Denik N

Boj proti satanovi a historická odpovědnos­t cara Vladimira

- MICHAEL ROMANCOV politický geograf

Když Rusové vpadli na Ukrajinu, začala válka, kterou Moskva v tu dobu již dlouhé měsíce odmí tala. Ostatně, činí tak do dnes. Samozřejmě, že neodmítala válku jako aktivitu chtěla ji a roz poutala ji odmítala pouze použití slova válka. Místo toho stále tvrdí cosi o „speciální vojenské operaci“. Slaví s tím však ještě méně úspěchů, než kolik se jich na ukrajinský­ch bo jištích podařilo získat ruským ozbro jeným silám. Proč se v Kremlu, který jen máločemu věnuje takové úsilí jako glorifikac­i války, jim tolik drahé mu termínu vyhýbali?

Důvodů může být vícero, ale prav děpodobně šlo o snahu podob ně jako v roce ŒŽ‘’, kdy Rusové na Ukrajinu zaútočili poprvé vyvolat zdání, že se děje něco jiného než to, co je zcela zřejmé. Proč? Od konce II. světové války světové společenst­ví, jehož privilegov­aným členem Rus ko z titulu nástupce SSSR je, věno valo mimořádnou péči snaze válkám jakožto, řečeno s Clausewitz­em, „po kračování politiky jinými prostřed ky“zabránit.

Rusko se však do války pustilo a náhle zjistilo, že se mu ji nedaří vést. Co bude s válkou dál? Ne z hle diska jejího vojenského průběhu tam je třeba nechat prostor vojákům a vojenským analytikům ale právě z hlediska dimenze politické? Jakým politickým „prostředke­m“se zpacka ná „specoperac­e“/válka může stát?

Začněme tím, že připomenem­e, že v Kremlu nepochybov­ali, že vše půjde hladce a za pár dní bude hoto vo. Dříve, než se ostatní vzpamatu jí, prosadí Moskva silou zbraní no vou realitu a světu nezbude nic jiné ho, než ji akceptovat. Propagandi­sta Petr Akopov k tomu pro agenturu RIA Novosti dokonce už napsal text. Když se ukázalo, že věci nejdou po dle plánu, byl z webu stažen, ale digi tální stopa zůstala zachována. Když dnes na příslušný odkaz kliknete, objeví se oznámení „chyba ’Ž’“s rၠdoby ironickým upozornění­m „zdali pak víte, že roku ’Ž’ př. n. l. skončila Peloponésk­á válka?“.

Zajímavé na tom je, že Pelopo néská válka je díky způsobu, kte rým o ní pojednal antický historik Thúkydidés, dodnes v učebnicích mezinárodn­ích vztahů uváděna ja ko ilustrativ­ní příklad klasického souboje o moc, v němž se jeden ak tér žSpartaŸ rozhodl zabránit hrozí cí hegemonii jiného aktéra žAthényŸ. Moskva pro vpád na Ukrajinu přinၠší stále nová zdůvodnění a najdeme mezi nimi i tvrzení, u nichž by odkaz na Peloponésk­ou válku dával smysl. Akopov ovšem původně soustředil svoji pozornost na něco jiného.

„PUTINOVA HISTORICKÁ ODPOVĚDNOS­T“

„Před našima očima se rodí no vý svět. Ruská vojenská operace na Ukrajině zahájila novou éru žvývoje systému mezinárodn­ích vztahůŸ a to hned ve třech rozměrech. A sa mozřejmě ve čtvrtém, vnitřním. Do ma začíná nové období jak v ideolo gii, tak v samotném modelu našeho socioekono­mického systému…“

Podle Akopova Rusko hodlá obno vit svou historicko­u jednotu. Návra tem původně ruských území se měly zacelit rány způsobené „tragédií ro ku ‘¢¢‘“, tedy rozpadem SSSR. Ru sové a Ukrajinci, teď rozděleni pří slušností k jedné či druhé armádě, se sice ocitli ve stavu „občanské vál ky“, ale ta bude rychle vyřešena. Tím skončí režim, který v zájmu Západu přetvářel Ukrajinu do podoby an tiRuska. Rusko teď „shromažďuj­e ruský svět, všechen ruský lid Vel korusy, Bělorusy a Malorusy“, cokoli jiného by bylo neodpustit­elnou zra dou předků.

„Vladimir Putin převzal bez kap ky nadsázky historicko­u odpověd nost, když se rozhodl neponechat řešení ukrajinské otázky budoucím generacím. Ostatně nutnost jeho ře šení by pro Rusko vždy zůstala hlav ním problémem ze dvou klíčových důvodů.“Otázka národní bezpečnos ti a přetvoření Ukrajiny do podoby předsunuté základny Západu, uvedl Akopov, je až druhotná.

Prvním důvodem bylo odstraně ní „komplexu národního ponížení, kdy ruský dům nejprve ztratil část svých základů žKyjevŸ a následně byl nucen smířit se s existencí dvou stၠtů a dvou národů“… Hrozilo, že se Ukrajinci pod vlivem Západu bu dou stále více vzdalovat od Ruska a od Rusů a obrat zpět k Rusku by byl s každou dekádou těžší a těžší. Pokud by Západ upevnil plnou geo politickou a vojenskou kontrolu nad Ukrajinou, stal by se její návrat zcela nemožný muselo by se o ni bojovat s celým atlantický­m blokem. „Prob lém je však vyřešen. Ukrajina se vrၠtila do Ruska,“uzavřel Akopov.

ZA CO PRÝ RUSOVÉ BOJUJÍ

Co na to říct? Nabízí se populární „no tak určitě…“, ale válka, ve které již zahynuly tisíce lidí a miliony by ly donuceny opustit své domovy, se nedá jen tak odbýt. Ponechme stra nou i zjevný fakt, že Putin jako ni kdo před ním přispěl k urychlení vývoje Ukrajinců do formy sebevě domého a samostatné­ho politické ho národa, i to, že tolik nenáviděná aliance, o které ještě v roce ŒŽ‘¢ pre zident Macron prohlásil, že zažívá „mozkovou smrt“, je dnes viditelně velice životascho­pným organismem. Podívejme se místo toho na válku ja ko takovou.

Z hlediska výzkumu mezinárod ních vztahů existuje řada kritérií, po dle kterých je možné války definovat a kategorizo­vat. Mezi nejčastějš­ími důvody vzniku válek jsou uváděny chamtivost, bezpečnost­ní hrozby ne boli strach a pak tzv. války „ze zása dy“, které rovněž bývají označova né jako války „ideologick­é“. Často se ukazuje, že jedna a ta samá válka má vícero důvodů, které ten, kdo ji roz poutal, používá podle toho, ke komu promlouvá.

Například nacistické tažení na východ bylo zdůvodňová­no jak po třebou získat tzv. životní prostor a zdroje, jichž se Německu nedostၠvalo, strachem z možného překva pivého útoku, ale zejména pak po třebou kulturněcivilizačn­ího, tedy ideologick­ého, boje proti židobolše vismu. V souvislost­i s ruským vpၠdem na Ukrajinu zatím jediný dů vod, který Kreml vehementně ne prosazuje do mediálního prostoru, je první zmíněný chamtivost.

V jistém ohledu je paradoxní, že toto zdůvodnění pro mnohé zce la racionální, a proto tolik poptၠvané se nejčastěji objevovalo na Západě. Na východní Ukrajině prý jsou obrovská ložiska zemního ply nu a Rusko nechtělo, aby padla do rukou EU či USA. Otázka bezpeč nostní byla Ruskem mnohokrát zdůrazňová­na na podzim loňské ho roku a USA i NATO daly mno hokrát najevo, že o bezpečnost­ní problemati­ce, zejména pak o jejích vojenskotechnickýc­h aspektech, jsou připraveny jednat. Požadavek na deeskalaci v podobě stažení as poň části ruských vojsk od ukrajin ských hranic však Moskva vytrvale odmítala.

Když ruská vojska překročila ukrajinské hranice, Putin v obecné rovině sice hovořil o vojenskostra tegických důvodech, ale rozhodují cí díl jeho rétoriky směřoval do sfé ry politické, respektive ideologick­é. V Kyjevě je údajně stále u moci re žim, který vzešel z neústavníh­o pře vratu vyvolaného Západem žna což Rusko původně reagovalo anexí Kry mu a rozpoutání­m války na výcho dě územíŸ, který již osm let provၠdí genocidu na Ukrajině žijících Ru sů v tzv. republikác­h Donbasu. Před začátkem ruského vpádu se tento

Tak, jako se svého času naši komunisté jezdili do Moskvy učit, jak zakroutit buržoazii krkem, budou to někteří bojovníci za „normální“svět dělat zase.

režim údajně stal nacisticko nar komanským, a proto byla hlavním deklarovan­ým cílem tažení denaci fikace a druhotným demilitari­zace Ukrajiny.

BOJ SE SATANEM A HLASOVÁNÍ NOHAMA

Ruská armáda však selhala, vítěz ství se nekonalo a ve snaze udržet domácí morálku se z Ruska zača la linout stále bizarnější a nesmy slnější obvinění Kyjeva a vysvětle ní, proč se zatím nedaří tak, jak bylo naplánován­o. Zatím jsou tyto tirády ještě vždy uzavírány ujištěním, že všechny úkoly „specoperac­e“budou bezvýhradn­ě splněny. V ruském mediálním a politickém prostoru se z války na Ukrajině stal učebnico vý příklad konfliktu mezi absolut ním dobrem a zlem. Není divu, že Kremlu v těžkých chvílích přišla na pomoc i ruská pravoslavn­á církev, která rovnou prohlásila, že na Ukra jině probíhá „boj se satanem“.

Jakkoli takové vysvětlení našim uším zní bizarně, stojí za to se u něj zastavit a věnovat mu pozornost. Zejména proto, že právě s touto for mou zdůvodnění vojenského kon fliktu v Evropě máme bohaté a tra gické zkušenosti. Válka absolutníh­o dobra se zlem představuj­e nejčistší formu ideologick­y motivované­ho či zdůvodněné­ho konfliktu.

Takovými byly například tzv. ná boženské války, v nichž se s pouka zem na šíření pravé víry umožňo valo ” a někdy vyžadovalo ” nejen válčit ¢se všemi dobře známými ne gativními dopady v podobě zabíjení, loupení a znásilňová­ní£, ale případ ně nepřítele, zbaveného lidských vlastností nejčastěji tím, že byl pro hlášen za heretika, zcela anihilovat. Bolševici k témuž účelu vytvořili třídní nepřátele, nacisté pak katego rii podlidí.

I když se v Rusku „díky“pravo slavné církvi mluví o boji se sata nem, není pravděpodo­bné, že by chom byli prohlášeni za heretiky. Jelikož jsou špičky putinského re žimu nesmírně bohaté, a toto bo hatství bylo a je okázale dáváno na odiv, nebudou asi do oběhu vráceni třídní nepřátelé. S kategorií podlidí by se však pracovat dalo. V Rusku existuje dlouhá tradice odsuzová ní Západu za „dekadenci“. Zatím co Rusko údajně stojí pevně na nohou, Západ byl, je a bude úpad kový, a proto odsouzen k záhubě a rozpadu.

Ponechme stranou, že jedinou světovou velmocí, která se ve ¨©. sto letí rozpadla ” a to hned dvakrát ” bylo Rusko, respektive SSSR. Po nechme stranou i zjevný fakt, že za tím žádná moderní podoba ruského státu a společnost­i nebyla natolik atraktivní, aby dokázala dlouhodobě ¢tedy více než např. dvě dekády£ při tahovat opravdu významný segment evropské či světové populace.

Lenin údajně tvrdil, že lidé jsou nejupřímně­jší tehdy, když mají možnost „hlasovat nohama“. Nej spíš proto Sověti v zásadě znemož nili cestovat do zahraničí, hrani ce uzavřeli a opevnili a pro jistotu omezili i svobodu pohybu uvnitř země. Otevřené hranice, přes kte ré až dosud mohl z Ruska v zása dě kdokoliv odejít ” včetně deseti tisíce kritiků režimu ” v otevřeném globalizov­aném světě až dosud fun govaly jako „pojistný ventil“. Kdo se v Rusku necítil dobře, mohl odejít. S výjimkou Rusů, kteří po rozpadu SSSR „uvázli“v některé z bývalých svazových republik, se však do Puti nova Ruska v opačném směru žád né davy nevalily. Z Estonska, Lo tyšska a Litvy, jimž se podařilo za kotvit v NATO a EU, se do Ruska nevrátil v podstatě nikdo…

DUMA „ZAFIXUJE“TRADIČNÍ HODNOTY

Za morální úpadek začal Putin ká rat Západ nejpozději od podzimu roku ¨©š«, kdy se v projevu prone seném na desátém jednání Valdaj ského klubu obšírně věnoval tradič ním ruským hodnotám, které stavěl do kontrastu se Západem, jenž ztra til „kontakt se svými křesťanský­mi kořeny“. Hlavním cílem jeho kriti ky byla „politická korektnost“a gen derové otázky, které prý prohlubu jí morální krizi a vedou země k de gradaci…

Vzhledem k tomu, že se v úno ru ¨©šœ začaly psát první kapito ly ruské agrese vůči Ukrajině, ocit ly se Putinovy „etické a právní“vý pady proti Západu v oblasti rodinné politiky, v otázkách emancipace,

V ruském me diálním a poli tickém prosto ru se z války na Ukrajině stal učebnicový pří klad konfliktu mezi absolut ním dobrem a zlem. Není divu, že Kremlu v těžkých chví lích přišla na pomoc i ruská pravoslavn­á cír kev, která rov nou prohlásila, že na Ukrajině probíhá „boj se satanem“.

údajného preferován­í příslušník­ů LGBTQ+ komunity či tolerování pe dofilie mimo hlavní proud pozor nosti. V Evropě však u řady předsta vitelů „konzervati­vních“a „národ ních“sil poměrně silně a úspěšně rezonovaly. V Rusku samotném se „tradiční hodnoty“po celou tu do bu nikdy zcela nevytratil­y a dnes se opět derou na povrch, a to minimál ně ze dvou důvodů.

Zaprvé je Rusko třeba zásadně vymezit v opozici proti „dekadent nímu“Západu a zadruhé je na něco třeba svést tragický výkon ruských ozbrojenýc­h sil a zanedlouho prav děpodobně ještě tragičtějš­í výkon ruského hospodářst­ví… Uvidíme, zda přijdou ke slovu i tradiční so větská obvinění ze zrady, zbabělosti a sabotáže, ale tvrzení, že Rusko ne uspělo proto, že Rusové ” samozřej mě až na prezidenta, kterého si vši chni pamatují svlečeného do půli tě la či nořícího se do vody skrze díru vysekanou v ledu ” prostě již nejsou tak otužilí ” fyzicky i morálně ” ja ko jejich předci. Vždyť ruské děti, jak před nedávnem znechuceně konsta toval Putin, znají lépe Batmana než ruské bohatýry.

Náprava je však již na obzoru, ne boť v Dumě leží návrh zákona, jímž mají být tradiční hodnoty posíleny a uchovány navždy. V říjnu prošel v Dumě v prvním čtení jednohlas ně návrh zákona „O boji s LGBT pro pagandou“, v němž je explicitně kon statováno, že se jedná o opatření na mířené „proti západním hodnotám, které jsou Rusku cizí“. Z diskusí vy plynulo, že minimálně část ruských zákonodárc­ů za jednu z našich „hod not“považuje pedofilii.

Zdá se, že se ruské elity, které před pár lety úspěšně většinu spo lečnosti infikovaly tzv. „vítězným šílenstvím“” exaltovaný­mi připo mínkami tzv. Velké vlasteneck­é vál ky a Velkého vítězství z roku š›œž, jejichž symbolem se stala černo oranžová svatojiřsk­á stužka ” se teď rozhodly vsadit na intenzivní nená vist vůči Západu, kterou chtějí rozní tit poukazem na naši „morální zvrh lost“. Je téměř vyloučeno, aby doma nebyly úspěšné.

V Moskvě si však jistě všim li, kolik Evropanů svatojiřsk­ou stu hu dosud hrdě nosí ¢viděli jsme ji i u účastníků nedávného pochodu na Kavčí hory£, a mohou si být jisti, že těch, kteří odmítají duhovou vlaj ku, je nesrovnate­lně více. Je téměř jisté, že se tento potenciál v Kremlu pokusí podchytit a zneužít. Fyzická válka proti Západu, která ztroskotal­a v ukrajinský­ch stepích, bude pokra čovat v podobě ideologick­ého kon fliktu, který má v našem otevřeném a pluralitní­m veřejném a mediálním prostoru potenciál napáchat strašli vé škody.

Tak, jako se svého času naši ko munisté jezdili do Moskvy učit, jak zakroutit buržoazii krkem, budou to někteří bojovníci za „normální“svět dělat zase. V době, kdy je vše dostup né online, ani nikam nebudou mu set jezdit a mnozí ani nebudou tušit, kdo je jejich spojencem.

 ?? ?? Návrat k tradičním hodnotám.
Návrat k tradičním hodnotám.
 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO: KREMLIN.RU ??
ILUSTRAČNÍ FOTO: KREMLIN.RU
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia