Denik N

Na Bystroně máme nahrávky, řekla BIS

Bezpečnost­ní informační služba podezírá německého poslance Petra Bystroně, že převzal peníze od proruské sítě. Co k tomu řekla vládě?

- ZDISLAVA POKORNÁ redaktorka LUKÁŠ PRCHAL redaktor

Bezpečnost­ní informační služba podezírá německé ho politika Petra Bystroně, který nyní za krajně pravi covou stranu Alternativ­a pro Německo kandiduje do Evrop ského parlamentu, z napojení na proruskou vlivovou síť a také z toho, že od ní mohl přijmout peníze. Upo zornil na to minulý týden Deník N společně s německým týdeníkem Der Spiegel.

Nyní Deník N zjistil a od několika vládních zdrojů ověřil, s jakými dů kazy proti Bystroňovi BIS pracuje. Ředitel zpravodajs­ké služby Michal Koudelka to popsal minulou středu na jednání kabinetu, který následně uvalil sankce na proruského ukrajin ského podnikatel­e a politika Viktora Medvědčuka, jeho spojence v Česku Arťoma Marčevskéh­o a firmu Voice of Europe.

Informace redakci potvrdilo pět lidí, kteří se jednání Fialova kabine tu účastnili.

Koudelka, který na jednání vlády přišel hned v úvodu, ministrům po psal, co kontrarozv­ědka o působe ní vlivové skupiny zjistila. Ve zkrat ce: Medvědčuk skrze Marčevskéh­o podle BIS ovlivňoval chod mediální platformy Voice of Europe, která dá vala prostor krajně pravicovým poli tikům s proruskými postoji.

Na Voice of Europe vystupoval­i politici z různých evropských zemí, z nichž některé BIS podezírá z to ho, že od této Ruskem ovládané sítě mohli vzít peníze. Jedním z politiků, které Koudelka na vládě jmenoval, byl právě Bystroň — současný posla nec německého Spolkového sněmu a dvojka na kandidátce krajně pravi cové Alternativ­y pro Německo ˜AfD™ do Evropského parlamentu.

„Koudelka potvrdil, že Bystro ně mají ‚zadokument­ovaného‘. Řekl to těmito slovy. Jde o zvuk. Mají to převzetí peněz podložené zvukově. Dál jsme to ale už neřešili. Nepouš těli nám to. Jen nás o tom informo val,“popsal jeden z členů kabinetu s tím, že nechce být jmenován. Jed nání vlády se totiž konalo v uzavře ném režimu.

DŮKAZEM MAJÍ BÝT ZVUKOVÉ NAHRÁVKY

Podobně hovořil i další člen vlády. „Byla nám dána informace, že Bys troň je podezřelý. A důkazem ma jí být zvukové nahrávky,“řekl zdroj s tím, že případ se sice podle služby týká i dalších politiků, Koudelka však na jednání vlády zmínil pouze Bys troně. „Bylo to zřejmě dané tím, že Bystroň má vazby na Česko a tráví zde i hodně času,“doplnil zdroj.

I podle dalšího byly zmíněny dů kazy na odposlešíc­h. „Bylo nám ře čeno, že podezření jsou na základě zvukových odposlechů. Poté jsme řešili hlavně celý případ, na základě kterého byli dva ukrajinští politici a mediální platforma dáni na sank ční seznam,“sdělil další zdroj.

„Říkal nám na vládě, že mají opravdu neprůstřel­né důkazy,“pro hlásil čtvrtý člen vlády.

„Řekl to trochu neurčitě, ale mlu vil o tom, že to mají podložené zvu kově. Šířeji jsme to ale nerozebíra­li,“doplnil pátý člověk, který se jednání kabinetu účastnil.

BIS nechala Koudelkova slova bez komentáře. „Co bylo předmětem uzavřeného jednání vlády, rozhodně komentovat nebudeme,” reagoval na zjištění mluvčí kontrarozv­ědky Ladi slav Šticha.

Když se Deník N Bystroně na údajné předání peněz zeptal, odmí tl dát konkrétní odpověď. „Český De ník N nebudu podporovat, není to novinařina. Jste milá, všechno fajn, nerušíte mě, ale já vám jenom zcela přátelsky říkám, že vás nepovažuji za novináře a žádné informace vám po skytovat nebudu,“reagoval na dotaz, zda dostal od proruské sítě peníze.

Na opakovanou otázku, zda mů že převzetí peněz potvrdit či vyvrá tit, opáčil: „Už to, jak jste položila tu otázku, je úplně mimo, úplně mimo, a proto říkám, že vám nic neřeknu.“

BYSTROŇ: JSOU TO POMLUVY

Když se pak Bystroně na totéž ze ptal německý týdeník Spiegel, i je mu odpověděl vyhýbavě. „CIA měla také informace o chemických zbra ních v Iráku, které se ukázaly jako lež,“sdělil týdeníku s tím, že nemů že zaujmout stanovisko k něčemu, co neviděl.

„Této informace si nejsem vědom. Na základě bolestných zkušenos tí z předchozíc­h volebních kampaní předpoklád­ám, že jde o pomluvy,“do dal Bystroň.

V pozdějším prohlášení pro ČTK označil uzavření zpravodajs­kého webu Voice of Europe za nehoráz ný útok na svobodu tisku. „Pomlou vačná kampaň má poškodit opozič ní politiky z vícero evropských ze mí a umlčet kritické novináře,“uvedl spolkový poslanec.

Poslanec s českými kořeny, kte rý nyní kandiduje na druhém mís tě kandidátky AfD do Evropského parlamentu, je známý proruskými postoji a také vazbami na podobně smýšlející české politiky. Sám mlu ví česky, pochází z Moravy, odkud s rodiči do Německa emigroval v ro ce §¨©ª.

Na webu Voice of Europe, který podle BIS z Prahy skrytě řídil ukra jinský proruský politik Marčevskij a financoval Putinův spojenec Med vědčuk, se objevil opakovaně.

Bystroň se osobně zná i s Med vědčukem, kterého v roce «¬«§ na vštívil v Kyjevě. Bylo to v době, kdy ho ukrajinské orgány obvinily z vlas tizrady a držely v domácím věze ní. Jak upozornil server Hlídací pes, Bystroň byl navíc jedním z poslan ců, kteří se v tu dobu ptali v interpe laci německé vlády, zda se zasadila o Medvědčuko­vo propuštění, a po kud ne, tak proč.

Bystroně tehdy za Medvědčuke­m na Ukrajinu doprovázel jeho kole ga z AfD Maxmilian Krah, nynější lídr kandidátky do Evropského par lamentu.

I ten opakovaně poskytoval roz hovory Voice of Europe, jeden z nich navíc proběhl v Praze.

„Samozřejmě jsem za to nedostal žádné peníze, ani pro sebe, ani pro stranu,“řekl Krah týdeníku Spiegel s tím, že po uskutečněn­ém rozhovo ru ho Marčevskij v Praze odvezl do hotelu.

Říkal nám na vládě, že mají opravdu neprůstřel­né důkazy. člen vlády

 ?? FOTO: ČTK ?? Poslance Bundestagu za AfD Petra Bystroně BIS podezírá z napojení na ruskou vlivovou skupinu.
FOTO: ČTK Poslance Bundestagu za AfD Petra Bystroně BIS podezírá z napojení na ruskou vlivovou skupinu.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia