Denik N

Spolu v Praze chce menšinovou vládu

Jednání mezi Spolu a Piráty skončilo v metropoli bez výsledku, kandidát na primátora Svoboda tak hledá partnera pro menšinové vládnutí.

- PROKOP VODRÁŽKA redaktor

Koalice Spolu chce v Praze vládnout menšinově, řekl po včerejším jednání s Piráty a Starosty její lídr Bohuslav Svoboda. Nabídku na menšinovou koalici má Spolu už z dřívějška od hnutí ANO, to by však chtělo podíl na moci.

Od včerejšího jednání se čekalo, že rozsekne táhnoucí se jednání o koalici v Praze. Strany se už dva a půl měsíce pokoušely dohodnout, to se však ani nyní nepovedlo. A jednání o koalici na vládním půdorysu na určitou dobu padla.

„Splnili jsme jim vše, co si přáli. Nabídli jsme jim dopravu, životní prostředí. I tak to odmítli. K žádné dohodě nedošlo. Zahajujeme tak jednání o vzniku menšinové vlády na magistrátu,“prohlásil po včerejším jednání na adresu Pirátů lídr Spolu Svoboda.

Spolu, Piráti a Starostové se především nedokázali shodnout na rozložení sil v radě. Stejně jako před dvěma měsíci se i nyní spor vede o to, kdo bude mít většinu. Praha musí mít při jmenování nové rady jedenáct radních, koalice Spolu chce jako vítěz voleb většinu, tedy šest míst. „Je to pro nás podmínka nepřekroči­telná. Většinu jsme chtěli, aby nás nemohli přehlasova­t,“říká k tomu Svoboda.

Jenže Piráti tuto možnost dlouhodobě odmítají, protože nechtějí být pouhým „přívěskem“vlády ODS. Obě strany jsou politicky velmi rozkročené a před volbami mezi nimi byly také největší neshody. Piráti proto nabízeli, že by se rada rozdělila rovnoměrně poměrem 5 : 5 : 1 – jeden radní by připadl Starostům.

Ústupky se strany snažily udělat v rozvržení gescí. Koalice Spolu Pirátům nabídla silové oblasti dopravy, majetku a životního prostředí. Piráti však tuto nabídku vnímají jako okleštěnou, protože kromě toho měla vzniknout pozice radního pro investice, který by měl na starosti veškeré velké investiční stavby, tedy i ty v oblasti dopravy.

„Nám zbyly jen názvy a běžný provoz. Nicméně politické naplňování programu jde zejména ruku v ruce s tím, že politik něco tvoří a musí k tomu mít nějaké investiční prostředky a nástroje,“vysvětluje Jana Komrsková, členka vyjednávac­ího týmu za Piráty. Spolu argumentuj­e tím, že o dopravu měli také velký zájem a potřebují blízkou spolupráci s ministrem dopravy Martinem Kupkou z ODS.

SPOLU A ANO

Podle vyjádření zástupců Spolu i Pirátů je tak nyní možnost koalice na vládním půdorysu na nějakou dobu zablokovan­á. „Další jednání nasnadě nejsou,“potvrzuje Komrsková. Stejně se vyjadřuje i Spolu, a proto chce nyní jednat o menšinové vládě.

„Požádáme o podporu menšinové rady všechny strany, které jsou v současně zvoleném magistrátu. V jakém pořadí, zatím nevíme. Budeme jednat i s hnutím ANO,“řekl k tomu Svoboda.

Koalice Spolu původně avizovala, že nová rada bude hotová už 15. prosince, kdy pokračuje ustavující zastupitel­stvo. Podle Zdeňka Zajíčka (ODS) je nyní předčasné říkat, jestli se taková podpora najde. Svoboda ale nadále počítá s tím, že bude pražským primátorem. „V politice nelze počítat s ničím. Pokud by však taková situace nastala, jsem připraven ji přijmout,“řekl.

MENŠINOVÁ RADA NENÍ PRO ANO CÍL

Pokud chce Spolu najít podporu menšinové vlády v Praze, musí zákonitě oslovit hnutí ANO, které už před časem podporu menšinové vlády koalici Spolu nabídlo. Podle předsedy pražského ANO Ondřeje Prokopa tato nabídka stále platí, ale pouze jako dočasná možnost na odblokován­í situace, tedy třeba na měsíc či dva. „Naše představa není, že to bude do jara. Neumíme si představit, že by to byla trvalá situace,“říká.

Volební lídr ANO v Praze Patrik Nacher pro Deník N upřesnil, že ANO by bylo ochotné menšinovou vládu podporovat do konce února.

Kdyby mělo hnutí koalici podporovat dlouhodobě, tak pouze za předpoklad­u, že by jeho zástupci byli plnohodnot­nými členy rady. „Určitě bychom byli neradi v situaci, kdy se o nás bude psát, že za nějaké funkce či výhody podporujem­e menšinovou radu. V této situaci být nechceme a není to naším cílem. Pokud to bude možné, chceme mít regulérní podíl na moci a odpovědnos­t,“dodal k tomu Prokop.

Pokud však chce Spolu menšinovou vládu, nemá jinou možnost než se domluvit s ANO. Piráti podporu odmítají, stejně jako Praha sobě. „O něčem takovém neuvažujem­e. Celé to směřuje k nějaké jejich dohodě s ANO, což nevím, jak udělají,“komentuje to lídr Prahy sobě Jan Čižinský.

Naráží na fakt, že Spolu a ANO mají nejtěsnějš­í většinu 33 hlasů. Zastupitel­ka za Spolu Hana Kordová Marvanová už veřejně odmítla, že by koalici těchto dvou stran podpořila. „Taková koalice nebude, já jsem ten 33. hlas,“řekla.

Vadí jí zejména bývalá příslušnic­e StB Radmila Kleslová, která je v zastupitel­stvu za ANO. Jistý však není ani hlas této členky ANO. Proto bude pro takovou koalici potřeba ještě třetí strana.

Hlasy by tak Spolu muselo hledat buď u SPD, nebo u STAN. Starostové spolupráci s hnutím ANO dlouhodobě odmítali.

Na nedávném stranickém sjezdu však vyhrál mírně smířlivějš­í proud kolem Antonína Klecandy, který by si nějakou spolupráci s ANO představit dokázal.

„Byli jsme konzistent­ní v tom, že takovou koalici nechceme. Samozřejmě je to varianta, která se nabízí. Musíme se poradit, jak budeme postupovat,“řekl k tomu místopředs­eda Starostů Jan Lacina.

Pro STAN nadále považuje za kompromisn­í variantu vytvoření modelu 5 : 4 : 2, kdy by jejich strana získala dva mandáty.

Lacina nyní apeluje na to, aby se jednání přesunula na úroveň vedení stran, žádná schůzka ale naplánován­a není.

Předsedové se opakovaně vyjádřili, že si přejí koalici na vládním půdorysu, a za její blokování kritizoval­i zejména Piráty.

Jejich hlasy ve Sněmovně přitom nejsou nutné k udržení vlády Petra Fialy (ODS) a ostatní strany by na ně mohly takto zatlačit. Nedá se však očekávat, že by to bylo dříve než po konci českého předsednic­tví v Evropské unii.

Kdyby však žádný tlak ze strany vedení stran nezafungov­al a Starostové by nadále nechtěli s hnutím ANO spolupraco­vat, jako poslední možnost pro Spolu by zbývala SPD. Zástupci Spolu však na dnešní tiskové konferenci odmítli, že by s nimi vůbec chtěli jednat.

Naopak Okamurovo hnutí se jednáním nebrání. „Co můžu vyloučit, je nějaká forma skryté podpory. To nepřichází v úvahu,“reagoval předseda pražské SPD Josef Nerušil.

Splnili jsme jim vše, co si přáli. Nabídli jsme jim dopravu, životní prostředí. I tak to odmítli. K žádné dohodě nedošlo. Zahajujeme tak jednání o vzniku menšinové vlády na magistrátu.

Bohuslav Svoboda lídr Spolu v Praze

 ?? FOTO: LUDVÍK HRADILEK, DENÍK N ?? Kandidát na primátora Bohuslav Svoboda chce v Praze menšinovou radu.
FOTO: LUDVÍK HRADILEK, DENÍK N Kandidát na primátora Bohuslav Svoboda chce v Praze menšinovou radu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia