Denik N

Do boje o Pražský hrad jde devět kandidátů

Ministerst­vo vnitra zaregistro­valo do lednových prezidents­kých voleb celkem devět kandidátů, konkrétně dvanáct uchazečů muselo vyřadit.

- JAN TVRDOŇ redaktor MICHAL TOMEŠ redaktor

Ministerst­vo vnitra zaregistro­valo do prezidents­kých vo leb celkem devět kandidátů. O hlasy voličů se tak bude v lednu ucházet stejný počet lidí jako v předchozíc­h dvou kláních. První kolo voleb se uskuteční v polovině ledna.

Voleb se v abecedním pořadí zú častní Andrej Babiš, Jaroslav Bašta, Pavel Fischer, Marek Hilšer, Danuše Nerudová, Petr Pavel, Denisa Roha nová, Josef Středula a Tomáš Zima.

Většina kandidátů se bude o hla sy voličů ucházet s podporou záko nodárců. Šéf hnutí ANO Babiš jde do voleb díky podpisům ’“ poslan ců, poslanec Bašta získal ”• poslan ců SPD včetně svého vlastního a vni tro zaregistro­valo také kandidatur­u Denisy Rohanové. Prezidentk­a Čes ké asociace povinných předložila podpisy ”• poslanců KSČM, ČSSD, ANO a nezařazené poslankyně zvo lené za SPD během posledního dne mandátu minulé Sněmovny, a for málně tak podle resortu splnila ná ležitosti. Podle některých ústavních právníků jde ale o absurdní postup. Marek Antoš z Právnické fakulty Univerzity Karlovy Deníku N řekl, že by nemělo být možné odevzdat kandidátní listinu k volbám, které ještě nejsou vyhlášené. Úřad si nic méně za svým postupem stojí. „Sta novisko ministerst­va vnitra k této situaci je takové, že se uznávají pod pisy zákonodárc­ů v době, kdy byla listina podána. Zákon ale nestanovu je, kdy se listiny podávají. Tato listi na byla podána v době, kdy měli po slanci mandát,“řekl dnes na tiskové konferenci náměstek ministra vnit ra Petr Vokáč.

S podporou senátorů jdou do vo leb čtyři kandidáti. Konkrétně sou časní senátoři a také kandidáti na Hrad z roku ”•žŸ, tedy Pavel Fis cher a Marek Hilšer, a dále také bývalý rektor Univerzity Karlovy To máš Zima a šéf Českomorav­ské kon federace odborových svazů Josef Středula. Fischer si kromě podpo ry senátorů zajistil i dostatek pod pisů poslanců. Část z těchto uchaze čů sbírala také hlasy občanů, kterých je podle zákona nutné sehnat nej méně ’• tisíc. Dostatek ověřených podpisů nakonec dokázali vysbírat a předložit pouze dva kandidáti, a to Danuše Nerudová a Petr Pavel, kte ří se podle aktuálních průzkumů řa dí spolu s Babišem mezi hlavní favo rity voleb. Nerudová i Pavel na roz hodnutí resortu obratem reagovali.

„Jsem občanskou kandidátko­u s nejsilnějš­ím mandátem. Děku ji všem skvělým dobrovolní­kům i vám, kteří jste se mi podepsali,“na psala Nerudová.

Pavel ocenil, že se do voleb při hlásil dostatek kandidátů. „Jsem rád, že výběr kandidátů pro volební sou boj je široký ¡ mou volební strategií je nemít velká slova a nereálné sliby, ale prezentova­t své činy, zkušenosti a schopnost vést v těžké době,“uvedl.

Tomáš Březina, Karel Diviš a Ka rel Janeček dostatek podpisů nese hnali. Diviš těsně neuspěl, podle mi nisterstva mu chyběla zhruba stov ka občanských podpisů; Janečkovi pak asi dva tisíce. Březina po prove dené kontrole získal necelých £“ ti síc podpisů, úřadu se hlásil s bezmá la ¤• tisíci.

Diviš Deníku N řekl, že se pro ti rozhodnutí určitě odvolá. „Nesedí nám celkový počet předaných podpi sů. Ministerst­vo tvrdí, že po odečte ní prázdných řádků započítalo jako základní vstupní sadu “ž £¥Ÿ a my jsme odevzdával­i podle našich zá znamů “ž “••. To je v podstatě přes ně ten rozdíl ještě s minirezerv­ou, který by zajistil, že i po započtení chybovostn­ích koeficient­ů bychom byli těsně nad hranicí,“říká Diviš.

Odvolat se chystá i Janeček, kte rému úřad uznal £Ÿ tisíc z údaj ných ¤¥ tisíc podpisů. „Takto vyso kou chybovost nelze statistick­y dost dobře vysvětlit. Situaci zanalyzu jeme a věřím, že najdeme příčinu,“řekl. „Odevzdali jsme celkem ví ce než ¤¥ tisíc podpisů, které jsme s mým týmem poctivě procházeli a nečitelné či špatně vyplněné pod pisy jsme předem vyřadili. Po kon trole vybraného vzorku mi ale by lo ministerst­vem vnitra uznáno jen přes £Ÿ tisíc z nich,“dodal Janeček.

Podnikatel Březina serveru Se znam Zprávy řekl, že si vysokou chy bovost v podpisovýc­h arších nedoká že vysvětlit. „Celý štáb včetně mě je z toho v šoku. §…© Nic z tohoto vývoje jsme nepředpokl­ádali. Uskutečním­e takové kroky, které nám teď zákon umožňuje,“prohlásil.

Ministerst­vo vnitra se letos mu selo vyrovnat s rekordním zájmem o volby. Svou nominaci úřadu do za čátku listopadu, kdy končil termín pro podávání přihlášek, předložilo celkem ”” uchazečů, ovšem jeden po lhůtě, úřad tak posuzoval ”ž regist rací. Většina z nich ale nakonec ne uspěla a resort jejich nominaci od mítl. O pěti odmítnutíc­h informo valo ministerst­vo již dříve, protože tyto registrace vykazovaly zjevné ne dostatky. Kandidáti, kteří se svou re gistrací narazili, mají ještě možnost nechat celou věc přezkoumat soud ně. Do dvou pracovních dnů od do ručení rozhodnutí se mohou domá hat ochrany u Nejvyššího správního soudu. Za doručené se rozhodnutí považuje třetím dnem od vyvěšení na úřední desce ministerst­va. Stíž nost proti odmítnutí registrace mo hou podat navrhující poslanci, sená toři, občané i sám kandidát. Existuje také možnost, že se na soud ve stej né lhůtě obrátí navrhující zákono dárci nebo občan ve věci konkrétní registrace ¡ tedy že by někdo u sou du zpochybnil registraci některého z kandidátů.

 ?? FOTO: GABRIEL KUCHTA, DENÍK N ?? Karel Janeček, Karel Diviš ani Tomáš Březina nemají podle vnitra dostatek podpisů, Diviš neprošel jen těsně.
FOTO: GABRIEL KUCHTA, DENÍK N Karel Janeček, Karel Diviš ani Tomáš Březina nemají podle vnitra dostatek podpisů, Diviš neprošel jen těsně.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia