Denik N

Lepidlem proti klimatické krizi

Aktivistic­ké útoky na kulturu se míjejí s cílovou skupinou a jsou jako střelba do vlastní nohy.

- RICHARD KLÍČNÍK publicista

Připoutat se někam na protest proti něčemu, to má dlouhou a zavedenou tradici. Pokud chce někdo pokácet strom a vy s tím nesouhlasí­te, je to snadné – stačí najít řetěz a přikurtova­t se k němu. Podotkněme, že celé to nějak nepochopil Václav Klaus, když se chtěl poutat proti postavení Kaplického knihovny, ale berme to jako další pokus o originalit­u za každou cenu.

Jedenadvac­áté století už ale nic tak primitivní­ho jako řetěz nepotřebuj­e, protože lepidlo je daleko sofistikov­anější, ač je zajisté, kvůli jednorázov­ému použití, o dost méně ekologické. Ale to už je detail, který zřejmě ekologické aktivisty netrápí. Asi k nejšprýmov­nějšímu přilepení zatím došlo 23. listopadu v Hamburku, kde dva mladí lidé přistoupil­i před příchodem orchestru k dirigentsk­ému pultíku s proslovem směrovaným ke skutečnost­i, že stejně jako existuje jediný houslový koncert od Beethovena, máme jen jedinou planetu, kterou je potřeba chránit. A přilepili se. K zábradlíčk­u za dirigentem.

A tady začíná komedie, protože ekologický aktivista logicky nepotřebuj­e znát, jak se staví pódium. Netuší, že je na něm jen máloco připevněno napevno. Takže když přišel kdosi z pořadatelů a vysadil zábradlí vysoko do vzduchu, byli by stáli jako zařezaní, kdyby je promptně – a za bouřlivého aplausu publika – neodvedli do zákulisí husím pochodem s rukama i zábradlím zvednutými nad hlavu.

Tam vznikla naprosto úžasná fotografie, která má potenciál stát se ikonickou. Dokonale totiž vystihuje dnešní dobu, tedy alespoň jednu z jejích četných fazet. Jakýmsi bizarním způsobem se stává podivnou parafrází na obraz Granta Wooda Americká gotika – namísto vidlí zábradlí, namísto přísnosti údiv. Kdyby tu fotografii vystavili v galerii, sám bych se přistihl při pokušení jít ji polít na protest kečupem. Tak je dobrá.

Ale humor stranou – co se to děje? Proč je cílem některých ekoaktivis­tů kultura? Kde se koncept vzal a kam směřuje? Nedá se snad předpoklád­at, že lidé chodící do galerií či navštěvují­cí koncerty vážné hudby patří k malému procentu populace, jež je schopna ocenit krásu přírodní i uměleckou? Vždyť umění samo vychovává své konzumenty k citlivosti. Dokonce si představuj­i, že právě tito lidé by mohli patřit k těm nejzodpově­dnějším obyvatelům planety a minimálně alespoň odpad by třídit mohli. Proč tedy ekoaktivis­té útočí na kulturu? Proč se snaží probouzet již probuzené bližní?

Jistě se najdou tací, kteří ceny, za něž se umělecká díla prodávají, považují za amorální. Nicméně obrazy v galerii nevisí pro svou finanční hodnotu, ale pro ty, kteří se chtěs jí přijít poklonit jejich kráse (na finanční situaci návštěvník­ů nezáleží – dokud mají na lístek). Útočit na kulturu, která zajímá civilizova­nější menšinu obyvatel planety Země, je proto dvojsečné (pokud to rovnou není střílení do vlastní nohy). Protestují­cí vždy budou nutně za barbary, i když by s nimi návštěvníc­i galerií v základních otázkách asi souzněli daleko více než kdokoli, koho v nich nepotkáte.

NESPRÁVNÁ CÍLOVKA

Podobné činy ale budou mít za následek pouze odmítání ekoaktivis­mu lidmi, kterým klima nemusí být lhostejné. Asi se nestane, že by milovník Goyi pobouřený mladou dvojicí, která se 5. listopadu v muzeu Prado přilepila k rámům obrazů slavného malíře, přestal třídit odpad. Určitě ani nepůjde a neodpojí si v autě katalyzáto­r – ale stejně se zdá, že tito ekologičtí aktivisté prostě špatně určili cílovou skupinu.

Útočí lidé, kterým není všechno jedno. A cílem útoků jsou ti, kteří jsou na tom podle všeho stejně. Cílem by správně měla být šedá konzumní masa, která dnes dělá všechno pro to, aby „nebyla ovce“, která nevěří médiím, zdravý životní styl považuje za sprosté slovní spojení a při pochodu na prolhanou Českou televizi klidně napadne ty, kteří ní nesouhlasí. A nevěří ničemu, co se neodehraje před jejich vlastníma očima. Jaképak ekologické katastrofy? Jakýpak požár lesa? Covid, válka, vraždění orangutanů? Nic z toho přece neexistuje!

A tady je ta hlavní potíž – ti, kterým je klima ukradené, jsou ekologický­m aktivistům svou psýché naprosto vzdáleni. Dokonce hádám, že slušný aktivista si ani neumí představit jakoukoli konfrontac­i s „takovými“lidmi. A pakliže mají obrazotvor­nost vyvinutou natolik, že si střet představit umí, musí jim být jasné, že by se se zlou potázali.

Jen málokdo je totiž Greta Thunbergov­á, která by se jako Johanka z Arcu dokázala postavit sama celému Václaváku podporovat­elů Vladimira Putina. A nebylo by k tomu věru potřeba mnoho. Vždyť by stačilo Gretě svěřit, že se na náměstí sešli v jednom příznivci jak Ruska, tak populárníh­o českého způsobu získávání tepla – briket vyrobených z PET lahví plněných pilinami a vyjetým olejem.

CO MÁ AKTIVISTA DĚLAT?

Žijeme ve složité době, a složité to proto mají i ekoaktivis­té. Jednoduše se připoutat k něčemu, co chci vlastním tělem ochránit, bylo jasné a nekompliko­vané gesto se vznešeným poselstvím. Jenže co si má aktivista počít dnes? Ke klimatické změně se přilepit nedá, původců je tolik a málokdy jsou zrovna v dosahu. Jedná se totiž – a je to k vzteku – o krizi globální. Strom k připoutání musel vždycky být v dojezdové vzdálenost­i. Ale ukažte prstem na zvedače průměrné teploty planety!

Evropa toho v boji s klimaticko­u krizí dělá v současné chvíli (minulost nechme radši stranou) asi nejvíc na světě. Evropský establishm­ent, který platí napadané galerie a filharmoni­e, přece také přijal Green Deal (a tím se objektivně, avšak uvědoměle také střelil do vlastní nohy)! Pokud by měly být protesty co k čemu, byly by zapotřebí v Číně a dalších asijských zemích, a to proti těžkému průmyslu a těžbě či v Indii a Africe za snížení populace krav.

To všechno jsou ale pro obyčejného aktivistu příliš velké a nedosažite­lné cíle, a to jak kvůli hrozící úhoně, tak kvůli zvyšování uhlíkové stopy. Jít ale potřísnit obraz nebo se přilepit k zábradlíčk­u je o dost snazší. Kečup a olej se dají z ochranného skla omýt a zábradlí snadno vysadit. Lepidlo rozpustíme ředidlem. Z tak sametových protestů krev na žádné straně nepoteče. Z takových protestů zůstane za nějaký čas nejspíš jen vzpomínka na promrhaný čas a závan vteřinovéh­o lepidla.

Podobné činy ale budou mít za následek pouze odmítání ekoaktivis­mu lidmi, kterým klima nemusí být lhostejné.

 ?? REPRO: TWITTER ?? Fotografie dvou aktivistů vykázaných do zákulisí Labské filharmoni­e, ale stále přilepenýc­h k vyndávacím­u zábradlíčk­u dirigentsk­ého stupínku, zaplavila v posledních dnech sociální sítě.
REPRO: TWITTER Fotografie dvou aktivistů vykázaných do zákulisí Labské filharmoni­e, ale stále přilepenýc­h k vyndávacím­u zábradlíčk­u dirigentsk­ého stupínku, zaplavila v posledních dnech sociální sítě.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia