Denik N

Tisíce korun za vytržení zubu

Roste počet pacientů, kteří si u zubaře musí hradit ze svého i základní úkony. Ministerst­vo zdravotnic­tví tvrdí, že situaci nemůže nijak řešit.

-

Preventivn­í prohlídka za až korun, rent genové snímky za korun, trhání zubu za nejméně  korun, ošetření jednoho zubního kanálku za více než korun. To jsou běž né ceny některých zubních ordinací, které se rozhodly nemít smlouvu s pojišťovno­u. Takoví zubaři si mo hou určit libovolné ceny a pacienti musí platit veškerou péči.

Fungují dokonce i ordinace, které nabízejí akutní ošetření bolestivýc­h stavů o víkendech a svátcích. Pa cienti si je ale musí zaplatit. Napří klad na soukromé zubní pohotovos ti Artstom v pražských Vysočanech nechá člověk s bolestmi zubů kolem osmi tisíc korun.

„Tisíc korun se platí jen za poho tovost, tedy za to, že přijdete. Šest set korun pak bude stát rentgen, čiš tění kanálku je od ‘ do ko run,“říká recepční s tím, že dnes ma jí plno. Je sobota a nejbližší termín ošetření je až druhý den.

„Jsme soukromá klinika, vždy li di na platby předem upozorňuje­me,“odpovídá Natalie Rybak z vedení or dinace na dotaz, proč od pacientů s bolestmi vybírají tak vysoké ceny. Tato ordinace přitom není zdaleka jediná soukromé zubní pohoto vosti fungují i v jiných částech me tropole.

Zubní chirurg Milan Řezáč z ve dení České stomatolog­ické komory považuje přístup takových ordinací za nemorální.

„Chtít za akutní ošetření peníze? Čištění kanálků se dělá v případech, kdy infekce proniká do nitra zubu a infikují se nervy. To je velmi bo lestivé. Pro zubaře, který nepracuje na pojišťovnu, ideální výkon. Člověk v takové situaci vám dá tašku plnou zlata, protože tluče bolestí hlavou do zdi,“poznamenáv­á.

„Tito zubaři zneužívají stávající situace, kdy kvůli nízkým úhradám od pojišťoven odchází čím dál více lékařů mimo systém pojištění. Pa cienti se pak stávají jejich rukojmí mi,“dodává lékař.

U některých zubařů se částky za ošetření dostávají k deseti tisícům. Nejedná se přitom o implantáty, ko runky nebo další výkony, u kterých si už pacienti na vysoké doplatky zvykli. Jde o běžné výkony, které ma jí ulevit pacientům od bolesti.

Například pražská Schill Den tal Clinic nabízí chirurgick­é ošetře ní zubů moudrosti za cenu od £‘ korun, ošetření jednoho zubního ka nálku stojí nejméně ¤ korun. Po kud člověka postihne bolest stoliček, může zaplatit několikaná­sobně více.

„Zatímco přední zuby mívají jen jeden kanálek, žvýkací mohou mít až pět. Od toho se odvíjí náročnost vy šetření a také cena,“upozorňuje or dinace na svých stránkách. Deník N se zajímal, proč má klinika u bolesti vých stavů tak vysoké ceny. Ta ale na dotazy do uzávěrky neodpovědě­la.

Lékaři, kteří ordinují mimo sys tém zdravotníh­o pojištění, si mohou účtovat libovolné částky. Zákon žád nou horní hranici neudává.

„Pokud ambulance stomatolog­ie nebo jiný poskytovat­el zdravotní pé če nemá smlouvu s pojišťovno­u, ne ní v zásadě omezen v tom, jak bude kalkulovat ceny svých služeb,“upo zorňuje právník Martin Schimmer, člen Poradní unie pro legislativ­u ve zdravotnic­tví.

ČÍM DÁL MÉNĚ LÉKAŘŮ „NA POJIŠŤOVNU“

Počty zubařů, kteří nemají smlouvu s pojišťovna­mi a mohou si stanovo vat libovolné ceny, přibývá. Ukazu jí to čísla pojišťoven, která si redak ce Deníku N vyžádala. Jen za letošek zrušily smlouvu stovky zubařů.

Zdravotní pojišťovna minister stva vnitra letos přišla zatím o stomatolog­ů, Česká průmyslová po jišťovna o £ a Všeobecná zdravot ní pojišťovna o §¤. Někteří zubaři končí proto, že odcházejí do důcho du, výraznou část ale tvoří ti, kteří ukončují spolupráci s pojišťovno­u dobrovolně.

V Česku nemá smlouvu s pojiš ťovnou už každý sedmý zubař. „Čes ká stomatolog­ická komora eviduje

££ aktivních stomatolog­ů, z toho odhadem zhruba zubařů nemá smlouvu s pojišťovno­u. To je kapaci ta zhruba , milionu obyvatel,“řek la Deníku N mluvčí komory Veroni ka Dufková.

Tento trend potvrzují i samot ní zubaři. „Stomatolog­ů, kteří ru ší smlouvu s pojišťovno­u, přibývá. Vím to z informací od kolegů, kteří buď od pojišťovny už odešli, nebo se k tomu chystají. Platby od pojišťoven zdaleka nepokryjí náklady na někte ré výkony,“upozorňuje zubní lékař Ladislav Bárta, šéf krajského sdruže ní České stomatolog­ické komory v Ji homoravské­m kraji.

Na konkrétníc­h příkladech uvádí rozdíly mezi tím, co hradí pojišťov ny, a skutečnými náklady ordinace. „Za ošetření jednoho kanálku u zu bu pojišťovna hradí korun, za plombu £ korun. To jsou částky, které ani zdaleka nepokryjí minu tovou kalkulaci ordinací. Jeden spe ciální vrták na opracování kanálku, v podstatě ten nejlevnějš­í, přitom vyjde na  korun, přičemž je pou ze na jedno použití. A to je jich na je den kanálek potřeba více velikostí po sobě,“dodává Bárta.

Sám smlouvu s pojišťovno­u ne zrušil, a to prý zejména kvůli se niorům, jichž má v kartotéce plno.

Zubaři bez smlouvy s pojišťovno­u se odkazují na to, že za „státní“ce ny se kvalitně ordinovat nedá. „Jest liže chce zubař pracovat na úrovni, za platby pojišťoven nemůže nor málně fungovat tak, aby se mu to vy platilo,“říká pražský zubní lékař Jan Kubeček.

„Pokud má lékař smlouvu s po jišťovnou, musí nabízet zákroky pl ně hrazené ze zdravotníh­o pojištění.

Jestliže chce zubař pracovat na úrovni, za platby pojišťoven nemůže normálně fungovat tak, aby se mu to vyplatilo.

Jan Kubeček zubní lékař bez smlouvy s pojišťovno­u

 ?? ?? Návštěva zubaře nemusí být laciná záležitost.
Návštěva zubaře nemusí být laciná záležitost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia