Denik N

Čapkův výrok o ženách? Chyba, ale ne zlý úmysl

Nešťastná formulace, která nebyla míněna urážlivě „ tak vysvětluje šéfkomentá­tor sportu ČT Robert Záruba slova svého kolegy Pavla Čapka.

- TOMÁŠ LINHART editor digitálníh­o obsahu Deníku N

Moderátor České tele vize Pavel Čapek se minulý týden ve vy sílání po utkání Švý carska a Kamerunu na fotbalovém mistrovstv­í světa ze ptal šestnáctil­eté divačky, která se dovolala do soutěže, jak se jí utkání líbilo. Na její odpověď reagoval slovy „na ženu velmi kvalitní hodnocení“. Šéfkomentá­tor sportovníc­h pořadů ČT Robert Záruba v rozhovoru vy světluje, jak se komentátoř­i i experti staví k nefotbalov­ým tématům nebo proč v těchto pozicích chybí ženy.

Co říkáte na čtvrteční vyjádře ní Pavla Čapka ve studiu České te levize? Vy jste se za něj na Twit teru omluvil.

K tomu asi neřeknu nic víc. Vše, co jsem chtěl, jsem už k tomu napsal.

Omluvil jste se, že to byla špat ná věta. Řešíte to nějak ve spor tovní redakci, aby takových vyjád ření bylo méně?

Co na to říct? U nás samozřejmě platí kodex České televize, je otáz ka, jestli došlo k jeho porušení. To je všechno, co se k tomu dá říct. Někdo by možná měl přesněji definovat, jestli tohle porušilo kodex ČT, nebo ne. Všechno ostatní jsem napsal na Twitter.

Jsou komentátoř­i České televi ze u tohoto mistrovstv­í dostateč ně připravení na to, aby se bavili i o nefotbalov­ých tématech?

Bavili jsme se o tom na poradě před mistrovstv­ím světa. Nebavili jsme se tedy konkrétně o reakci na telefonáty od divaček, přiznám se, že to jsme nemohli předpoklád­at. Na víc si myslím, že ta formulace by la nešťastná, ale ne urážlivá. Nebo mohla někoho urazit. Proto omluva. Ale nebyla míněna urážlivě ani s de spektem.

Že bychom připravova­li exper ty nebo komentátor­y na to, co mají nebo nemají říkat… Jsou to vzdělaní lidé, vesměs vysokoškol­áci v přípa dě komentátor­ů a redaktorů ve stu diu. Myslím si, že jejich názor není nijak pokřivený. Na druhou stranu, pokud máme ve studiu člověka, kte rý v Kataru pracoval čtyři roky a má na danou situaci trochu jiný názor, nehodláme ho cenzurovat. Můžeme ho korigovat.

Zvládají komentátoř­i, spoluko mentátoři nebo experti na letoš ním šampionátu i mimosporto­vní rovinu?

Teď úplně nerozumím, na co se ptáte, protože naším úkolem oprav du není souvisle a soustavně gloso vat uspořádání v dané zemi, nedělali jsme to ani v Pekingu. Tohle je spor tovní událost, to není politický su mmit a nerozumím, kam nás tlačíte.

To je, jako kdybych se vás zeptal, jestli se při zábavním pořadu, při es trádě, bavíte o tom, že tady také umí rají lidé na rakovinu. To je asi tak na stejné úrovni.

Nechci vás nikam tlačit. Ptám se proto, že šampionát v Kataru je stejně jako například hry v Pekin gu mimořádný tím, že politická si tuace nebo rovina lidských práv se od fotbalu nedají úplně oddělit. Jsou tedy podle vás komentátoř­i a experti připravení řešit i tyto věci, které s fotbalem souvisejí, ale přímo se ho netýkají?

A co byste považoval za přípravu? Ti lidé mají nějakou zkušenost › svě tovou nebo osobní. Mají nějaký pře hled, nějaký názor. Máme ten názor korigovat člověku, který v Kataru pracoval? Máme mu říct „Ne, ty se na to koukáš špatně, sice jsi tam byl, máš tuhle zkušenost, ale je to prostě jinak“?

My to můžeme udělat v určité si tuaci, kdy řekne úplný nesmysl nebo nepravdu. Ale on popisuje jen svou vlastní zkušenost. Můžeme to dopl nit a říct: „Ale pozor, vždyť ten režim opravdu porušuje lidská práva.“

Stejně tak v Pekingu jsem zahá jil vysílání tím, že jsem řekl, že jsme v zemi, která porušuje lidská práva. Půlka diváků byla naštvaná, půlka to přivítala. Myslím, že na začátku té akce by to zaznít mělo, a také proto jsme to víc řešili hlavně před začát kem turnaje.

Samozřejmě když jde o protes ty íránských fanoušků nebo o vy jádření názoru, zohlednili jsme to v programu. Ale abychom připravo vali lidi na to, co mají říkat o politic ké situaci v Kataru, nezlobte se, to neděláme. To už mi opravdu přijde jako VUML ŸVečerní univerzita mar xismu leninismu, pozn. red.¢, kde budeme připravova­t lidi na to, co si mají myslet a co mají říkat.

Nic takového vám nepodsou vám.

Nezlobte se, ale tou otázkou k to mu trochu směřujete. Já vím, že to nebylo šťastné vyjádření, ani jedno. Také jsme se za to omluvili. Ale já to hle opravdu nemám jako téma, to je jedna věc, která se stala ve vysílání. Navíc si nemyslím, že byla míněná zle, ani jedna z těch dvou, o kterých si myslím, že nám je právem můžou někteří diváci vytýkat.

Ta první měla trochu jiný kon text, který si někteří diváci trochu posunuli Ÿjde o trenéra Luďka Klusáčka, který krátce žil v Kataru a některými výroky ve vysílání zlehčo val pracovní podmínky dělníků v té to zemi, pozn. red.¢. Dobře, to se mů že stát. Ale ta druhá nebyla míněná jako jakákoliv urážka. Pardon, ale po řád sledujeme také trochu jiné vě ci než jenom tyto dva výroky, které byly možná nešťastné, ale rozhodně to nebyla úplná reputační katastrofa.

Zaznamenal jsem ve studiu ta ké diskusi Davida Kozohorské­ho s Martinem Haškem o lidských právech. Vyjádření Haška jako ex perta mě překvapilo, když řekl, že neví, co vede kapitány k tomu, že by měli nosit duhové pásky.

To je názor Martina Haška. My jsme expertům České televize řek li, aby se cítili být svobodní v tom, co říkají. A pokud nebudou porušo vat kodex České televize › a myslím si, že toto rozhodně porušení není ›, je to jejich osobní pohled na danou věc. Nevím, jestli Martin Hašek byl někdy kapitán, ale určitě měl k to muto prostředí blíž než já. A pokud má tento názor, můžeme ho korigo vat, ale necháme ho zaznít. Nebude me mu tvrdit: „Tohle nesmíš říkat.“

Vím, že ženy mají ve sportu posta vení, které není vyrovnané, není vy vážené, a je třeba pomoct tomu, aby se tato situace napravila. A Česká te levize pro to dělá hodně. Trochu mě mrzí, že najednou dostává nálepku někoho, kdo uráží ženy. To musím se vší rozhodnost­í odmítnout.

Ani my nechceme zobecňovat na základě jednoho výroku. Když ale mluvíte o postavení žen ve sportu, nemůže o tom něco vy povídat i fakt, že žen je mezi ko mentátory v České televizi méně?

Je to velice prosté. Když jsem na stoupil do redakce sportu, nebyla tam ani jedna žena. Dnes je v té re dakci zaměstnaný­ch šest žen a hod ně dalších externiste­k, reportérek, bez kterých se to neobejde.

Není pravda, že ženy nekomentu jí. Komentují například krasobrusl­e ní, ale je jich málo, to je pravda.

Ti lidé mají nějakou zkušenost světovou nebo osobní. Mají nějaký přehled, nějaký názor. Máme ten názor korigovat člověku, který v Kataru pracoval?

Měl jsem na mysli konkrétně fotbal.

Protože žádnou ženu, která by na to zrovna teď byla připravená, ne máme. To je ale velice podobné, ja ko kdybyste se ptal, proč nekomen tuje někdo, komu je patnáct. Komen tování je trochu zvláštní disciplína a vyžaduje dost velkou reportérsk­ou praxi. Reportér, který takovou praxi nemá, po mém soudu může intui tivně dělat některé věci správně, ale ne vědomě.

Reportérsk­á příprava je základ. Fotbalovou reportérku teď nemá me, protože žádná není k dispozici, a logicky proto není ani komentátor ka fotbalu. Což je samozřejmě škoda, protože ženy by do toho určitě vnes ly jiný pohled.

 ?? FOTO: ČTK ?? „Naším úkolem opravdu není souvisle a soustavně glosovat uspořádání v dané zemi, nedělali jsme to ani v Pekingu,“argumentuj­e Robert Záruba.
FOTO: ČTK „Naším úkolem opravdu není souvisle a soustavně glosovat uspořádání v dané zemi, nedělali jsme to ani v Pekingu,“argumentuj­e Robert Záruba.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia