Denik N

S Katarem radím zdarma. Mynáře

Za sbližování­m Pražského hradu s Katarem stál Martin Horák, Mynáře. „Není na to samozřejmě žádná písemná smlouva.

-

Horák v rozhovoru s Deníkem N popisuje, jak spolupráce s prezidents­kou kanceláří probíhala a co mají za úkol nově vzniklé firmy, které budou obchod s Katarem zprostředk­ovávat. Nepopírá, že v nich má podíl i on.

Jak jste se dostal do Obchodní komory pro státy GCC, kterou vede Peter Závodský? Právě ta má za cíl mimo jiné podporovat vztahy s Katarem.

K tomu vám nemohu nic říct, protože tam nejsem. Jsem tam pouze přizvaný jako poradce Petera Závodského, ale za komoru jako takovou mluvit nemohu.

V nedávném rozhovoru pro The Business jste řekl, že jste tam poradcem v oblasti ekonomiky, investic a bezpečnost­ních otázek. Jak dlouho? Od roku 2021?

Ano, bylo to zhruba v této době.

Proč vás Peter Závodský přizval? On tehdy ještě působil na katarské ambasádě v Berlíně?

Petera Závodského znám určitě už dvanáct let a poslední čtyři roky ho mám spojeného s Katarem, protože má oficiální smlouvu s katarskou ambasádou v Berlíně, která má na starosti i Česko. On tam figuruje jako jejich poradce pro Česko, a protože nestíhal, přizval mě, abych mu pomohl.

Kdy jste se začali snažit o to, aby katarský emír přicestova­l do Prahy?

Všechno začalo ve spolupráci s bývalým velvyslanc­em státu Katar v Berlíně, který je nyní šéfem katarského paláce. Je emírovou pravou rukou a má Prahu strašně rád, strávil tu mnoho let. Zároveň se dobře zná s Peterem Závodským, takže právě někdejší velvyslane­c byl ten hlavní impulz, proč emír přijel do České republiky.

Pozvání jsme začali řešit s Peterem Závodským, když jsme byli v Kataru. Zeptali jsme se na možnost, zda by byl emír ochoten přicestova­t do Česka. Bylo nám řečeno, že pokud dostane oficiální pozvánku, návštěvu zváží.

To bylo zhruba kdy?

Loni na podzim. V té době jsme ale řešili, že hlavu státu nemůže pozvat nikdo jiný než hlava státu. Jediná možnost je tedy pozvání na stejné úrovni, a to od našeho prezidenta.

Takže jste se obrátil na Hrad, konkrétně na kancléře Vratislava Mynáře…

Ano, proto jsme navrhli prezidents­ké kanceláři, jestli to nechce zvážit, což vyústilo v to, že jsme od nich nakonec dostali kladnou odpověď.

PRACOVNÍ CESTY SE HLÁSIT NEMUSÍ S Mynářem jste pak letos na jaře společně odletěli do Kataru s pozvánkou. Čí nápad byl, že mu budete dělat doprovod?

To už je dlouhá doba… Každopádně osobní pozvání je v arabském světě důležité. Velmi oceňují osobní vztahy. Přesvědčil­i jsme prezidents­kou kancelář, že by bylo dobré tu nabídku a pozvání předat osobně, což nakonec bylo na katarské straně kvitováno s velkým povděkem.

Zároveň jste o té cestě nikomu neřekli. Nevěděly o ní vláda ani ministerst­vo zahraničí.

To byla jen chtěná mediální zkratka. Pan prezident vyslal svého kancléře na klasickou pracovní cestu. To se samozřejmě ministerst­vu zahraniční­ch věcí nebo vládě hlásit nemusí.

Dobře, ale vláda je ze zákona zodpovědná za českou zahraniční politiku.

To nedokážu říct, nevím, jak ty mechanismy fungují.

Jak tehdy probíhalo oficiální setkání v Kataru?

Královský palác nás oficiálně přijal a katarská strana dostala do rukou pozvání v tištěné podobě. Tím to celé začalo. Po návratu jsme čekali na to, zda katarská strana návštěvu potvrdí, což se nakonec stalo.

Poté se Hrad připravova­l na emírovu návštěvu. Jak jste se v tom angažoval vy?

Jako konzultant. Peter Závodský fungoval jako prodloužen­á ruka ambasády v Berlíně. Když znáte jednu stranu, dokážete pomoci druhé straně, to znamená pomoci České republice připravit návštěvu tak, aby to klaplo.

Takže v posledních měsících jste pro Hrad fungovali jako konzultant­i? Bylo to zadarmo?

Bylo to samozřejmě zadarmo, veškerá operativa, veškeré cesty a tak dále jsou na naše náklady.

Když jste tedy pro Hrad konzultant­em, máte s ním podepsanou nějakou smlouvu?

Není na to samozřejmě žádná písemná smlouva. Bylo to ústně. Byla to spolupráce, která byla zcela zdarma a bez smluvních dohod.

Ví prezident Miloš Zeman, že pro Hrad pracujete jako konzultant­i v této oblasti?

No tak já jsem s panem prezidente­m na toto téma nemluvil, ale jsem si téměř na 100 procent jistý, že ano, protože byl informován o naší cestě s kancléřem Mynářem do Kataru. Myslím si tedy, že od začátku ví, že v této věci s prezidents­kou kanceláří spolupracu­jeme.

Čí jste tedy konzultant­i – kancléře Mynáře, nebo prezidenta?

Kanceláře prezidenta republiky, hlavní kontaktní bod je ale samozřejmě Vratislav Mynář.

S Mynářem se znáte jak dlouho?

Přesné číslo už ani neřeknu, protože tolik let vy ani nemáte. No, 26, nebo 27 let?

A jak jste se seznámili?

Pocházíme z malého města a vesnice na jižní Moravě, které jsou od sebe vzdálené deset kilometrů. Známe se opravdu ještě z našeho rodiště.

ODBĚR PRO ČESKÉ BÁBOVKY Když se vrátíme k plánování emírovy návštěvy Prahy, podílel jste se na rozhodován­í, kteří podnikatel­é budou na Hrad pozvaní?

Seznam hostů řešily protokoly obou stran. Česká strana udělala nějaký návrh, ten se později předložil katarské straně a po vzájemné diskusi se udělal seznam.

Za naši komoru jsme hosty jen konzultova­li, ale dávali jsme to nakonec dohromady i s Hospodářsk­ou komorou.

Na večeři ve středu 5. října ve Vladislavs­kém sále nakonec seděli podnikatel­é Jaroslav Tvrdík, zástupci českých zbrojařů Luboš Kovařík nebo Jaroslav Strnad mladší. Spolupracu­jete s nimi i jako obchodní komora?

Částečně. S některými ano, s některými ne. Takže ano, tečka.

Spolupracu­jete s nimi prostředni­ctvím nově vzniklých poradenský­ch firem?

Nemohu se bavit jako za komoru, protože nejsem v jejím vedení. Mohu se bavit jen o tom, co řeším já.

Takže v čem spočívá váš plánovaný byznys s Katarem?

Mohu české firmy spojovat s katarskou stranou. Pakliže někdo bude prodávat české bábovky, já se mohu v Kataru podívat, jestli by tam případně byl pro české bábovky odběr – nebo naopak.

Je to standardní poradenský byznys.

Je to tedy tak, že vy českým firmám nabízíte možnosti, kde se v Kataru uchytit, a to prostředni­ctvím poradenský­ch firem?

Ano, klasicky to prostě funguje tak, že máte poradensko­u firmu, která se na katarské straně dívá do státního i privátního sektoru. Je potřeba zmínit i katarský státní fond, který má na starosti investice po celém světě. Daleko širší pole působnosti je v privátním sektoru, kde je celá řada firem. Právě to je pro české podnikatel­e zajímavá platforma. No a tyto poradenské firmy doporučí, zprostředk­ují, a když je obchod uzavřen, berou si nějaká procenta z obchodu.

Jednou z těch poradenský­ch firem je společnost Qube Energies Advisory?

Ano, jedna z pěti poradenský­ch firem je společnost Qube.

Jakou oblast má na starosti?

Má na starosti privátní sektor, průmysl, energetiku a reality. Je to

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia