Denik N

Vyslali signál, že není možné se tak zadlužovat

Výhled rozpočtu na roky ¡ a ¢ vzala Sněmovna na vědomí. Pro návrh zvedli hlasy téměř všichni přítomní vládní poslanci. Výjimkou jsou tři zákonodárc­i TOP . Vadí jim vysoké deficity.

- TOBIÁŠ POSPÍCHAL spolupraco­vník redakce

Poslanci minulou středu od hlasovali dokument z dílny ministerst­va financí, kte rý v případě, že nedojde k dalším opatřením, před vídá deficit státního rozpočtu na léta šŒšœ a šŒš• ve výši šžŒ a šŸŒ mi liard korun. V koalici však přesto panuje shoda na tom, že je potřeba nalézt úspory nad rámec návrhu střednědob­ého výhledu rozpočtu.

Tři poslanci TOP ŒŽ Michal Zuna, Michal Kučera a Matěj Ondřej Ha vel se navíc hlasování, kterým Sně movna vzala střednědob­ý výhled na vědomí, zdrželi. „Chtěl jsem vyslat signál, že není možné se takto za dlužovat. Ve straně deklarujem­e, že bychom rádi viděli nějaké systémo vé změny, které povedou ke sníže ní strukturál­ního deficitu. Jinak by chom taky rozpočet nemuseli pod pořit,“řekl Havel.

Se schodkem, který ministerst­vo ve výhledu uvedlo, by měl problém i poslanec Zuna. „Střednědob­ý vý hled je jakýsi automat. Ukazuje, jak by schodek rozpočtu vypadal, pokud neuděláme žádná opatření. Svým zdržením jsem chtěl vyjádřit nesou hlas s tím automatem. Ten je však jen návrhem, který se pouze bere na vědomí, takže to není až tak zásad ní,“dodal.

Podle něj panuje v koalici shoda na tom, že se deficit musí snížit ale spoň o ¤Œ miliard korun, což potvr zuje i předseda rozpočtové­ho výboru Josef Bernard ¦STAN§. „To je ovšem minimum, myslím si, že bychom měli být ambiciózně­jší. Momentálně pracují expertní týmy, které hleda jí úspory jak na výdajové straně, tak možnosti vyšších příjmů. Chceme například zdanit výrobky obsahující THC,“podotkl Bernard.

S tím, že kromě snížení výdajů bude muset stát hledat způsoby, jak zvýšit příjmy, souhlasí také posla nec Zuna. „V tuto chvíli se například kolegové v rozpočtové­m výboru za bývají návrhy Národní ekonomické rady vlády ¦NERV§. Bude především potřeba najít shodu v koalici,“dodal.

Jeho stranický kolega Havel vidí možné úspory ve státním rozpoč tu například ve snížení počtu stát ních úředníků. „To teď dělají napří klad ministerst­vo financí a minis terstvo zdravotnic­tví, je tedy vidět, že to jde. Ve školství, kterému se vě nuji, pak musíme optimalizo­vat po čet asistentů pedagoga a změnit sys tém jejich financován­í. Jejich počet

Moje rozhodnutí dlouhodobě ovlivňují odborné diskuse uvnitř strany, s panem Kalouskem nevyjímaje.

Matěj Ondřej Havel poslanec TOP 

v posledních letech neřízeně roste,“nastínil.

Postoj trojice poslanců koaliční partneři podle Havla nevnímají ne gativně. „Svoje rozhodnutí jsem jim deklaroval a akceptoval­i ho. V rámci koalice probíhá svobodná diskuse,“ujišťuje. U jednotlivý­ch resortů je si tuace jiná. „V diskusích všichni sou hlasí s tím, že se má škrtat, ale jak mile se dostaneme ke kapitole, ve které se má ušetřit, v tu chvíli říka jí: ‚Tady ne, škrtejte u sousedů,‘“při bližuje.

Nepopřel, že v jeho hlasování hrá lo roli také nedávné vyjádření býva lého předsedy TOP ŒŽ Miroslava Ka louska, který Sněmovnu vyzval, aby předložený výhled rozpočtu odmítla. „Moje rozhodnutí dlouhodobě ovliv ňují odborné diskuse uvnitř stra ny, s panem Kalouskem nevyjímaje,“připustil Havel.

Vnitrostra­nické diskusi přiklá dal při svém rozhodnutí význam ta ké Zuna. „Strana měla •. listopadu ideovou konferenci a rozpočtová po litika patřila mezi hlavní témata. Do debaty se zapojila celá řada poslanců a členů strany, včetně europoslan­ce Niedermaye­ra a poslance Nového. Stanovisko pana Kalouska tedy ne bylo to jediné, které jsem při hlaso vání bral na zřetel,“rozvedl.

Šéfka TOP ŒŽ Markéta Pekaro vá Adamová avizovala, že její strana v budoucnu podpoří jedině nižší de ficity, než jaké ministerst­vo financí zveřejnilo ve střednědob­ém výhle du. To, že jej tři její kolegové nepod pořili, nepovažuje za narušení vlád ní jednoty. „Zdržením se dali kolego vé najevo, že jim právě na snižování schodku velmi záleží,“doplnila před sedkyně Sněmovny.

Hlavním tématem schůze Sně movny byl návrh státního rozpoč tu na příští rok. Schodek ve výši šŽ• miliard dolní komora schválila, přehlasova­la tedy prezidento­vo veto. Žádný z vládních poslanců nehlaso val proti ani se nezdržel.

Střednědob­ý výhled se zabývá nej důležitějš­ími ukazateli, které ovliv ní vývoj státního rozpočtu, a zpraco vává se zároveň s návrhem státního rozpočtu. Vláda ho musí poslancům předložit na základě zákona o roz počtových pravidlech.

 ?? FOTO: LUDVÍK HRADILEK, DENÍK N ?? Podle poslance Michala Zuny TOP €‚ panuje v koalici shoda na tom, že se deficit musí snížit alespoň o † miliard korun.
FOTO: LUDVÍK HRADILEK, DENÍK N Podle poslance Michala Zuny TOP €‚ panuje v koalici shoda na tom, že se deficit musí snížit alespoň o † miliard korun.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia