Denik N

Bimba má svou Velkou knihu komiksů

Bimba Konečný a jeho skandál Amazona: Rychlé šípy nenakresli­l, nejslavněj­ší českou komiksovou hrdinku ano.

- RICHARD KLÍČNÍK publicista

Velké knihy komiksů vě nované druhé polovi ně . století přinášejí skvělou příležitos­t, jak se díky píli jejich edito rů dostat ke komiksům, které před lety vycházely časopiseck­y. Tu a tam je někdo má zasunuté ve vzpomín kách, ale v šuplíku málokdo. Teď vyšla Velká kniha komiksů polozapo menutému Bimbovi Konečnému.

Vydávání podobných titulů před více než dvaceti lety zahájilo nakla datelství BB/art Velkými knihami komiksů z časopisu ABC. Později došlo taky na Ohníček, Větrník a Pi onýr, samostatný­ch knih se dočka li kreslíři Jozef Schek, Jan Štěpánek, Gustav Krum a Miloš Novák. Ze sce náristů mají svoje sebrané komiksy třeba Vlastislav Toman nebo Vác lav Šorel. A teď péčí editorů Tomáše Prokůpka, Filipa Konečného a Jana Hosnedla, plus Středoškol­ského klu bu ASK ČR při Gymnáziu v Plzni, vy chází velká kniha komiksů Bimbovi, což je přezdívka výtvarníka Bohumi la Konečného ˜™š™›œ™šš ž.

Ten patřil k opravdovým průkop níkům českého komiksu a zároveň k nejtalento­vanějším tvůrcům, které Českoslove­nsko mělo. Za svůj velký vzor ho uznával třeba Kája Saudek, který pěl na jeho umění hotové ódy. A bylo na co. Konečný vynikal sviž nou a dynamickou kresbou, která nezestárla do dnešních dní. Bohužel se nikdy nedostal ke kreslení větší ho komiksovéh­o projektu, kterým by vstoupil do čtenářskéh­o povědomí. A přitom nechybělo mnoho.

Bohumil Konečný mohl kreslit komiks Rychlé šípy. Jaroslav Foglar mu to nabídl, když v šedesátých le tech sháněl náhradu za zesnulého Jana Fischera. Znali se, Konečný tou dobou již ilustroval nejednu Fogla rovu knihu, ale komiks, to bylo něco jiného. Bimba tehdy ale odmítl při stoupit na základní Foglarovu pod mínku œ že Konečnému ze svého za platí za každou komiksovou strán ku stejné peníze jako nakladatel­ství a kreslíř se tímto vzdá veškerých au torských práv.

To byla pro zavedeného kreslí ře věc nepřijatel­ná œ zatímco Mar ko Čermák s tímto problém neměl, čímž se instantně zapsal do českých komiksovýc­h dějin. Přesto je jeden Bimbův obrázek Rychlých šípů iko nický; Foglarovy hrdiny totiž nakres lil na vrcholku zvonice pro obálku časopisu Vpřed č. ™› z roku ™š¤¥.

TVŮRCEM MÝTU PROTI SVÉ VŮLI

Do komiksovýc­h dějin se ale Bimba nakonec zapsal velkolepě a v zásadě proti své vůli œ naším největším ko miksovým skandálem, navíc mezi národním. Za celý průšvih, který Ko nečného a málem i Zdeňka Buriana stál celou kariéru, mohl člověk jmé nem Petr Sadecký ˜™š¤§œ™šš™ž.

Ten byl Bimbovým největším a le titým obdivovate­lem, obdobně zbož ňoval i Zdeňka Buriana. Konečný uvádí, že Sadecký pro něj byl téměř jako vlastní syn. Když proto jeho ob líbenec přišel s nápadem exportovat skvělého Konečného za hranice Čes koslovensk­a, znělo to jako něco, co stojí za to vyzkoušet.

A tak Bimba nakreslil nejen přes osmdesát obálek ke knihám Karla Maye, ale podle Sadeckého scénáře také komiks o Amazoně, ženském Jamesi Bondovi s bujným poprsím a masitými rty. Několik obálek pro Amazonu nakreslil také Zdeněk Bu rian, do projektu se zapojil i kreslíř Miloš Novák. Kdo mohl tušit, že to lik oblíbený Sadecký má vlastní plá ny œ i s kresbami autorů uprchl do západního Německa. Tam Bimbovy obálky ke knihám Karla Maye úspěš ně prodal, peníze však autor nikdy neviděl. To ale není nic ve srovnání s osudem Amazony.

Sadecký, inteligent­ní a obrat ný manipuláto­r, nakreslil hrdin ce na čelo hvězdu a z Amazony se zrodila Octobriana. Svět se o ní do zvěděl v knize Octobriana a rus ký undergroun­d, která vyšla v roce ™šª v Londýně a vzápětí i v New Yorku. Sadecký totiž u nakladate lů neuspěl s nedokončen­ým komik sem, a tak přišel s fabulací, že na Ukrajině vzniká samizdatov­ý porno politický komiks, který se staví pro ti komunistic­kému režimu.

Jeho plán bohužel vyšel na tisíc procent a svět byl nadšen. Octobria nu miloval třeba David Bowie a hr dinka se od té doby periodicky vy nořuje v nejrůznějš­ích západních i českých komiksech ˜tím nejslavněj ším jsou asi Dobrodružs­tví Luthera Arkwrighta britského kreslíře a sce náristy Bryana Talbotaž.

Naštěstí Bimbovi i Zdeňku Buri anovi ještě dřív došlo, že Sadecký je schopný všeho, a ohlásili na policii ukradení originálů, což je pravděpo dobně uchránilo před kriminálem. Konečného kariéru to ale přesto po znamenalo. Navíc se do konce života nevyrovnal s pocitem zrady. Sadecký zemřel jen o rok později než Bohu mil Konečný a došlo k úřednímu vy klizení jeho bytu œ originály Bimby i Buriana tehdy nejspíš skončily na skládce.

Knižní novinka ale pochopitel­ně neobsahuje pouze Amazonu œ to by ani nebyla „velkou knihou“. Autoři pečlivě dávali dohromady vše, co se dalo nalézt, a tak na stránkách najde te třeba Krále Madagaskar­u, komiks, který nakreslil společně s G. Kru mem pod pseudonyme­m G. Bran šovský podle scénáře J. Weigela pro časopis Pionýrská stezka ˜™šª³œ ™šªªž, a další drobnější komiksy.

Nejzajímav­ější je ale pro Bimbo vy fanoušky komiks Pohádka, který na přelomu ³ . a ¥ . let kreslil pro svou dceru, jež podstoupil­a jako jed na z prvních pacientů v Českoslo vensku operaci srdce. Komiks vychá zí vůbec poprvé.

Celostránk­ové ilustrace, které jsou v knize otištěny vždy čtyři na stránce, přinášejí jeho dceři příběh o princi a princezně, kteří společně s tlupou trpaslíků pouštějí draka œ ovšem všechny je odnese silný vítr a navíc se po jejich stopě pustí také drak opravdový. Čeká je dlouhá cesta a mnohá nebezpečen­ství.

Jedná se o komiks privátní, který nebyl určený k publikován­í; díky to mu vidíme Konečného nesvázanéh­o scénářem. Příběh nepatří k nejlep ším, vždyť evidentně vznikal strán ku po stránce, neboť dcera byla hos pitalizová­na o poznání déle, než au tor čekal.

Bimba v něm ale projevuje hu moristický talent a využívá svého smyslu pro karikaturu a celé díl ko je i po letech zábavné a svižné œ inu, rodičovská láska v něm obsaže ná tvoří dokonalý kontrapunk­t k ce lému anticky tragickému příběhu Octobriany. V ostatních velkých ko miksových knihách určitě nalezne te více komiksů než v té Bimbově, jenže to neznamená, že byl Koneč ný menším autorem. Možná právě naopak. Bohumil Konečný mohl být úplně klidně komiksový kreslíř svě tového významu. Jen se narodil na špatné straně železné opony a ze mřel pouhý rok po sametové revolu ci. Patřil k těm nejlepším, jen to dnes bohužel ví už jen málokdo.

Péčí editorů Tomáše Prokůpka, Filipa Konečného a Jana Hosnedla vychází velká kniha komiksů Bimbovi, což je přezdívka výtvarníka Bohumila Konečného.

 ?? FOTO: ARCHIV ?? Bimba pózuje coby kovboj . léta€.
FOTO: ARCHIV Bimba pózuje coby kovboj . léta€.
 ?? FOTO: REPRO Z KNIHY ?? Amazona.
FOTO: REPRO Z KNIHY Amazona.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia