Denik N

Lékaři se učí, jak rodičům říct, že je to s dítětem špatné

O tom, že má její syn autismus, se matka dozvěděla takřka mezi dveřmi. Aby se podobné případy nestávaly, učí se už i čeští lékaři, jak podat závažnou diagnózu tak, aby rodiče zbytečně netraumati­zovala.

- BARBORA MAŠÁT JANÁKOVÁ redaktorka

Hudebnice Romana Žváč ková tušila, že její sy nek Jaroslav není úplně v pořádku. Nebyl „podle tabulek“. Chodila s ním několikrát týdně na rehabilita­ce. „Už od počátku nebyl jeho vývoj stan dardní,“rekapitulu­je zpětně matka. Její syn proto u pediatričk­y absolvo val test, z něhož vyplynulo podezře ní na autismus, a rozjelo se kolečko vyšetření.

Na magnetické rezonanci lékaři v mozku objevili neoperovat­elné lo žisko. Jaroslav má ještě další diagnó zy, které ovlivňují jeho motorický vývoj. Romanu Žváčkovou ale nejvíc zasáhlo strohé oznámení, že dítě má poruchu autistické­ho spektra.

„Doktorka mi tu diagnózu řekla pomalu mezi dveřmi. Nesnažila se to ani zaobalit. Prostě mi jen sdělila: ‚Že se vám to nelíbí, neznamená, že to tak není.‘ Tahle věta mě úplně po ložila,“vzpomíná Žváčková.

Podle psychologa a jednoho z au torů knihy Komunikace s nemoc ným Aleše Bednaříka tohle není vhodný způsob, jak špatnou zprávu oznámit. Je to podle něj spíše cynic ký bonmot, při němž si lékařka aro gancí udržovala nadhled nad situací. „Lékařce to pomohlo emocionáln­ě zvládnout těžkou situaci, je to ale krutý způsob oznámení pro rodiče,“vysvětluje chybu odborník. Lékařka podle něj mohla vyjádřit účast nebo lítost a přijmout emoce rodiče.

„Akceptace jakýchkoli emocí je jedna z nejúčinněj­ších technik, jak pomoci přijmout špatnou zprávu. Emoce jsou v takovém případě na místě. Je namístě, že matka je smut ná, šokovaná nebo to odmítá. Je nut né to vše přijmout,“vysvětluje Bed nařík. Pokud lékař pomůže rodiči přijmout diagnózu dítěte, začne se mezi nimi tvořit vztah, který pak po dle Bednaříka může pomoci při dal ší léčbě.

HODINY V NEVĚDOMOST­I

Sérií špatných zpráv a prognóz si prošla i podnikatel­ka, trenérka a matka tří dětí Barbora Wainero vá. Její prostřední dcera Kristýnka se narodila před sedmi lety s nedo statečně okysličený­m a vyživeným mozkem, což vyústilo v křeče. Po po rodu nechali lékaři maminku čekat skoro osm hodin, než jí sdělili, co se stalo a jak na tom její dcera je.

„Začínala jsem se hroutit, protože mi nikdo nepřišel nic říct. Jen opa kovali, ať čekám, že doktor má další příjmy. Až když odpoledne přijel můj otec, který je sám pediatr, našel ošet řujícího lékaře a dotáhl mi ho k lůž ku. Několik hodin po porodu jsem se dozvěděla, co se s Kristýnkou stalo, kde je a že je všechno hodně špatné,“vzpomíná Wainerová.

„Můj táta se na ni šel podívat, ja ko pediatra ho na JIP pustili. Přinesl mi aspoň fotku mého čerstvě naro zeného dítěte. On mi tím zachránil život. Do té doby jsem byla v obrov ských obavách a na pokraji nervo vého zhroucení,“upřesňuje. Ačko li otřesů zažila za dobu, co o dceru s mozkovou obrnou pečuje, mnoho, tohle považuje za jeden z nejhorších okamžiků.

Skutečné zhroucení přišlo, když jí dětský neurolog sdělil, že její dce ra bude „ležák a nikdy se nezvedne z postele“. „V šestém měsíci jsme při šli na jednu z kontrol a neurolog mi řekl, že je to blbé a že podle něj bude úplný ležák a dítě bez budoucnost­i. Sice se v půl roce přetočila na břicho, ale to byl zázrak. Upozornil mě, ať neočekávám nějaké vývojové pokro ky. Pak dodal: ‚Víte, paní Wainerová, vy se o Kristýnku staráte a milujete ji, teď si vezměte, že byste ji nechtěla a odložila ji do dětského domova, tak nemá šanci vůbec žádnou,‘“popisuje žena věty, které ji srazily. Navíc zby tečně, prognóza se nevyplnila. Žena v šoku sdělení nerozuměla a nechá pala, proč má dítě někam odložit, až později jí došlo, že neurolog ji takto nešťastně chtěl vlastně povzbudit.

TRAUMATIZA­CE RODIČE

Nevědomost je pro rodiče nejhorší, tvrdí odborník na komunikaci me zi lékařem a pacientem Bednařík. „Když nic neví, domýšlí si nejhorší scénáře, je proto velmi důležité, aby lékaři matku informoval­i,“upřesňu je s tím, že personál může rodičům říkat průběžné informace o vyšetře ních, která dítě absolvuje, nebo jim může dát najevo porozumění je jich prožívání. Považuje ale za nutné s matkou komunikova­t, aby se necí tila izolovaná a přehlížená. Lékařský personál by jí také měl umožnit dítě vidět nebo s ním mít jakýkoli bližší kontakt podle možností.

Pokud se to neděje, může rodiče taková situace traumatizo­vat nebo může vyvolat nedůvěru k lékařům, tvrdí Bednařík. Ve výsledku to do konce může zkomplikov­at další léč bu nebo to způsobí její odmítání.

Podle psychologa lékaři také občas pro jistotu rodičům sdělují i nejzá važnější z možných scénářů, aby se ochránili, kdyby taková situace na stala. Není to podle něj dobrá tak tika. Za vhodnější způsob považu je představit rodičům více možných scénářů. „Je lepší je popsat, v rám ci nich může být i nejhorší varianta. A rozhodně není vhodné mluvit o dí těti jako o ležákovi,“doplňuje.

JAK LÉKAŘI POSTUPUJÍ?

Redakce se obrátila na fakultní ne mocnice v Česku a oslovila specia listy z oboru dětské neurologie a dět ské onkologie, jakým způsobem ro dičům sdělují špatné zprávy.

Přednosta Kliniky dětské neuro logie ¤. lékařské fakulty UK a Fakult ní nemocnice v Motole Pavel Kršek shrnul, že přesný postup, jak rodiči sdělit nepříznivo­u zprávu týkající se jeho dítěte, neexistuje. Sám se sna ží být u toho, když se rodinám dět ských pacientů na jeho klinice sdělu jí ty nejzávažně­jší diagnózy.

Rozhovor je podle něj nutné při způsobit okolnostem. „Snažím se formu sdělení nepříznivé informace přizpůsobi­t například dosaženému vzdělání rodičů nebo dalším sociál ním okolnostem. Trochu jinak mlu vím, pokud mám před sebou fungu jící kompletní rodinu, a jinak, pokud přede mnou sedí maminka samoži vitelka, která je na všechno sama,“vysvětluje Kršek.

Primářka dětské neurologie ve Fa kultní nemocnici Ostrava Hana Me dřická doplňuje, že pokaždé zohled ňují věk a stav pacienta i psychické rozpoložen­í rodiny.

„Vždy pro rozhovor s rodiči volí me soukromý prostor, respektuje­me přání rodičůo ohledně přítomnos ti či nepřítomno­sti dítěte,“říká Me dřická s tím, že následně postupují v souladu s tím, jak rodiče závažné onemocnění svého dítěte přijíma jí, a informace sdělují vždy pravdivé a nezkreslen­é.

Podle přednostky kliniky dětské hematologi­e a onkologie motolské nemocnice Lucie Šrámkové je vhod né, aby u rozhovoru byli oba rodi če. „Často je nutné se po určité do bě znovu vrátit k rozhovoru s otáz kami, které rodičům vyvstanou,“říká Šrámková.

I Kršek považuje za klíčové, aby rodiče diagnózu dítěte a z ní ply noucí důsledky správně pochopi li. Považoval by za své selhání, po kud by rodiče neporozumě­li použi tým odborným termínům a kvůli tomu správně nenahlížel­i stav své ho dítěte.

Doporučuje proto, aby se lékař citlivě ujistil, jak rodiče jím podané informace pochopili, a dal prostor k doplňující­m otázkám.

„Na sdělení nepříznivé diagnózy pak musí navázat ujištění, že i tato situace má nějaké řešení, které spo lečně detailně rozebereme. Současně musím rodiče ujistit, že se na náš tým mohou i nadále spolehnout a že jim budeme k dispozici,“dodává.

„Často používám příměr, že jsme se sešli proto, abychom vytvořili funkční tým. A v tom týmu máme všichni svoje role,“doplňuje. Připo míná, že při sdělení musí lékař po užít velkou míru empatie, která ale nesmí vést k nepochopen­í.

Vždy pro rozhovor s rodiči volíme soukromý prostor, respektuje­me přání rodičůo ohledně přítomnost­i či nepřítomno­sti dítěte.

TLAK I VYŠŠÍ OČEKÁVÁNÍ SPOLEČNOST­I

Hana Medřická primářka dětské neuro logie ve FN Ostrava

Sdělování závažných zpráv i lékař ská profese sama o sobě jsou emoč ně i psychicky vyčerpávaj­ící, konsta tuje odborník na komunikaci Bedna řík. Situace v Česku a na Slovensku je pro doktory o to obtížnější, že nemocnice trpí nedostatke­m per sonálu. Lékaři navíc při práci mu sí vyplňovat ještě stohy dokumentů pro pojišťovnu a všechen tento tlak může vyústit ve velkou frustraci, jež zrychluje vyhoření zdravotník­ů.

To podle něj vede ke stručné, věcné a někdy hrubé komunikaci.

„Mám porozumění pro lékaře, protože s nimi pracuji. Když je ně kdo vyčerpaný nebo vyhořelý, obran né mechanismy i u lékařů způsobu jí, že je dotyčná osoba odosobněná a neprožívá emoce tak, aby rodičům projevoval­a soucit a dávala najevo porozumění,“říká psycholog. „U ro dičů to potom budí dojem, že lékaři jsou chladní, neosobní a nemají zᐠjem, což častokrát není pravda. Jen to na nich není vidět,“doplňuje.

Komunikaci podle něj komplikuje i fakt, že na ni medici nejsou příliš připravová­ni. Fakulty podle Bednaří ka nenabízejí tolik praktickýc­h před mětů, v nichž by závažné rozhovory mohli trénovat.

Přesto odborník vidí tendenci ke zlepšení. Vysvětluje si ji tlakem, kte rý pacienti, jejich příbuzní a také společnost na lékaře vytvářejí tím, že mají směrem k chování zdravotník­ů vyšší očekávání.

I další odborníci se shodují, že ko munikace ze strany lékařů se zlepšu je. „Studoval jsem medicínu v Ž‘. le tech a měl jsem pocit, že jsme první generace, která v tomto směru do stává nějaké školení, bylo to tehdy úplně v plenkách,“popisuje přednos ta dětské neurologie v Motole Kršek.

Cení si, že na ”. lékařské fakul tě prošla výuka na Ústavu lékařské etiky reformou: „Vím, že se studen ti například věnují nácviku sdělování komplikova­ných diagnóz pacientům v krizových situacích, což pokládám za velmi přínosné.“

S tím souhlasí i přednosta Psy chiatrické kliniky Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni Jan Veve ra. „Máme pocit, že se mezi studen ty přístup ke sdělování obdobných zpráv citlivým způsobem zlepšuje. Navíc nově na fakultě vznikl i před mět Paliativní péče, kde je tomu rovněž věnována pozornost. Ten ve spolupráci s plzeňským Hospicem sv. Lazara zařadila do výuky Onko logická a radioterap­eutická klinika LF a FN Plzeň. Kapacita tohoto vo litelného předmětu se zaplnila velmi rychle,“říká Vevera.

Mimoto na plzeňské lékařské fa kultě studenti absolvují dva semes try Lékařské psychologi­e a etiky, kde jsou na komunikaci s pacienty při pravováni. Pražská œ. lékařská fakul ta Univerzity Karlovy založila Kli niku paliativní medicíny, na níž se věnují podpoře pacientů se závaž ným onemocnění­m a jejich blízkých. „Klinika začala v akademické­m roce ”‘”œ/”‘”” vyučovat předmět Zákla dy komunikace a paliativní medicí ny povinný pro všechny studenty,“vysvětluje její přednostka Kateřina Rusinová.

„Soustředím­e se nejen na sdělo vání závažné zprávy, ale i na vedení strukturov­aného rozhovoru zamě řeného na porozumění onemocnění a orientaci pacienta v něm, jeho hod noty a priority, prognostic­ké uvě domění a komunikaci o cíli péče v kontextu závažného onemocnění,“dodává.

POMOHOU I HERCI

Profesní komunikaci budou mít od letního semestru ”‘”£/”‘”¤ povin nou studenti ”. lékařské fakulty obo ru Všeobecné lékařství. V rámci vý uky budou nacvičovat sdělení špatné zprávy týkající se někoho blízkého nebo budou řešit uklidnění agresiv ního pacienta. Předmět se vyučuje již nyní, ale je volitelný.

V ukázkové ordinaci nebo v ne mocničním pokoji studenti zkouší „pacientům“říkat nepříjemné zprᐠvy, u toho jsou natáčeni na video a jejich výkon následně rozebírají vy učující. V budoucnu by měla ”. lékař ská fakulta na tomto projektu spolu pracovat s herci z DAMU.

„Slýchám to od studentů vyšších ročníků často, jak náročné je pro ně sdělovat podobné zprávy. Nejde jen o sdělování fatálních zpráv, ale i o těžké rozhovory, kdy se pacienti ptají, zda zemřou nebo jestli ještě uvidí svoje děti,“vysvětluje garantka předmětu Šárka Tomová.

„Dlouho se hovoří o tom, že ko munikace lékařů s pacienty není úplně ideální. To vyplývá i z podně tů, které doputují k ombudsmanů­m nemocnic. Špatně vedená komuni kace je jednou z nejčastějš­ích příčin všech stížností,“dodává.

STĚŽUJÍ SI RODIČE?

Ani jedna z matek zmíněných v úvo du stížnost nikdy nepodala. Redak ce se s dotazy obrátila na několik fa kultních nemocnic a oslovila i jejich ombudsmany, jestli evidují od rodi čů a příbuzných stížnosti na komu nikaci lékařů. Některá zařízení po nechala otázky bez odpovědi. Zbýva jící hovoří o maximálně jednotkách případů.

„Za celou dobu mého výko nu činnosti ve funkci ombudsma na Fakultní nemocnice Ostrava ¨cca œ© letª neevidoval­o toto pracovi ště ani jedinou stížnost nebo infor maci od rodičů či příbuzných na ne citlivou komunikaci či necitlivý pří stup ze strany ošetřující­ch lékařů při nepříznivé diagnóze u vážně nemoc ných dětí,“shrnuje nemocniční om budsman Fakultní nemocnice Ost rava Antonín Blahuta.

Jednotky stížností na komunika ci lékařů evidují ve Fakultní nemoc nici Motol. „Řeší je náš nemocniční ombudsman. Vždy žádáme o vyjád ření vedení daného oddělení a celou situaci prošetřuje­me. Pokud je vina na straně lékaře, rodičům se vždy omluvíme,“říká mluvčí Miroslava Mikasová.

DALŠÍ PODPORA PRO RODIČE

Velkou pomoc pro lékaře a podporu pro rodiče představuj­í speciální cen tra či týmy, které při nemocnicíc­h vznikají. Přednosta dětské neuro logie v Motole Kršek si velmi chválí spolupráci s Týmem dětské podpůr né péče, který pomáhá rodinám s pé čí o děti s nejistou prognózou.

„Velmi přínosná bývá pro rodi ny spolupráce s Centrem provázení v dětském pavilonu Fakultní nemoc nice Ostrava, které vzniklo právě za účelem stabilizov­at rodinný systém v situaci závažných a nepříznivý­ch zdravotníc­h prognóz dětí. Naše od dělení dětské neurologie také spo lupracuje s nadací Zlatá rybka, která plní přání vážně nemocným dětem,“připomíná další možnosti primářka Medřická.

Centrum provázení funguje i při Fakultní nemocnici Hradec Králo vé nebo ve Všeobecné fakultní ne mocnici v Praze a v Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí.

Právě díky Centru provázení se nakonec s diagnózou svého syna vy rovnala i Romana Žváčková. Pracov nice centra ji oslovila, když čekala na syna po dalším vyšetření, tentokrát ve Všeobecné fakultní nemocnici. „Přišla za mnou, že je tam pro rodiče dětí s těžšími diagnózami. Pak jsme si spolu povídaly, co bychom potře bovali. Doporučila nám ergoterapi­i, fyzioterap­ii, hypoterapi­i a nastínila nám i další možnosti,“říká.

Podle vedoucí poradenské pracov nice Centra provázení Terezy Jeřáb kové je ideální, když jsou pracovníci centra již u sdělení diagnózy. „Exis tuje spousta literatury, že rodiče si pamatují jen pár procent ze závažné ho sdělení. Je dobré, když to slyším s nimi a mohu se odkazovat na to, co pan doktor říkal, a mohu to s nimi společně projít,“vysvětluje.

Rodiče podporují nejen na za čátku, když zpracováva­jí diagnózu a prognózy dítěte, ale připravují je i na návrat domů ¯ dávají jim kon takty na ranou péči, speciální peda gogická centra nebo sdružení rodičů dětí s podobnou diagnózou, která se nacházejí v dostupné vzdálenost­i od bydliště. Rovněž se snaží, aby pečují cí nezapomína­li na vlastní život. „Je den z důvodů, proč Centrum provᐠzení vzniklo, je prevence syndromu vyhoření u rodičů. Téma sebepéče je důležité. Chci, aby rodiče měli čas si zajít třeba i po letech společně na ve čeři. Motivuju je, aby si našli čas na sebe, aby dělali koníčky, které měli,“říká Jeřábková.

Jedním dechem ale doplňuje, že pro rodiče je to často velmi těžké a někteří na to neslyší. „Je důležité, aby rodiče a pečující měli podporu už od začátku. Předtím byla systé mová mezera. Rodina se musela vy pořádat s diagnózou a návazné služ by se k ní dostaly až v době, kdy jí třeba nevzali dítě do školky,“dodává Jeřábková.

Slýchám to od studentů vyšších ročníků často, jak náročné je pro ně sdělovat podobné zprávy. Nejde jen o sdělování fatálních zpráv, ale i o těžké rozhovory, kdy se pacienti ptají, zda zemřou nebo jestli ještě uvidí svoje děti.

Šárka Tomová

garantka předmětu Profesní komunikace

 ?? ?? „Akceptace jakýchkoli emocí je jedna z nejúčinněj­ších technik, jak pomoci přijmout špatnou zprávu,“říká psycholog Aleš Bednařík.
„Akceptace jakýchkoli emocí je jedna z nejúčinněj­ších technik, jak pomoci přijmout špatnou zprávu,“říká psycholog Aleš Bednařík.
 ?? FOTO: ČTK / AP / KAREL NAVARRO. ??
FOTO: ČTK / AP / KAREL NAVARRO.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia