Denik N

Máte jít příští rok do důchodu? Jděte letos

Kvůli dvěma mimořádným valorizací­m se mnohem více vyplatí jít do penze letos a nečekat na příští rok. Krácení dávky se dá navíc poměrně snadno vyhnout.

-

Volba termínu odcho du do penze může vý znamně ovlivnit výši vyplácené dávky. Letos to platí obzvlášť. Důvo dem jsou hlavně dvě letošní mimo řádné valorizace důchodů, které se zohledňují při výpočtu penzí přizna ných do konce tohoto roku.

Obecně platí, že lidé, kteří dosáh nou důchodovéh­o věku na konci ne bo na začátku roku, by měli vždy zvá žit, kdy je pro ně výhodnější o penzi požádat. Může se totiž stát, že dávka přiznaná až na začátku dalšího roku je vyšší než důchod přiznaný loni na konci roku a valorizova­ný.

Nebo právě naopak, jako je tomu právě letos. Třetí možností je, že me zi oběma variantami je jen malý roz díl, nedá se obecně říci, co je výhod nější, a výsledek rozhodnou indivi duální okolnosti.

Na to, zda je výhodnější o pen zi požádat teď, nebo počkat, má vliv hned několik věcí. Kromě zmíněných individuál­ních faktorů ‘například dél ka dosažené doby pojištění’ je to i vý hodnost výpočtu penze v obou letech. Samotná konstrukce výpočtu je sa mozřejmě každý rok stejná, výsledek ale ovlivňuje vývoj průměrné mzdy v daném roce i výše valorizace, kterou určuje zase růst cen a růst mezd.

Jiřina Holubová, vedoucí odděle ní penze v poradenské společnos ti Freedom Financial Services, upo zorňuje, že aby bylo možné důcho dy srovnat, není možné poměřovat dávku, kterou by vám přiznali letos, s tou, kterou by vám přiznali v roce €‚. Pro posouzení variant je to tiž nutné porovnávat důchod přiz naný v roce €‚ s tím, který by byl přiznaný letos, ale navíc ještě prošel pravidelno­u lednovou valorizací, jež každoročně zvyšuje již přiznané dů chody v závislosti na tom, jak se vy víjela inflace a mzdy.

Podle Holubové by výpočet ro ku € a následná valorizace na rok €‚ byly pro určitý okruh li dí výhodné. Dvě letošní mimořádné valorizace ale způsobily, že tato sku pina lidí je mnohem větší než obvyk le. „Otázka, zda odejít do důchodu na konci, nebo na začátku kalendářní ho roku, se většinou týká pouze těch, kteří mají nárok na řádný starobní důchod v prvním a posledním čtvrt letí. Nyní je situace neobvyklá v tom, že se výhodnost výpočtu na úrovni roku € plošně týká všech, kteří mají nárok na řádný důchod až v roce €‚ ƒ a to i na konci roku,“zdůrazni la Holubová.

Výše důchodů přiznaných letos a příští rok může být tak odlišná, že na to upozornilo i samo ministerst­vo práce a sociálních věcí ƒ navzdory to mu, že předčasné důchody nejsou pro státní rozpočet zrovna výhodné. „Považovali jsme za vhodné na ten to stav upozornit konkrétní cílovou skupinu. Rozdíly ve výpočtu důcho du mohou být i v řádech tisícikoru­n měsíčně. Je tedy třeba vnímat i to, že senioři jsou nyní velmi zranitelno­u skupinou, na kterou dopadá zdražo vání,“zdůvodnila krok ministerst­va práce jeho mluvčí Eva Davidová.

Rozdíly ve výpočtu důchodu mohou být i v řádech tisícikoru­n měsíčně. Je tedy třeba vnímat i to, že senioři jsou nyní velmi zranitelno­u skupinou, na kterou dopadá zdražování.

Eva Davidová mluvčí MPSV

NÁROK NA DŮCHOD V ROCE

V případě, že vám nárok na důchod vznikl nebo vznikne ještě letos, po žádejte o penzi nejpozději ke dni ‚Ž. Ž. €. Důchod vám bude sta noven na základě letošního výpočtu a ihned bude dvakrát mimořádně valorizová­n. Další valorizací projde znovu od Ž. ledna €‚.

O řádný starobní důchod může te požádat i zpětně ‘ale k datu v ro ce €’, nejpozději však do pěti let. Nárok na výplatu důchodu totiž za niká uplynutím pěti let od dne, za který důchod náleží.

NÁROK NA DŮCHOD V ROCE

Jak už jsme řekli v úvodu, do pen ze se letos vyplatí jít i lidem, kterým na ni vznikne nárok až v příštím ro ce a budou kvůli tomu muset žádat o předčasný důchod. „Dvě mimo

řádné a jedna řádná valorizace v ro ce € zvýšily procentní výměry dů chodů o celkem Žž,Ÿ %. Naproti to mu tzv. redukční hranice a koeficient nárůstu všeobecnéh­o vyměřovací­ho základu, které jsou zásadní pro vý ši nově přiznávaný­ch důchodů v roce €‚, vzrostly pouze o ‚,Ÿ %. Rozdíl ŽŸ procentníc­h bodů je výrazně vyšší, než by byla ‚penalizace‘ za odchod do předčasnéh­o důchodu,“vysvětlil mini str práce Marian Jurečka ‘KDU ČSL’.

V tomto případě nelze žádat o pen zi zpětně jako u řádného starobní ho důchodu. Předčasná penze se po skytuje od data podání žádosti, a pro to to musíte stihnout nejpozději do ‚Ž. prosince €.

Pokud můžete i přes podání žá dosti o předčasný důchod zůstat v práci, pokračujte ve výdělečné čin nosti ‘ze které odvádíte zálohy na důchodové pojištění’ dál. Ideálně až do doby vzniku nároku na řádný sta robní důchod v roce €‚ ‘podmíně ného dosažením důchodovéh­o věku a potřebné délky pojištění, viz box’. Můžete se tak totiž vyhnout krácení důchodu kvůli předčasnos­ti.

Jak na to?

Ž. O penzi požádejte nejpozději k poslednímu dni letošního roku, zá roveň ale požádejte také o odložení výplaty důchodu.

. Pokračujte dál ve své pojištěné výdělečné činnosti do doby, než do sáhnete důchodovéh­o věku.

‚. Pak požádejte o přepočtení vý še předčasnéh­o starobního důchodu.

¨. Tím eliminujet­e vliv krácení a zároveň získáte důchod vypočtený podle pravidel letošního roku.

Rozdíly mezi důchody přiznaný mi v roce € ‘včetně mimořád ných valorizací a poté ještě s valori zací v lednu €‚’ a důchody přiz nanými v roce €‚ budou tím větší, čím vyšší má být přiznaná penze.

NEČEKEJTE NA POSLEDNÍ CHVÍLI

Požádat do konce letošního ro ku o předčasný důchod se nicmé ně vyplatí i v případě, že už nemů žete dál pracovat, a tím elimino vat krácení penze. Podle Holubové bude toto řešení stále výhodnější, než kdybyste čekali na vznik náro ku na řádný důchod do roku €‚. Vezměme si například pojištěnce s osobním vyměřovací­m základem ‚© ¨Ÿ€ Kč, jemuž vznikne nárok na důchod Ž. Ž. €‚, kdy získá cel kovou dobu důchodovéh­o pojištění

“•

valorizova­ný starobní důchod ”i s řádnou valorizací v lednu

starobní důchod přiznaný v r.

rozdíl mezi důchodem vaným ”v Kč•

“

“ a valorizo‚

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia