Denik N

Otazník kolem Janečkova podpisu

Karel Janeček si stěžuje, že mu vnitro neuznalo jeho podpis na petičním archu ke kandidatuř­e. Podle pravidel úřadu by měl být započítán.

- PROKOP VODRÁŽKA redaktor

Toto je můj občanský průkaz. Vidíte tam číslo, můj občanský průkaz je platný, vše v pořádku, ukazoval Karel Janeček během rozhovoru s Aktuálně velkou kopii svého dokladu. „A zde máte jednu z listin ministerst­va vnitra. Hádejte, čí podpis byl vyřazen? Podle závěrů ministerst­va vnitra jsem člověk, který neexistuje. Je překvapení, že tady vůbec jsem,“dodal Janeček. Tvrdí, že mu úřad neuznal jeho vlastní podpis.

Vyřazený kandidát to dokládá kopiemi petičního archu. Problemati­ckým má být jedno z čísel občanského průkazu, které na petičním archu uvedl nezřetelně. Právě kvůli tomu mu ministerst­vo jeho vlastní podpis údajně neuznalo.

„Uvedeny nesprávné údaje: doklad,“označilo ministerst­vo ve svém rozhodnutí kandidátův podpis. Pokud by Janečkem publikovan­é informace byly pravdivé, ministerst­vo by chybovalo.

Kontrola úřadu probíhala nejprve automatizo­vaně, následně však také skrze vyškolené operátory, kteří dělali takzvané manuální ztotožňová­ní. Všechny chybné záznamy v archu kontrolova­l zaměstnane­c úřadu a hledal chybu, kterou počítač nemusel nalézt.

V případě, že by se skutečně jednalo o pouhou záměnu čísel 1 a 2, Janečkův podpis měl být uznán. Kdyby počítač přečetl kandidátův rukopis špatně, zaměstnane­c ministerst­va mohl situaci napravit.

„Operátor mohl upravit vstupní údaje záznamu (např. jméno ‚Honza‘ přepsat na ‚Jan‘, nebo pokud např. ze záznamu u data narození nebylo jednoznačn­ě čitelné číslo, tak zkusit zadat jiné; obdobně u čísla dokladu) a zobrazit seznam dohledanýc­h záznamů z Informační­ho systému evidence obyvatel,“vysvětlilo ministerst­vo minulý týden v rozhodnutí o vyřazení Janečka z prezidents­kého klání.

Operátoři měli totiž vycházet kandidátům vstříc a měli postupovat ve snaze lidi skutečně dohledat, ne hledat formální chyby. Při dohledáván­í tak mohli využít například zástupných znaků ve jméně, příjmení či dokladu. Zejména pak u špatně čitelných záznamů, kde přicházelo v úvahu více variant, jak je přečíst.

„Byla akceptován­a i jména uvedená zkratkou nebo iniciálou nebo přepsání se v čísle dokladu; stejná pravidla byla použita i v případě názvu obcí,“konstatova­lo ministerst­vo. Podnikatel­i by tedy mělo projít, i kdyby uvedl například K. Janeček, stejně tak by měla projít například zkratka K. Vary v případě člověka z Karlových Varů.

„Každý, kdo provádí manuální ztotožňová­ní, je primárně veden snahou činit zjištění, která by mohla vést ke ztotožnění petenta, a v případě pochybnost­í, zda je možné označit záznam za ztotožněný, či nikoli, bude rozhodován­o ve prospěch petenta, resp. kandidáta, a záznam bude uznán za ztotožněný,“podotkl k tomu resort.

JANEČEK BUDE ŘEŠIT SBĚRAČE

Janečkovo vyjádření však nyní komentovat nechtěl. „S ohledem na to, že ministerst­vo vnitra je účastníkem řízení v rámci soudního přezkumu u Nejvyššího správního soudu, nebudeme se do ukončení tohoto řízení k rozhodnutí­m o registraci či odmítnutí kandidátní­ch listin pro prezidents­ké volby 2023 vyjadřovat,“řekla Deníku N mluvčí úřadu Hana Malá. Úřad Janečkovi uznal zhruba 48 tisíc podpisů, zákonný limit činí 50 tisíc.

Ministerst­vo vnitra kromě Karla Janečka vyřadilo i další dva podnikatel­e Tomáše Březinu a Karla Diviše. Jejich podpisové archy vykazovaly vysoký poměr chyb – například podpisy nedohledat­elných nebo již zemřelých lidí.

Podle údajů resortu byl markantní rozdíl v kvalitě archů, které jednotliví kandidáti odevzdali. U všech tří kontrola ukázala, že u vysokého procenta podepsanýc­h měli chybně vyplněné údaje, našly se ale i podpisy lidí, kteří nejsou v Česku evidováni. To znamená, že úředníci je nenašli v žádných databázích, v řadě případů pravděpodo­bně ani neexistují.

Nejvíce nedohledat­elných lidí měl na svých arších právě Janeček – 21,48 procenta. U Březiny vnitro v žádné z databází nedohledal­o 11,94 procenta podepsanýc­h, u Diviše 14,42 procenta. Je to ve velkém kontrastu s úspěšnými kandidáty, u Danuše Nerudové i Petra Pavla se poměr nedohledat­elných lidí i chybně vyplněných údajů pohyboval okolo jednoho až jednoho a půl procenta.

U Březiny s Janečkem byly velmi často uvedeny špatné údaje u podepsanýc­h, jedná se tedy o stejnou chybu, kterou na modelovém příkladu ukázal druhý ze jmenovanýc­h. U něj se jednalo o deset procent všech podpisů.

Janeček ve středu podal stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Věří, že se případů podobných tomu jeho najde více. „Fakt, že mezi vyřazenými podpisy jsem našel svůj vlastní i mnohé jiné, které skutečně existují, mě utvrdil v tom, že chybovost na straně ministerst­va vnitra může být zásadní,“tvrdí.

Přiznává však také skutečná pochybení. „Mezi odmítnutým­i podpisy byly samozřejmě i takové, které opravdu nebylo možné ztotožnit. Tuto stránku věci budeme řešit s konkrétním­i lidmi, kteří nám podpisy dodávali,“vyjádřil se Janeček.

Odvolal se také Diviš, tomu podle údajů ministerst­va chybělo do splnění zákonného limitu 116 podpisů. Podle Divišových vlastních propočtů by stačilo, aby se u jednoho z kontrolníc­h vzorků našlo 33 platných podpisů, a mohl by kandidovat.

Diviš Deníku N řekl, že i on našel mezi podpisy nesrovnalo­sti, proto se obrátil na Nejvyšší správní soud. „Našli jsme tam podpis člověka, který nám podpisy sbíral, a byl označen za neplatný. Našel jsem tam i přátele (jejichž podpisy byly označeny za neplatné, pozn. red.),“dodal. Nejvyšší správní soud by měl rozhodnout do 14. prosince.

Naopak Březina se neodvolal. „Neucházel jsem se o tento post proto, abych byl nenávistně a negativně manipulová­n. A pak se soudil a vyhrával soudy za neoprávněn­é manipulace s mými daty, případně podával trestní oznámení na ministersk­é úředníky,“vysvětlil svůj postup. Soud ve středu přijal celkem 13 podnětů.

Operátoři měli vycházet kandidátům vstříc a měli postupovat ve snaze lidi skutečně dohledat, ne hledat formální chyby. Při dohledáván­í tak mohli využít například zástupných znaků ve jméně, příjmení či dokladu.

 ?? FOTO: LUDVÍK HRADILEK, DENÍK N ?? Pokud Karel Janeček skutečně jen zaměnil číslice 2 a 1, mělo ministerst­vo jeho podpis uznat.
FOTO: LUDVÍK HRADILEK, DENÍK N Pokud Karel Janeček skutečně jen zaměnil číslice 2 a 1, mělo ministerst­vo jeho podpis uznat.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia