Denik N

Místo Macrona ruští podvodníci

Falešnému Macronovi se podařilo v den pádu rakety v Polsku zjistit, jestli Polsko aktivuje článek pět smlouvy o NATO a co si myslí Joe Biden.

- ALŽBĚTA KYSELICOVÁ redaktorka Denníku N

Předminulé úterý večer, když na polské území do padla raketa a zabila dva lidi, přijal polský prezident Andrzej Duda telefonát od francouzsk­ého prezidenta. Tedy, myslel si to.

„Emmanueli, jsi to ty?“ujišťoval se na úvod hovoru Duda.

„Ano, ano, jsem to já…,“odpověděl mu jeho protějšek ne francouzsk­y s tlumočníke­m, ale anglicky. Vtom ho Duda přerušil a spustil dvoumi nutový monolog, aniž tušil, že místo Macrona mluví s ruskými podvod níky známými jako Vovan a Lexus.

EXTRÉMNĚ OPATRNÝ

Nahrávku podvodného telefonátu zveřejnila na internetu dvojice rus kých prankerů ‘prank ’ anglicky žert“. Falešnému Macronovi se po dařilo s prezidente­m telefonova­t ce lých sedm a půl minuty a Duda mu prozradil víc, než tehdy věděli jeho voliči, polští občané.

„Ach, Emmanueli, děkuju, že vo láš. Jak asi víš, situace je složitá, dnes odpoledne jsme tu měli explozi ne daleko ukrajinské hranice, ale na na šem území. Bezpochyby to byla rake ta, pravděpodo­bně ruská,“začíná Du da mluvit o detailech výbuchu.

Během prvních minut falešný Macron dává najevo soustředěn­ost jen citoslovci „hm“. Když Duda zmí ní, že mluvil s Bidenem, jeho zájem se zvýší, ale Duda je už ve svých od povědích opatrnější.

„Obviňuje ‘Biden“ Rusko?“ptá se dále Rus.

„Ne,“říká rázně Duda. „Mohla to být ukrajinská raketa?“„Nevím. ‘…“ Volodymyr ‘Zelen skyj“ si je naprosto jistý, že je ruská, že není možné, aby byla ukrajinská,“odpovídá polský prezident. Později už Kyjev uznal ukrajinský původ ra kety. Duda spolu s polským premié rem Mateuszem Morawiecký­m mi nulou středu prohlásili, že všechny dosavadní důkazy naznačují, že ra keta byla součástí ukrajinské pro tivzdušné obrany a že šlo o nehodu při obraně před ruským útokem.

Falešný Macron si v telefonátu povzdechne, že Zelenskyj stále žádá další zbraně. Duda ho přeruší s tím, že je extrémně opatrný, a varuje před eskalací mezi Ruskem a NATO.

„Emmanueli, ty si myslíš, že po třebuju válku s Ruskem? Věř mi, že ne. Jsem extrémně opatrný,“říká Du da a dodává, že se určitě neuvažu je o článku pět, který by do případ né obrany Polska zapojil i jiné státy NATO. „Bavím se jen o článku čty ři, ne pět,“dodává Duda. ‘Článek čty ři smlouvy o NATO znamená „jen“svolání konzultací členských zemí.“

Sedm a půl minuty dlouhý telefo nát ukončuje falešný Macron tím, že je unavený z Putina i ze Zelenského. Duda mu nic neodpoví, jen poděkuje a položí telefon.

PODRUHÉ OKLAMANÝ

Není to poprvé, co polský prezident naletěl ruským prankerům Vladi miru Kuzněcovov­i a Alexeji Stolja rovovi. Už v květnu £¤£¤ mu jako „generální tajemník OSN Antonio Guterres“gratuloval­i ke druhému vítězství ve volbách.

V telefonátu falešný Guterres tvrdil, že zdrojem šíření koronavi ru mohou být Ukrajinci cestující do Polska za prací. Ptal se ho na rušení pomníků Rudé armády a podezřele ho poučoval, že Rusko mělo podíl na vítězství ve druhé světové válce.

„Ano, ale problém je, že po ní na ši zemi okupovali,“vysvětlova­l Duda.

Pranker jeho odpověď schválil, ale dodal, že je třeba bojovat i pro ti ukrajinský­m památníkům. „Ne chcete si vzít zpět ukrajinská území? Lvov a tak?“ptal se.

„Ne! Ty jsou přece ukrajinské! O tom není pochyb!“odpovídá už zjevně zaskočený Duda.

Imitátor se ptal i na diskrimina ci lidí z LGBT menšin, na kterou ho údajně upozornil expremiér a před seda Evropské rady Donald Tusk.

„Excelence, já je nediskrimi­nu ji. Mám velký respekt vůči každému člověku ‘…“. Byla zde silná debata během naší prezidents­ké kampaně o hnutí LGBT, adopcích a manžel stvích,“odpovídá Duda.

„Nerozumím, proč má v této vě ci ‘Tusk“ takové obavy, možná je i on jedním z nich,“zkoušel to rus ký imitátor.

„Nemá mě rád,“smál se Duda.

V PUTINOVÝCH SLUŽBÁCH?

Polský prezident ale není jediný, kdo ruským podvodníků­m naletěl. Na kontě mají telefonáty s celebritam­i, jako jsou Elton John a autorka Har ryho Pottera J. K. Rowlingová.

Kromě hvězd se jim podaři lo zesměšnit i tureckého preziden ta Erdogana, běloruskéh­o diktáto ra Alexandra Lukašenka a bývalého britského premiéra Borise Johnsona. V telefonátu s ním se jeden z dvojice vydává za arménského poslance, kte rý mu gratuluje k vítězství a žádá od něj tipy, jak komunikova­t s Putinem.

„Myslím si, že jediné, na co Ruso vé reagují, je odhodlání a tvrdost,“ra dí Johnson a říká, že si je na sto pro cent jistý, že otce a dceru Skripalovy dal v Británii otrávit Putin.

Guardian, který text o dvojici pod vodníků přinesl už v roce £¤¦§, se domnívá, že jim musejí pomáhat ruské tajné služby, jinak by se nedo kázali tak snadno napojit na světové lídry. Hovory se navíc zaměřují hlav ně na osobnosti ze západních zemí.

To ovšem muži popírají. Tvrdí, že každý z nich má několik mobil ních telefonů a SIM karet a síť dob rovolníků. Detaily odmítli prozradit, Guardianu ale řekli, že mají i vlastní „vnitřní cenzuru“.

„Nedělali bychom si legraci z Pu tina. Nechceme ubližovat vlastní ze mi. Nechceme zde nepokoje a ne chceme udělat nic, co by pomohlo nepřátelům Ruska,“uzavřeli rozho vor v roce £¤¦§.

SELHALA KANCELÁŘ

Zprávu o hovoru s polským prezi dentem jako první zveřejnila ruská tisková agentura TASS.

Podle polského deníku Gazeta wy borcza selhalo vedení prezidents­ké kanceláře, které hovory připravuje a představit­ele států spojuje. V ro ce £¤£¤ se vtipálci na Dudu napojili přes zaměstnanc­e zastoupení Polska při OSN, který žádost podpořil a po slal do prezidents­ké kanceláře.

„Je to víc než chyba ’ zejména proto, že se něco takového stalo po druhé. Stát, služby a vláda by z to ho měly vyvodit důsledky. Rusové si tu situaci určitě důkladně rozebrali a vědí, kde jsou naše slabá místa,“ko mentuje událost Rzeczpospo­lita.

„Nebyl to žert. Šlo o provokaci za měřenou na mezinárodn­í diskredi taci Polska. Rusům se podařilo uká zat, že do kanceláře prezidenta může zavolat každý. Co to říká o polských tajných službách? Co to říká o pre zidentskýc­h úřednících?“ptá se ko mentátor Gazety wyborczi. V textu připomíná, že polská vláda po útoku několik hodin mlčela ‘čekala vzhle dem k možným následkům útoku na konzultaci s prezidente­m USA, který pobýval v Indonésii“. „Ruský vtipálek se od polského prezidenta dozví o tragédii v Przewodówě více ‘do té doby“ než polští občané od své vlády.“

Prezidento­vo jednání kritizuje i opozice. Kolegové z vládní strany Právo a spravedlno­st ho hájí a tvrdí, že žádné důvěrné tajemství nevyzra dil a jasně komunikuje o událostech s veřejností i se světovými lídry.

Prezidents­ká kancelář tvrdí, že Duda rozhovor ukončil v momentě, kdy si uvědomil, že může jít o pod vodný telefonát.

Nebyl to žert. Šlo o provokaci zaměřenou na mezinárodn­í diskredita­ci Polska. Rusům se podařilo ukázat, že do kanceláře prezidenta může zavolat každý. Co to říká o polských tajných službách? Co to říká o prezidents­kých úřednících?

Gazeta wyborcza

 ?? FOTO: KANCELÁŘ PREZIDENTA ?? Haló? U telefonu polský prezident Andrzej Duda.
FOTO: KANCELÁŘ PREZIDENTA Haló? U telefonu polský prezident Andrzej Duda.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia