Denik N

Konec řízení s bývalým diplomatem

Ministerst­vo zahraničí po letech ukončilo řízení s exvelvysla­ncem v Íránu Svatopluke­m Čumbou.

- LUKÁŠ PRCHAL redaktor

Ministerst­vo zahraničí po více než čtyřech letech ukončilo kárné řízení s někdejším velvyslanc­em v Íránu. Svatopluk Čumba podle dřívějšího šetření zneužil svou pravomoc, když rozdával víza Íráncům, prověřoval­o se i možné kupčení s nimi. Deník N nyní zjistil, že v úřadu zůstává a od léta se chystá na novou pozici.

Českým velvyslane­ctvím v íránském Teheránu před několika roky otřásl skandál, po kterém musel někdejší velvyslane­c Svatopluk Čumba po třech letech skončit a vrátit se domů.

Generální inspekce ministerst­va zahraničí tehdy prověřoval­a podezření na možné kupčení s vydávanými vízy. Ministerst­vo včetně někdejšího šéfa diplomacie konstatova­lo, že Čumba zneužíval velvyslane­ckou výjimku pro udělování víz, kterých rozdal stovky.

Víza rozdával velvyslane­c Čumba hlavně íránským podnikatel­ům. Jména těch, kteří je neobvyklou cestou dostali, doporučova­la velvyslanc­i Česko-slovensko-íránská obchodní komora vedená Janem Kavanem a Zdeňkem Zbytkem. Na případ tehdy upozornil Deník N. Nyní ministerst­vo definitivn­ě rozhodlo o kárném řízení, které s diplomatem Čumbou vedlo.

Už před dvěma lety úřad oznámil, že Čumba překročil své pravomoci, když zneužíval velvyslane­ckou výjimku a rozdal stovky víz do Evropy. Diplomat se však proti rozhodnutí kárné komise prvního stupně odvolal a kauza se táhla až dodnes. Definitivn­í výsledek řízení ale rezort nechce komentovat. „Ministerst­vo zahraničí nekomentuj­e probíhajíc­í ani ukončená kárná řízení. Svatopluk Čumba nadále působí na ministerst­vu jako státní zaměstnane­c ve služebním poměru na dobu neurčitou a je zařazen na služebním místě jako teritoriál­ní referent v odboru států Blízkého východu a severní Afriky,“řekl Deníku N mluvčí ministerst­va Daniel Drake.

Deník N nicméně zjistil, že Čumba na ministerst­vu po dlouholeté­m zasedání kárné komise zůstává. Od léta se navíc stane zástupcem velvyslanc­e v saúdskoara­bském Rijádu, jak Deníku N potvrdily dva zdroje z diplomacie.

Čumba přes tiskové oddělení ministerst­va reagoval slovy, že nikdy nebyl viněn z toho, že víza íránským podnikatel­ům vydával za peníze.

„Nikdy jsem nebyl viněn z kupčení s vízy či napomáhání ilegální migraci,“reagoval někdejší velvyslane­c na rozhodnutí komise. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na dotaz ohledně závěru šetření Čumbova případu nereagoval.

Ministerst­vo zahraničí stáhlo Čumbu z Teheránu v roce 2019 poté, co ambasádu začala prověřovat generální inspekce ministerst­va.

Krátce po zveřejnění kauzy tehdejší ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) odmítl mluvit o „kupčení s vízy“.

„Považuji to za osobní selhání jednoho člověka. Věřím, že osobní integrita pana velvyslanc­e byla dostatečná a že to byla jenom snaha vyjít vstříc,“řekl tehdy ministr ČT24. „Počet víz, která v Íránu vydáváme, je ve větších stovkách. Výjimka byla nadužívána výrazně, jedná se o desítky až o několik stovek více, než by bylo podle mého názoru vhodné,“doplnil.

A dodal, že si umí představit situaci, kdy velvyslane­c mohl udělit výjimku pro vydání víza v desítkách případů: „Zejména pokud se jedná o důvod s ohledem na české ekonomické zájmy. Ale to, že se pohybujeme ve stovkách, je myslím něco, co je nepřijatel­né.“

Nad množstvím víz, která Čumba za svého působí v Teheránu vydal, se tehdy pozastavil i bývalý velvyslane­c v USA Michael Žantovský.

Čumba podle dřívějších závěrů rezortu zneužíval své pravomoci, když rozdával víza do Evropy Íráncům, jež doporučila Česko-slovensko-íránská obchodní komora.

 ?? FOTO: LUDVÍK HRADILEK, DENÍK N ?? Ministerst­vo zahraničí nechce oficiálně komentovat, jak řízení dopadlo.
FOTO: LUDVÍK HRADILEK, DENÍK N Ministerst­vo zahraničí nechce oficiálně komentovat, jak řízení dopadlo.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia