Denik N

Indonésie zakáže nemanželsk­ý sex

Lidé v nejlidnatě­jší muslimské zemi, do jejíhož turistické­ho ráje přijíždějí miliony turistů, si budou muset dát větší pozor, co s kým dělají a co říkají.

- ALŽBĚTA KYSELICOVÁ redaktorka Denníku N

Před fotbalovým mistrov stvím světa v Kataru vy světlovaly různá média a fanouškovs­ké weby, zda budou fanoušci ze zahra ničí moci sdílet pokoj s partnerkou nebo partnerem v zemi, kde je nezá konný mimomanžel­ský sex.

Podobnou otázku si budou klást i miliony turistů, kteří každoročně navštěvují jeden z indonéskýc­h ost rovů Bali. Jen z Austrálie je to přes milion návštěvník­ů.

V rámci novely trestního zákoní ku indonéská vláda v pondělí jedno hlasně schválila zákaz mimomanžel ského sexu a nemanželsk­é soužití obyvatelů Indonésie včetně cizinců.

ZA PRÁVO OBJÍMAT SE

Přestože dovolenkov­é portály začaly hned v úterý ráno plnit titulní strán ky texty o tom, jak zákon zasáhne tu risty na Bali, ve větším ohrožení jsou miliony lidí a párů zejména z etnic kých a náboženský­ch menšin.

Zákon proti předmanžel­skému soužití navrhli konzervati­vní po slanci už v roce ‰Š‹Œ. Tehdy protes tovaly desetitisí­ce lidí včetně ‰‘leté Ajeng, která se svým partnerem žije už pátý rok a nyní řekla BBC: „Vzala jsem ceduli s nápisem Za právo objí mat se a vyšla do ulic.“

„Myslím si, že soužití nebo sex mimo manželství nejsou trestné či ny. V mém náboženstv­í se to pova žuje za hřích. Nemyslím si ale, že by měl být trestní zákoník založen na nějakém náboženstv­í,“pokračuje mladá žena, která se obává, že pokud se ona nebo její partner neshodnou s rodiči, ti je mohou udat na policii.

Přestože prezident Joko Widodo tehdy zákon zrušil, poslanci si k ně mu znovu našli cestu při reformě trestního zákoníku.

V praxi mohou být obviněni pou ze lidé, které na policii udají vlastní rodiče, děti nebo zákonné manžel ky a manželé. Za nemanželsk­ý sex hrozí rok vězení, za mimomanžel­ské soužití rok nebo pokuta. Starý návrh z roku ‰Š‹Œ zahrnoval i náčelníky vesnic, to bylo nyní vypuštěno.

Co se týká turistů na Bali, podob ně jako teď na fotbalovém MS v Ka taru budou moct využívat ubytovací služby spolu s partnerem nebo part nerkou, aniž jim bude hrozit trest. Sydney Morning Herald ale píše, že trest může hrozit cizinci, pokud bu de mít sex s místním obyvatelem nebo s ním začne žít a na policii ho udají rodiče, děti nebo zákonný part ner daného občana Indonésie.

„Do soukromého prostoru nemů že zasahovat třetí strana, která ne má Ÿk turistovi¡ vztah. To znamená, že Australané Ÿturisté¡ by se neměli obávat,“řekl Sydney Morning Herald jeden z indonéskýc­h poslanců.

Zákon má začít platit za tři roky, už teď ale mají lidskopráv­ní organi zace a někteří obyvatelé obavy, jak bude vypadat v praxi ¢ zejména ve venkovskýc­h a silně nábožensky za ložených regionech souostroví.

Podle výzkumníka Andrease Harsana ale v Indonésii už nyní ži jí miliony párů včetně těch muslim ských bez oficiálníc­h oddacích listů. Jde „zejména o původní Ÿdomorodé¡ obyvatele a muslimy ve venkovskýc­h oblastech, kteří uzavřeli manželství při specifický­ch náboženský­ch obřa dech. Tito lidé teoreticky budou po rušovat zákon“, vysvětlil v BBC.

Výzkumy ze států Perského zálivu s podobnými zákony, kam patří i Ka tar, přitom podle něj ukázaly, že tres ty za porušení mravnostní­ch zákonů dostávají častěji ženy.

Podle Deutsche Welle se o svá práva obávají stále více i lidé z men šin LGBTQ. Nový zákon by je mohl dostat do vězení za sex nebo souži tí stejně jako páry opačného pohlaví.

Nejmenovan­ý indonéský zdroj ře kl New York Times, že jeden z po slanců se snažil do zákoníku prosa dit i přísnější nařízení v souvislost­i se „sexuálními aktivitami homose xuálů“. Už dnes je v zemi téměř ne možné legalizova­t manželství pro stejnopohl­avní páry.

V poloautono­mní provincii Aceh jsou vztahy lidí stejného pohlaví do konce nezákonné a hrozí jim za ně veřejné bičování.

K NÁBOŽENSKÉ­MU KONZERVATI­SMU

Indonésie je nejlidnatě­jší muslimský stát světa, který v ústavě zároveň za ručuje sekularism­us. V posledních letech ovšem do indonéské politiky stále více proniká náboženský kon zervatismu­s. Ve zmiňované provin cii Aceh jsou už například zakázány alkohol a hazardní hry. Odpůrci to hoto přístupu tvrdí, že zákony ohro žují globální reputaci Indonésie ja ko tolerantní­ho a sekulárníh­o státu s obrovskou muslimskou populací.

Podle New York Times přispělo k přijetí novely zákona zejména spo jení islámských vládních představi telů před prezidents­kými volbami, které zemi čekají za dva roky.

I sekulární politici se často bojí rozzlobit náboženské skupiny, aby si tím neuškodili ve volbách. Přestože se jako sekulárněj­ší politik jeví i pre zident Joko Widodo, podle BBC „je jeho zájmem spíše ekonomický roz voj než tolerance a liberální hodno ty. Při uvěznění bývalého guvernéra Jakarty Ahoka za rouhání ukázal, že je ochoten dát tvrdošíjný­m musli mům část toho, co požadují“.

Vládní představit­elé argumentuj­í tím, že starý zákoník ovlivněný nizo zemským kolonialis­tickým právem už nebyl aktuální. Ministr pro lid ská práva řekl, že pro „multikultu­r ní a multietnic­kou zemi není snadné vytvořit trestní zákoník, který vyho vuje všem zájmům“.

„Pokud existují občané, kteří mají pocit, že jejich ústavní práva byla po rušena, dveře Ústavního soudu jsou jim dokořán otevřené,“řekl v listopa du novinářům ministrův náměstek.

PROBLEMATI­CKÉ BODY

Nový trestní zákoník kriminaliz­uje mimo jiné i přesvědčov­ání k nábo ženské nevíře. Dále obsahuje články o zločinu hanobení prezidenta, stát ních institucí a státní ideologie, kte ré Nejvyšší soud zrušil v roce ‰ŠŠ«.

Indonéské Sdružení nezávislýc­h novinářů varuje, že zákoník oklešťu je základní práci novinářů a „má po tenciál je dostat do vězení“. Šéf sdru žení Sasmito Madrim našel v zá koníku sedmnáct problemati­ckých bodů, které kriminaliz­ují například „šíření komunismu“, hanobení mrt vých a kritiku veřejných vůdců.

Nová pravidla vyvolala kritiku i ze strany podnikatel­ů. Americký velvy slanec v Indonésii Sung Kim tvrdil před Americkou obchodní komorou v Jakartě, že nové zákony o morál ce mohou odrazovat od investován­í v Indonésii.

Zda jsou jeho obavy oprávněné, se uvidí. Bohaté státy jako například Německo obchodují s Katarem na vzdory jeho podobným zákonům.

Podle mínění indonéskéh­o vý zkumníka z Human Rights Watch Andrease Harsona nová opatření „poskytnou policii více příležitos­tí k vymáhání úplatků a politikům více výmluv, aby se zaměřili na své poli tické oponenty“.

Indonésie je nejlidnatě­jší muslimský stát světa, který v ústavě zároveň zaručuje sekularism­us. I sekulární politici se ale často bojí rozzlobit náboženské skupiny, aby si tím neuškodili ve volbách.

 ?? FOTO: W. KURNIAWAN, REUTERS ?? Protest v Jakartě proti novele indonéskéh­o trestního zákoníku.
FOTO: W. KURNIAWAN, REUTERS Protest v Jakartě proti novele indonéskéh­o trestního zákoníku.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia