Denik N

Žádný problém V s Orbánem

Velkomaďar­ská šála Viktora Orbána premiéry V nerozdělil­a. Spor se projevil jen u pomoci Ukrajině.

- ZOLTÁN SZALAY redaktor Denníku N

Angličtina má výraz take it easy neber si to tak, pozn. red. , odpověděl Viktor Orbán po summi tu premiérů V v Koši cích na otázku, proč si v neděli na fotbal oblékl šálu s vyobrazení­m ma py Velkého Maďarska nechal se s ní natočit na video a vyfotograf­ovat . Fotbal je fotbal a politika je politika, dodal předseda maďarské vlády.

Ani slovenský premiér Eduard Heger se o svůj názor na Orbánovu šálu nepodělil. Spokojil se se slovy, že Orbánovi dal ještě před jednáním V slovenskou fanouškovs­kou šálu Œ a rovnou o tom informoval i na so ciálních sítích, kde zveřejnil fotogra fii viz výše s popiskem: „Všiml jsem si, že Viktor Orbán má starou šálu, proto jsem mu dnes daroval novou.“

Snímek na své facebookov­é strán ce sdílel i Viktor Orbán. „MaďarŒSlo vák, dva dobří přátelé,“připsal k ně mu. Nic důležitého už k tomuto his torickému tématu, které zatěžuje i současné vztahy, nezaznělo. Připo meňme, že Orbánovu šálu kritizo valy i další státy, jejichž území kdy si spadalo pod uherskou korunu: Rumunsko, Chorvatsko a Ukrajina. A přidala se i česká vláda.

Ovšem slovenský premiér měl na summitu jiné priority. Své protějš ky z V požádal o pomoc před hro zící stávkou slovenskýc­h lékařů od š. prosince a všichni tři premiéři ho ujistili, že pomohou, bude li třeba. České, polské a maďarské nemocni ce v pohraničí by tak případně moh ly přijímat i slovenské pacienty.

ZDÁNLIVÁ JEDNOTA

Od ruské invaze na Ukrajinu se pre miéři zemí V sešli zatím jen jed nou, v březnu v Londýně při jednání s dnes už bývalým britským premié rem Borisem Johnsonem. Košice tak představov­aly první summit V ve střední Evropě od letošního února; hostil ho hotel Bankov.

Uplynulé měsíce často naznačo valy, že se vztahy v rámci V znač ně zhoršily. Například minulý týden Česko a Polsko zrušily setkání před sedů parlamentů, a to kvůli výhra dám k maďarské politice vůči Rus ku. Česko, Slovensko i Polsko jed noznačně stojí na straně napadené Ukrajiny, zatímco Budapešť i po in vazi udržuje kontakty s Moskvou a kritizuje na Rusko uvalené sankce.

Toto napětí se v Košicích nave nek neprojevil­o. Na druhou stranu, premiéři jednali déle, než bylo v plá nu. Na tiskové konferenci po jedná ní přesto udělali všechno pro to, aby ukázali, že v důležitých otázkách me zi nimi vládne shoda.

ORBÁN: MY JSME SPLNILI VŠECHNO

Kromě Orbánovy šály bylo na sum mitu očekáváno i téma evropských peněz pro Maďarsko. V německých médiích se totiž objevila zpráva, že Evropská komise navrhuje zabloko vat Maďarsku ¤,¥ miliardy eur, pro tože Budapešť nesplnila své závazky v oblasti boje proti korupci.

Konečné rozhodnutí padne na ra dě ministrů financí EU, která o věci má jednat už ¦. prosince. Rozhodne kvalifikov­aná většina Œ to zname ná, že pro návrh musí být ¥¥ % člen ských zemí zastupujíc­ích zároveň ¦¥ % obyvatel EU. Proto je obzvlášť důležité, zda se za maďarskou vládu postaví i její partneři v rámci V.

Před košickým summitem přišla také zpráva, že Evropský parlament přijal usnesení o možnosti zmrazit Maďarsku určené peníze.

Orbán v Košicích tvrdil, že jedná ní s institucem­i EU probíhají dobře. „My jsme splnili vše, k čemu jsme se zavázali a na čem jsme se dohodli,“řekl a dodal, že ze strany EU se doda tečně objevila š±. podmínka, kterou Maďarsko splnilo v březnu.

„Cítíme, že všechny překážky me zi evropskými institucem­i a Maďar skem, které dohodě dosud bránily, pominuly,“tvrdil Orbán a poděko val českému premiérovi Petru Fia lovi, že mu s jednáním jako premiér předsedají­cí země pomohl.

Usnesení Evropského parlamentu podle Orbána ukazuje, že se europo slanci urazili, protože Maďarsko při diskusi o budoucnost­i EU navrhlo omezit europarlam­entu pravomoci.

Polský premiér Morawiecki po dotkl, že se lze dohodnout na tom, aby orgány EU zacházely stejně spra vedlivě se všemi členskými zeměmi.

VSTUP FINSKA A ŠVÉDSKA DO NATO

Premiéři se věnovali i otázce vstu pu Finska a Švédska do NATO Œ o ní ještě nehlasoval­y už jen turecký a právě maďarský parlament. Český premiér Fiala už předem avizoval, že Orbána vyzvou, aby rozšíření NATO o oba severské státy podpořil.

Podle některých analýz Orbá nův Fidesz toto hlasování úmyslně odkládá, aby tím na EU tlačil ve věci vyplacení evropských peněz. Dřívěj ší předpoklad, že parlament v Buda pešti bude o NATO hlasovat na svém posledním letošním zasedání ¤. pro since, se ukázal jako nesprávný.

Orbán konstatova­l, že Maďarsko členství Finska a Švédska v NATO podporuje. Vláda už podle něj návrh přijala a přijme ho i parlament, ujis til. Ale letos už o tom hlasovat nebu de, stane se to až na příštím zasedá ní, na prvním v příštím roce. I tak Švédové a Finové „neztratí ze svého členství ani jednu minutu“, tvrdil.

OCHRANA HRANIC JIŽNĚJI

Slovenský premiér ujistil Maďarsko, že Slovensko je mu nadále připrave no pomáhat Maďarsku při ochraně hranic schengensk­ého prostoru.

Orbán při tématu migrace zdů razňoval, že Maďarsko je jedinou ev ropskou zemí, na kterou migrační tlak doléhá ze dvou stran: z Ukrajiny a z Balkánu. Řekl, že letos do Maďar ska přišlo přes milion ukrajinský­ch uprchlíků a že ačkoli většina z nich v zemi nezůstala, Maďarsko je přija lo a zaopatřilo jako první.

Země letos na svých jižních hrani cích zasáhla při více než ®¥¯ ¯¯¯ po kusech o nezákonné překročení hra nic, prohlásil Orbán. Nicméně ofi ciální maďarské údaje jsou vyšší než evropská čísla Frontexu.

Orbán vypočetl, že Maďarsko už ochrana hranic vyšla na více než š,¥ miliardy eur. A obvinil „Brusel“, že „na maďarskou ochranu hranic neustále útočil a útočí“. Trval na tom, že ochrana hranic musí být posunu ta o jednu hranici jižněji, k Severní Makedonii a Srbsku ty ovšem členy EU nejsou . Srbsko maďarskou hra nici už podle něj lépe chránit nelze.

Premiéři V se na summitu shod li, že uprchlická krize na Ukrajině se teď bude stupňovat, a že proto požá dají o pomoc Evropskou komisi.

Premiér Fiala řekl, že české před sednictví Rady EU s ohledem na prudký nárůst migračních proudů svolalo na dnešek do Bruselu mi mořádné zasedání ministersk­é Rady pro spravedlno­st a vnitřní věci, které se bude problemati­kou zabývat.

BUDAPEŠŤ BLOKUJE PŮJČKU PRO UKRAJINU

Na summitu se objevila i otázka pod pory Ukrajiny Œ a tam se mezi člen skými státy projevily rozdíly. Orbán zopakoval, že dodávkami zbraní Ma ďarsko Ukrajinu nepodpoří.

V souvislost­i s finanční podporou zdůraznil, že Budapešť nesouhlasí ani s podporou Kyjeva skrze společ nou půjčku EU Œ Maďarsko bloku je i tento program Evropské komise a summit V na tom nic nezměnil.

„Finanční pomoc Ukrajině podpo rujeme a považujeme ji za správnou a potřebnou,“řekl Orbán s tím, že Maďarsko na sebe vezme tu finan ční tíhu, která na něj připadá, a že ty to peníze už vyčlenilo. „Ale nebude me podporovat žádné řešení, které Evropskou unii povede k zadlužení,“prohlásil.

Maďar Slovák, dva dobří přátelé.

Viktor Orbán na Facebooku pod svou fotkou se slovenskou šálou a slovenským premiérem Hegerem. Před tím Hegerovu vládu rozzlobil, když se nechal vyfotit se šálou s reliéfem Uherska zahrnující­m i Slovensko.

 ?? FOTO: HEGERŮV FACEBOOK ?? Aféru s Orbánovou šálou se slovenský premiér pokusil překrýt svou.
FOTO: HEGERŮV FACEBOOK Aféru s Orbánovou šálou se slovenský premiér pokusil překrýt svou.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia