Denik N

Začalo finále prezidents­ké volby

Příští prezident nebo prezidentk­a vzejde ze skupiny devíti kandidátů. Do posledních ostrých týdnů kampaně nevstupují všichni ze stejné pozice.

- JAN TVRDOŇ redaktor

Ministerst­vu vnitra se do prezidents­kých voleb přihlásilo uchazečů, resort nakonec do voleb připustil pouze devět z nich. Do po sledních týdnů kampaně vstupují jednotliví uchazeči s různými šance mi. O postup do druhého kola budou bojovat expremiér Andrej Babiš, bý valý náčelník generálníh­o štábu Petr Pavel a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Právě oni se ve všech výzkumech preferen cí poměrně jasně oddělili od zbyt ku pole.

Pro ostatní bude velmi obtížné se mezi tuto silnou trojku propracova­t. Na jedné straně jsou kandidáti, kte ří by mohli sbírat hlasy kritické vů či vládě: ty ale bude k sobě v největ ší míře stahovat Andrej Babiš. Ze jména díky podpoře voličů ANO je prakticky jisté, že do druhého kola postoupí.

O druhé postupové místo tak bu dou bojovat zejména kandidáti, kte ré podporují voliči vládních stran a hnutí. Největší šance mají Petr Pa vel a Danuše Nerudová. Další ucha zeči nejenže zaostávají v průzku mech, vedou také mnohem méně in tenzivní kampaň, mají méně peněz i veřejné pozornosti.

Důležitým faktorem může být Ba bišova přítomnost v kampani: neza nedbatelná část vládních voličů se totiž může soustředit na podporu jeho silnějších protikandi­dátů. To snižuje manévrovac­í prostor dalším uchazečům, mezi které se řadí ze jména Pavel Fischer a Marek Hilšer.

Už jen z tohoto základního popisu vyplývá, že pro každého z kandidá tů bude hrát řada nejrůznějš­ích fak torů. Od vlastní programové i osob nostní nabídky přes finance až po sí lu protikandi­dátů. Níže popisujeme takové faktory u všech kandidátů.

ANDREJ BABIŠ

Šéf hnutí ANO je jedním z favori tů prezidents­kých voleb. Jak již bylo řečeno, může se spoléhat na silnou podporu svých tradičních voličů. Těch je zhruba •– procent; Babiš by měl v prvním kole získat velkou část z nich. Za jistých podmínek, zejmé na pokud se výrazně zhorší ekono mická situace, může v prvním kole získat i přes •– procent hlasů.

Spolehnout se může také na svou mediální sílu, finance nebo dlouho době fungující marketingo­vý tým. Ani přes všechna tato aktiva ale ne má zvolení v žádném případě jisté. Naopak ™ ve druhém kole by měl ale situaci výrazně komplikova­nější. Ba biš má totiž základní problém, že na každého jeho pevného příznivce při padá více odpůrců. Podle dat STEM /MARK z října by byl Babiš nepřija telný pro Ÿ procent lidí.

S takovými čísly nemá druhé kolo šanci vyhrát, což naznačoval­y i prů zkumy prezidents­kých duelů od STEM/MARK, Ipsos nebo Medianu. Špatná čísla v průzkumech ale moh la do jisté míry být ¢a nejspíš i byla£ dána jeho dlouhým lavírování­m, zda do voleb půjde. Sám Babiš se pokou ší nevoliteln­ost snižovat kampaní, která je na jeho poměry skutečně ne konfrontač­ní. Tedy vůči protikandi dátům; místo nich si za svůj cíl zvo lil Fialovu vládu.

Zásadně pohnout s nepřijatel­nos tí ve společnost­i se mu nejspíš ne podaří, jeho snahou tak může být využít špatné ekonomické situace, spojit protikandi­dáty Pavla a Neru dovou se současnou vládou a zís kat prakticky každý hlas, který je vůči kabinetu kritický. Plus oslabit své hlavní protikandi­dáty negativní kampaní těsně před volbami. „Zná te mě a víte, co ode mě očekávat,“ře kl během formálního startu kampa ně Babiš. To platí. Bohužel pro Babi še to ale není jen jeho výhoda, spíš naopak.

Predikce:

Babiš bezpečně po stoupí do druhého kola. Jako jediný z kandidátů má tuto jistotu. V něm bude ale jeho situace složitá proti Pavlovi i Nerudové.

PETR PAVEL

Bývalý náčelník generálníh­o štábu patří mezi největší favority letošních voleb. V posledních měsících se mu podařilo v průzkumech pro první kolo posílit a přeskočit i Andreje Ba biše. Z jeho pohledu jde o příjemný bonus, dál sbírá podporu a zvětšuje si podíl svých příznivců.

Pro Pavlovu kampaň může být dů ležité, zda se udrží ¢ideálně s odstu pem£ před zbytkem kandidátů voličů vládních stran. Ti by se tak už před prvním kolem mohli zčásti přiklonit právě k němu jako k někomu, kdo porazí Andreje Babiše. Volby se to tiž po vstupu šéfa ANO do kampaně pro velkou část společnost­i smrsk ly právě na otázku, zda bude prezi dentem bývalý premiér.

Klíčovým faktorem Pavlovy kan didatury je jeho široká volitelnos­t; té by využil zejména v druhém ko le. Kromě voličů vládních stran by podle různých průzkumů mohl zís kávat i hlasy od voličů ANO ¢v ma lé míře£, SPD nebo mimosněmov­ní opozice. Právě tyto podporovat­ele nutně potřebuje Babiš; bez nich jen těžko vyhraje.

Z dřívějších průzkumů plyne, že by Pavel Babiše drtivě porazil. Data jsou sice ještě z doby před Babišo vým oznámením, že o Hrad usiluje, rozdíl mezi oběma kandidáty byl ale skutečně výrazný. Pavlovi může také pomáhat současná špatná bezpeč nostní situace v Evropě ™ díky své profesní minulosti jej mohou voli či v této oblasti vnímat jako vysoce kompetentn­ího.

Proti Pavlovi hrají v zásadě dva faktory. Jednak otázka jeho předlis topadové minulosti a schopnost ji věrohodně komunikova­t a pak ta ké Danuše Nerudová. Ta totiž nyní pro Pavla představuj­e z hlediska vo leb dost možná větší riziko než An drej Babiš. Nerudová v posledních výzkumech sílí, pro Pavla bude klí čové, aby jej nepřeskoči­la. Zejména

Klíčovým faktorem Pavlovy kandidatur­y je jeho široká voliƒ telnost, té by využil zejména v druhém kole. Kromě voličů vládních stran by podle různých průƒ zkumů mohl získრvat i hlasy od voličů ANO ‘v malé míře“, SPD nebo mimosněƒ movní opozice.

v lednu, ale neměla by se před něj dostat ani v některém z průzkumů.

Petr Pavel je nyní jed ním z favoritů voleb. Pokud po stoupí do druhého kola, má reálnou šanci na vítězství. Rizikem je pro něj zejména růst podpory Danuše Nerudové.

Predikce: DANUŠE NERUDOVÁ

Nerudová se v posledních měsících vyšvihla ze skupiny kandidátů s pod porou kolem pěti procent až na třetí místo v žebříčcích. Její podpora sta bilně roste, podle dat různých agen tur by ji v říjnu volilo „…†„‡ procent lidí. Stala se tak jednou z favoritek prezidents­kých voleb.

Svoji podporu čerpá doposud, soudě dle sociologic­kých dat, ze jména od mladých lidí, od žen a ta ké od lidí z větších měst. Má zatím povedenou kampaň, která směřovala převážně na budování její známosti mezi lidmi. Právě faktor menší zná mosti se jí daří podle průzkumů po stupně odbourávat, její hlavní kon kurent Petr Pavel je na tom ale stále výrazně lépe. V datech Ipsos pro pod cast Insider byla v říjnu až ‡. kandi dátkou podle známosti v populaci.

Její hlavní překážkou pro po stup do druhého kola je právě Pavel. Ten totiž z velké míry cílí na stejné ho voliče † tedy na podporovat­ele vládních stran. Těch není jednodu še dost, aby do druhého kola přes Babiše a jeho věrné podporovat­ele protlačili dva své kandidáty. Zejmé na v situaci, kdy kandiduje rekordní počet uchazečů, a podpora se tak bu de rozmělňova­t mezi více lidí. Pokud by ale Nerudová přes Pavla dokázala přejít, byla by její pozice ve druhém kole dobrá. Podle dostupných dat by i ona mohla Babiše porazit, byť by proti ní měl hypotetick­y lepší šance než proti Pavlovi. Bývalé rektorce to tiž oproti němu chybí schopnost sbí rat i voliče ANO, SPD a dalších stran, respektive sbírá jich méně.

Prozatím byla Nerudová „tou tře tí“, nebyla na ni zaměřena na roz díl od Pavla negativní pozornost. Je otázkou, zda právě větší zaměření se na její minulost i kampaň její šance neoslabí. Velkou neznámou je pak je jí schopnost obstát v televizníc­h de batách. To ale platí i pro Petra Pavla.

Nerudová je aktuálně mezi třemi jmény, které se reálně mohou stát příštím prezidente­m či prezidentk­ou. Její cesta do druhé ho kola vede přes Petra Pavla. V du elu proti Babišovi by mohla být fa voritkou.

Predikce: PAVEL FISCHER

Senátor Pavel Fischer kandiduje na prezidenta již podruhé. Před pěti le ty se stal jedním z překvapení voleb, získal totiž přes deset procent hlasů a skončil na třetím místě. Podle prů zkumů je jeho pozice dlouhodobě stabilní, v různých volebních mode lech si drží podporu asi sedmi pro cent lidí.

Pro Fischera hraje ve volbách ně kolik věcí: jednak má mezi lidmi vy sokou známost díky své minulé kan didatuře i politickém­u působení, má také solidní volební potenciál. Po dle Medianu jej v říjnu zvažovalo „š procent lidí, podle Ipsos by mohl mířit asi na „… procent hlasů.

Fischer je jasně vyprofilov­aným kandidátem, což mu přináší podpo ru od části konzervati­vních voličů, u některých jiných by měl ale prob lém sbírat hlasy. Zejména u liberálů nebo u dřívějších voličů Miloše Ze mana, proti němuž se dlouhodobě ostře vymezuje.

Klíčovým problémem je ale větší množství kandidátů, kteří potřebu jí hlasy od podporovat­elů vládních stran. Ty sbírají více Pavel i Neru dová, dělit se o ně musí i se sená torem Hilšerem. Nemá tak v zásadě kde jinde růst než na úkor silnějších kandidátů vládních voličů. Zatím nic nenasvědču­je, že by se mu měl poda řit masivní nárůst na úkor Pavla ne bo Nerudové.

Fischer s nejvyšší prav děpodobnos­tí nepostoupí do druhé ho kola, jeho zisk bude spíše nižší, než jakého dosáhl před pěti lety. Po kud se mu nepodaří v následujíc­ích výzkumech výrazně posílit, vzroste na něj tlak, aby z voleb odstoupil.

Predikce: MAREK HILŠER

Hilšer má několik společných ry sů s Pavlem Fischerem. Stejně jako on kandidoval už před pěti lety, také následně uspěl v senátních volbách a v průzkumech má dlouhodobě sta bilní pozici. Což pro něj nyní není příliš dobré, potřeboval by růst.

Míří totiž na podobný typ voličů jako Danuše Nerudová, ta ale na roz díl od něj posiluje. V šetřeních Ipsos i Median ztrácel Hilšer právě na Ne rudovou zhruba deset procentníc­h bodů, na samotné čelo je pak jeho ztráta ještě větší.

Pro kampaň, která by skutečně mířila na celou populaci, mu navíc chybějí peníze. Vedle dalších kan didátů nemá výrazné příjmy z da rů, kampaň platí sám prostředni­c tvím státního příspěvku, který získá vá hnutí „Marek Hilšer do Senátu“. Nepodařilo se mu posbírat dosta tek podpisů občanů, kandiduje opět s podporou senátorů. Nejde o zásad ní problém, ale spíše o znak toho, že nemá vybudovano­u síť dobrovolní ků a zázemí v regionech.

Pokud by Hilšer chtěl jít do dru hého kola, musel by kromě Fische ra přeskočit i Nerudovou a Pavla. Ti všichni mají nyní silnější pozici. Není příliš pravděpodo­bné, že by se mu to podařilo. Díky účasti ve vo lební kampani ale posiluje své šance na senátní znovuzvole­ní ¡stejně jako Fischer¢ v roce £¤£¥.

Marek Hilšer nepo stoupí do druhého kola. Podpora voličů vládních stran, které by po třeboval, se bude koncentrov­at ze jména u Pavla a Nerudové. Stejně jako u Fischera u něj platí, že bude čelit výzvám k ukončení kampaně, aby neštěpil síly. Hilšer to již veřej ně odmítl.

Predikce: JOSEF STŘEDULA

Šéf Českomorav­ské konfederac­e od borových svazů Josef Středula jde do voleb jako outsider. Podle průzkumů se jeho podpora pohybuje mezi pě ti a sedmi procenty. Středula má v kampani ¡vedle dalších¢ dva zcela klíčové problémy.

Prvním z nich je jeho nízká vo litelnost. Podle dat STEM/MARK z října by byl nepřijatel­ný pro …ª procent lidí, alespoň v úvahu při chází pouze pro £¥ procent lidí. Dru hým je pak pozice a síla Andreje Ba biše. Středula jako šéf odborů svou kampaň vystavěl na kritice vládních kroků v současných ekonomický­ch problémech.

Ovšem nejvíce voličů, kteří na tenhle akcent slyší, již oslovil nebo je má ještě šanci oslovit Andrej Ba biš. Navíc tím, že Středula zvedá ze jména kritiku Fialovy vlády, si zaví rá dveře u vládních voličů. Jeho po tenciál růst je tak velmi nízký. Musel by přetahovat hlasy zejména od Ba biše, což není příliš pravděpodo­bná varianta.

Šéfovi odborů navíc nevyšel ani začátek kampaně. Byť podle něj for málně o kampaň nešlo, jako fiasko se ukázalo pořádání velké odborářské demonstrac­e proti vládě na začátku září. Na akci přišly jen jednotky tisíc lidí. Do kampaně tak Středula nezís kal žádný výrazný impulsz Účast ve volbách by mu ale mohla přinést vět ší povědomí ve společnost­i a získat další pozornost pro potenciáln­í bu doucí politické ambice.

Středula nepostoupí do druhého kola. Nemá potenciál oslo vit vládní voliče, ti opoziční se budou více šikovat za Andrejem Babišem.

Predikce: JAROSLAV BAŠTA

Jaroslav Bašta je prezidents­kým kan didátem hnutí SPD. To jej nomino valo prostředni­ctvím dvaceti poslan ců ¡tedy i jeho vlastním podpisem¢. Jeho výběr byl poměrně nečekaný. Sociologic­ké průzkumy zatím spí še ukazují, že jej jako relevantní­ho kandidáta SPD neberou ani samot ní voliči hnutí Tomia Okamury. Ve volebních modelech totiž získává pouze zlomek toho, jakou má podpo ru SPD. Podle modelu Ipsos by v říj nu nezískal ani procento, u Medianu se neumístil ani jako kandidát se sa mostatnou podporou. Jeho obliba by ale měla sílit v kampani, kdy bude ví ce viditelný.

Pokud by Bašta hypotetick­y uva žoval o postupu do druhého kola, musel by přejít přes Andreje Babi še. Že by ale získával voliče právě od něj, je prakticky vyloučené. Jeho kan didatura tak působí spíše jako jaká si „povinná jízda“ze strany SPD. Te dy že hnutí potřeboval­o do voleb ně koho vyslat, aby všechnu pozornost z opozičních řad nezískal pouze Ba biš a hnutí ANO.

Mnohem větší šance na zisk so lidního výsledku by měl Tomio Oka mura. Tím, že SPD poslala do voleb Baštu, nahrála právě spíše Andreji Babišovi. Část voličů SPD však může získat i Petr Pavel, aspoň to doposud naznačoval­y průzkumy.

Bašta skončí už v prv ním kole. Jeho zisk by neměl dosáh nout ani poloviny toho, co získává SPD v celostátní­ch volbách.

Predikce: TOMÁŠ ZIMA

Bývalý rektor Univerzity Karlovy jde do voleb s podporou senátorů. Podle svých slov se pokoušel také sbírat podpisy občanů, nevedl ale žádnou výraznou kontaktní kampaň.

Právě jistá neviditeln­ost je jed ním z důvodů, proč se v průzku mech umisťuje zpravidla až na kon ci žebříčku. Podle STEM/MARK jej znalo v říjnu pouze ¥… procent lidí. Pro prezidents­ké volby jde o smrtel ně nízké číslo. Zima navíc v zásadě nedokáže oslovovat některou z kon krétních cílových voličských skupin.

Není pravděpodo­bné, že by do kázal situaci nějak zvrátit. Zbývají cí kandidáti již nyní akcelerují kam paň, Zima s výjimkou občasných rozhovorů nebo příspěvků na sociál ních sítích ¡které mají v jeho přípa dě nízký dosah¢ není příliš viditelný.

Zima výrazně neu spěje, získá nanejvýš jednotky pro cent hlasů.

Predikce: DENISA ROHANOVÁ

Šéfka České asociace povinných se mezi prezidents­ké kandidáty dosta la díky podpisům poslanců KSČM, ČSSD, ANO a nezařazené poslanky ně zvolené za SPD. Kandidatur­u po dala poslední den minulé Sněmovny, když ještě končící poslanci formálně disponoval­i mandátem. Vnitro ten to postup připustilo; je ovšem otáz kou, zda některý z kandidátů takový postup nenapadne u soudu. Rohano vá je jinak asi největším outsiderem kampaně. Kromě veřejné známosti totiž nemá ani peníze, na volebním účtu měla ve čtvrtek £¥. listopadu asi deset tisíc korun. Svou pozici si může vylepšit v televizníc­h disku sích, není ale příliš pravděpodo­bné, že by se jí to mohlo podařit. Alespoň ne v míře, kdy by atakovala nové de sítky nebo stovky tisíc voličů.

Kandidatur­y Rohanové si řada voličů, kteří nesledují politi ku, ani nevšimne. Neuspěje.

Hilšer má několik společných rysů s Pavlem Fischerem. Stejně jako on kan… didoval už před pěti lety, také následně uspěl v senátních volbách a v průzku… mech má dlouho… době stabilní pozici. Což pro něj nyní není příliš dobré, potřebo… val by růst.

Predikce:

 ?? ?? Prezidents­ké volby se konají v polovině ledna, prezidento­vi Miloši Zemanovi končí mandát ƒ. března †‡†ˆ.
Prezidents­ké volby se konají v polovině ledna, prezidento­vi Miloši Zemanovi končí mandát ƒ. března †‡†ˆ.
 ?? FOTO: GABRIEL KUCHTA, DENÍK N ??
FOTO: GABRIEL KUCHTA, DENÍK N

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia