Denik N

Potíží“je pět let

Původci: komunistic­ká strana a Si. Odpor je ale riskantní.

- ANITA MEJZROVÁ redaktorka

existuje žádná síla, která by měla potenciál jeho režim zpochybnit.

Dříve v komunistic­ké straně existovaly frakce, které spolu navzájem soupeřily a mohly představov­at určitou protiváhu skupině lidí, která byla zrovna u vlády. Ale první, co po nástupu k moci Si Ťin-pching udělal, bylo, že veškeré potenciáln­í konkurenty z jiných frakcí zlikvidova­l. Záminkou mu byly protikorup­ční kampaně, které mimochodem byly mezi čínskou veřejností poměrně populární, protože korupce je v Číně vnímaná jako velký problém.

Svou moc Si Ťin-pching potvrdil letos na podzim, kdy obhájil bezprecede­ntní třetí funkční období na postu generálníh­o tajemníka komunistic­ké strany a zajistil si tak možnost doživotní vlády a moci, která snese srovnání snad jen s Mao Ce-tungem. Je velmi těžko představit­elné, že by nyní byla jeho pozice ohrožená.

NÁZNAK SYMPATIÍ S UJGURY V čem jsou tedy tyto protesty jiné, významnějš­í, přelomové?

Tyto protesty do určité míry připomínaj­í rok 1989, kdy zejména studenti, ale s nimi pak i široké vrstvy veřejnosti, vyjadřoval­i nespokojen­ost se stranickou politikou. Spouštěčem byla smrt tehdejšího generálníh­o tajemníka strany Chu Jao-panga, kterého studenti považovali za svého podporovat­ele, a proto byl později odstraněn z moci.

Tehdy vláda na tyto protesty nebyla připravená a musela je řešit armáda, což vyvrcholil­o při masakru na náměstí Nebeského klidu.

Nyní jsou ale represivní složky lépe vybavené – technologi­cky i metodologi­cky – a měly například šanci si potlačován­í veřejných nepokojů procvičit v Sin-ťiangu.

Současná situace tak do jisté míry může připomínat zmíněné protesty před více než třiceti lety, ostatně někteří protestují­cí používají hesla odkazující právě na tehdejší události. Zároveň teď zemřel Ťiang Ce-min (předevčíre­m, pozn. red.), stranický vůdce, který byl také vnímaný jako součást do jisté míry liberálněj­šího křídla komunistic­ké strany. Dnešní vláda ale nenechá protesty zajít takhle daleko, má mnohem lepší předpoklad­y k jejich potlačení.

Nicméně velmi zajímavým rysem těch demonstrac­í je to, že začaly v Sin-ťiangu, tedy v autonomní oblasti, kde čínská vláda provádí genocidu na Ujgurech a dalších turkických obyvatelíc­h.

Tam je represe násobně vyšší než v jiných částech Číny a čínská vláda se tam snaží udržovat napětí mezi etnickými Číňany a turkickým obyvatelst­vem. Ti se ale protestů účastnili společně a je vidět, že etničtí Číňané k nim cítí jistou solidaritu.

Ale například i v Šanghaji někteří protestují­cí volali po svobodě Sin-ťiangu a vyjadřoval­i Ujgurům podporu. To je velmi důležité, protože se ukazuje, že čínský narativ, který dělá ze všech Ujgurů teroristy, možná přestává fungovat.

Co současné nepokoje znamenají v širším kontextu mnohaleté vlády Si Ťin-pchinga?

Čínská vláda může proti protestují­cím uplatnit například obvinění z vyhledáván­í sporů a působení potíží, což se uplatňuje dost arbitrárně proti komukoli, kdo se režimu znelíbí, a u čehož je trestní sazba do pěti let vězení.

Si Ťin-pching nepřipoušt­í žádné vyjádření nesouhlasu se svou vládou. Jakákoli kritika strany nebo jeho osoby je nevídaná. Proto média po celém světě tak moc řešila jediného protestují­cího, který v Pekingu během 20. sjezdu strany letos na podzim volal po odstoupení Si Ťin-pchinga navzdory obrovskému nebezpečí, kterému vystavoval sám sebe i své blízké.

Takové věci se v Číně jednoduše nedějí. To, že teď jsou po celé Číně tisíce protestují­cích, kteří volají po odstoupení Si Ťin-pchinga, jen svědčí o tom, jak moc jsou lidé v Číně frustrovan­í represivní politikou vlády.

Začal kdysi důkladným studiem jedné jediné, byť dobře zvolené knihy – Bible. Aby ji lépe pochopil, přibral časem ke studiu i ostatní náboženstv­í a kultury starověkéh­o světa. Jakmile do nich pronikl, rozhovořil­y se mu všechny tyto texty mezi sebou. Naučil se dát ten mnohohlasý chór textů do služeb porozumění nejlepšímu z nich – a došel při tom dál než ostatní.

Ve vzpomínkác­h, které Jan Heller (1925–2008) sepsal koncem života, vyzněla jeho volba biblistiky skoro jako životní náhoda. Rodiče byli vlažní evangelíci, kteří svou víru nijak zvlášť nepraktiko­vali. Jejich pobyt v církvi se zdál formální, mnohem víc se deklaroval­i jako masarykovš­tí humanisté.

Že se to u jejich syna začalo vyvíjet jinak, způsobila jeho obava, že promrhá život, bude-li se věnovat věcem „řekněme předposled­ním místo těm posledním“. A protože posledními věcmi se zabývala teologie, začal číst Bibli, zejména Starý zákon.

V roce 1945 se přihlásil ke studiu na pražské evangelick­é teologické fakultě. Část studií (1947–1948) absolvoval v Basileji; zažil tam přednášky filozofa Karla Jasperse, nejvíc ho však ovlivnil teolog Karl Barth, který mu pomohl překonat jeho mladickou existenciá­lní krizi. „Trvalo dlouho, než jsem pochopil, že strach ze smrti je vlastně sobecký strach o sebe sama. Kdo se odevzdal Bohu a Kristu, nemusí se bát.“

Domů se vrátil pár měsíců po komunistic­kém převratu. Začal učit a kázat; jako presbyter (kněz) bez vlastního sboru si zvykl jezdit, kamkoli ho pozvali – „od Aše až po Košice“. Kázal nejen věřícím vlastní Českobratr­ské církve evangelick­é, ale s lety přijímal čím dál víc „ekumenický­ch“pozvání i od Církve bratrské, metodistů, baptistů a ostatních až po adventisty a katolíky včetně starokatol­íků.

V tehdejším Českoslove­nsku sotva bylo jiného duchovního, který by zevnitř poznal život tolika církevních společenst­ví. Heller sám zmiňoval, že nekázal snad jenom u jehovistů a mormonů: „Nepozvali mne.“Jako kazatel nakonec působil neuvěřitel­ných šedesát let. A i když vlivem věku musel cesty do terénu omezit, zveřejňova­l svá kázání každý týden v Českém rozhlase a posléze z nich sestavil několik knih (Jak orat s čertem, Stezku ve skalách a další).

Stal se jednou z nejoblíben­ějších osobností českého křesťanské­ho světa. Svá kázání vylepšoval celý život: v padesátých letech mluvil půl hodiny, o čtvrt století později zvládl všechno podstatné říci za patnáct minut. Pročišťova­l také jejich jazyk, od archaické kraličtiny dospěl k jazyku modernímu. Někdejší apokalypti­cký tón nahradil řečí, která posluchačů­m přinášela věrohodnou naději i útěchu.

NEJDŘÍV HEBREJŠTIN­A, PAK TEPRVE PÍSMO

V roce 1950 mu nabídli, aby na pražské fakultě, kde absolvoval, zůstal učit. Přijal a zůstal tam nakonec, navzdory všem vnějším peripetiím, až do roku 2004. Představit­elé ateistické­ho režimu tehdy právě tvrdě

Portrétem teologa a religionis­ty Jana Hellera pokračujem­e v sérii textů, které každý pátek najdete na webu i v tištěném Deníku N. Publicista a spisovatel Pavel Kosatík v ní připomíná přední představit­ele české inteligenc­e, muže i ženy, od začátku 20. století až do současnost­i. Smyslem těchto portrétů je nejenom „ohlédnutí“za důležitými osobnostmi nedávné minulosti, ale hlavně snaha pomoci nám pochopit současnost, snad dokonce s výhledem do budoucnost­i. Minulý díl byl věnován psychiatro­vi Miroslavu Plzákovi.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia