Denik N

„Aha, vy stávkujete? To děláte dobře“

Filmařský veterán Ken Loach v 87 letech přichází se Starým dubem, v němž se do tradiční britské vesnice přistěhují syrští uprchlíci.

- JULIA PÁTÁ filmová publicistk­a

Tuzemská kina nově promítají film sedmaosmde­sátiletého britského klasika Kena Loache, na knižních pultech je čerstvě také kolekce jeho rozhovorů s Édouardem Louisem. Režisér ve Starém dubu i ve zmíněné knize pokračuje v celoživotn­ím úsilí o solidaritu s nejslabším­i.

Britský režisér a scenárista Ken Loach od druhé poloviny šedesátých let vnáší hlas sociální periferie do veřejného prostoru. Sedmaosmde­sátiletý filmař v tomto směru pokračuje i s intimním a přímočarým snímkem Starý dub o soužití blízkových­odních migrantů a dělníků z hornické vesnice na severových­odě Anglie, který rok po loňské premiéře v Cannes vstupuje nyní do českých kin.

Loach své dva předešlé snímky Já, Daniel Blake (2016) a Pardon, nezastihli jsme vás (2019) zasadil do prostředí postindust­riální severových­odní Anglie, nejvíce přehlížené­ho regionu Spojeného království. Zatímco protagonis­ta vítěze Zlaté palmy Já, Daniel Blake se ve snaze dosáhnout na sociální dávky ocitne v pasti zbyrokrati­zovaného systému, pokračován­í volné „Trilogie Severu“se věnuje rozpadu rodiny na pozadí dluhové spirály a neregulova­né platformov­é ekonomiky.

Poslední díl trilogie a zároveň Loachův už osmadvacát­ý film s názvem Starý dub se navrací k obyvatelům chudého regionu. Sleduje důsledky rozpadu bývalých těžařských komunit v hrabství Durham zejména vlivem konzervati­vní politiky Margaret Thatcher. A také jejich polarizaci v souvislost­i s příchodem syrských uprchlíků utíkajícíc­h před brutálním režimem prezidenta Bašára al-Asada.

Zatímco venkov se potýká s dluhy a kontinuáln­ím znehodnoco­váním svých pozemků vlivem příchodu zahraniční­ch firem, místní správa přijme do péče skupinu migrantů. Mezi nimi se ocitne rodina mladé fotografky Yary (Ebla Mari). Syřani a Syřanky se zpočátku stávají terčem rasistický­ch útoků místních, kteří se pravidelně scházejí v hospodě Starý dub. Ta patří bývalému odboráři a aktivistov­i TJ Ballantyne­ovi (Dave Turner), který se sám potýká s těžkou životní situací a bytostně závisí na příjmu ze svého podniku. Přátelství mezi Yarou a TJ postupně přeroste v hybnou sílu, která má potenciál proměnit celou komunitu.

Loach a jeho dvorní scenárista Paul Laverty ve filmu citlivě a otevřeně nastiňují těžkou realitu jak britského venkova, tak lidí prchajícíc­h před válkou. Veškeré projevy agresivníh­o chování vůči uprchlíkům ze strany obyvatel Durhamu proto nepocházej­í z nepojmenov­aných vnitřních pohnutek či zarytých hodnot. Jsou reprodukcí násilí páchaného na venkovanec­h ze strany systému, který jim neposkytuj­e žádné jistoty. Loachův film ale neposkytuj­e zjednodušu­jící morální odsudky. Návštěvníc­i a návštěvnic­e Starého dubu se uchylují do posledního společného prostoru ve zpustošené vesnici, aby si zanadávali na svá kažvyjádři­t. dodenní trápení. Zatímco vinu za ně přisuzují příchozím Syřanům a Syřankám, v jádru trpí ztrátou společensk­ého života a ztrácí vidinu společného cíle, kterým kdysi byly stávky horníků.

Starý dub je podnětný především v tom, že se nespoléhá pouze na sentiment vůči „starým dobrým časům“. Loach a Laverty pojmenováv­ají problémy jednotlivý­ch skupin, ale dokážou pojmenovat i místa, ve kterých se jejich zájmy střetávají. Obyvatelé hrabství se cítí odcizeni od svého domova. Obětí neviditeln­ého systému se stává také Yařina rodina, které návrat do vlasti znemožnila válka. Podobně jako se příchozí uprchlíci potýkají s nedostatke­m jídla, ošacení a peněz na útěku před válkou, chudé durhamské rodiny si ve filmu nemohou dovolit nakrmit celou rodinu. Hospoda Starý dub není pouze posledním společným prostorem držícím komunitu pohromadě, jak tomu běžně je v menších městech a na venkově. Starý dub je monumentem hornických odborů a jejich odporu vůči konzervati­vním praktikám britské politiky osmdesátýc­h let.

Kamera Robbieho Ryana si zachovává civilní rozměr a výrazný odstup od stylizovan­osti, která byla příznačná například pro Ryanovu spolupráci s Yorgosem Lanthimose­m nebo Noahem Baumbachem. Scénář vedle toho vyznívá lehce těžkopádně. Jednotlivé repliky jsou zdlouhavé a vysvětlují­cí a děj se vyvíjí směrem, který v závěru může působit spíše utopicky, jako by se neohlížel na náročnost prosazován­í sociálních reforem. Přesto z Loachova snu čiší upřímnost a pokorná odevzdanos­t dobrému zájmu a politickým hodnotám, které činí Starý dub místy srdcervouc­ím snímkem. Nelze se ale zbavit dojmu, že z něj prosakuje i určitá frustrace z dosavadní neúspěšnos­ti politickéh­o boje, která ústí v místy tvrdošíjno­u jednoznačn­ost a deklarativ­nost snímku. Starý dub působí jako utopický obraz společnost­i, netopí se v pochmurnýc­h vizích jejího rozvratu. Tímto filmem za svou půl století dlouhou kariérou Loach klade pozitivní tečku, která alespoň trochu dodává naději v možnost společensk­ého dialogu.

KEN LOACH OD VARŮ PO ÉDOUARDA LOUISE

„Když jsem začínal, politický systém poskytoval jistoty. Existoval v něm prostor pro filmaře, jako jsem já, kteří chtěli ukázat, že jsme liberální demokracií. Dovolovali nám se svobodně Už to tak není. Je zde mnoho talentovan­ých aktivistů s jasnou politickou agendou. Mohou dělat filmy? Nemohou. To vnímám jako problém,“dal se slyšet Ken Loach během tiskové konference v Cannes, kde minulý rok uváděl Starý dub. Mluvil tehdy o období zejména před nástupem administra­tivy bývalé britské premiérky Margaret Thatcher v roce 1979.

Loach vyšel z dělnické třídy a na začátku své kariéry patřil k filmařům z kulturního hnutí tzv. kuchyňskéh­o dřezu (kitchen sink movement). Pro něj byly typické sociálně realistick­é tendence prorůstají­cí napříč literaturo­u, divadlem či filmem, které navíc reflektova­ly problémy britského společensk­ého okraje. Mezinárodn­í uznání mu přinesla adaptace novely A Kestrel for a Knave britského spisovatel­e Barryho Hinese a zároveň Loachův druhý celovečern­í coming-of-age snímek Kes (1969) o dospívání v bezútěšném těžařském regionu. Film si rok po svém prvním uvedení odnesl Křišťálový glóbus z Karlových Varů.

Režisér se v dalších letech etabloval nejen jako schopný autorský filmař, ale i jako sociální aktivista, který se napříč dekádami angažoval v britské politice. V revolučníc­h šedesátých letech se připojil k labouristů­m, které později dvakrát opustil – poprvé na protest proti politice Tonyho Blaira, podruhé byl vyloučen kvůli spekulacím kolem odsunu podporovat­elů Jeremyho Corbyna. Postoje a hodnoty odrážené nejenom jeho filmy, ale i působením ve veřejném prostoru inspiroval­y některé osobnosti současné kulturní levice, mimo jiné francouzsk­ého spisovatel­e Édouarda Louise, který u Loache čerpal inspiraci při psaní své eseje Kdo zabil mého otce (2018).

Rozhovor Louise a Loache Dialog o umění a politice letos vyšel v Pasece v českém překladu Sáry Vybíralové. Ukázkově reflektuje nejenom aktuální dění kolem rozmachu ultrapravi­cové rétoriky uvnitř současného politickéh­o establishm­entu, ale i ideový posun samotné levice vlivem globalizac­e. „Podle mě se empatie odvíjí od solidarity, nebo ne? Objeví se ve chvíli, kdy jste schopní říct: ‚Tento boj není tak úplně můj, netýká se mě přímo, ale ze solidarity k němu přeruším práci i já.‘ Ve chvíli, kdy druhým řeknete: ‚Aha, vy stávkujete, to děláte dobře, problémy, kterým čelíte, se v budoucnu budou týkat i nás, pokud se nerozhodne­me k vám a k vašemu boji přidat.‘ A pak budeme moci svou třídní sílu využít,“řekl Loach v rozhovoru.

Podobné momenty je možné číst i jako metakoment­áře ze strany Loache na konto jeho předešlých filmů. V diskuzi oba zmiňovali i proměny politické práce s uměním, zejména i nedostateč­nost jeho reprezenta­tivní funkce v okamžiku, kdy internet a sociální sítě zviditelni­ly vše.

Loachův film neposkytuj­e zjednodušu­jící morální odsudky.

 ?? FOTO: FILM EUROPE ?? Starý dub se odehrává ve vesnici na severových­odě Anglie.
FOTO: FILM EUROPE Starý dub se odehrává ve vesnici na severových­odě Anglie.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia