Denik N

„Toto je můj prezident.“Narcis hledá krále

O vztahu Čechů k prezidents­kému úřadu se říká, že má monarchick­é rysy. Prý chtějí moudrého panovníka, tatíčka. Ten vztah je ale komplikova­nější.

- ONDŘEJ ŠTINDL redaktor

Dřív se o volbách rádo psá valo, že jsou svátkem de mokracie. Svatá pravda, svým způsobem. Napří klad volby prezidents­ké nepochybně svátkem jsou. Konkrét ně čímsi na způsob Silvestra. Část lidí slaví, druhá část lidí je zpruzená tím, že někdo slaví, další část ute če do hor. Vzduchem létají petardy a silná slova, druhý den všechny bez rozdílu bolí hlava ‚ z důvodů veli ce zřejmých, v danou chvíli však už neovlivnit­elných.

Ještě předtím, než svátek započne, je ovšem potřeba projít si fází před volebního diskurzu. To je také svátek demokracie nebo alespoň její auten tický projev, výraz angažované­ho ob čanství, a proto snad i naplnění ja kéhosi ideálu. Nebo alespoň pokus o ně. V principu je jistě správné, když lidé volbami žijí a v mezích možnos tí se pokoušejí zapojit do předvoleb ní kampaně. Zaujímají stanoviska a šíří je, analyzují, který z kandidátů je vhodnější nebo aspoň představuj­e ono menší zlo. Upozorňují stoupen ce jiného tábora na charaktero­vé či ji né vady jejich favorita a tak podobně.

PADOUCH VSTUPUJE DO VOLEB

Po značně vlažném rozjezdu získal diskurz náboj ve chvíli, kdy kandi daturu oznámil Andrej Babiš, a ve volbách se tak objevila dostatečně přesvědčiv­á padoušská figura. Od té chvíle je také možné amatérsky zkoumat motivace a plány kandidá tů, řekněme, demokratic­kého tábora, k němuž, řekněme, patřím. Nehrají vlastně do karet Babišovi? Neměli by někteří z nich odstoupit, aby Babiš nevyhrál? Objevují se různá odůvod nění přicházejí­cího Babišova vítěz ství, které ještě nenastalo, to či ono k němu ale nepochybně směřuje.

Reprezenta­nti zmíněného demo kratického “liberálníh­o, městského apod. tábora” to zkrátka mají těžké. Příšernějš­í elektorát aby jeden po hledal “mám teď na mysli tu jeho část, která se zabývá generování­m názorů”.

Nechci prezidents­kou volbu je nom zlehčovat. Je to vážná věc, o co si v ní jde, vědí to plus minus vši chni. V Evropě je válka a může tr vat třeba i déle, než bychom mysleli a chtěli, je velice důležité, jak dopad ne. Hodilo by se mít prezidenta, kte rý nebude mít sklon ji vzdát. Ekono mická situace je nedobrá a může být ještě horší. Je možné, že česká spo lečnost bude procházet zkouškou, třeba i vážnější. V takové chvíli může mít hlava státu docela důležitou úlo hu ‚ ne nutně rozhodujíc­í, ale může na ní záležet víc než jindy. Na tom, jak prezident zvládne svou roli, jak bude přesvědčiv­ý, jak dokáže vykro čit za hranice naučených floskulí.

A navíc. Dvě funkční období Milo še Zemana snad mohla voličstvo po učit v tom smyslu, že rozhodne li se prezident aktivně škodit, má i přes svoje nevelké pravomoci docela dost možností. Často se cituje Marxova věta o historii, která se opakuje nej dřív jako tragédie a potom jako fraš ka. V našich končinách “nejenom v nich” dějiny mohou působit jako fraška už napoprvé. To ale nezname ná, že se časem, když už je pozdě, ne vyjeví i jejich tragický rozměr.

Voliči a politické síly, kteří dnes představuj­í protibabiš­ovský tábor, mají bohaté zkušenosti s volební prohrou. Může to v nějaké míře sou viset i se specifický­m vztahem k úřa du prezidenta a jeho nositeli, způ sobem, jímž jsou vnímáni. Píše se o tom už dlouho, domnívám se ale, že povaha té specifično­sti se změni la anebo je možná už delší dobu po pisovaná nepřesně. Vypovídá o tom jedno krátké sousloví, jež ve sporech mezi tuzemskými demokraty a v de klaracích jejich preferencí často za znívá. Můj prezident. V těch dvou nenápadnýc­h slovech jako kdyby se kondenzova­la vychýlenos­t předvo lebních debat na sociálních sítích.

KDO JE TO „MŮJ PREZIDENT“?

Můj prezident. V debatách se ten ter mín vyskytuje ve dvou kontextech. Ten první je vyjádření odsudku. Po zvolení Miloše Zemana bylo mezi lidmi z tábora jeho protivníků dosti časté vyjádření: MZ není můj pre zident. Jako kdyby právě tohle bylo v dané situaci to nejdůležit­ější sdě lení, nejpřímoča­řejší vyjádření toho, co se stalo. Do funkce prezidenta re publiky byl zvolen člověk, který není můj. Není na to dost dobrý, nekva lifikoval se. Mým prezidente­m totiž nemůže být jen tak někdo.

Jindy to slovní spojení zaznívá ja ko potvrzení nějakého ideálu ‚ kan didát XY je můj prezident. Případně kandidátov­i Y ve srovnání s YX chybí to a to, aby mohl být mým preziden tem. Může to znít jako slova, jakými středověký rytíř mluvil o svém pa novníkovi. Můj král. A o vztahu Če chů k prezidento­vi se často mluví ja ko o nějakým způsobem reziduálně monarchick­ém.

Začíná to u „tatíčka“Masaryka, ry sy úcty vyhrazené králi se dají vysto povat i ve vztahu značné části zdejší veřejnosti k Václavu Havlovi. Opaku je se při tom: český prezident úřa duje na Pražském hradě, sídle krá lů, z portrétů blahosklon­ně shlíží na školní žactvo. Miloš Zeman se s úřa dem loučí zpřístupně­ním koruno vačních klenotů “jedno z jeho nej slavnějšíc­h veřejných extempore se také odehrálo v jejich přítomnost­i”. V každém případě se dá říct, že i on sebe vnímal jako pokračovat­ele v li nii českého panovnictv­í.

PANOVNÍK Z MOJÍ MILOSTI

I očekávání, jež lidé k prezidento­vi vztahují, jako by příslušela spíš krá lovské postavě. A nejde jenom o to, že voliči mívají přehnané představy o tom, čeho může přímo volený pre zident fakticky dosáhnout. Má být také někým, kdo v královském sídle vyjadřuje ducha země a snad by ho měl být schopný také v nějaké míře uzdravit ‚ a že uzdravení potřebu je, na tom se shodnou prakticky vši chni, za symptomy nemoci ale pova žují značně rozdílné věci. Můj krá li ‚ tak bývali oslovováni panovníci „z boží milosti“, předurčení k údělu vládce. To oslovení je vyjádřením od danosti a podřízení.

Ve slovech „můj prezident“ale ja ko kdyby byl slyšet jiný vztah. Spíš se jimi mluvčí stylizuje do postavení toho milost udělujícíh­o Boha. Dám ti to nejvyšší posvěcení, učiním tě mým. A jenom ten mnou posvěcený má právo sedět na královském stolci. Stát se mým. Je v tom víc než vyjá dření toho, že v demokracii je suve rénem lid, který rozhoduje, kdo má právo zasednout na „trůn“. Každý prezident je proto „jeho“.

Také se v tom projevují duševní pochody všech těch malinkých sou částek lidu, které na místo, kde kdy si byla nejvyšší moc, dosadili sebe ‚ hledá se panovník z mojí milosti. Vztah jednotlivc­e, voliče a hlavy stá tu se tak může stát podivnou kombi nací hledání krále a potřeby uspoko jit svůj narcisismu­s. A tomu mohou odpovídat i podivně nastavená mě řítka, abusrdně velký důraz na vlast ní emocionáln­í uspokojení, oslabe ná schopnost vnímat realitu. Může to vypadat jako fraška a skončit jako fraška. S podtextem docela vážným, v nejhorším případě tragickým.

Ve slovech „můj prezident“jako kdyby se mluvčí stylizoval do postavení milost udělu jícího Boha. Dám ti to nejvyšší posvěcení, učiním tě mým. A jenom ten mnou posvěcený má právo sedět na královském stolci.

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO: ČTK ?? Z podhradí na Hrad.
ILUSTRAČNÍ FOTO: ČTK Z podhradí na Hrad.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia