Denik N

Starostové nechtějí v Praze koalici s ANO. Ustoupit má Spolu

- PROKOP VODRÁŽKA redaktor

Pondělním jednáním se na nějakou dobu zasekla vyjednáván­í o koalici na vládním půdorysu. Vítěz né uskupení Spolu pro střednictv­ím svého lídra Bohusla va Svobody informoval­o, že bude shánět podporu pro menšinovou koalici. V praxi to znamená, že bu de shánět podporu od hnutí ANO, které nabídlo dočasnou podporu menšinové koalice do konce února.

Strany by spolu měly œœ hlasů, tedy nejtěsnějš­í možnou většinu v ¢”členném zastupitel­stvu. A to je problém. Někteří zástupci Spolu už uvedli, že by koalici opřenou o hla sy ANO nepodpořil­i. „Taková koali ce nebude, já jsem ten œœ. hlas,“řekla před časem serveru Seznam Zprávy Hana Kordová Marvanová. Na aktuální dotazy Deníku N za tím nereagoval­a.

Ve Spolu tak doufají v podporu od Starostů, ti však spojení s ANO dlouhodobě odmítali. Po ponděl ním jednání se k tomu vyjádři ly celorepubl­ikový výbor i před sednictvo.

„Celorepubl­ikový výbor nedopo ručuje nejen koalici s ANO, ale ani nic menšinovéh­o s podporou ANO. Výrazně nedoporuču­je, ale nezaka zuje,“popsal předseda pražských Starostů Antonín Klecanda.

RAKUŠAN: NAŠI VOLIČI SI TO NEPŘEJÍ

Proti se vyslovil i lídr Starostů Vít Rakušan. Ten řekl, že ho mr zí krach jednání vládních stran. „Vstoupit do koalice, která by se opírala o ANO, jsem našim praž ským zastupitel­ům nedoporuči­l. Ale z hovorů s nimi mám dojem, že žádné takové doporučení ani ne potřebují. Lidé, kteří v Praze volili Starosty, si prostě nepřáli na ma gistrátu ANO,“řekl Deníku N mini str vnitra.

Dalším postupem se bude zabý vat také krajský výbor Starostů. Na nedávném sjezdu vyhrál proud ko lem Klecandy, který je ke spoluprၠci s ANO mírně smířlivějš­í. I přes to se k ní staví velmi negativně.

„My bychom opravdu rádi vládní půdorys, a ne něco jiného. Je otáz ka, jestli Spolu uhne ze šesti špostů v radě, pozn. red.›. Pokud neuhne, jsme v totálně patové situaci,“vy světluje Klecanda.

I kdyby však spolupráce s ANO získala podporu v krajském výboru, nedá se očekávat od samotných za stupitelů. Dlouhodobě odmítavě se k ní staví volební lídr Starostů Pe tr Hlaváček, spolupráci by však ne chtěli ani další členové klubu.

„Jsem zastupitel­ka, mám man dát a nedokážu si představit, že bych měla hlasovat jinak, než je moje svědomí. Samozřejmě je tře ba možnosti prodiskuto­vat,“řekla Deníku N předsedkyn­ě zastupitel ského klubu Kateřina Arnotová.

Zastupitel­é se kriticky stavějí k postupu Spolu, které podle nich mělo ustoupit ze své pozice a nၠroku na většinu v radě. „Respek tujeme Spolu jako vítěze voleb, ale i oni by měli mít respekt k výsled kům voleb a potenciáln­ím koalič ním partnerům,“napsal k tomu Hlaváček.

 ?? FOTO: LUDVÍK HRADILEK, DENÍK N ?? Dohodu s ANO odmítá i Petr Hlaváček.
FOTO: LUDVÍK HRADILEK, DENÍK N Dohodu s ANO odmítá i Petr Hlaváček.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia