Denik N

Němci zasáhli proti údajným pučistům

Útok na Bundestag a svržení státu údajně chystalo hnutí v Německu. Při razii bylo zadrženo £ lidí.

- ANITA MEJZROVÁ redaktorka

Německá policie včera ráno po celé zemi pod nikla rozsáhlou razii. Zhruba ¨¥¥¥ policistů z ¦¦ spolkových zemí zadrželo ª lidí z údajných celko vých ª členů teroristic­ké skupiny. Zátah ozbrojené složky provedly ve více než ¦¨¥ domech a pozemcích. Dvě zatčení proběhla v zahraničí.

Skupina, na kterou se německé úřady zaměřily, totiž měla mimo ji né plánovat útok na Bundestag, tedy na berlínské sídlo parlamentu Spol kové republiky Německo. Některé poslance také měli v plánu vzít jako rukojmí, informoval­a německá mé dia s odkazem na prokuratur­u.

Podle německých úřadů byla tato síť součástí širšího krajně pravico vého hnutí. Současně byla také dob ře zavedená a disponoval­a konkrét ním plánem na násilné svržení ně meckého režimu a jeho nahrazení novou, vlastní vládou, upřesnil web Deutsche Welle.

Podle německého ministra spra vedlnosti Marca Muschmanna jde navíc o skupinu lidí, kteří jsou na pojeni na nechvalně známé domá cí krajně pravicové hnutí zvané Reichsbürg­er, které například popírá legitimitu moderního Německa.

„Demokracie je strážena dob ře: Od dnešního rána probíhá vel ká protiteror­istická operace. Spol kový státní zástupce vyšetřuje pode zřelou teroristic­kou síť z prostředí Reichsbürg­er. Existuje podezření, že byl plánován ozbrojený útok na ústavní orgány,“napsal ministr.

CO JE REICHSBÜRG­ER?

Takzvané hnutí Reichsbürg­er ’v pře kladu Občané říše“ sestává z ně kolika menších organizací a osob zejména ve spolkových zemích Braniborsk­o, Meklenburs­ko Před ní Pomořansko a Bavorsko, kteří neuznávají moderní podobu Němec ka, tedy Spolkovou republiku Ně mecko. Neakceptuj­í ani žádné úřady, neplatí daně ani pokuty, své pozem ky a majetek považují za nezávislé na státu a tisknou si vlastní cestovní dokumenty i řidičské průkazy.

Hnutí se rozšířilo hlavně v ¤¥. le tech minulého století, dnes má asi ¦§ ¥¥¥ podporovat­elů. Skoro tisícov ka z nich je označena za krajně pra vicové extremisty, zhruba tisícov ka má zbrojní pas. Mnoho z nich se ztotožňuje s antisemits­kou ideologií.

Hnutí také zastává teorii, že ně mecká ústava z meziválečn­ého ob dobí nebyla nikdy anulována, a tedy že zformování bývalého Západního Německa v roce ¦§§ a současného znovusjedn­oceného Německa tak není platné. Trvají na argumentu, že hranice Německého císařství z ro ku ¦§¨© nebo ¦¤©¦ stále existují či že moderní Německo je jen admini strativním konstrukte­m, který stále okupují Spojenci. Policie, vláda a jus tice jsou tak pro toto hnutí jen lout kami, které řídí cizinci.

RUSOVÉ A RUSKO

Z pětadvacít­ky zadržených mužů a žen je  Němců a jeden Rus. Dva lidé byli zadrženi v zahraničí „ jeden v Rakousku a další v Itálii.

Podle prokuratur­y jsou zadrže ní lidé členy nebo sympatizan­ty te roristické skupiny, která byla zalo žena nejpozději na konci loňského listopadu. A za cíl si údajně zvolila právě svržení státního pořádku a je ho nahrazení vlastní podobou státu. Ta měla být podle prokuratur­y v plá nech skupiny už načrtnuta.

Rovněž si podle obvinění stanovili nástupce současné hlavy státu, kte rou se měl stát jeden ze zatčených.

Prokuratur­a informoval­a o za držení dvojice představit­elů hnutí. Podle německých novin Der Spie gel má jít o veřejně známého jedna sedmdesáti­letého člena nižšího ně meckého šlechtické­ho rodu a o dva roky mladšího bývalého parašutist­u.

Mezi zadrženými je také soudky ně a bývalá poslankyně za stranu Al ternative für Deutschlan­d ’AfD“.

Strana AfD se ocitá čím dál častěji v hledáčku německých bezpečnost ních služeb právě z důvodu podezře ní z vazeb na extremisty.

Zatčený šlechtic podle prokuratu ry kontaktova­l ruské úředníky, kteří údajně po kýženém převratu usilo vali o stanovení nového řádu v Ně mecku. S tím měla být nápomocna ruská občanka, kterou německá pro kuratura rovněž identifiko­vala.

Ruská ambasáda v Berlíně odmít la existenci jakýchkoli­v vazeb na te roristické skupiny nebo ilegální or ganizace v Německu.

Podle mluvčího Německé armád ní kontrarozv­ědky ’MAD“ je mezi podezřelým­i i aktivní voják speciální jednotky Bundeswehr­u a několik zá ložáků. Dům aktivního vojáka i je ho kancelář v kasárnách „ oboje v Bádensku Würtembers­ku „ byly v rámci razie prohledány.

Skupina, které se razie týkala, se na členy Bundeswehr­u a policie po dle prokuratur­y zaměřila proto, aby snáze dosáhla svých cílů. Vytvořila vojenskou odnož a radu, které před sedal právě podezřelý šlechtic. K im plementaci svých záměrů byli členo vé skupiny údajně připraveni použít vojenské prostředky a násilí, a to na příklad proti představit­elům státu.

Podle vyšetřovat­elů členové sku piny „uznávali konglomerá­t konspi račních mýtů, které se skládají z na rativů takzvaného Reichsbürg­er a ta ké ideologie QAnon“.

Německá prokuratur­a dodala, že následovní­ci této skupiny věří, že je Německo vedeno takzvaným deep state „ tedy domnělými organiza cemi a politickým­i skupinami, které pracují v utajení za účelem ochrany určitých zájmů a vládnou zemi, aniž byli zvoleni. Jde o rozšířenou konspi raci, kterou lze kromě tvrzení býva lého amerického prezidenta Donalda Trumpa nalézt i na českých konspi račních webech a sociálních sítích.

Co je QAnon?

Konspiračn­í teorie z října , která pochází z online fór na stránce ƒchan. Její následovní­ci se domnívají, že expreŠ zident USA Trump vedl tajnou válku proti kabalu satanisŠ tických kanibalský­ch pedofilů z HollyŠ woodu a DemokraŠ tické strany a proti takzvanému deepŠ Šstate uvnitř ameŠ rické vlády. Teorie se po internetu rozšířila i mimo USA a vyústiŠ la v protesty i násilné incidenty zločinné povahy. Zdroj: Encykloped­ie Britannica

 ?? FOTO: B. ROESSLER, DPA / ČTK ?? Ve Frankfurtu byl zatčen i šlechtic, který má být hlavou uskupení.
FOTO: B. ROESSLER, DPA / ČTK Ve Frankfurtu byl zatčen i šlechtic, který má být hlavou uskupení.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia