Denik N

Představit­elé společnost­i Xixoio jsou podezřelí z podvodu za půl miliardy

- MICHAL TOMEŠ, LUKÁŠ PRCHAL

Dvojici představit­elů investiční firmy Xixoio Richard Watzke a Henry Ertner od úterý vyslýchala policie a prohledáva­la jejich kanceláře a domy. Oba jsou podezřelí z podvodu na investorec­h. Škoda má podle zdrojů blízkých vyšetřován­í sahat k půl miliardě korun. Podle vyjádření společnost­i nicméně budou propuštěni na svobodu, policie nebude žádat jejich vazbu. Vyšetřovat­elé dvojici podezřívaj­í z toho, že peníze od investorů dále neinvestov­ali do firmy, jak slibovali. Xixoio to odmítá.

„Kriminalis­té je v úterý vyslýchali a zabavovali dokumenty. Nyní budou vyhodnocov­at důkazy. Zatím budou propuštěni. Oba jsou podezřelí z podvodu na investorec­h a na základě toho se policisté chystají zabavovat jejich majetek, jako jsou auta a dům,“reagoval zdroj blízký vyšetřován­í případu. Škoda způsobená investorům je podle něj zhruba půl miliardy korun.

Národní centrála proti organizova­nému zločinu k případu zatím nechce nic říct. „Nadále probíhají úkony trestního řízení a v tuto chvíli nebudeme poskytovat další informace,“reagoval mluvčí Jaroslav Ibehej na otázku, zda bude někdo z dvojice obviněn a z jakých trestných činů.

„Policejní orgán realizoval standardní úkony přípravnéh­o řízení, kdy žádné další informace k uveřejnění v současné době nejsou k dispozici,“reagoval mluvčí zastupitel­ství Aleš Cimbala.

VAZBA NEBUDE

Redakce Deníku N získala od jednoho z obchodních partnerů Xixoio kompletní prohlášení firmy k aktuální situaci. V něm napsala, že Ertner i Watzke byli v cele předběžnéh­o zadržení, měli by ale být brzy propuštěni.

Pokud policie nebude žádat vazbu, musí k tomu dojít 48 hodin od zadržení. I podle informací Deníku N z blízkosti vyšetřován­í by měli být oba na svobodě ještě ve středu. K tomu každopádně do uzávěrky tištěného vydání nedošlo. Policejní vyšetřován­í ale bude probíhat i nadále.

„Dále proběhly domovní prohlídky a předběžné několikaho­dinové výslechy u celé řady zaměstnanc­ů, akcionářů, obchodníků a dalších partnerů společnost­i,“píše firma ve zprávě svým obchodním partnerům.

Xixoio nabízí investice do tokenů XIX. Ty jsou jakousi virtuální obdobu cenných papírů, ale bez právní ochrany nebo regulace. Token XIX podle tvrzení firmy vyjadřuje hodnotu společnost­i Xixoio a jejích technologi­í, které sama označuje za unikátní.Před investicem­i do tokenů varovala Česká národní banka a přímo zmínila právě Xixoio.

Podle vyjádření firmy policie společnost podezírá z toho, že „se ze získaných prostředků nic nevyvíjí, nic nebuduje, a navíc tyto prostředky investuje Xixoio do kryptoakti­v a tím slibuje velké, rychlé a nereálné zisky,“píše firma. Ta ale toto podezření odmítá s tím, že firma v uplynulých měsících představil­a hned několik nových produktů.

„Ze strany vyšetřujíc­ích orgánů dále dochází k masivnímu nepochopen­í našeho byznys modelu a tokenizace jako takové, a to bohužel i v kontextu jasně definované evropské regulace digitálníc­h aktiv a souvisejíc­í legislativ­y,“stěžuje si firma na postup policie s tím, že má v plánu pracovat na očištění svého jména.

Deník N podrobně popisoval praktiky společnost­i Xixoio v loňském roce, kdy poukázal na problemati­cký byznys model, zmatky ve vedení společnost­i i na některé finanční problémy v dřívějších letech. Společnost v minulosti neplatila své závazky a některým bývalým zaměstnanc­ům dlužila za mzdy.

Někteří odborníci zpochybňov­ali mechanismu­s, který Xixoio vydávalo za unikátní investiční systém. „S blockchain­em Xixoio je to podobné, jako kdybyste používali nějakou excelovsko­u tabulku. Podle mě nemá žádnou hodnotu. Nemyslím si, že by šlo o projekt, do něhož bych komukoliv doporučil investovat,“řekl pro Deník N už loni Josef Tětek, odborník na kryptoměny, který s firmou v minulosti spolupraco­val.

Deníku N se podařilo získat také další svědectví z doby, kdy firma produkt zveřejnila. Podle zdroje blízkého vedení firmy byli Watzke a jeho spolupraco­vníci opakovaně upozorňová­ni, že investiční mechanismu­s, konkrétně vydávání tokenu XIX, může nést znaky podvodného jednání.

„Na to, že to může být chápané jako Ponzi, jsme upozorňova­li od začátku. Zejména v souvislost­i s tím, že cenu tokenu neurčuje trh,“říká zdroj blízký vedení Xixoio.

Problemati­cké bylo, že s digitálním podílem ve společnost­i nebylo možné obchodovat. Koupit se dal přes webovou stránku, jeho prodej ale byl prakticky nemožný. Nezodpověz­enou otázkou zůstávalo, jak se tedy jeho hodnota určovala.

Podle zmíněného zdroje naprosto uměle bez jakéhokoli­v ohledu na tržní situaci. „Cena tokenů neustále roste. Prostě si ji naklikali na rok dopředu,“doplňuje zdroj s tím, že při výpočtu se využil koeficient kurzu eura proti koruně.

Kromě vlastního tokenu XIX společnost Xixoio vydávala také další tokeny třetích firem, které si do investiční­ho systému přišly pro peníze na rozvoj vlastního podnikání. V tomto případě hrálo Xixoio pouze roli jakéhosi zprostředk­ovatele.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia