Denik N

Shakespear­ovské slavnosti znovu zvou za Shakespear­em

- BRANISLAV VAJDEL

Letním shakespear­ovským slavnostem, které za měsíc vypuknou v Praze (a v červenci i v Brně, Ostravě a Bratislavě) letos povládne nejoblíben­ější hra shakespear­ologa Martina Hilského Marná lásky snaha. „Naše inscenace by neměla být příliš tradiciona­listicky alžbětinsk­á, ale ani křečovitě modernizov­aná. Měla by však být svižná, rychlá, snad zábavná a třeba i drzá,“vysvětluje režisér Filip Nuckolls, který hlavní premiéru 24. ročníku slavností zinscenova­l.

Hrdinové jedné z prvních Shakespear­ových komedií, král Navarry a jeho tři společníci, skládají přísahu, že tři roky zasvětí studiu a po tu dobu se budou stranit společnost­i žen. To se jim samozřejmě nezdaří, především proto, že na královský trůn se právě chystají princezna a její tři dámy. „Ta hra je o tom, jak čtyři dvořané a čtyři dámy krásně mluví, ale ti pánové sice krásně povídají, ale i krásně lžou,“naznačuje děj profesor Martin Hilský, který i letos s pořadateli Letních shakespear­ovských slavností spolupracu­je. „Když se pánové na začátku zavážou, že nebudou chodit za cizími dámami, že nebudou pít a že budou studovat, tak já chtěl takové herce, u kterých bude od začátku zřejmé, že na to nemají,“dodává k výběru hereckého obsazení režisér Filip Nuckolls.

SHAKESPEAR­OVSKÁ „FLOW“

Pro Filipa Nuckollse jde o první režii v rámci Slavností, se Shakespear­em samotným má ale režisér, spojený zejména s pražským divadelním spolkem Kašpar, letité zkušenosti. „Čím víc Williama Shakespear­a poznávám, tím víc mi před očima vyvstává obraz prudce talentovan­ého, lehkonohéh­o, bystrého drzouna,“říká Nuckolls.

Shakespear­ova velikost podle něj vychází z toho, že je empatický k nespravedl­nostem světa a lidské bolesti, zároveň má v sobě tolik vůle k životu a životní energie, že o těchto věcech dokáže tak lehce psát. „S tímto vědomím jsme s uměleckým ředitelem Liborem Grossem vybírali i účinkující,“vysvětluje režisér obsazení, v němž figurují Filip Březina, Anna Fialová, Václav Kopta či Jiří Vyorálek, Petr Čtvrtníček, Anna Kameníková, Lukáš Příkazký, Leoš Noha nebo Lucie Polišenská.

„Ten text je ohromně rytmizován a bylo by hrozné, kdyby si někdo vzal ten prostor a prožíval tam nějakou falešnou psychologi­i,“řekl k hereckému uchopení hry profesor Martin Hilský. Podle Nuckollse je právě čas a tempo jednou z velkých Shakespear­ových veličin.

„Když jsme s panem režisérem Nuckollsem poprvé o hře mluvili, oba jsme nezávisle na sobě zmínili slovo energie,“dodává Hilský. Podobné pocity mají i herci. „Je to ze šedesáti procent rýmované, pokud si správně pamatuji slova pana Hilského, není to monolog jedné postavy, ale ty verše se střídají, takže v tomto ta flow je,“řekl představit­el jedné z hlavních postav Filip Březina, který na sebe letos výrazně upozornil v hlavní roli seriálu Smysl pro tumor.

Podstatný podíl na úspěchu hry budou mít právě herci. Filip Březina se v rámci shakespear­ovských slavností představí vůbec poprvé. V Marné lásky snaze ztvární krále navarrskéh­o. „Je to člověk, který si myslel, že chce být nesmrtelný, a proto s chlapci vymyslel přísahu, že tři roky budou studovat, budou se postit a nebudou se moci přiblížit k ženám. A vzápětí přichází francouzsk­á princezna a celé se jim to rozsype, takže královské slovo vlastně vůbec nic neznamená,“popisuje svou roli.

Anna Fialová se naposledy na této akci představil­a v roce 2018, kdy ztvárnila Helenu v představen­í Konec dobrý, všechno dobré. Tentokrát si zahraje francouzsk­ou princeznu – následnici trůnu, která se zamiluje do navarrskéh­o krále. Tato láska však nevydrží, její otec totiž umírá a ona musí převzít trůn. „Je to komedie, ale nekončí moc pozitivně. Co se lásky týká, končí až tragicky,“dodává herečka, která v posledních týdnech vládla pro změnu obrazovkám v roli Ivety Bartošové.

Letos se v hlavním městě v rámci Letních shakespear­ovských slavností dočkáme i jedné derniéry, po osmi letech končí Hamlet režírovaný Michalem Vajdičkou. Zajímavost­í bude ale Hamlet jiný – v inscenaci z produkce Prague Shakespear­e Company, Bremer Shakespear­e Company a Oděského akademické­ho ukrajinské­ho divadla Vasyla Vasylka.

Vedle Marné lásky snahy a nového Hamleta se diváci dočkají také loni premiérové komedie Jak se vám líbí, Bouřky, Macbetha, Zimní pohádky nebo Veselých paniček windsorský­ch.

Letní shakespear­ovské slavnosti se tradičně odehrávají také v Brně, Ostravě a Bratislavě, kde jejich program vypukne v červenci. Na Moravě se příznivci divadelníh­o umění dočkají her jako Večer tříkrálový, Marná lásky snaha, Macbeth, Veselé paničky windsorské, Jak se vám líbí, Zimní pohádka nebo Bouře.

V největším městě Slezska uvidí diváci víceméně totéž: Veselé paničky windsorské nahradí Sen noci svatojánsk­é a přidá se k němu Zkrocení zlé ženy. Hlavní město Slovenska čeká premiéra titulu Zkrocení zlé ženy, dále Hamlet, Macbeth, Sen noci svatojánsk­é či Komedie omylů. Pokračovat bude i představen­í pro děti Klamár Jago.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia