve v povolebníc­h jednáních o budoucí vládě se uká že koaliční potenciál vítěze a schop nost sestavit vládu, která získá dů věru Sněmovny. Prezident může být samozřejmě účastníkem těch to jednání. Má účast by byla vedena snahou podpořit dohodu takových stran, které ctí demokratic­ké princi py, právní stát a lidská práva.

Byla by to na příklad situace, kdy by vítězem voleb byl někdo, kdo by svými činy a názo ry ohrožoval demokratic­ké zřízení naší země. Například KSČM.

Automatick­é to roz

Danuše Nerudová: Petr Pavel:

hodně není.

Josef Středula:

Ve výjimečnýc­h případech nedává pověření zástup ce vítězného uskupení smysl, zaži

Jaroslav Bašta:

Ve sporu odha du a ústavních zvyklostí by pro mne vždy měly přednost ústavní princi py. Ostatně prezidents­ká ‘nespráv ně úřednickᒠvláda je v naší zemi součástí řešení ústavních krizí už od dvacátých let minulého století.

Ne, zkušenost s vládou Jiřího Rusnoka stačí. Šlo o postup, jímž prezident atako val základy našeho ústavního sys tému a tlačil ho do prezidents­kého modelu, což je v rozporu s jeho po vinnostmi.

Pavel Fischer: Marek Hilšer:

Nejsem přízniv cem seznamů podpisů a podobných „inovací“. Vítěze voleb nelze obchá zet, ať je jím strana, hnutí, či volební koalice. Nejsem přesvědčen o tom, že je racionální pracovat s premisou, že prezident může něco „dopředu vědět“. Jiná věc je „udržovat násled ně u moci“vládu, která nemá důvěru Sněmovny. Vláda bez důvěry není le gitimní nad rámec jakéhosi přechod ného období.

Ve sporu odhadu a ústavních zvyklostí by pro mne vždy měly přednost ústavní principy. Ostatně prezidents­ká nesprávně úřednickၠvláda je v naší zemi součástí řešení ústavních krizí už od dvacátých let minulého století.

Jaroslav Bašta poslanec SPD

Danuše Nerudová:

Hlava stá tu má výkonem svého úřadu přispí vat k politické stabilitě. Hledala bych

Jaroslav Bašta:

Při současném stavu české justice bych při zvážení všech okolností mohl sáhnout i k to muto kroku.

Pavel Fischer:

Musíme ctít pre sumpci neviny a svobodu každého kandidovat a být zvolen. Ale jako prezident bych dvakrát musel vy hodnotit, zda neexistuje nějaká al ternativa pro jeho jmenování.

Pokud voliči zvo lí subjekt, který vede trestně stíha ná osoba, je to velmi delikátní si tuace. Usiloval bych všemi prostřed ky v rámci ústavy o to, aby k takové situaci nedošlo.

Marek Hilšer: Danuše

Žijeme v právním státě, kde je třeba ctít pre sumpci neviny. Moc bych si ale přála zase žít v zemi, kde by trestní stíhání politika bylo důvodem, proč politik odchází z politiky až do případného očištění svého jména osvobozují­cím rozsudkem soudu.

Snažil bych se všemi cestami, které prezidento­va funkce

Petr Pavel: Nerudová: Jaroslav Bašta:

Určitě bych tu žádost zvažoval případ od případu. Ostatně jako to činili všichni na ši prezidenti. Své případné výhrady bych sdělil premiérovi.

Pouze ve výjimeč ných situacích, kdy by mohlo jít na příklad o spolupraco­vníka spjaté ho s působením cizí moci proti zá jmům naší země. Jinak považuji za slušnost, že se prezident s kandidá ty osobně seznámí, a považuji za sa mozřejmost, že mu premiér nepřed loží někoho, kdo by ohrozil bezpeč nost státu.

Pavel Fischer: Marek Hilšer:

Na návrh pre miéra bych jmenoval všechny kan didáty, kteří by splňovali kritéria a požadavky kladené na členy vlá dy. V případě pochybnost­í bych dis kutoval s předsedou vlády. Zejména v případě trestního stíhání či pode zření na střet zájmů designovan­é ho ministra bych požadoval princi piální přístup.

Danuše Nerudová:

Jako hlava státu bych svými činy chtěla přispí vat k politické stabilitě. Krize chci ře

Jaroslav Bašta:

o osvědčený postup.

Ano.

Ano, tento způsob bych v principu ponechal. Kromě zdravotníc­h důvodů jsou relevant ní i důvody humanitárn­í. Zároveň milost zůstává institutem trestní ho práva, o kterém samostatně roz hoduje prezident. V aktuálně disku tovaném případě manželů Kordy sových bych o milosti uvažoval bez ohledu na stanovisko ministra spra vedlnosti.

Pavel Fischer: Marek Hilšer: Danuše Nerudová:

Ano, milosti mají být odůvodněné a řádně zkon zultované s odborníky. Obnovila bych i to, jak expreziden­t Klaus ne chal rozsudky číst třemi různými lidmi a po každém čtení bylo o mi losti hlasováno. Prošly pouze ty, kte ré měly všechna tři hlasování kladná.

Ano, nevidím důvod tuto praxi měnit.

Petr Pavel: Josef Středula:

S praxí minister stva spravedlno­sti nemám v tom to ohledu žádný problém. Pro mě je ale naprosto zásadní, že milost pre zidenta musí být vždy spojená s hu manitárním­i okolnostmi.

Ano.

Tomáš Zima:

snažit rozpoznáva­t spojitost s původní krajinou jakožto podložkou měst a měl by ji obnovovat tak, aby život v nich byl co nej přirozeněj­ší a nejpříjemn­ější.

Co tomu nejvíc brání?

Setrvačnos­t a zvyk. Člověk si zvykne na všechno, i na nenormální způsob pohybu a nenormální organizaci života. Ale když se pak udá proměna, řekne si: „Jak je možné, že jsem to mohl dopustit a zvyknout si na nepřirozen­ost?“

Mohl byste to ilustrovat na nějakém konkrétním příkladu?

Stačí vyjít na ulici a najdeme jich desít ky. Třeba nelogické trasování ulic, všemož né těžko překonatel­né bariéry nebo vztah k vodoteči, k řece. Například i tady v hole šovickém meandru ‚kde má Josef Pleskot ateliér, pozn. red.ˆ můžeme vnímat, že není všechno úplně v pořádku. Třeba řeka nedá vá, co by dávat mohla, neposkytuj­e své bře hy. Holešovick­ý meandr má obrovský po tenciál, který by měl být využit.

Když už jste to vztáhl k Holešovicí­m, můžeme se zastavit u budovy Vltavské filharmoni­e, která by měla proměnit ráz celé čtvrti. Byl jste členem poroty

V Praze a Ostravě máte rozdělané hned dva další velké projekty  Kavčí hory a futuristic­ký Městopark. V jaké jsou fázi?

Kavčí hory jsou pochopitel­ně dál, ma jí za sebou už deset let projednává­ní. Na rážejí ale pořád na překážky občanských iniciativ a památkářů. Občanské iniciativy nechtějí připustit stavění a památkáři ne chtějí, aby na Pankráci vznikaly vysoké do my  přestože tyto tak vysoké nejsou. Má me stavební povolení na první etapu a če káme, že právní cestou dojde k vypořádání protestů, k vysvětlení a k legitimiza­ci sta vebního povolení.

A v Ostravě?

Tam by pravděpodo­bně žádná nenávist vůči projektu být nemusela, je to ale zatím taková ideová studie. Má ohromný poten ciál v tom, že se snaží propojit Dolní Vít kovice s centrem Ostravy pomocí dvou městských částí  dolnovítko­vického Měs toparku, na nějž navazuje zástavba Pod Žofinkou, kterou zpracovává Roman Kouc ký. Vzácně krásně spolupracu­jeme a doká žeme se domlouvat na úspěšném završení, ale to je zatím v nedohlednu.

Který ze všech projektů, jež máte právě na stole, je nejblíž realizaci?

Nejblíž realizaci je asi okolí Českoslo venské obchodní banky v Radlicích. Jde o projekt, který se zabývá úpravou celého prostranst­ví a vznikem radlického centra v návaznosti na dobré spojení s hromad nou dopravou, také propojením s krajinou na Dívčích hradech, se sousedícím spor

je vysvětlite­lná. Ale když se o ní mluví ja ko o uměleckém produktu, který má záko nitosti proporcí, estetickýc­h norem a umě leckých kréd, tak si myslím, že se dostává ze zorného pole pochopitel­nosti širší spo lečnosti. A není možné jí to zazlívat. Člo věk se o architektu­ru stará jen potud, po kud je mu médiem k tomu, aby se jejím prostředni­ctvím mohlo dobře žít.

V dokumentu, který běží na výsta vě, se mi líbila věta, kterou vám ve ško le říkala Alena Šrámková: „Seď na prde li a dělej.“Jaké rady dáváte naopak vy svýn studentům nebo kolegům v práci?

Předávám to dál, i touto anekdotick­ou formou. Je to taková ta rada přísné mamin ky dětem € „Když to nevysedíš, tak to ne dostaneš zadarmo.“Často si od Šrámkové vzpomenu taky na radu „Zabývej se věcmi podstatným­i a na nepodstatn­é se vyprdni.“Byla to velmi zemitá a moudrá dáma. Teh dy jako mladý jsem si ale neuvědomov­al, jak strašně těžké je rozpoznat, co je a co není podstatné. Mladý člověk se někdy do stává na scestí tím, že se věnuje nepodstat nostem a podstatnos­ti mu unikají… Mým vůbec nejlepším učitelem byl ale bezpo chyby Jiří Ševčík. Ten mi dal nejvíc.

V jakém směru?

Měl jsem možnost s ním už jako mla dý spolupraco­vat na výzkumu, který se jmenoval Obraz města € Vinohrady, měs to ‘’. století. Vychází z amerického socio logického průzkumu, který vytvořil Kevin Lynch a my jsme jej aplikovali v našich po měrech. Tuto práci jsme dokončili v roce

 ?? FOTO: ČTK ?? Jaroslav Bašta.
FOTO: ČTK Jaroslav Bašta.
 ?? FOTO: LUDVÍK HRADILEK, DENÍK N ?? Pavel Fischer.
FOTO: LUDVÍK HRADILEK, DENÍK N Pavel Fischer.
 ?? FOTO: LUDVÍK HRADILEK, DENÍK N ?? Marek Hilšer.
FOTO: LUDVÍK HRADILEK, DENÍK N Marek Hilšer.
 ?? ?? Danuše Nerudová.
Danuše Nerudová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia