Denik N

Z Česka musí pryč, doma jim

Desítky běloruskýc­h studentů se v Česku dostaly do svízelné situace. Brzy budou muset opustit zemi, v

-

Rok ‘’‘’ byl pro mladého Bělorusa Petra přelomový. Účastnil se tehdy demon strací proti zmanipulov­a ným prezidents­kým vol bám, po nichž následoval­o masivní zatýkání. „Duševní otřes, demonstra ce, jejich rozhánění a strach,“popi suje tehdejší pocity Petrova matka v dopise, který zaslala českému spol ku Běloruské studentstv­o a Deník N jej má k dispozici.

Petr se po protestech rozhodl, že po vystudován­í vysněné medicíny nechce pracovat pro tamní systém. S matkou se proto domluvili, že se pokusí dostat na některou z univer zit v Česku.

Mladý Bělorus se doma pustil do studia češtiny, zvládl maturitu i při jímačky ¢v dopise není uvedeno, na kterou českou vysokou školu byl při jat£. Všechno ale změnil ‘¤. únor, kdy Rusko napadlo Ukrajinu.

„Do týdne jsem dala výpověď, sba lila zavazadla a odjela i se synem do Polska,“popisuje v dopise Petrova matka. Oběma se jim podařilo získat víza ¥ ona zůstala v Polsku, syn za čal v říjnu studovat v Česku. Tady ale může zůstat pouze devadesát dnů, má tedy před sebou poslední měsíc.

„Nedokážu si představit, co se s mým synem stane, pokud nebu de moct ve studiu pokračovat,“píše v závěru Běloruska a prosí o pomoc.

S podobným problémem se potý ká celkově třicet čtyři běloruskýc­h studentů, kteří na podzim nastoupi li do prvních ročníků českých vyso kých škol. Na studium se připravo vali několik měsíců, někdy i let. Na učili se česky, napsali jazykové testy a prošli přijímacím řízením.

Česká vláda však v reakci na rus kou agresi, na níž se podílí i režim Aleksandra Lukašenka, na začátku března zastavila vydávání víz obča nům Běloruska. Tamní studenti, kteří chtěli studovat v Česku, proto zvolili okliku: Zařídili si víza v Pol sku udělovaná z humanitárn­ích dů vodů ¥ ta jim umožňují v zemi zů stat rok, během nějž mohou tři mě síce strávit v jiném státě EU.

Bělorusové proto začali na čes kých vysokých školách studovat s polským vízem a onou možnos tí tříměsíční­ho pobytu s tím, že se jim poté snad povede zařídit si víza česká. „Většina doufala, že až skon čí nouzový stav ¢vyhlášený krátce po vypuknutí války, pozn. red.£, zákaz bude alespoň pro studenty zrušen. Ale ‘‘. června bylo přijato nařízení, které zákaz prodloužil­o až do března ‘’‘¨,“líčí Artsem, který se do Čes ka přistěhova­l před dvěma lety, kdy ‘. lékařská fakulta Univerzity Karlo vy nabídla Bělorusům po vlně tam ních protestů možnost studia.

Termín, do kterého tady studenti mohou zůstat, se u některých rych le blíží a řešení jejich situace je velmi komplikova­né.

„Ohrožený je teď opravdu každý. Mohou mít rodiče, kteří protestova­li proti vládě, nebo protestova­li oni sa mi. Běloruská policie se snaží najít všechny, kteří s vládou nesouhlasí,“popisuje Aliaksandr, který studuje historii v doktorském studijním pro gramu na Filozofick­é fakultě Uni verzity Karlovy.

Nikdo si podle něj nemůže být jis tý, že neskončí ve vězení. „Stačí mít fotku z protestů a dostanete dva a půl roku. Mně je dvacet tři a mám ve vězení dvanáct přátel,“doplňuje.

„Za to, že tu dáváme rozhovor a že se tu snažíme pomáhat, mohou jít naše rodiny do vězení,“dodává stu dentka medicíny Eleanora.

UTAHOVÁNÍ ŠROUBŮ

Situace v Bělorusku se vyostřila v ro ce ‘’‘’, kdy úřady vyhlásily opě tovnou výhru Alexandra Lukašenka v prezidents­kých volbách. Reakcí na to byly masové demonstrac­e v uli cích hlavního města Minsk. Během protestů bylo zhruba sedm tisíc lidí zatčeno, tři sta zraněno, pět lidí ze mřelo a desítky jsou nezvěstné.

Od té doby dochází k častému za týkání. Nejčastěji lze za mřížemi skončit kvůli nactiutrhá­ní a pomlou vání úřední osoby, tedy za jakoukoliv kritiku policie či úřadů.

„Lukašenko už ‘š let zvyšoval po čet policistů, protože věděl, že dříve nebo později se lidé budou chtít vze přít. Věděl, že jim dojde, že kvalitní život v Bělorusku s jeho vládou ni kdy nedostanou,“popisuje Aliaksan dr z českého spolku Běloruské stu dentstvo.

„Běloruští policisté musí kvůli povýšení zatýkat hodně lidí. Hleda jí někoho, kdo aspoň trochu splňuje kritéria k tomu, aby ho mohli poslat do vazby,“dodává.

„Momentálně je ve věznicích v místnostec­h pro šest třeba tři cet lidí, kteří nemají nárok ani na vlastní postel. Celkově jsou podmín ky pro politické vězně velmi špat né,“líčí student. Upozorňuje, že část jich musí vyrábět nábytek pro fir mu IKEA. „Za práci dostávají maxi málně dvě eura měsíčně,“podotýká Aliaksandr.

Jména běloruskýc­h studentů, jejichž osud je nyní nejistý, jsme z důvodu jejich ochrany pozměnili. Nebezpečí by mohlo hrozit jejich blízkým nebo jim samotným, kdyby se rozhodli vrátit do Běloruska.

ČASOVÁ TÍSEŇ

Artsem, Aliaksandr i Eleanora jsou členy zmíněného spolku Běloruské studentstv­o, který se snaží současný problém řešit. Kontaktova­li vyso ké školy i ministerst­va školství a za hraničí. První z resortů prý reagoval s tím, že pro studenty nemůže nic

 ?? ?? Živý řetěz na podporu demonstran­tů v Bělorusku €srpen ‚ƒ‚ƒ„.
Živý řetěz na podporu demonstran­tů v Bělorusku €srpen ‚ƒ‚ƒ„.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia