Denik N

Jak odvalit maďarský balvan?

Českou republiku čeká na konci jejího předsednic­tví v Radě Evropské unie klíčová zkouška.

- ANETA ZACHOVÁ šéfredakto­rka serveru EURACTIV.cz

Ukrajina měla od začátku roku začít dostávat od Evropské unie pra videlné měsíční půjčky, které by jí pomohly na vzdory válce zajistit základní chod státu. Unie měla v plánu si peníze pro Ukrajinu půjčit na finančních tr zích a za výhodných podmínek je pak svému východnímu partnerovi na bídnout. Návrh z pera Evropské ko mise za krátkou dobu získal podporu

€ členských států, což je sice úspěch, ale na schválení to nestačí. Přísloveč né vidle do tohoto plánu hodil maďar ský premiér Viktor Orbán.

Půjčku bojkotuje Maďarsko Š ze mě, jejíž vlastní ekonomika upadá, neboť se stává obětí populistic­kých rozhodnutí vlády Viktora Orbána. Země, která se od svých evropských partnerů čím dál více izoluje. Země, která teď potrápí dosud úspěšné čes ké předsednic­tví v Radě EU. Země, která byla donedávna jedním z nej bližších partnerů České republiky.

Budapešť přitom Kyjev oficiálně podporuje, a to i finančně, žádnou pomoc dosud nevetovala. Co se tedy podle maďarských diplomatů stalo na úterním jednání Rady EU, kdy zá stupce Maďarska vyjádřil nesouhlas s návrhem Evropské komise, proto že je prý v rozporu s maďarskými ná rodními zájmy?

Jak už to v evropské politice bý vá, finanční pomoc Ukrajině se sta la „rukojmím“jednoho z členských států. Maďarsko se svým vetem sna ží ukázat sílu a zároveň chce přimět EU k tomu, aby mu odblokoval­a pří stup k evropským fondům. Ve hře je ›,œ miliardy eur z kohezních fon dů a výplata peněz z postcovido­vého fondu, které země zoufale potřebuje.

OD SPUTNIKU PO DOTACE

Maďarsko v časech krizí opakovaně nahlodává jednotu členských zemí Unie. Rozhodně to tedy není jen pro blémem aktuálních debat o sankcích vůči Rusku a pomoci napadené Ukra jině. Proti společnému evropskému postupu se maďarský premiér Viktor Orbán stavěl i během pandemie co vidu žŸ. Příkladem je nákup vakcín, kdy se Budapešť rozhodla odklonit od schvalovac­ích procesů evropské agentury a autorizova­la očkování rus kou vakcínou Sputnik.

Do opozice se Maďarsko stavělo také v debatě o víceletém finančním rámci EU pro období ž až ›. Společně s Polskem na sklonku ro ku blokovaly přijetí dlouhole tého rozpočtu EU i vznik mimořád ného postcovido­vého nástroje Next Generation EU, pro který se vžil ná zev „fond obnovy“. Důvodem byl no vý mechanismu­s, jehož cílem je pro vázat vyplácení evropských fondů s ochranou právního státu. Právě po rušování jeho principů evropští part neři Budapešti opakovaně vyčítají.

Zatímco mechanismu­s členské země schválily kvalifikov­anou větši nou, rozpočet podléhal jednomysln­é mu souhlasu a Maďarsko s Polskem jej dlouho držely jako rukojmí Š po dobně jako se to dnes děje s finanční pomocí pro Ukrajinu ze strany Buda pešti. Tehdy se však rozhodly rozpo čet schválit; obě země totiž patří mezi čisté příjemce z EU a bez evropských dotací by se jim těžko hospodařil­o.

Stejný mechanismu­s se nyní vrátil do hry, opět ke konci roku a opět v ča sech krize. Evropská komise ho na vrhla vůči Maďarsku spustit, rozhod nout teď musí členské státy, a to do žŸ. prosince Š tedy ještě během čes kého předsednic­tví v Radě EU. Právě ta o případném zmrazení fondů roz hoduje, a to kvalifikov­anou většinou.

Premiér Petr Fiala se kritice svého maďarského kolegy po dlouhou dobu bránil. Uvědomuje si, že izolace Ma ďarska nikomu neprospěje. Ve svých projevech v Bruselu vždy zdůrazňo val, že přestože se Budapešť mnoh dy staví na zadní a odmítá přiložit v otázce sankcí vůči Rusku ruku k dí lu, dosud se Unii vždy podařilo něja kým způsobem dohodnout a Ukraji nu podpořit. Někteří čeští diplomaté se mezitím nebáli označovat Maďar sko za trojského koně Ruska v EU.

TĚŽKÝ ÚKOL PRO ČESKÉ PŘEDSEDNIC­TVÍ

Na veškerých dohodách a udržová ní evropské jednoty, byť je to často bolestivé pro většinu členů, má ny ní velký podíl Česko, které řídí jedná ní Rady EU složené ze zástupců jed notlivých zemí. Maďarský „balvan“se českým diplomatům dosud dařilo va lit před sebou, tři týdny před koncem předsednic­tví se ale zasekl a nelze s ním hnout. Alespoň prozatím.

Maďarsko dnes blokuje nejen po moc Ukrajině, ale i globální korporát ní daň ve výši žœ procent. Na jejím za vedení se shodují země OECD a EU usiluje o její schválení, aby zamezi la velkým korporacím vyvádět zisky a daňové povinnosti do zemí s příliš mírnými podmínkami.

Zatímco Maďarsko tedy „drží pod krkem“finanční injekci pro Ukrajinu a korporátní daň, Unie má zase trumf v podobě výplaty evropských fondů a maďarského národního plánu ob novy. EU touží po hladkém schválení pomoci pro Ukrajinu a korporátní da ni, Orbán zase po dotacích.

Obě dvě strany jsou zatím zako pány ve svých pozicích a české před sednictví se nyní pokouší patovou situaci prolomit. Možností je obejití Maďarska a poskytnutí pomoci Ukra jině na půdorysu € členských zemí; to by však bylo administra­tivně i poli ticky komplikova­né. Jakýkoliv nesou hlas členských zemí EU totiž nahrává Rusku, jehož dlouhodobý­m cílem je oslabit evropskou jednotu. Diplomaté proto chtějí napnout veškeré síly k to mu, aby se s Maďarskem dohodli.

Potenciáln­í dohoda s Maďarskem bude bez pochyby obnášet ústupky. Nikdo navíc nemá záruku, že v přípa dě rozmrazení evropských fondů Ma ďarsko skutečně „propustí své rukoj mí“v podobě půjčky pro Ukrajinu.

Maďarský balvan může na konci roku zavalit práci českých diploma tů. Jednání o půjčce i zmrazení ev ropských dotací pro Maďarsko tak představuj­e zřejmě největší zkouš ku, kterou Češi v rámci předsednic­tví podstupují.

Potenciáln­í dohoda s Maďarskem bude bez pochyby obnášet ústupky. Nikdo navíc nemá záruku, že v případě rozmrazení evropských fondů skutečně „propustí své rukojmí“v podobě půjčky pro Ukrajinu.

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO: ČTK ?? Finanční pomoc Ukrajině se stala „rukojmím“v rukou maďarského premiéra Viktora Orbána.
ILUSTRAČNÍ FOTO: ČTK Finanční pomoc Ukrajině se stala „rukojmím“v rukou maďarského premiéra Viktora Orbána.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia